Cosul cu targuieli

Redactia
Bucatarie rapidaCartofi in crusta de ierburi. Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg de cartofi mijlocii, 400 g sare grunjoasa, 400 g faina, 1 albus de ou, 2 fire de cimbru, 2 fire de salvie, 2 fire de rozmarin.. Mod de preparare: - Tocati marunt toate ieburile sau taiati-le foarte marunt cu o foarfe...

Bucatarie rapida</b><b>Cartofi in crusta de ierburi

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg de cartofi mijlocii, 400 g sare grunjoasa, 400 g faina, 1 albus de ou, 2 fire de cimbru, 2 fire de salvie, 2 fire de rozmarin.
Mod de preparare: - Tocati marunt toate ieburile sau taiati-le foarte marunt cu o foarfeca. - Intr-un vas mai mare, amestecati faina, sarea grunjoasa, ierburile si albusul de ou. Adaugati cate putina apa, pana obtineti un aluat ferm. - Cu jumatate din cantitatea de aluat tapisati fundul unei forme rezistente la foc (de preferinta din ceramica sau Jena). - Curatati cartofii. Spalati-i unul cate unul. Stergeti-i cu grija pe fiecare in parte si asezati-i unul langa altul in forma asternuta cu aluat. - Umeziti marginile vasului cu putina apa. - Acoperiti cartofii cu aluatul ramas si apasati-l pe margine ca sa se lipeasca cu aluatul de dedesubt, astfel incat cartofii sa fie perfect inchisi. - Bagati forma la cuptor si lasati-o 45 de minute. - Serviti cartofii in forma in care s-au copt. Taiati acoperisul de aluat pentru a degaja cartofii. Se servesc ca atare, cu bere, ca garnitura langa costite fripte sau cu orice fel de salata.

Piept de pui cu alune

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 piepti de pui dezosati a cate 150 g fiecare, 100 g alune decojite, 2 linguri de alune zdrobite in piulita, 1 lingura de faina, 1 ou, 2 linguri de miere de salcam, 2 linguri de otet, 40 g unt, 3 linguri de untdelemn, sare, piper.
Mod de preparare: - Intr-o tigaie, puneti sa se incinga o lingura de untdelemn si prajiti in el alunele, pana devin aurii. Amestecati mereu ca sa se coloreze uniform fara sa se arda. Trageti-le deoparte. - Luati doua farfurii adanci. Intr-una, amestecati alunele pisate marunt cu faina, in cea de a doua, bateti oul cu o lingura de apa si o lingura de untdelemn. Sarati si piperati. - Treceti pieptii de pui prin ou, apoi prin amestecul de faina si alune. - Puneti sa se incinga restul de untdelemn impreuna cu untul. - Puneti la prajit pieptii. Lasati-i sa se rumeneasca intre 8 si 10 minute, intorcandu-i pe ambele parti. Scoateti-i pe hartie absorbanta. Tineti-i pe o farfurie, la cald. - Scurgeti grasimea din tigaie. Varsati mierea si otetul in ea. Lasati-le sa fiarba 2-3 minute. - Varsati acest sos peste pieptii de pui, apoi presarati-i cu alunele prajite. - Serviti imediat.

Peste alb in suc de legume

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 ceapa, 1 legatura legume pentru supa (morcov, patrunjel, telina), 2 linguri mari de unt, 1 catel de usturoi, 4 fileuri de cod (salau, merluciu etc.), sare, piper, 1 lingura suc de lamaie, 1 lingurita hrean ras amestecat cu otet (din comert sau preparat pe loc).
Mod de preparare: - Se curata ceapa si se toaca potrivit. Se curata zarzavaturile, se spala si se taie in fasiute subtiri. - Se pune grasimea la incins intr-o cratita. Se pun ceapa si celelalte zarzavaturi sa se caleasca vreme de 5 minute. Se adauga usturoiul intreg si 400 ml de apa. Se pune vasul pe foc sa fiarba. - Se spala fileurile de cod si se usuca intr-un servet. Se sareaza, se pipereaza, se stropesc cu zeama de lamaie. Se pun in cratita peste sucul legumelor. Se lasa 15 minute sa fiarba la foc mic. - La final, se pune si hreanul si se gusta mancarea de sare si de piper. Se serveste cu garnitura de cartofi natur. (In loc de apa, puteti pune 400 ml apa fiarta cu Delikat sau Vegeta.)

</b><b>Ficatei de pasare cu cartofi si varza

Ingrediente (pentru 4 persoane): 6 cartofi mijlocii (fainosi), 4-5 morcovi mici, sare, 2 lingurite chimen, 300 g varza, 2 cepe mici, 200 ml lapte degresat, piper proaspat macinat, 200 g ficatei de pasare (curatati), 3 linguri ulei, verdeata (patrunjel, frunze de telina).
Mod de preparare: Se curata de coaja cartofii si morcovii, se taie bucatele, se acopera cu apa cu sare si se lasa sa fiarba pana ce se-nmoaie. Se scurg - apa de fiert se pastreaza - si se zdrobesc cu o furculita. Intr-o alta oala, se pune sa fiarba apa ramasa cu sare si chimen si cand clocoteste se introduce varza, se lasa intre 3-5 minute, apoi se scoate si se taie fasii. - Ceapa tocata marunt impreuna cu laptele se dau intr-un clocot, se amesteca cu fasiile de varza si piureul de cartofi si morcovi si se condimenteaza cu piper. - Se sareaza ficateii, se pipereaza si se prajesc 5 minute, la foc potrivit, intr-o jumatate de lingurita de ulei incins, intorcandu-i de cateva ori. Se pun pe un platou incins ficateii si amestecul de cartofi si legume. - In tigaie se pun 2-3 linguri din apa in care au fiert cartofii si morcovii, se da in cateva clocote, se incorporeaza si uleiul ramas, iar sosul preparat se toarna peste ficatei. Inainte de a-i servi, se presara cu verdeata tocata marunt.

Dulciuri</b><b>Prajitura englezeasca cu gem (Devonshire Scones)

Ingrediente (pentru 15 bucati): 3 cani de faina amestecata cu un pachetel de praf de copt, 2 linguri de zahar, 60 g unt taiat bucatele, 1 cana de lapte, 1 ou batut pentru uns, gem de capsuni, caise si frisca pentru servit.
Mod de preparare: - Se incinge cuptorul la 210¡C. Se unge o forma cu untdelemn. - Se cerne faina intr-un vas. Se adauga untul taiat bucatele si se sfarama ambele ingrediente cu varful degetelor. Se face o adancitura la mijloc, se toarna laptele si se amesteca totul repede, pentru a se obtine un aluat usor lipicios. - Se intinde aluatul pe o tabla de lemn data cu faina, manevrand sucitorul usor, pentru a obtine o foaie groasa de 2 cm. Se taie din ea cercuri cu diametrul de 6 cm (cu gura unui pahar de sampanie), care se pun unul langa altul pe tava de prajituri. - Se ung cu ou si se coc 15-20 de minute. Se servesc fierbinti, unse cu marmelada si frisca.