Zodiac

Redactia
Zodia Pestilor19 februarie - 20 martieSemn: Apa - Planeta tutelara: NeptunCaracteristici generale. E foarte usor sa spui ca Pestii, fiind un semn cu doua reprezentari - unul inotand in susul si altul in josul apei, sunt fie "buni ", fie "rai ". Pe cat de usor e sa simplifici, pe atat de gresit, pent...

Zodia Pestilor19 februarie - 20 martie</b><b>Semn: Apa - Planeta tutelara: Neptun</b><b>Caracteristici generale

E foarte usor sa spui ca Pestii, fiind un semn cu doua reprezentari - unul inotand in susul si altul in josul apei, sunt fie "buni ", fie "rai ". Pe cat de usor e sa simplifici, pe atat de gresit, pentru ca Pestii sunt una dintre cele mai complexe semne zodiacale, daca nu chiar zodia cea mai complexa. Pe de alta parte, nici nu se poate prezenta o tipologie clara a nativului din Pesti, deoarece Soarele, cel care ne precizeaza trasaturile fundamentale de caracter, este slabit la finele iernii, la sfarsitul lui februarie si inceputul lui martie si nu mai are forta sa imprime insusiri dominante. Aceste caracteristici se imbina in mod fluctuant, asa incat cei nascuti sub vibratiile acestei zodii sunt un amalgam care cuprinde cate putin din fiecare zodie. Amalgamul acesta are totusi la toti Pestii doua trasaturi comune: capacitatea de-a simti cu o acuratete impecabila sentimentele celor care-i inconjoara si darul compasiunii autentice.
Atunci cum sa facem sa-i putem totusi distinge? Putem porni de la faptul ca vechiul guvernator al Pestilor era Jupiter, iar guvernatorul en titre este Neptun, iar caracteristicile acestor doua planete ne pot oferi o cheie pentru intelegerea misterului Pestilor.
Pestii jupiterieni seamana destul de bine cu Berbecii sau cu Sagetatorii - au un entuziasm contagios si o mare dragoste de viata, dar fara a fi agresivi. In plus, au un optimism indestructibil (dar un umor mult mai fin), asemenea Sagetatorilor. In schimb, cei neptunieni sunt visatori, introvertiti, cu inclinatii artistice si o extraordinara bogatie a trairilor sufletesti - se spune chiar ca ei traiesc intr-o singura zi atatea stari sufletesti diferite cat alti oameni intr-o luna. In viata cotidiana, se simt adesea stingheri si tanjesc dupa uniunea cu ceva dincolo de ei, mai cuprinzator, care sa le aline dorurile ascunse. Existenta in aceasta lume materiala li se pare terna si apasatoare, o vale a plangerii in adevaratul sens al cuvantului. Din acest motiv, numerosi Pesti au trairi mistice, simt nevoia de-a se sacrifica pentru altii sau de a-si dedica viata ajutorului aproapelui, altii se multumesc insa sa abordeze viata dintr-o postura de victima.
Capacitatea de adaptare a Pestilor este uimitoare - daruita probabil de miticul Proteu, zeitate a marii, supus deci lui Neptun. Proteu era inzestrat cu darul profetiei (de care nici Pestii nu duc lipsa) si putea sa-si schimbe infatisarea dupa plac. Neptunienii, cu mimica lor mobila si felul lor de-a fi relaxati, se pot integra in orice mediu, dand personalitatii lor orice coloratura doresc. Probabil asa se explica numarul mare de Pesti printre actori. Pe scena sau pe ecran, ei isi pot intruchipa visurile pe care le traiesc cu atata daruire, incat ajung sa atraga ca un magnet admiratia publicului. Elizabeth Taylor, Sharon Stone si John Travolta ilustreaza in mare masura acest gen de charisma. Dar indiferent de masca pe care o aleg pentru a face fata cerintelor vietii, toti Pestii simt nevoia sa scape de sub apasarea realitatii cotidiene. Si pana la urma reusesc, dar in diverse moduri: in muzica, in alcool, in lectura, in droguri, in religie sau in inspiratie geniala de ordin stiintific, ca Albert Einstein, sau artistic, ca Michelangelo Buonarotti.
Pestii reusesc sa perceapa cele mai subtile conotatii ale unei situatii, ceea ce le e de multe ori de mare folos, insa devine si un dezavantaj in momentul in care trebuie sa ia decizii transante si rapide. Acest lucru le vine foarte greu si cad intr-un pasivism care-i face sa taraganeze cat mai mult luarea unei decizii (ochii Pestilor - care sunt dispusi lateral - vad ce e in jur mult mai bine decat noi, ceilalti, dar vad de cele mai multe ori mai putin bine ce se afla in fata lor).
Pestii sunt un semn bland (desi in fiecare pestisor auriu salasluieste si cate un mic pirania) si din acest motiv, cea mai buna arma a lor de aparare este umorul. Multi Pesti rad cand le vine sa planga, zambesc ca sa-si acopere timiditatea, dar daca sunt incoltiti stiu sa devina si sarcastici. Dar asta numai in extremis. Compasiunea Pestilor se extinde uneori si asupra lor insisi. Ei nu prea rezista atunci cand vad suferinta fizica sau emotionala si se implica uneori peste masura in rezolvarea problemelor altora, neglijandu-si propria sanatate. Cel mai bun mod de refacere a energiilor lor este somnul. Picioarele (sau aripioarele dorsale) ale Pestilor sunt foarte sensibile, asa incat ei sufera de pantofomanie. Pot avea doar 5-6 lucruri in sifonier, dar dedesubt vor fi insirate tot atatea perechi de pantofi.

Barbatul

Daca visezi la un Fat-Frumos calare pe un cal alb sau la un Schwarzenegger temerar, cauta-ti mai bine un Berbec, un Leu sau alta zodie cu trasaturi macho. Pestii nu sunt croiti dupa tiparul cuceritorului, ci dupa cel al seducatorului. El nu se va repezi sa te sarute dupa prima intalnire, va sti insa cum sa procedeze ca sa sari tu pe el. Habar nu o sa ai ca ai fost manipulata. Pestii sunt mult prea subtili pentru ca manevrele lor sa fie evidente. Subtilitatea este, de altfel, principala arma din redutabilul sau arsenal de seductie. El se arata vulnerabil ca sa-ti destainui propria vulnerabilitate, este tandru pentru a-si stimula propria tandrete si tolerant pentru a se asigura de toleranta ta.
Barbatul din Pesti are oroare de conflicte, sub orice forma. Un ton ridicat este perceput ca fiind aproape dureros. Tipetele sunt pentru el insuportabile. Si pentru ca este o fire pasnica, va pleca sau se va retrage pur si simplu in bogata lume a imaginatiei sale, lasandu-te pe tine sa-ti faci numarul. Uneori pleaca la propriu - si numai el stie daca se mai intoarce. Este usor de ranit in sensibilitatea lui, pe care, fiind barbat, se jeneaza de multe ori s-o recunoasca deschis. De aici se naste intrebarea: cum sa rezolvam problemele conflictuale, pentru ca, asa cum nu exista trandafiri fara spini, asa nu exista nici relatii fara momente de cumpana. Adevarul astrologic de la care trebuie pornit este ca Pestii functioneaza pe baza de incurajare. Criticile, mai ales cele rautacioase, nu-l ambitioneaza, ci il demobilizeaza. Incearca deci sa incepi discutiile pe o nota constructiva si nu uita ca pe langa greseli sa-i enumeri si meritele.
Dar in ce situatii poate un barbat sensibil, tandru si bland sa te faca sa-ti sara capacele? O situatie clasica este relativitatea timpului. Nu degeaba Einstein era nascut in Pesti. La Pestii din specia comuna "relativitatea timpului " se traduce printr-o lipsa, de multe ori crasa, de punctualitate. Ei bine, daca stai la coltul unei strazi, imbracata la patru ace, machiata la mare meserie si iubitul tau te lasa o ora buna stand pe toace prada observatiilor agasante ale masculilor in trecere, parca nu-ti mai vine sa-i sari in brate cand apare agale, cu mersul leganat, ca omul care nu se grabeste nicaieri.
Alt lucru care ar putea sa te scoata din sarite este sa vezi cat de lasa-ma sa te las poate sa fie pe plan profesional sau cand este vorba sa castige bani. Majoritatea Pestilor au un talent remarcabil de a lasa sansa sa treaca pe langa ei, cand nu trebuie decat sa intinda mana si s-o insface. De aceea, numerosi Pesti sunt in pozitii financiare sau profesionale care nu le reflecta adevaratul potential. Pestele tipic nu este manat nici de ambitie, nici de castig material. Dorurile lui sunt de o natura mai profunda, adesea mistica. Din moment ce te-a inclus in lumea lui subacvatica, plina de mistere si de o extraordinara bogatie de trairi sufletesti, inseamna ca imparte cu tine bunul sau cel mai de pret - visurile. Daca Pestisorul tau este un artist (ceea ce se intampla adeseori) sau cu adevarat pasionat de meseria pe care o practica, ar putea deveni intr-o zi foarte bogat sau un personaj important. Dar la Pesti nu se stie niciodata - e ca si cand ai juca la loz in plic. Daca esti o fire materialista, nu-ti asuma acest risc. Dar daca pentru tine intimitatea adevarata si capacitatea de a te bucura de micile frumuseti ale vietii, care pe altii ii lasa nepasatori, sunt mai importante decat luxul, vei descoperi toata viata frumuseti ascunse alaturi de sensibilul tau partener din Pesti. Iar daca faci parte din categoria femeilor care isi fac o vocatie din a-si face partenerul fericit, nu uita sa-i faci din cand in cand un masaj la picioare.

Femeia

Despre femeile din Pesti se spune ca pot intruchipa orice personaj la care viseaza un barbat. Asa si este. Nu te lasa pacalit de aparitia ei eterica si aerul ei vulnerabil. Atat infatisarea ei delicata, cat si vulnerabilitatea sunt autentice, dar aceasta silfida stie foarte bine cum sa le foloseasca in avantajul ei. Alaturi de ea te vei simti puternic si protector, bicepsii ti se vor umfla si o vei trata ca pe un portelan pretios. Simti ca aceasta femeie merita sa fie rasfatata. Vei incepe prin a-i deschide usa, vei sfarsi prin a-i darui o pretioasa perla neagra, cum a facut Richard Burton cu pestoaica Elizabeth Taylor. Daca nu te tin baierile pungii pentru o perla neagra, gaseste macar un sirag de margele. Aceasta femeie stie sa primeasca daruri. Te va face sa te simti cel mai important barbat din lume.
Care este smecheria? Cum reuseste sa te faca s-o tratezi altfel decat pe toate celelalte femei din viata ta? In primul rand, ea crede cu sinceritate ca daca ar fi in primejdie, ai bate toata lumea cu mana stanga, in timp ce pe ea ai cuprinde-o ocrotitor cu cea dreapta. In al doilea rand, ai oroare s-o vezi ranita. Ochii ei translucizi au o expresie atat de induiosatoare cand sufera, incat ti-e groaza ca ar putea sa planga. Si atunci, nu-i normal sa faci tot posibilul ca ea sa nu planga? Orice barbat normal asa ar proceda. Sa nu-ti imaginezi insa ca ea nu stie ce efect au asupra ta privirile de caprioara ranita sau tremurul din coltul buzelor.
Alt atu al acestei femei cu adevarat feminine este talentul de a asculta. Ea nu aude doar pasiv ceea ce spui tu, gandindu-se intre timp in alta parte, ci asculta cu atentie fiecare cuvant al tau, avand in acelasi timp o atitudine perfect relaxata. In felul acesta, se creeaza un aer de intimitate care te ajuta si pe tine sa-ti depasesti inhibitiile si sa spui tot ce ai pe suflet. Din "arta ascultatului " face parte si talentul de a nu judeca anumite ganduri, sentimente sau fapte ale interlocutorului sau. Aceasta femeie stapaneste la perfectie aceasta arta, cultivata atat de gheisele japoneze, cat si de hetairele din Grecia Antica. Si nici aceste femei nu duceau lipsa de adoratori. Deci, in scurta vreme tu o sa ajungi sa ii spui totul. Te poti bizui pe discretia ei, insa nu te astepta sa procedeze la fel. In primul rand, ea are nevoie, mai mult ca alte femei - poate cu exceptia Scorpioancei -, de secrete. Asa se face ca, in ciuda intimitatii dintre voi doi, nu o sa afli, decat daca intrebi insistent, cum si-a petrecut ziua sau ce intentioneaza sa faca maine. Dar daca o intrebi insistent, s-ar putea sa te si minta. Minciunile vor fi inofensive, dar e modul ei de a pedepsi pentru ca incerci sa scoti de la ea lucruri pe care nu doreste sa ti le comunice. Faptul ca nu prea vorbeste despre lucrurile concrete pe care le face ii sporeste misterul.
La fel ca barbatul din Pesti, si femeia din Pesti simte nevoia libertatii de miscare si va incerca sa scape de situatia de sotie sau iubita batuta in cuie, printr-un mod de exprimare imprecis sau eschivandu-se de la raspunsuri. S-ar putea sa ai impresia ca aceasta femeie este cam prefacuta - nu-i adevarat! Sentimentele ei, bogate, dar fluctuante, sunt cat se poate de autentice. Daca o faci sa sufere si plange, este inca bine. Grav e cand devine indiferenta, pentru ca din acel moment incolo ea poate sa-si continue viata alaturi de tine ani de zile, insa sufleteste nu-ti va mai fi alaturi. Daca ii respecti sensibilitatea, vei ramane insa in ochii ei mereu acel protector imbatabil, scutul ei impotriva valtorii lumii si fiinta cea mai importanta de pe acest pamant.

</b><b>Copilul

Micutii nativi ai acestei zodii arata de obicei ca niste mici ingerasi roz, cu o gurita rotunda si foarte lacoma si picioruse foarte mobile. Sunt bebelusi linistiti, nu fac crize de plans coleric si nici nu sunt mofturosi. Dar chiar de la cea mai frageda varsta a inocentei stiu sa obtina ce vor cu ajutorul unor stratageme imbatabile, cum ar fi ganguritul sau zambetul. Crescand, vor ramane la fel de cuminti - unii dintre ei sunt atat de cuminti incat parintii se sperie ca le lipseste vitalitatea -, dar va deveni clar ca ei locuiesc intr-o lume a imaginatiei. Pentru fetite, papusile sunt zane si printese, iar baietii imping pe parchet masinute conduse de insusi Michael Schumacher. Facand apel la puterea lor de inchipuire, parintii pot sa-i faca sa pape tot, sa invete un cantecel, sa se imbrace singuri etc.
Cu lumea reala insa avem destule probleme. Acestea se vadesc atunci cand micutul Pestisor se pregateste sa mearga la scoala si o anunta senin pe mama, care trepideaza ca trebuie sa ajunga si ea la serviciu: "Mami, stii ca mi-a spus invatatoarea ca trebuie sa ducem creta colorata si un ghem de lana rosie? ". Fa-te mama creta colorata si ghem de nervi! E mai bine sa te resemnezi, fiindca asa o sa faca tot timpul. Mai bine intreaba-l cu o zi inainte: "Nu cumva trebuie sa duci ceva la scoala? ".
Acesti copii, dotati cu o sensibilitate extraordinara si cel putin un talent artistic, functioneaza cu atat mai bine, cu cat primesc mai multa incurajare si apreciere din partea celor apropiati. Criticile ii inhiba si le blocheaza manifestarea potentialului. Mediul in care traiesc trebuie sa fie nu numai cald, dar si estetic. Inconjurat de lucruri urate, copilul se simte traumatizat. Acesta nu este un rasfat sau un moft - copilul din Pesti este asemenea printesei pe boaba de mazare. El intra in rezonanta cu toate elementele mediului, care ajung sa se manifeste in comportamentul sau. Nevoia de intimitate, de spatiu personal este, de asemenea, pronuntata, de aceea este bine ca el sa dispuna cat mai devreme de o camera a lui sau, daca acest lucru nu este posibil, macar de un colt de camera. Si, mai mult decat adultii, copiii din Pesti traiesc in lumea viselor. De aceea au nevoie de mai mult somn, cel putin 9 ore pe noapte, pentru ca sistemul lor nervos delicat sa fie complet refacut.Tana Rosca