Sub lupa

Redactia
Ai carte, ai parte!. Mai bine de jumatate dintre ucenicii sistemului romanesc de invatamant preuniversitar au bagajele facute. Ei vor sa-si continue studiile in tari mai calde, mai prietenoase. Absolventii de liceu si studentii spun ca facultatile americane sau franceze, chiar si cele mai neinsemnat...

Ai carte, ai parte!

Mai bine de jumatate dintre ucenicii sistemului romanesc de invatamant preuniversitar au bagajele facute. Ei vor sa-si continue studiile in tari mai calde, mai prietenoase. Absolventii de liceu si studentii spun ca facultatile americane sau franceze, chiar si cele mai neinsemnate, le ofera mai multe perspective si sperante decat (im)perfectionarea in scolile romanesti. Nu e vorba doar de perspective, ci si despre cartea pe care o fac in Romania.
Cum se schimba ministrul educatiei, cum se schimba si obiectivele reformei. Autonomia universitara incepe sa semene a moft, iar ministrul educatiei, de bine ce e informat de situatia din invatamant, si-a inceput campania de informatizare donand un calculator performant unei scoli dintr-un sat fara curent electric. Un fleac, gestul conteaza! Reforma invatamantului pare a fi departe, mai cu seama ca nu este urgenta numai schimbarea programei scolare, ci si a oamenilor.
Razboiul secret dintre profesori si elevi sau studenti continua. Multi dintre studenti se plang de proasta pregatire a profesorilor. Se spune ca acestia au facut carte pe vremea lui Ceausescu si nu stiu decat sa buchiseasca in limba marxist-dialectica. Invocand bugetul de austeritate, unii dintre profesori nu calca cu anii prin biblioteci, altii isi rotunjesc semnificativ veniturile in preajma sesiunii, apeland la portofelele studentilor, fie cerandu-le bani pentru examen, fie obligandu-i sa le cumpere cartile si cursurile, chiar daca acestea nu au nici o legatura cu examenul. La randul lor, profesorii sunt si ei nemultumiti de studenti, spunand ca nu au docilitatea celor pe care-i pastoreau altadata. Se schimba vremurile, se schimba si oamenii. Tinerii nu mai sunt ascultatori cum eram noi la vremea noastra. Cu totii cred insa ca dupa atatea experimente e de mirare ca au mai ramas niste cobai in viata.
Acum cativa ani, ministrul de atunci al invatamantului decidea sa dea universitatilor libertatea de a-si evalua profesorii. Dificila sarcina, mai ales ca posibilitatea de a alege i-a pus mai mereu in incurcatura pe romani. Ani de zile s-au gandit universitarii cum sa faca sa se evalueze singuri si sa iasa bine. La Iasi, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" a gasit insa rezolvarea dilemei. A invins legea cererii si a ofertei. Senatul Universitatii nu a convocat o comisie academica, nici una de experti straini, n-a hotarat sa faca o evaluare in cadrul catedrelor. A decis sa-i intrebe pe consumatori.
In dulcele targ al Iesilor, nu numai studentii vor da examene, ci si profesorii. Rectoratul Universitatii a decis ca studentii sa dea note profesorilor. Daca purtati pica unui profesor, e momentul sa va luati revansa. E suficient sa faceti campanie in campusul universitar, pentru ca profesorul cu pricina sa ramana corigent si chiar repetent. Pe baza notelor date de studenti, profesorii vor fi promovati, retrogradati sau - Doamne fereste! - dati afara. Rectoratul a decis ca studentii sa ia in considerare doua aspecte: calitatea si atractivitatea cursului. In vara acestui an, fiecare absolvent va completa un chestionar referitor la activitatea profesorilor pe care i-a avut in timpul anilor de facultate. Profesorii vor fi notati pentru punctualitate, pentru felul in care predau, dar si pentru cat de bine informati sunt. Secretara facultatii face media si pe baza acesteia Senatul Universitatii va decide soarta profesorului.
Se intoarce roata istoriei! Studentii care vor completa aceste formulare, cu drept de viata si de moarte asupra carierei profesorilor, fac parte din generatia celor care, acum cativa ani, manifestau impotriva bacalaureatului cu sapte materii, scandand in fata Ministerului Educatiei: "Nu suntem genii!". Teribilismul varstei, desigur! E nevoie de genii. Dar mai mult decat de genii avem nevoie de oameni temeinic educati. Responsabili, mai ales.N.C. Munteanu