Forma maxima

Redactia
Vine primavara! Pregatiti-va pentru curatenia generala a organismuluiCura de purificare a colonului- Invitandu-va sa recurgeti la dezintoxicarea de primavara, va prezentam cateva dintre cele mai eficiente metode de "spalare " a organismului. Urmariti serialul nostru -. In urma cu 11 ani, intr-o prim...

</b><b>Vine primavara! Pregatiti-va pentru curatenia generala a organismului</b><b>Cura de purificare a colonului</b><b>- Invitandu-va sa recurgeti la dezintoxicarea de primavara, va prezentam cateva dintre cele mai eficiente metode de "spalare " a organismului. Urmariti serialul nostru -

In urma cu 11 ani, intr-o primavara, viata tinerei Jennifer Mathew s-a transformat intr-un calvar. Din senin, pe intreg corpul i-au aparut pete rosii, care cu timpul s-au extins, au inceput sa se inflameze si sa supureze, iar de atunci a inceput boala. Dintr-o fata frumoasa, cu o figura luminoasa si plina de prospetime, ajunsese de nerecunoscut: chipul, intreg corpul erau o imensa si hidoasa rana. A fost internata in mai multe spitale, clinici universitare, a primit felurite diagnostice si pumni intregi de medicamente, dar fara a aparea vreo ameliorare. Insa Dumnezeu a facut o minune: cand era mai deprimata si mai lipsita de speranta, a cunoscut doi medici exceptionali - dr. Bernard Jensen si prof. univ. John Harvey Kellog de la Battle Creek Sanitarium, un spital de pe coasta de est a Statelor Unite. Aici a fost supusa unei terapii cum nu-si imaginase ca poate exista. Nu i s-a dat nici un medicament, nu i s-a facut nici o perfuzie, pe piele nu i s-a aplicat nici o solutie intens colorata, ci a facut... clisme, cu zecile, sub o supraveghere medicala stricta. Nu si-ar fi imaginat ca aceasta procedura batraneasca, macar ca era facuta cu aparatura ceva mai sofisticata, ar putea avea asemenea efecte. In primele zile a fost foarte slabita, ametita; s-a simtit chiar mai sfarsita ca inainte. Dar ranile de pe corp au inceput sa supureze si mai tare si sa o manance insuportabil, asa incat trebuia sa-i fie aplicate permanent solutii calmante pe piele. Dupa cateva zile, mancarimea a incetat, ranile au inceput sa se usuce, iar intr-o zi, uitandu-se in oglinda a vazut ca pe unul din obraji pielea redevenise catifelata si alba - un miracol! A fost cea mai fericita zi din viata ei. Tratamentul isi facuse efectul!
De 40 de ani, de cand studiaza terapia de purificare a intestinului gros, doctorii Jensen si Kellog s-au obisnuit cu aceste rezultate spectaculoase. Cu ce nu au reusit ei sa se obisnuiasca a fost indiferenta lumii medicale fata de aceasta metoda de vindecare naturala, lipsita de efecte adverse si cu rezultate cu totul exceptionale. Iata principiile ei:
Cura de purificare a colonului vizeaza o dezintoxicare extrem de ampla a organismului, pornind de la curatarea intestinului gros - principala cale de eliminare a deseurilor si substantelor toxice din organism. Descrierea acestei metode este suficient de ampla, asa incat sa ocupe cateva carti groase de mai multe sute de file, dar in sinteza ea se bazeaza pe 4 cai de "atac ":
1. Schimbarea pentru o perioada de timp a alimentatiei.
2. Efectuarea de clisme cu plante.
3. Folosirea interna a unor amestecuri din plante, destinate accelerarii eliminarii de materii toxice din intestin.
4. Administrarea de suplimente nutritionale pe baza de "bacterii prietenoase ", in special Lactobacillus acidophilus si Lactobacillus bifidus.
Prin aceasta metoda, in Statele Unite au fost vindecate boli din cele mai diverse, de la cancere in faze incipiente, sechele post-hepatice, ciroza - la boli de piele grave ori depresii psihice. Extrem de multe boli etichetate de medicina oficiala drept "afectiuni cu cauze necunoscute " si tratate fara succes, cu tone de corticoizi, antibiotice si citostatice au cedat la cateva cure de purificare a colonului.
In cele ce urmeaza, va propunem un regim simplu, de 7 zile, pentru a realiza aceasta eliminare a toxinelor din intestinul gros. Medicii americani au observat ca primavara oamenii au cea mai mare nevoie de aceasta cura, deoarece atunci organismul se afla intr-o stare maxima de intoxicare, provocata de consumul de carne, de sedentarism, de lipsa de oxigenare, provocata de statul in casa exagerat. Cu ajutorul acestei cure, nu numai ca pot fi vindecate foarte multe afectiuni, dar pot fi preintampinate si boli de sezon, cum ar fi: astenia de primavara, colitele si gastritele, avitaminozele, alergia, astmul, eruptiile de acnee si multe, multe altele.

Terapia de dezintoxicare de 7 zile

Este bine sa incepeti aceasta cura la inceputul saptamanii, lunea, cand organismul este mai relaxat si mai apt sa reziste solicitarilor. Iata ce veti face concret in aceasta perioada:

</b><b>1. Inlocuirea Alimentatiei Normale Cu Cea Anti-Acida

Conceptul de alimentatie antiacida este binecunoscut in randul naturistilor si porneste de la premisa ca hrana omului modern scade anormal de mult pH-ul organismului, in special la nivelul tubului digestiv. Consumul de carne si produse din carne, de alimente preambalate si cu aditivi sintetici, de sucuri obtinute industrial, de bauturi alcoolice, de dulciuri rafinate are drept consecinta cresterea anormala a aciditatii. Observatiile clinice au aratat ca pe fondul acestei aciditati crescute apar si se agraveaza boli din cele mai diverse, de la colite si gastrite pana la afectiuni dermatologice, hepatice si renale, infectii cu localizari diverse. Alimentatia antiacida este usor de adoptat, chiar pentru perioade lungi de timp si presupune consumarea exclusiva a urmatoarelor alimente alcalinizante: legume (spanac, ridichi, urzica, salata verde, varza, ceapa, morcov, telina, pastarnac, sfecla, conopida, castraveti, rosii), leguminoase (fasole, soia, fasole verde), fructe (lamai, mere, banane, curmale, smochine, portocale), cereale si fulgi de cereale (grau si mei), ciuperci. Gatirea, cu sau fara foc, se va face pe cat posibil cu ulei presat la rece de floarea-soarelui, dovleac sau masline. La toate alimentele mentionate se adauga si iaurturile naturale (sunt excluse cele cu fructe) si branza de vaci (nu este neaparat nevoie sa fie dietetica).
Dupa cum se poate vedea, aceasta alimentatie nu este foarte restrictiva (pentru primavara este chiar placuta), dar veti observa ca efectele sale sunt exceptionale. Nu numai ca va veti simti organismul mai usor, despovarat de toxine, ci veti remarca si o imbunatatire a starii de spirit si a tonusului psihic.

</b><b>2. Clismele Cu Extracte De Plante
Cum obtinem extractul pentru clisma

Seara se pun intr-un vas de portelan sau sticla 2 linguri de seminte de in si 2 linguri din planta aleasa pentru clisma, intr-o jumatate de litru de apa de izvor sau plata. Se lasa sa se macereze la temperatura camerei, de seara pana dimineata, cand se filtreaza. Maceratul se pune deoparte, iar planta ramasa se fierbe 1-2 minute in inca jumatate de litru de apa, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final, se combina maceratul cu extractul obtinut prin fierbere, iar preparatul obtinut va fi folosit pentru clisma.

Cum se face clisma

Se va folosi un irigator (se gaseste in farmacii) cu canula din material moale si fara asperitati. Extractul din plante strecurat se pune in rezervorul irigatorului, care va fi situat cu circa un metru mai sus decat nivelul canulei, pentru a crea o diferenta de presiune suficient de mare. Se lasa sa patrunda lichidul in intestin gradat, asa incat sa nu fie fortati peretii colonului. Dupa introducerea completa a extractului, pacientul se intinde pe pat sau pe marginea baii, ramanand in aceasta pozitie, vreme de 10-15 minute, dupa care se va face evacuarea normala.

</b><b>Plantele folosite pentru clisme si cateva indicatii

Alaturi de cele doua linguri de seminte de in, care sunt un ingredient obligatoriu, am mentionat in modul de preparare al extractului de mai sus faptul ca se mai adauga doua linguri din "planta aleasa ". Alegerea plantei se face in functie de scopul terapeutic urmarit. Iata cateva posibile alegeri:
- musetelul - este indicat pentru oamenii sanatosi, care vor sa se mentina in forma prin acest procedeu de dezintoxicare. Este indicata clisma cu musetel si in cazul bolilor foarte grave, atunci cand este tinut un regim alimentar restrictiv (cum ar fi postul negru de mai multe zile).
- tataneasa - este foarte eficienta in tratarea bolilor inflamatorii si tumorale.
- marul-lupului - cu precadere va fi folosit in cazul bolilor produse de slabirea sistemului imunitar.
- cafeaua - are efecte drenoare, extrem de puternice, asupra ficatului si vezicii biliare. Spre deosebire de celelalte clisme care se fac in fiecare zi, vreme de o saptamana, clismele cu cafea se fac doar de doua ori pe saptamana, sub indrumarea medicului de familie, care este singurul abilitat sa decida o marire a frecventei acestei proceduri. Clismele cu cafea (prezentate in extenso acum doi ani in paginile ziarului nostru) sunt indicate in terapia hepatitei, a bolilor produse de intoxicatii, a cancerului (clismele cu cafea exclud folosirea semintelor de in).

3. Administrarea Interna De Plante Purificatoare

Terapeutii americani au elaborat un amestec foarte complex din plante, menit sa inmoaie materiile toxice din intestin, sa amplifice peristaltismul (miscarile musculaturii netede din intestin), sa mobilizeze toxinele depuse in tesuturi spre a fi eliminate. Cele 12 plante cuprinse in reteta sunt un adevarat cocteil de sanatate, care va va ajuta extraordinar chiar si in afara curei de purificare a colonului.
1. Rocoina (Anagallis arvensis) - este un puternic diuretic, folosit frecvent in medicina populara romaneasca.
2. Brusture (Arctium lappa) - alaturi de efectul depurativ exceptional, are efecte antibiotice si antiinfectioase.
3. Trei-frati-patati (Viola tricolor) - este probabil cel mai bun purificator din flora romaneasca. Este de notat si efectul antialergic si antiastmatic extrem de puternic.
4. Anghinare (Cynara scolymus) - este planta amara din acest amestec. Rolul ei este de a accelera procesele de eliminare si de a favoriza drenarea ficatului si bilei.
5. Lipicioasa (Galium aparine) - este o ruda a sanzienei albe. Are efecte stimulente asupra rinichilor.
6. Papadie (Taraxacum officinalis) - este un depurativ complex, care imbina efectele laxative cu cele tonice amare. Se folosesc frunzele uscate.
7. Patlagina (Plantago major) - este menita sa inmoaie materiile toxice din colon si sa protejeze peretii acestuia.
8. Crusin (Rhamnus cathartica) - nu mai are nevoie de prezentare, fiind cel mai utilizat laxativ. Este important sa retineti ca in acest amestec poate fi folosit si de cei cu colon iritabil, deoarece "agresivitatea " sa este pe deplin temperata de celelalte 11 plante din amestec.
9. Rozmarin (Rosmarinus officinalis) - constituie principiul aromatic al amestecului. Are actiune tonica si dinamizanta.
10. Matase de porumb (Zea mays) - amplifica efectul depurativ al celorlalte plante. Este unul din cele mai bune diuretice.
11. Schinduf (Trigonella foenum-graecum) - are proprietati revitalizante si reintineritoare remarcabile. Despre aceasta planta vom vorbi intr-un numar viitor, deoarece favorizeaza procesele de regenerare celulara, mareste vitalitatea si vigoarea, scurteaza perioada de convalescenta.
12. Lichen de piatra (Cetraria islandica) - este un drenor limfatic exceptional, are efecte antitumorale si antiseptice la nivelul intestinului si in general.
Plantele se macina cu rasnita electrica de cafea sau se piseaza in piua, pana devin o pulbere fina. Se amesteca apoi in proportii egale - cate 4 linguri din fiecare - si se pun intr-un borcan cu filet. Se iau doua lingurite din acest amestec de patru ori pe zi, se tine sub limba vreme de 10-15 minute, dupa care se inghite cu apa. Ideal ar fi ca tratamentul cu amestecul de plante purificatoare sa fie luat cu o saptamana inainte de inceperea clismelor si sa fie continuat minimum o saptamana dupa efectuarea lor.

</b>
<b>
4. Ingerarea De Suplimente Nutri}Tionale Cu "Bacterii Prietenoase "

In Occident se gasesc felurite casete, gelule, solutii cu aceste bacterii - in principal Lactobacillus acidophilus si Lactobacillus bifidus - care sunt destinate mentinerii sanatatii tubului digestiv. Ele impiedica declansarea candidozelor, inhiba dezvoltarea bacilului Eschericia coli, previn colitele si alte tulburari de acest fel. La noi au aparut in ultimul an in marile magazine alimentare iaurturi cu aceste doua specii de bacterii prietenoase, ale caror nume este inscriptionat pe ambalaj. Cercetati etichetele puse de producatori si veti gasi iaurturile facute cu aceste culturi. "Doza " optima de iaurt este 200 ml (un pahar) pe zi.

Cui ii este recomandata aceasta cura

Surprinzator pentru o cura cu efecte vindecatoare foarte puternice, ea le este recomandata in primul rand persoanelor sanatoase. O saptamana de cura facuta o data la jumatate de an este un excelent sprijin pentru sanatate. De ce? Pentru ca un intestin incarcat va face ca substantele nocive sa nu mai poata fi evacuate si ca atare ele vor fi preluate de circulatia sanguina, dupa care se vor depune in tesuturi, devenind sursa unor numeroase boli care apoi vor fi greu de tratat.
Toti cei care au suferit sau sufera de constipatie ar trebui sa faca macar de doua ori pe an aceasta cura. Conform studiilor facute de dr. Jensen, o persoana sanatoasa trebuie sa aiba o evacuare la 18 ore (si nu la 3-4 zile, cum considera anumiti medici), acesta fiind ciclul biologic firesc al eliminarii. Tratamentul este extrem de eficient pentru bolile de piele (acnee, alergii cutanate, eczeme de etiologie necunoscuta etc.), obezitate, bolile de ficat, infectiile (inclusiv respiratorii) recidivante. Persoanele cu tulburari nervoase, cu tulburari psihice pot beneficia foarte mult de pe urma acestui procedeu purificator bland.
Despre efectul curei in boala canceroasa va oferim doar rezultatele unui studiu facut in Sua pe 1500 de femei. De la toti subiectii experimentului a fost extras lichid mamar, verificandu-se concentratia de celule modificate, cu risc sporit de malignizare. La femeile suferinde de constipatie cronica s-a observat o frecventa a celulelor modificate de sase ori mai mare decat la femeile cu tranzit intestinal apropiat de cel normal. Aceasta proportie a ajuns insa la normal la doua-trei luni dupa ce femeilor care sufereau de constipatie cronica le-au fost facute procedeele de "curatare " a colonului.

</b><b>Cui ii este contraindicata aceasta cura

Este contraindicata in primul rand persoanelor care au suferit hemoragii sau interventii chirurgicale recente in zona colonului. Apoi, persoanele care sufera de boli ale intestinului gros in faza acuta nu vor face acest procedeu. De asemenea, cei foarte slabiti vor evita sa efectueze cura, fara o supraveghere medicala stricta.Ilie Tudor

Articol realizat cu ajutorul consultantilor de specialitate: doctor Carmen Ghiman (tel. 093/20.47.96) si farmacist Anca Ioana Staneasa (tel. 091/25.89.12).
Multumiri speciale d-lui Mihai Minoiu, specialist in medicina traditionala, pentru generozitatea cu care ne-a pus la dispozitie studiile, traducerile si adaptarile domniei sale.