Cosul cu targuieli

Redactia
Bucatarie greceascaTrigoane cu branza. Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 300 g telemea desarata, 50 g cascaval ras, 1 ou, piper alb, 15 foi de placinta, 2 linguri ulei de masline, 2 linguri unt topit.. Mod de preparare: Se incinge cuptorul la 180¡C. Se pune telemeaua intr-un castron, se sfarm...

Bucatarie greceascaTrigoane cu branza

Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 300 g telemea desarata, 50 g cascaval ras, 1 ou, piper alb, 15 foi de placinta, 2 linguri ulei de masline, 2 linguri unt topit.
Mod de preparare: Se incinge cuptorul la 180¡C. Se pune telemeaua intr-un castron, se sfarma cu furculita, se adauga cascavalul ras si oul batut si se amesteca bine. Se amesteca untul topit cu uleiul, se unge o foaie de placinta si se impatureste in trei, pe lung. Pe coltul aluatului impaturit se pune o lingura de branza si se acopera cu celalalt colt, formandu-se un triunghi. Se continua asa pana la capatul aluatului si apoi se umplu, pe rand, si celelalte foi, pana ce se termina amestecul de branza. Se aseaza trigoanele pe o tava unsa, se ung cu unt si ulei, se dau la cuptor si se coc 20 de minute, pana ce se rumenesc frumos si devin crocante. In amestecul de branza se pot incorpora - dupa gust - verdeturi (patrunjel, marar, busuioc etc.), iar inainte de a coace trigoanele, peste ele se pot presara seminte de susan.

Peste cu sos de usturoi

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 fileuri de peste alb (fara pielita), 50 g faina amestecata cu un varf de cutit de praf de copt, 1 ou, 125 ml bere, 80 ml ulei de masline, 50 g pesmet. Pentru sos: 2 cartofi mari cruzi, curatati de coaja, 4 catei de usturoi (rasi), 1 lingura otet alb, sare, piper, 80 ml ulei de masline.
Mod de preparare: Se taie fileurile in doua (pe lung) si se zvanta cu un servetel absorbant. Se cern intr-un castron faina si praful de copt si se incorporeaza - putin cate putin - oul batut cu bere. Se amesteca usor, pana ce s-a absorbit tot lichidul si se obtine un aluat neted. Se incinge uleiul intr-o tigaie, se dau fileurile de peste intai prin aluat si pe urma prin pesmet si se prajesc, cate doua minute pe fiecare parte, pana ce se rumenesc frumos. Se scot din tigaie, se lasa sa se scurga (pe hartie absorbanta) si se tin la cald. Se prepara sosul: cartofii taiati cubulete de circa 1 cm se fierb aproximativ 8 minute, se scurg si se sfarma - intr-o craticioara - cu furculita. Se adauga usturoiul si otetul, se amesteca bine, se sareaza si se pipereaza. Se incorporeaza si uleiul, amestecand intruna, pana ce amestecul se ingroasa si se inmoaie (circa 5 minute). Sosul astfel preparat se serveste cu pestele cald.

Carne de vita cu ceapa de arpagic

Ingrediente (pentru 4 persoane): 60 ml ulei de masline, 700 g ceapa de arpagic (mica), 1 kg carne de vita, 3 catei de usturoi taiati in doua pe lung, 125 ml vin rosu, scortisoara intreaga (1 baton), 6 boabe piper rosu, 1/4 lingurita piper negru macinat, 1 foaie de dafin, sare, 1 lingura otet rosu, 2 linguri pasta de rosii, 375 ml apa.
Mod de preparare: Se incinge uleiul intr-o tigaie (din fonta), se rumenesc cepele - la foc potrivit -, amestecand intruna, se scot din tigaie si se lasa sa se scurga pe hartie absorbanta. Carnea curatata de grasime si de zgarciuri se taie bucati potrivite (circa 3 cm), se pune in tigaie (toata deodata) si se prajeste 10 minute la foc iute, amestecand intruna, pana ce se evapora toata zeama. Se adauga usturoiul, vinul, condimentele, foaia de dafin, otetul, pasta de rosii si apa, se acopera tigaia cu un capac si se fierb incet o ora la foc mic, amestecand din timp in timp. Se pune ceapa in tigaie, se amesteca cu restul ingredientelor si se mai lasa sa fiarba, tot cu capac, un sfert de ora. Se indeparteaza scortisoara, boabele de piper rosu si foaia de dafin si se serveste cu o garnitura de orez, de cartofi sau de legume de sezon. In loc de apa, se poate folosi vin (250 ml) amestecat cu apa sau concentrat de carne de vita.

Pui cu bame

Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 pulpe de pui (750 g), 2 linguri unt topit, 2 catei de usturoi zdrobiti, 60 ml ulei de masline, 2 cepe mari taiate rondele, 1 conserva rosii decojite (circa 450 g), 1/4 lingurita piper macinat, 1 conserva bame (circa 825 g).
Mod de preparare: Se spala pulpele, se aseaza pe un gratar in tava de aragaz unsa putin, se baga la cuptor, sub grill, si se rumeneste 12 minute la foc potrivit. Se unge din cand in cand cu unt topit si putin usturoi si cand e gata se pune deoparte, la cald. Se-ncinge uleiul intr-o cratita, se prajesc ceapa si restul de usturoi circa 3 minute la foc iute, amestecand intruna, apoi se da focul mai mic si se mai dunstuiesc inca 10 minute, amestecand din timp in timp. Se adauga rosiile si piperul, se acopera cratita cu un capac si se lasa sa fiarba alte 5 minute. Se incinge cuptorul la 190¡C. Se incorporeaza si bamele scurse bine, se fierb si ele - tot cu capac - 10 minute, dupa care se rastoarna intr-o forma rezistenta la foc. Se pun si pulpele de pui peste bame, se baga la cuptor si se lasa 15 minute sa se patrunda. Puiul cu bame se serveste cald, cu paine de casa, masline si branza.

Dulciuri</b><b>Prajitura cu branza de vaci

Ingrediente (pentru 16 bucati): Pentru aluat - 250 g unt moale, 125 g zahar, 2 plicuri zahar vanilat, coaja rasa de la o lamaie, 1 galbenus, 375 g faina, 50 g migdale taiate marunt, 2 lingurite rase praf de copt. Pentru umplutura - 200 g unt moale, 200 g zahar, 1 kg branza de vaci (20% grasime), 4 oua, 40 g amidon, 1 varf de cutit sare, 1 plic zahar vanilat, zeama si coaja rasa de la o lamaie si de la o portocala.
Mod de preparare: Se freaca untul spuma si se adauga - amestecand intruna - zaharul si zaharul vanilat. Se incorporeaza coaja rasa de lamaie si galbenusul, apoi faina, migdalele si praful de copt si se amesteca bine. Se tapeteaza o forma rotunda (cu pereti detasabili) cu hartie pentru copt, se pune pe fund jumatate din aluat, se intinde, apasandu-l cu degetele, si se coace 15 minute in cuptorul incins la 175¡C. Se freaca untul cu zaharul, se adauga branza de vaci bine scursa si restul ingredientelor, se amesteca bine si se intinde peste aluatul (copt) din tava. Deasupra se presara razatura (restul de aluat dat pe razatoare) si se coace 45 de minute la aceeasi temperatura. Se acopera prajitura (ca sa nu se arda), se reduce temperatura la 150¡C, se mai lasa sa se coaca inca 60 de minute si pe urma se stinge focul si se lasa sa se raceasca in cuptor.