</b>
<b>Un ajutor de exceptie in bolile cardiovasculare</b><b>Produsele Stupului</b><b>Dr. Stefan StAngaciu</b><b>"Putine medicamente de origine chimica pot rivaliza cu <<farmacia albinelor>>"
Pentru multi dintre dvs., d-l dr. Stefan Stangaciu nu mai are nevoie de prezentare. Cartea sa de vizita este impresionanta: medic de medicina generala din 1985, cu competenta in acupunctura, expert in fitoterapie si apiterapie. Cunostintele si experienta lui in domeniul apiterapiei sunt recunoscute pe plan international, din 1999 fiind presedinte al Societatii Germane de Apiterapie. Cu toate ca tratamentele sale acopera o arie mare de boli, interviul de fata se rezuma la un singur capitol: bolile cardiovasculare, care conduc detasat in sumbrul top al mortalitatii.
- D-le doctor, si bietii romani sunt secerati de afectiunile cardiovasculare. Care sunt factorii declansatori?
- Omul face inca foarte multe greseli, care ii afecteaza direct sau indirect inima si vasele sanguine. Iata cateva dintre acestea: - alimentatia necorespunzatoare (consumul exagerat de grasimi si proteine de origine animala, sare, dulciuri pe baza de zahar, conservanti si coloranti chimici, alcool - in detrimentul fructelor, legumelor, cerealelor, pestelui, iaurtului, recomandate in bolile cardiovasculare); - poluarea aerului; - calitatea apei potabile (care nu mai intruneste conditiile de puritate necesare consumului uman); - stresul (din pacate, nu numai saracia este un factor de stres, ci de multe ori ambitia nesabuita de a castiga cu orice pret, de a avea cat mai multi bani, functii sau putere; nervozitatea, grijile excesive si mai ales frica sunt cei mai mari dusmani ai inimii, care duc la imbolnavire prematura); - lipsa unui somn indestulator (care poate contracara stresul zilnic); - lipsa iubirii sau a prieteniei celor din jur; - lipsa miscarii, excesul de sedentarism, lenea; - mostenirea genetica slaba; - afectiuni ale organelor interne (de exemplu o vezicula biliara puturoasa, rinichi lenesi, un intestin gros care nu elimina la timp toxinele acumulate in tubul digestiv, plamani care functioneaza cu "jumatate de norma" etc.).
- Produsele stupului, ca remedii in bolile cardiovasculare, sunt putin cunoscute. Ce argumente le sustin eficacitatea?
- Insisi apicultorii! Un studiu statistic a aratat ca apicultorii au o inima foarte sanatoasa, care le permite sa traiasca in medie cu opt ani mai mult decat restul oamenilor. Cum se explica longevitatea si puterea de munca extraordinara a apicultorilor? Iata numai cateva exemple: - consumul frecvent de produse apicole, in special de miere, polen si laptisor de matca; - folosirea repetata a propolisului pentru a inlatura nu numai racelile, durerile de stomac ori ranile, ci si pentru a intari sistemul imunitar si a ajuta la formarea unor artere, vene si capilare flexibile, dar si rezistente in acelasi timp; - intepaturile de albine - considerate de majoritatea apicultorilor nu un risc profesional, ci o binefacere pentru propria sanatate. Concluzia: stupul ofera suficiente remedii cu care putem ajuta inima si vasele sanguine sa functioneze armonios pana la adanci batraneti.
- Cum explicati mecanismul de actiune al produselor apicole in bolile cardiovasculare ?
- Scoala romaneasca de apiterapie (reprezentata cu cinste pe plan international de fostii si actualii medici si cercetatori de la Centrul de Apiterapie si de Institutul de Cercetare-Dezvoltare in Apicultura din Bucuresti), precum si numerosi cercetatori din intreaga lume au demonstrat ca produsele apicole contin substante nutritive extrem de utile functionarii directe a inimii si vaselor sanguine, precum si substante cu efect tamaduitor imediat. - Mierea ofera din abundenta glucoza, fructoza, acizi organici, apa biologica, minerale; toate acestea pot trece direct in circulatia sanguina, fara a mai "fura" energie de la organele digestive. Pentru un bolnav care tocmai a suferit un infarct de miocard ori a paralizat datorita unui accident vascular cerebral, mierea aduce o binefacere extraordinara. - Polenul contine toata gama aminoacizilor esentiali, acele "caramizi" din care se construiesc proteinele, tesuturile, organele interne. Polenul mai are o functie extraordinar de importanta pentru cardiaci: ajuta la acumularea vitaminei C in organele interne. Dr. Rath din Germania sustine ca principala cauza declansatoare a bolilor cardiovasculare o constituie insuficienta vitaminei C si nu excesul de grasimi, colesterol sau infectiile microbiene localizate pe interiorul peretilor vasculari. Vitamina C, alaturi de bioflavonoide (pigmentii vegetali) protejeaza peretii interiori ai inimii si vaselor sanguine de "coroziunea" creata de diverse substante nocive, cum ar fi binecunoscutii radicali liberi. - Propolisul, prin concentratia foarte mare in balsamuri, rasini, minerale si pigmenti vegetali (bioflavonoide), este cel mai bun protector contra "ruginii" interne, contra periculosilor radicali liberi. Propolisul este in acelasi timp un minunat produs apicol care poate relaxa vasele sanguine, ajutand la mentinerea unei circulatii mai usoare a sangelui si la normalizarea concentratiei grasimilor din sange. Propolisul actioneaza in acelasi timp ca un foarte eficient antibiotic si antiviral natural, precum si ca imunomodulator, putand reduce sau elimina astfel riscul dat de infectiile cu diverse microorganisme care pot ataca un perete vascular slabit. - Laptisorul de matca, prin substantele lui usor asimilabile, actioneaza ca energizant si regenerator al celulelor cardiace. Laptisorul de matca este in acelasi timp un excelent stimulator al productiei de globule rosii, globule albe si trombocite, precum si un foarte puternic antiviral natural, care ajuta la crearea si mentinerea unui sange curat. - Veninul de albine este un extraordinar stimulator al sistemului nervos, endocrin si imunitar, un complex de substante care, in doza bine aleasa, poate ajuta la fluidifierea sangelui si la deschiderea vaselor coronariene. Veninul de albine este cel mai puternic "incalzitor" de origine apicola. Oricine stie ca, dupa o intepatura de albina, locul devine rosu, zona se incalzeste, sangele circula mai usor si mai repede.
- In ce afectiuni cardiovasculare este utila apiterapia ?
- In primul rand, in prevenirea acestor afectiuni extrem de periculoase, indiferent de localizarea lor: inima, artere, capilare, vene. A preveni boala ori raul, ca oriunde in medicina ori in viata de zi cu zi, este mult mai usor decat a trata ori a corecta.
In cazurile acute (de exemplu infarctul de miocard, accidentul vascular cerebral sau tromboflebita acuta), produsele apicole se pot folosi doar ca adjuvante, alaturi de medicatia de urgenta stabilita de medicul cardiolog ori de terapia aleasa de chirurgul specializat in boli cardiovasculare. In asemenea cazuri grave, numai cu acordul medicului curant si sub supravegherea directa a acestuia, se pot folosi produse apicole sub forma de extracte, care se absorb foarte usor si ajung rapid la zona bolnava. Dintre aceste extracte pot enumera: - tinctura de propolis (in doza de 1-2 picaturi pe kilogram/corp zilnic); - extract de polen (Revipol - 6-10 tablete/zi); - laptisor de matca in forma buvabila (6-10 fiole/zi). Daca pacientul nu este diabetic (mai ales insulinodependent), se recomanda ca extractele de mai sus sa se amestece cu miere. Doza zilnica de miere poate fi, la alegerea medicului, intre 20-100 g, in functie de gravitatea bolii si de caracteristicile specifice fiecarui caz in parte. Important este ca mierea sa fie proaspata, nefiltrata, neincalzita si neexpusa la lumina soarelui. Cea mai buna miere este cea obtinuta prin stoarcerea fagurilor de miere intr-un tifon curat. Daca pacientul a iesit din criza si poate sa inghita sau sa bea lichide in mod constient, se recomanda mestecarea fagurilor de miere. In sezonul rece, cea mai buna miere este cea de salcam, datorita continutului ei bogat in fructoza. Pentru o absorbtie mai rapida in circuitul sanguin, este foarte important ca pacientul sa tina produsele cat mai mult timp sub limba, inainte de a inghiti.
In cazurile cronice (cum ar fi arterita, hipertensiunea arteriala esentiala, ateroscleroza, varicele, aritmiile cardiace) sau la pacientii care au trecut deja de cateva luni bune prin spaima unui infarct de miocard ori a unui accident vascular, lucrurile sunt in principiu mult mai usoare. La acesti pacienti, tratamentul apiterapic se poate adapta fiecarui caz in parte. La inceput, este bine sa se mearga pe formule de tratament mixte - clasic medicamentos ori chirurgical cu tratament apifitoterapic, acupunctura, ayurveda ori homeopatie. Ulterior, pe masura ce evolutia pacientului devine din ce in ce mai favorabila, se poate renunta treptat (desigur, cu acordul medicului) la medicatia de sinteza. Oricum, cuvantul medicului cardiolog trebuie sa fie lege!
- Care sunt dozele si metodele de aplicare recomandate?
- Produsele apicole se administreaza oral (se inghit), dupa ce se tin 3-5 minute sub limba. - Laptisor de matca - 100-200 mg zilnic (1-2 drajeuri sau 1-2 fiole). - Polen granule - 20-30 g zilnic in prima saptamana, dupa mese si numai dupa ce a fost bine diluat cu lichide (apa, suc de morcovi, suc de sfecla rosie) ori in iaurt. Dupa ce tubul digestiv s-a obisnuit cu polenul, se poate administra cu 15 minute inainte de mese. - Miere de salcam, de tei, poliflora sau de padure (de exemplu mierea de padure sau de mana, mai inchisa la culoare, contine mai multe minerale si este mai utila decat mierea de salcam in cazul pacientilor demineralizati datorita functionarii deficitare a rinichilor; mierea de tei este mai buna pentru pacientii foarte nervosi, iritabili ori anxiosi). Doza medie de miere recomandata este de 20-40 g zilnic (3-5 lingurite). - Propolis in forma bruta, direct de la apicultor, ideal proaspat colectat din stup (cu miros si gust puternice) - 3-5 g zilnic (se mesteca minimum 20-30 de minute inainte de inghitire!). Cei care au lucrari dentare recente mai bine sa evite propolisul brut, pentru ca acesta este foarte lipicios. Daca situatia o impune totusi, propolisul brut se poate suge pe limba, cu atentie, iar daca se lipeste de gingie ori de dantura, se poate topi mestecand 1-2 nuci, alune ori migdale, care creeaza aproape instantaneu un extract vegetal gras fluid. - Tinctura de propolis se foloseste in doza zilnica de circa 1 picatura pe kilogram de greutate corporala (o persoana care are, de exemplu, 72 de kilograme va lua cate 18 picaturi de propolis, de 4 ori pe zi). Este bine ca tinctura sa se ia pe o lingurita de miere, pe o bucatica de paine sau cu apa. Inainte de inghitire, se tine cat mai mult timp in gura, eventual facand o usoara gargara.
Tratamentul extern cu produse apicole trebuie neaparat asociat celui intern, pentru a creste si mai mult sansele de vindecare. Foarte eficient este unguentul cu venin de albine "Apireven", care poate fi folosit pentru masaj si presopunctura aproape in toate tipurile de boli cardiovasculare. Ideal este sa cereti sfatul unui medic specializat in acupunctura, inainte de a incepe folosirea acestui produs extraordinar, cel mai bun din lume la ora actuala. Tot la nivelul punctelor de acupunctura, dar si in aplicare locala, se poate folosi unguentul de propolis. Acesta este util in toate complicatiile bolilor cardiovasculare care duc la leziuni superficiale ale pielii (ulcerul varicos incipient si arterita obliteranta). In cazul unor leziuni mai profunde (ulcerul varicos ori arteritele obliterante avansate), se poate folosi direct mierea de albine, ideal proaspata, poliflora sau de salcam. In cazul unei suprainfectari a ranii, se poate adauga in mierea proaspata pana la 2-5 g tinctura de propolis si 5-10 picaturi de ulei de cimbru la 100 g de miere. Ungerile se fac de doua ori pe zi, sub strict control medical. Vindecarea apare in cele mai multe cazuri in maximum doua luni de tratament (in special la acei pacienti care sunt tratati integral si la care cauzele bolii au fost in mare masura neutralizate sau chiar eliminate).
In sinteza, se poate spune ca, datorita proprietatilor benefice enumerate anterior, produsele apicole pot fi un ajutor extraordinar pentru aproape toti bolnavii cardiovasculari. Exista putine medicamente de origine chimica ce pot rivaliza cu "farmacia albinelor". Produsele apicole nu sunt totusi un panaceu. Numai medicul poate decide, in special in cazurile grave, acute, cea mai buna conduita terapeutica ce trebuie urmata. In astfel de cazuri, apiterapia este doar o "sora mai mica" a metodelor clasice, medicale ori chirurgicale.Florentin PopaD-l dr. Stefan St-Ngaciu poate fi contactat la Centrul Medical de Diagnostic si Tratament
"Aly Crys Med" (str. Rosia Montana nr. 6, bl. O.7, sc. B, ap. 6, sector 6, Bucuresti, tel. 01/430.33.65) sau prin e-mail: apither@gmb.ro