Cosul cu targuieli

Redactia
Mancaruri usoare cu pastePenne (macaroane scurte) cu fileuri de sardele. Ingrediente (pentru 4 persoane): 160 g macaroane, sare, 2 dovlecei, 2 ardei grasi, 2 cepe, 2 catei de usturoi, 2 lingurite ulei, piper, 10 linguri concentrat de legume (Delikat+apa), 1 lingura cimbru maruntit, 4 fileuri de sard...

Mancaruri usoare cu pastePenne (macaroane scurte) cu fileuri de sardele

Ingrediente (pentru 4 persoane): 160 g macaroane, sare, 2 dovlecei, 2 ardei grasi, 2 cepe, 2 catei de usturoi, 2 lingurite ulei, piper, 10 linguri concentrat de legume (Delikat+apa), 1 lingura cimbru maruntit, 4 fileuri de sardele (din conserva), 2 lingurite capere.
Mod de preparare: Se fierb macaroanele al dente in apa cu sare si se lasa sa se scurga. Dovleceii si ardeii grasi se spala si se taie bucatele, iar ceapa si usturoiul - curatate si spalate - se toaca marunt. Se unge cu ulei o tigaie de teflon si se calesc legumele pregatite. Se sareaza, se pipereaza, se adauga zeama de zarzavat si se lasa 5 minute sa se dunstuiasca. Se incorporeaza cimbrul, sardelele, caperele si macaroanele scurse, se amesteca si se mai gusta o data de sare si piper.

</b><b>Macaroane cu rosii si piept de pui

Ingrediente (pentru 4 persoane): 160 g macaroane, sare, 300 g piept de pui, piper, 8 bulbi de praz, 600 g rosii, 25 linguri concentrat de legume (Delikat+apa).
Mod de preparare: Se fierb macaroanele al dente in apa cu sare si se lasa sa se scurga. Se taie pieptul de pui bucatele si se prajeste circa 5 minute - fara grasime - intr-o tigaie antiadeziva. Se adauga rosiile taiate cubulete si prazul taiat rondele, se dunstuiesc si ele putin, iar pe urma se toarna deasupra zeama de zarzavat si se lasa sa fiarba 3 minute. Se gusta de sare si piper si se amesteca cu macaroanele scurse.

Spaghete cu broccoli (conopida)

Ingrediente (pentru 4 persoane): 160 g spaghete, sare, 600 g broccoli (conopida) desfacute in buchetele, 4 lingurite ulei, 2 ardei iuti mici, 400 ml concentrat de legume (Delikat+apa), piper, 4 lingurite seminte de susan (circa 20 g).
Mod de preparare: Se fierb spaghetele al dente in apa cu sare. Se prajeste putin broccoli (conopida) in uleiul incins si se adauga ardeii iuti, curatati de seminte si nervuri si tocati marunt. Se prajesc si ei cateva secunde, se sting cu zeama de zarzavat si se lasa sa se dunstuiasca, in continuare, circa 10 minute. Se amesteca cu spaghetele scurse de apa, se gusta de sare si piper si se presara cu semintele de susan rumenite intr-o tigaie fara grasime.

Salata de macaroane cu porumb si castraveti

Ingrediente (pentru 4 persoane): 160 g macaroane scurte, sare, 800 g castraveti, 1 conserva cu porumb, 8 felii subtiri de jambon (circa 80 g), 20 linguri concentrat de legume (Delikat+apa), 4 linguri otet, 4 linguri patrunjel verde tocat, piper.
Mod de preparare: Se fierb macaroanele al dente in apa cu sare si se lasa sa se scurga. Castravetele curatat se taie cubulete si se amesteca cu macaroanele si porumbul bine scurs. Separat, se amesteca bine celelalte ingrediente, se condimenteaza si se toarna peste salata.

</b>
<b>
Retete celebre
Cassoulet (Mancare originara din sud-vestul Frantei)

Ingrediente (pentru 6 persoane): 500 g fasole alba (uscata), 5 cepe, 6 cuisoare, 100 g sorici, 3 crengute cimbru, 3 fire patrunjel, 2 foi de dafin, 6 catei de usturoi, 250 g carnati (usturoiati), 500 g carne de miel, 400 g ceafa de porc, 100 g costita, 4 linguri untura, sare, piper, 3 rosii mari (circa 500 g), 2-3 linguri pesmet.
Mod de preparare: 1. Se pune fasolea la inmuiat. Se pune fasolea intr-o oala mare, se adauga 2 l de apa si se lasa peste noapte - cu capac - sa se inmoaie. Se curata 3 cepe si se infig in ele cuisoarele. Soriciul se pune in apa clocotita si se lasa sa fiarba cateva minute. 2. Se fierbe fasolea. Se leaga cu o ata patrunjelul, cimbrul si o foaie de dafin. Se fierbe fasolea circa o ora in apa in care a fost inmuiata, impreuna cu cele 3 cepe impanate, soriciul, buchetul de ierburi aromate si 3 catei de usturoi curatati de coaja. Se adauga carnatul si se fierbe si el impreuna cu fasolea, circa 1/2 ora. 3. Se prajeste carnea de miel si de porc. Carnea spalata si zvantata se taie bucati potrivite, iar costita se taie cubulete. Se prajesc toate in untura incinsa, se toaca marunt celelalte 2 cepe si cei 3 catei de usturoi, se prajesc si ele cateva minute impreuna cu carnea, dupa care se adauga si foaia de dafin ramasa. 4. Se fierbe carnea. Se scurge fasolea, iar zeama de toarna peste carne. Se adauga rosiile curatate de pielita si taiate marunt si se fierb incet, impreuna cu carnea la foc mic, aproximativ o ora. 5. Se pun ingredientele intr-o forma rezistenta la foc. Pe fundul formei se aseaza soriciul, iar peste el se toarna jumatate din fasole. Peste fasole urmeaza bucatile de carne si deasupra restul de fasole, in care s-a incorporat carnatul taiat felii. 6. Cassoulet-ul se rumeneste la cuptor. Peste amestecul de fasole si carne se presara pesmetul, se baga la cuptorul incins la 200¡C si se lasa sa se rumeneasca circa 30 de minute.