Cu ochii pe marii corupti
Vanzoleala mare pe tarlaua luptei anticoruptie. Autoritatile incep sa culeaga primele roade. Nu este vorba despre afaceristii care, cu buna-stiinta sau din prostie, au saracit sute de mii de oameni, nici despre ofiterii de armata care traiesc regeste pe spinarea soldatilor de rand, taxandu-le fiecare pachet de-acasa si fiecare bilet de voie, nu este vorba de politistii, functionarii de stat sau vamesii care te buzunaresc de fiecare data cand treci pe langa ei si nici despre politrucii centrali sau locali care-si fac ditamai palatele pe banii amarasteanului. Nu e vorba nici de ministrii sau adjunctii lor care-si bat joc de soarta, banii si linistea noastra, facand respiratie artificiala regiilor sau intreprinderilor falimentare. Nimic din toate astea. Poate si pentru ca toti acestia sunt lasati de Guvern la urma, pentru a savura pe indelete vanatul cel mare. Sau poate pentru ca in vecii vecilor nu se va atinge nimeni de ei, cum nu s-a atins nici acum.
Asa ca, pentru inceput, au bagat in "cremenal" vreo 30 de medici, sefi de spitale sau de case de asigurari. Se spune ca unii nu au gestionat banii cum trebuie, iar altii ar fi achizitionat aparate medicale fara licitatie. Argumentul ca nu se putea organiza vreo licitatie in cazul tomografelor pentru ca ar fi luat prea multi bani, timp si nervi nu conteaza. Nu sunt semne ca medicii cu pricina ar fi primit mita si nici ca aparatura nu face banii. Medicii nu si-au construit din leafa lor de bugetari vile cu piscina si nu conduc Jeep-uri. Nu au colectii de monede daco-romane si nici Pallady pe zidul sufrageriei. Politia spune insa ca e doar o chestiune de principiu. Au mai fost descoperiti, pe ici-colo, si medici odiosi, care primeau bani sau cadouri pentru consultatii si tratament. Stau si ei prin boxele tribunalelor, gata sa infunde puscaria. Multi, daca nu toti acesti medici, ar putea imparti celulele cu criminali, spargatori, dealeri de droguri sau violatori. Pentru ca, dupa ce s-a votat marea gratiere, se va face suficient loc prin puscarii.
Coruptii din sanatate nu erau suficienti pentru a face un bilant satisfacator al campaniei anticoruptie. Politia a anuntat acum cateva zile ca a pregatit un vraf de cateva sute de dosare cu mari corupti din invatamant. Nu este vorba nici de aceasta data despre rectorii si decanii universitatilor private si nici de politicienii care incaseaza taxa de protectie sub forma de salarii grase de la facultatile de stat sau particulare. Este vorba de cele mai oropsite dintre cadrele didactice, cele din invatamantul rural. O obsesie mai veche a ministresei educatiei, care si-a inceput mandatul desfiintand sute de scoli satesti. Cica facea reforma. Apoi a comasat sute de scoli, adica le-a inchis. Copiii de la sase ani in sus trebuie sa faca naveta, uneori de zece kilometri, pentru a merge la scoala. Masinile puse la dispozitie de Guvern, platite de la buget si din banii primariilor, stau pe butuci. Profesorii de la scolile astfel comasate primeau un supliment la salariu de vreo suta de mii de lei pe luna. Cu conditia sa locuiasca in comunele respective. Ei bine, vreo 360 de profesori au preferat sa faca naveta. Fie nu primisera casa si pamant in satul cu pricina, cum prevede legea, fie aveau familia in alta localitate. Politia spune ca s-au bucurat de foloase necuvenite. Cu pretul unei navete obositoare, ajungeau la trei milioane de lei salariu. Suma totala a foloaselor necuvenite este neglijabila fata de costul albumului "Eterna si fascinanta Romanie". Dupa cateva interventii la nivel inalt, dosarele cu pricina au fost puse deoparte. Singura pedeapsa este ca profesorii trebuie sa dea banii inapoi. Si asa, aveau prea multi! Incoruptibilii politisti vad infinit mai bine foloasele necuvenite din amarata de leafa a profesorilor navetisti, decat vilele de pe epoletii colegilor si superiorilor.N.C. Munteanu