Cosul cu targuieli

Redactia
Bucatarie rapidaSalata de andive cu mere. Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g cartofi fierti, 3 linguri otet alb, 100 ml concentrat de legume (Vegeta + apa), 1 lingurita mustar, sare, piper, 2 linguri ulei, 1/2 legatura patrunjel verde, 2 cepe (100 g), 3 mere (a 150 g), 1 lingura zeama de lamaie,...

Bucatarie rapida</b><b>Salata de andive cu mere

Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g cartofi fierti, 3 linguri otet alb, 100 ml concentrat de legume (Vegeta + apa), 1 lingurita mustar, sare, piper, 2 linguri ulei, 1/2 legatura patrunjel verde, 2 cepe (100 g), 3 mere (a 150 g), 1 lingura zeama de lamaie, 150 g bacon taiat cubulete, 1 andiva mare.
Mod de preparare: Se curata cartofii fierti si se taie felii. Se amesteca otetul, zeama de zarzavat, mustarul si uleiul, se sareaza, se pipereaza, se incorporeaza si patrunjelul taiat mai mare si se toarna marinata astfel preparata peste cartofi. Ceapa curatata se toaca marunt, iar merele - cu sau fara coaja - se taie mai intai in patru, se indeparteaza partea lemnoasa si apoi se taie felii si se stropesc cu zeama de lamaie. - Intr-o tigaie se prajesc cubuletele de bacon, pana ce devin crocante. Se adauga ceapa, se dunstuieste circa 3 minute, dupa care se scot din tigaie si se introduc feliile de mar. Se prajesc si ele 3 minute si se amesteca cu baconul si ceapa. - Se curata andiva, se spala bine si se lasa sa se scurga. Se rup frunzele in bucati mai mari (sau se taie) si se amesteca cu cartofii fierti. Se incorporeaza amestecul de bacon, ceapa si mere, se gusta salata de sare si piper si se serveste cu paine de casa.

Spaghete cu sos de legume

Ingrediente (pentru 4 persoane): 3 tulpine de telina (200 g), 3 morcovi (200 g), 2 cepe (100 g), 2 linguri unt, 2 linguri ulei de masline, 1 cutie rosii decojite (800 g), sare, piper, 1 lingurita busuioc uscat, 400 g spaghete, 40 g cascaval ras.
Mod de preparare: Se spala telina si morcovii, se curata si se taie cubulete, iar ceapa curatata se toaca marunt. Se pun la incins untul si uleiul si se calesc legumele, curatate si taiate, circa 10 minute, amestecand intruna. Se taie rosiile bucatele, se toarna - impreuna cu zeama - peste legume, se adauga busuiocul si se lasa sa fiarba incet, la foc slab, o jumatate de ora. Se fierb spaghetele al dente in apa cu sare si se lasa sa se scurga. Sosul de legume se gusta inca o data de sare si piper, se toarna peste spaghete si deasupra se presara cascavalul ras.

</b><b>Peste cu sos de smantana si mustar

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 castravete, 1 ceapa, 20 g unt, sare, piper, 250 ml concentrat de legume (Knorr+apa), 150 g smantana, 2 linguri mustar, 1 lingura marar verde tocat, 600 g peste alb (salau, merluciu etc.).
Mod de preparare: Se curata castravetele de coaja, se taie mai intai in doua (pe lung), se indeparteaza semintele si apoi se taie felii. Ceapa curatata se toaca marunt si se caleste putin in untul incins. Se adauga feliile de castravete, se calesc si ele, se sareaza si se pipereaza. Se sting cu zeama de legume si smantana, se lasa sa fiarba incet, cu capac, circa 5 minute, dupa care se incorporeaza mustarul si mararul tocat. - Pestele spalat si zvantat se taie bucati potrivite, se sareaza, se pipereaza si se introduce in sosul cu legume. Se mai lasa sa fiarba - cu capac - inca 5 minute, se mai gusta o data de sare si piper si se serveste cu o garnitura de cartofi fierti. Sosul se poate, eventual, lega cu putina faina sau amidon.

Aripioare de pui cu lamaie si rozmarin

Ingrediente (pentru 4 persoane): 20 aripioare de pui, 2 catei de usturoi, 100 ml vin alb, 3 linguri zeama de lamaie, piper, sare, 3 linguri ulei de masline, 1 lingura ulei aromat, 3 crengute rozmarin.
Mod de preparare: Se incinge cuptorul la 220¡C. Se spala aripioarele, se zvanta si se aseaza in tava de aragaz. Se curata usturoiul si se taie marunt. Se amesteca vinul, zeama de lamaie, usturoiul, uleiul, 1 lingurita de sare si putin piper, se aleg acele de rozmarin de la doua crengute, se taie si se incorporeaza in marinata care se toarna peste aripile de pui. Se pune intre aripioare a treia crenguta de rozmarin, intreaga, se baga la cuptor, se lasa 30-40 de minute, se garnisesc cu felii de lamaie si se servesc cu paine alba si salata verde.

Dulciuri</b><b>Tortul reginei Mary

Ingrediente: 250 g aluat de foietaj (eventual "Bela", care se gaseste in magazinele alimentare), 2 linguri marmelada de caise, 90 g unt, 1/2 cana zahar fin, 4 oua batute usor, 1/2 cana de coaja de portocala si de lamaie glasate (se gasesc in comert), 1/4 cana stafide, 3 lingurite de faina amestecate cu un plic de praf de copt si cernute.
Modul de preparare: 1. Se porneste cuptorul la treapta maxima. Se unge o forma rotunda de tarta (22 cm) cu unt topit. Se intinde aluatul astfel, incat sa acopere fundul si peretii formei (marginile care ies inafara se taie cu un cutit). Se pune forma 20 de minute la frigider. Se scoate, se inteapa aluatul cu furculita, apoi se coace vreme de 10 minute. Se scoate de la cuptor si se unge cu marmelada de caise. 2. Se amesteca untul cu zaharul pana se obtine o crema. Se adauga ouale batute, putin cate putin, amestecand mereu. Se adauga faina, stafidele si fructele glasate. Se mai amesteca 20 de secunde, pana cand compozitia devine omogena. 3. Se pune amestecul peste blatul de aluat uns cu gem (trebuie sa fie rece) si se mai baga in cuptor vreme de 10 minute. Se reduce flacara si se mai lasa tortul sa se coaca 25 de minute. Se serveste rece sau cald.