Strabunica stie tot

Redactia
Verdeturile si plantele aromate (Ii). Patrunjelul neted. Verde inchis, cu gust mai puternic decat cel cret. Se gaseste: proaspat - se poate tine 7 zile in apa. Se foloseste: tocat sau intreg, ca ingredient sau pentru garnisit. La fiert isi mai pierde din gust, desi este mai rezistent la caldura decat...

Verdeturile si plantele aromate (Ii)
Patrunjelul neted

Verde inchis, cu gust mai puternic decat cel cret. Se gaseste: proaspat - se poate tine 7 zile in apa. Se foloseste: tocat sau intreg, ca ingredient sau pentru garnisit. La fiert isi mai pierde din gust, desi este mai rezistent la caldura decat patrunjelul cret. Pentru: salate, supe, omlete, pui, scoici, paste, legume, branza proaspata de vaci.

Rozmarinul

Are frunzele verzi si tepoase, iar gustul si aroma lui sunt intense. Se gaseste: proaspat - se poate tine 5 zile la frigider, sau uscat. Daca este uscat, se foloseste doar 1/3 din cantitatea de planta proaspata. Se folosesc: tijele intregi si frunzele - intregi sau taiate marunt - ca ingredient. La fiert, gustul se accentueaza. Inainte de a servi mancarea respectiva, se indeparteaza tijele sau frunzele intregi. Pentru: carne de miel, pui la cuptor, carne de vitel, de porc si de vita, peste.

Salvia

Frunzele sunt gri-verzui, lunguiete, au o aroma puternica si gust picant. Se gaseste: proaspata - se poate tine 5 zile in apa, sau uscata. Uscata - se foloseste doar 1/3 din cantitatea de planta proaspata. Se folosesc: frunzele intregi sau taiate marunt, ca ingredient. Se indeparteaza inainte de a servi mancarea. Pentru: umplutura, friptura de pui, de gasca sau de rata, de vitel, ficat, carnati, peste foarte gras.

Oregano

Planta aromata cu frunze mici si gust puternic. Se gaseste: uscat (la noi). Se folosesc: frunzele taiate sau intregi, ca ingredient sau pentru garnisit. Pentru: pizza, salate grecesti, musaca, sosuri pentru salate, sosuri de rosii, risotto, paste.