Cosul cu targuieli

Redactia
Salate de cartofi. Pentru salate de cartofi, trebuie cumparati cartofi care nu se sfarma, deci nu fainosi. Cum se prepara: se spala bine cartofii, se pun intr-o cratita mare si se acopera cu apa numai pe jumatate. Se pun pe foc si, cand apa incepe sa clocoteasca, se acopera cratita cu un capac si se...

Salate de cartofi

Pentru salate de cartofi, trebuie cumparati cartofi care nu se sfarma, deci nu fainosi. Cum se prepara: se spala bine cartofii, se pun intr-o cratita mare si se acopera cu apa numai pe jumatate. Se pun pe foc si, cand apa incepe sa clocoteasca, se acopera cratita cu un capac si se lasa cartofii sa fiarba circa 20 de minute. Se scurg, se baga sub jet de apa rece, se lasa putin sa se raceasca, se curata, se taie rondele si se pun intr-un castron. Dupa care se procedeaza conform retetei...

Salata de cartofi cu costita (sau bacon)

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1,5 kg cartofi, sare, piper, 1 ceapa, 200 ml zeama concentrata de zarzavat (Vegeta + apa), circa 4 linguri otet alb, 100 g costita (sau bacon) bine impanata, 2 linguri ulei, 1 legatura codite de ceapa verde.
Mod de preparare: Cartofii fierti, curatati si taiati se sareaza si se pipereaza. Se curata ceapa si se taie marunt. Se infierbanta zeama de zarzavat si se incorporeaza ceapa taiata si otetul. Se toarna peste cartofi, se amesteca si se lasa cam o ora sa se patrunda. Intre timp, se taie costita cubulete si se rumeneste in uleiul incins. Se spala coditele de ceapa verde, se zvanta si se taie rondele. Se amesteca costita si ceapa cu cartofii si se adauga - la nevoie - sare si piper.
Variante: Costita poate fi inlocuita cu felii subtiri de castravete (sarate si apoi stoarse), felioare de ridichi sau andive, dar in acest caz se mai adauga circa 3 linguri de ulei.

Salata de cartofi cu ridichi si branza Bucegi

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg cartofi, 1/8 l zeama concentrata de legume (Vegeta+apa), sare, piper, zahar, 5 linguri otet, 1 legatura ridichi, 1 mar (150 g), 1 castravete (400 g), 1 legatura codite de ceapa verde, 1 legatura marar, 150 g iaurt, 150 g smantana, 5 linguri lapte, 80 g branza Bucegi (Roquefort).
Mod de preparare: Peste cartofii fierti si taiati rondele se toarna zeama de legume, dreasa cu un varf de cutit de zahar, 2 linguri de otet, sare si piper. Se amesteca bine si se lasa aproximativ o ora sa se patrunda. Ridichile se curata, se spala si se taie felii. Marul curatat (sau nu) de coaja si de partea lemnoasa se taie in felii subtiri. Castravetii se curata de coaja, se taie in doua pe lung, se indeparteaza semintele si apoi se taie felii. Verdeata se spala, se zvanta si se taie marunt. Se amesteca toate cu cartofii, se prepara un sos din otet, iaurt, smantana si lapte, se gusta de sare si piper si se toarna peste salata. La sfarsit, se presara cu branza Roquefort faramitata.

Salata de cartofi cu telina si salam

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg cartofi, 1-2 radacini de telina (circa 500 g), 1 ceapa rosie mica, 300-400 ml zeama calda de legume (Vegeta+apa), 6 linguri zeama de lamaie, 1 lingura otet, sare, piper, zahar, 1 lingurita frunze de telina tocate, 2 rosii, 100 g masline negre, 6 linguri ulei cu busuioc, 100 g salam.
Mod de preparare: Se curata cartofii, se taie si se pun intr-un castron. Se curata telina, se spala si se taie betisoare subtiri. Ceapa curatata se toaca marunt. Se pune zeama de legume pe foc si cand clocoteste se introduc betisoarele de telina si se lasa sa fiarba - cu capac - 1-2 minute. Se scot apoi din oala si se pun in castronul cu cartofi. In zeama, se adauga ceapa tocata, zeama de lamaie, otet, sare, piper si un varf de cutit de zahar. Zeama se toarna peste cartofi si telina, se amesteca si se lasa sa se patrunda 30 de minute. Se incorporeaza rosiile taiate bucatele, maslinele, salamul taiat felii foarte subtiri si uleiul. Se mai gusta o data de sare si piper, se presara deasupra frunzele de telina si se serveste imediat.

</b><b>Salata de cartofi cu mar si oua

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg cartofi, 150 g maioneza, 200 g iaurt, 200 g castraveciori murati, 5 linguri zeama de castraveti murati, sare, piper, 1 mar, 2 oua fierte tari.
Mod de preparare: Cartofii fierti si taiati se amesteca bine cu un sos preparat din maioneza, iaurt, zeama de castraveti murati, sare si piper. Castraveciorii se taie cubulete. Marul - curatat sau nu de coaja - se taie in patru, se indeparteaza partea lemnoasa, iar miezul se taie bucatele. Castraveciorii murati si bucatelele de mar se amesteca bine cu cartofii si se lasa o ora sa se patrunda. Dupa ce se mai gusta o data de sare si piper, se incorporeaza si ouale curatate si taiate in opt.

Dulciuri</b><b>Galuste de orez prajite
(Reteta din Toscana)

Ingrediente (pentru 42 bucati): 50 g stafide, 2 linguri vin dulce, 750 ml lapte, 1/2 lingurita sare, 250 g orez (cu bobul rotund), 1 portocala, 2 oua, 2 linguri unt, 1 lamaie, 70 g zahar, 50 g migdale zdrobite, 1 lingura faina, ulei (unt) pentru prajit, zahar farin pentru pudrat.
Mod de preparare: Se inmoaie stafidele in vin si se lasa sa stea asa toata noaptea. Se pune pe foc laptele cu sarea si, cand da in clocot, se toarna orezul (putin cate putin, ca la mamaliga pripita). Se lasa sa se umfle - la foc mic -, amestecand intruna, dupa care se pune deoparte sa se raceasca. Se rade coaja de portocala si de lamaie, si se incorporeaza in orez. Apoi se adauga galbenusurile, untul, 50 g zahar, migdalele zdrobite si stafidele cu vin cu tot si se amesteca bine. Se bat albusurile spuma, se adauga 20 g de zahar si faina si se incorporeaza in orez. Se incinge bine uleiul sau untul (la 170¡), se ia cate-o lingura de orez (cat o galusca), se impinge cu o alta lingura in grasimea incinsa si se prajeste pana ce se rumeneste frumos. Galustele rumenite se scurg pe hartie absorbanta, se aseaza pe un platou si se pudreaza cu zahar.