</b><b>Lectia de slabitPatru reguli de fier in lupta cu kilogramele</b><b>- Tinerete fara batranete si silueta fara moarte -
De zeci de ani, oamenii de stiinta se straduiesc sa gaseasca secretul mentinerii siluetei. Se cauta medicamente, suplimente nutritionale, tot felul de aparate care sa ne dea o alura sportiva si sanatoasa, fara a renunta la deliciile culinare. Apoi, fiecare vedeta este intervievata in fel si chip, pentru a "vinde" secretul siluetei sale de invidiat. S-au scos carti, ale medicilor ori ale cate unei celebritati, cu regimuri de slabire, au fost create clinici particulare si chiar institutii guvernamentale, care sa-i ajute pe oameni sa ajunga la greutatea fireasca... Si totusi, in America, 50% din populatie are greutatea peste cea normala. 20% din acest procent este afectat de obezitate. In Anglia, Germania si Tarile de Jos, sunt aproape aceleasi procente. Este imposibil sa nu remarci un grup de turisti occidentali veniti in Romania. Adipozitatile, aspectul "pufos", aerul usor greoi ii tradeaza de la distanta. Pe de alta parte, in ultimii ani, si medicii nutritionisti de la noi din tara raporteaza o crestere a frecventei cazurilor de obezitate si ingrasare. Cauzele? Alimentele cu aditivi sintetici care au ajuns tot mai mult in hrana romanilor, extinderea tratamentelor cu anticonceptionale la femei, consumul de produse dubioase aduse din Orientul Apropiat, consumul de carne din import, extrem de bogata in hormoni de crestere, antibiotice, felurite alte substante care perturba metabolismul. Iar la toate acestea se adauga stresul, sentimentul de insecuritate, care genereaza o goana subconstienta pentru acumulare, inclusiv de kilograme. Alinierea la standardele "lumii civilizate" ne aduce, dupa cum se vede, inconvenientele sale, indepartandu-ne de natura. Or, natura este de fapt singurul remediu in orice problema, fie ea de sanatate, fie de estetica. Cu exceptia animalelor tinute in captivitate, nu a fost intalnita niciodata vreo salbaticiune obeza ori macar cu o supraponderabilitate accentuata. Asadar, daca vrem sa slabim, atunci sa ne intoarcem pur si simplu la natura. Cum? Vom vedea in continuare.
</b><b>Principiile metodei de slabire naturista
Primul si cel mai important principiu este ca niciodata o cura de slabire nu trebuie sa ajunga sa dauneze sanatatii. Daca mancati numai carne fiarta, este posibil sa slabiti, dar, pe de alta parte, organismul, mai ales ficatul, va fi pur si simplu intoxicat de proteinele cu grad ridicat de toxicitate, existente in aceasta. De asemenea, un post negru (cura de infometare cum este numit in Occident) va reduce drastic kilogramele in plus, dar, daca revenirea la dieta de zi cu zi este brusca, organismul va fi extrem de solicitat si negresit vor aparea boli, cel putin suparatoare. Al doilea principiu este ca nu trebuie sa va chinuiti ca sa slabiti. Curele de infometare, regimurile "masurate cu rigla", consumul numai de picioare de pui, de felii de paine prajita unsa cu pelicule de margarina ori numai de carne fiarta sunt adevarate surse de chin si angoasa. Pentru a fi in forma, bine proportionati si sanatosi, nu avem nevoie de ele. Al treilea element extrem de important este acela ca gusturile pot si trebuie rafinate si educate, fara suferinta si cu blandete. Decat sa ne refuzam despotic placerile culinare vreme de trei saptamani, pentru a ceda nervos in a patra si a ne napusti cu o voluptate plina de remuscari asupra frigiderului, mai bine sa ajungem la pace cu propriul organism si cu papilele gustative. In fine, partea practica este data de clasificarea, a tot ceea ce se poate manca, in patru categorii:
1. alimente care pot fi consumate in cantitati nelimitate;
2. alimente care se consuma cu moderatie;
3. alimente supercalorice, care se consuma cu mare prudenta si fara a fi puse in combinatii;
4. alimente foarte riscante pentru silueta, pe care este recomandabil sa nu le mancati;
Sa le analizam pe fiecare in parte.
1. Alimente care pot fi consumate in cantitati nelimitate - acestea sunt: legumele crude (nepreparate termic), fructele proaspete, sucurile de fructe si de legume, fulgii de cereale obtinuti fara preparare termica. Salatele de varza, morcov, patrunjel, telina, gulie, sfecla rosie, spanac, salata verde, broccoli, andive, anghinare, sparanghel, conopida cruda, rosii, ardei, gogosari sunt secretul siluetei perfecte ale multor staruri hollywoodiene, unele dintre ele chiar ajunse la varsta a treia. De ce? Pentru ca fibrele alimentare naturale, enzimele si vitaminele acestora sunt un adevarat aspirator pentru adipozitati si pentru surplusurile de grasime, pentru toxinele din organism. Asadar, mancati fara restrictii salate de cruditati, sarate dupa gust, condimentate in fel si chip, dar la care adaugati doar o picatura de ulei (pentru a nu schimba raporturile calorice).
Fulgii din grau, orz, ovaz, secara, obtinuti fara prelucrare termica si fara aditivare chimica, sunt o alta arma in lupta cu varsta si cu greutatea. Bogatul lor continut de vitamine din complexul B, de aminoacizi si fibre alimentare ii recomanda pentru cure de lunga durata. Conditia este sa-i consumati cat mai simplu, cu fructe, lapte sau iaurt, smantana, crema de ciocolata, dar niciodata cu zahar (doar cu putina miere). Atentie la combinatiile de tip musli, la care se adauga adesea zahar si seminte oleaginoase (adevarate bombe calorice) - evident acestea nu pot fi consumate in cantitati nelimitate. Germenii de grau, de secara, de porumb etc. sunt bogati in calorii si au efecte estrogene (favorizeaza luarea in greutate), deci nu intra nici ei in categoria alimentelor care pot fi consumate in cantitati nelimitate. Benefici pentru sanatate, germenii sunt admisi doar in cantitate de 1, maximum 3 linguri pe zi.
In schimb, merele, perele, gutuile, strugurii, portocalele, grapefruitul, mandarinele, fragii si zmeura, capsunile, ciresele si visinele, caisele, nectarinele, pepenii de toate culorile, rodiile, kiwi, bananele - toate cu conditia sa fie proaspete - pot fi consumate in cantitati nelimitate. Acizii organici si pectinele continute de ele sunt doar niste drenori neintrecuti ai organismului. Acelasi lucru se poate spune si despre sucurile de fructe, cu conditia sa fie proaspete, neprelucrate termic si neindulcite cu zahar. Daca ne este permisa sintagma, atunci: abuzati de fructele proaspete!
Toate alimentele mentionate pot fi, intr-adevar, consumate in cantitati nelimitate, cu conditia sa nu se faca asocieri cu cele din alte categorii, si aceasta din doua considerente: 1. Devin greu digerabile si ingreuneaza, chiar daca nu ne dam seama, procesele de eliminare. 2. Isi sporesc extraordinar de mult continutul caloric. Fragii cu zahar si frisca, de exemplu, ingrasa de cinci ori mai mult decat fragii simpli.
2. Alimente care se consuma cu moderatie
O asociere in proportii aproximativ egale intre alimentele care pot fi consumate in cantitati nelimitate si cele care se consuma cu moderatie este secretul tineretii fara batranete si al siluetei fara de moarte. Fara doar si poate ca o sa va surprinda lista foarte cuprinzatoare a alimentelor care pot fi consumate fara sa ne facem griji, dar numai cu conditia sa avem suficiente legume crude, cereale integrale si fructe proaspete in alimentatie (adica in proportie de 50%). Aceste alimente sunt:
- painea si pastele fainoase - am pus in mod intentionat primele pe lista aceste doua alimente atat de accesibile, tocmai pentru ca au devenit o superstitie printre persoanele care tin cure de slabire. Cele doua incriminate sunt printre cele mai sarace in calorii; ceea ce le poate face bombe calorice este, de fapt, asocierea lor cu grasimi in fel si chip. Cinci felii de paine mancate cu o salata de cruditati preparata cu cateva picaturi de ulei ingrasa de doua-trei ori mai putin decat un sandvis cu unt si sunca, salam ori parizer (sau, si mai rau, margarina). O farfurie de macaroane cu putin suc proaspat de rosii si un sfert de lingurita de ulei ingrasa de patru-cinci ori mai putin decat aceleasi macaroane facute cu branza si unt din abundenta si asezonate cu un sos de rosii facut cu ceapa calita. Retineti, asadar, nu painea si pastele fainoase sunt problema, ci doar cu ce le asociem.
- leguminoasele: fasolea, soia, mazarea, nautul - cu conditia sa nu fie facute cu ceapa calita si ulei din abundenta ori sa constituie garnitura vreunui snitel ori cotlet savuros - sunt alimente nu doar admise, ci chiar necesare pentru importantul lor continut de proteine.
- ciupercile sunt o excelenta sursa de proteine si pe cat de gustoase, pe atat de echilibrate ca si continut caloric. Consumati-le in voie, fripte pe gratar, fierte in salate, dar fara ceapa prajita si doar cu foarte putin ulei.
- cartofii si orezul sunt alimente foarte bogate in amidon, destul de sarace in calorii si prieteni buni cu silueta pe termen lung. Este bine sa consumati cartofi copti sau fierti in coaja, niciodata prajiti sau in combinatii "savante". Orezul va fi combinat cu legume si cu foarte putin ulei, niciodata cu branza, unt ori carne de orice fel.
- ouale - se consuma mai ales galbenusul, fiind de preferat ouale de la tara. Daca vrem sa fim sanatosi si bine proportionati, trebuie sa uitam de savuroasele omlete si de ochiurile prajite, cu sau fara sunca. La putere sunt acum ouale fierte moi si ochiurile romanesti (facute in apa clocotita).
- laptele si iaurtul, chiar daca sunt mai bogate in calorii, preferati-le pe cele de la tara celor din comert.
- pestele - numai fript sau fiert, fara sosuri sau adaosuri grase.
3. Alimente supercalorice, care se consuma cu mare prudenta si fara a fi puse in combinatii
- uleiul si numeroasele sale derivate: acizii grasi din uleiuri - mai ales cei nesaturati, care se gasesc in uleiurile presate la rece - sunt absolut necesari pentru echilibrul organismului. Se recomanda consumarea uleiului nefiert in salatele de cruditati, cu conditia sa fie in cantitati moderate (jumatate de lingurita pentru o portie). Uleiul folosit la felurite mancaruri, precum prajelile de toate felurile (de la cartofi si snitele la popcorn), sosurile si maionezele, sarmalele etc. va trebui exclus din alimentatie.
- alunele, arahidele, nucile sunt foarte bogate in acizi grasi nesaturati si proteine. Cu conditia sa nu fie prajite, ele sunt foarte sanatoase, dar duc la cresterea accelerata in greutate, fiind adevarate bombe calorice. 100 g de miez de nuca este echivalentul unei paini, de exemplu. Ca urmare, va trebui sa consumati aceste produse doar separat (fara sa le puneti in prajituri, bomboane etc.) si cu moderatie.
- semintele de susan, de floarea-soarelui, de dovleac atata timp cat nu le prajim, sunt si ele foarte sanatoase, dar extrem de bogate in calorii. Daca va simtiti organismul slabit, trebuie sa lucrati in frig ori aveti o munca fizica greu de efectuat, atunci puteti sa le consumati fara grija, ele fiind un "combustibil" excelent. Evitati insa sa le rontaiti cand va uitati la televizor, cand stati la discutii ori cand atentia va este atrasa de orice altceva, deoarece, in aceste cazuri, este foarte posibil sa le consumati in nestire si veti beneficia aproape fara sa va dati seama de un imens aport de calorii, care va va rotunji corpul peste masura.
- untul il veti inlocui de preferinta cu uleiurile vegetale, dar in nici un caz cu margarina, care este extrem de toxica. Untul nu este un aliment toxic in sine, dar intr-un clasament al alimentelor care ingrasa, s-ar situa, alaturi de margarina, pe locul intai.
- branzeturile sunt si ele - mai ales cascavalul, branza topita, casul si telemeaua grasa - bogate in calorii, dar au si un continut de proteine care se poate dovedi util. Cu conditia sa nu faceti abuz si sa nu le combinati cu alte alimente, le puteti manca din cand in cand. Daca deja aveti o greutate corporala mare, nu va recomandam consumul lor.
4. Alimente foarte riscante pentru silueta, pe care este recomandabil sa nu le mancati.
Cu siguranta ca pe amatorii de dulciuri si felurite mancaruri savuroase, lista care urmeaza ii va intrista, dar sa fim optimisti si sa ne aducem aminte de lista extrem de ampla de alimente care ne sunt permise, in cantitati practic nelimitate! Iata, in continuare, principalele surse de rotunjimi si adipozitati:
- prajiturile, budincile, produsele de patiserie facute in casa - asocierea de grasimi cu zaharuri concentrate, specifica dulciurilor de casa, este printre cele mai eficiente mijloace pentru a lua in greutate cateva kilograme bune, in doar doua-trei zile. Invatati-va mai bine papilele gustative sa aprecieze lucrurile mai simple: fructele si salatele de fructe, mierea de albine, cate un gem sau o dulceata de fructe, dar fara nici un fel de biscuiti sau alte ingrediente alaturi (nici macar paine).
- ciocolata si bomboanele sunt si ele o garantie a kilogramelor si, in plus, a... inmuierii vointei. De ce? Pentru ca teobromina, alcaloidul din cacao ne confera o stare de multumire, chiar de usoara euforie pe moment, dar pe termen lung ne fac un pic dependenti de produsele care il contin si ne sedeaza initiativa. Invatati totusi sa va faceti bomboane si ciocolata cu miere si ingrediente naturale. Ingrasa, nu-i vorba, insa o data pe luna sunt permise. Dar nu uitati: in ziua in care le consumati, faceti si 1-2 ore de efort fizic inainte, ca sa simtiti ca le-ati meritat!
- cartofii prajiti, snitelele, preparatele pane - daca v-ati obisnuit cu ele, or sa va lipseasca, mai ales daca nu stiti sa le inlocuiti. Invatati sa va condimentati cu arta salatele de cartofi fierti in coaja, tocanitele de leguminoase ori de ciuperci, sosurile usoare de la pastele fainoase si atunci prajelile vi se vor parea o mancare fada, grea si lipsita de sens.
- sarmalele, ardeii umpluti, pilafurile grase, sosurile cu ulei sau unt, tocanitele si ciorbele facute cu ceapa prajita sau rantas sunt explicatia faptului ca romanii sunt o natie care a inceput sa cam ia in greutate. "Traditia" - imprumutata, de fapt, din Turcia si Ungaria, acum vreo suta de ani - are inconvenientele ei, fiind extrem de bogata in calorii. Daca vreti sa pastrati totusi spiritul autohton, atunci mai bine aduceti-va aminte de celebra mamaliga, de alivenci (placintele de malai), de mancarurile ciobanesti cu lapte si branza proaspata ori de borsurile cu multa verdeata, adica, pe scurt - de simplitatea, puritatea si prospetimea hranei romanesti traditionale. Este bine si pentru sanatate, si pentru silueta!Ilie Tudor