"Armagedon" sau lupta dintre bine si rau
Politica romaneasca nu e plicticoasa. De cand Pdsr si Iliescu au castigat alegerile, scandalurile s-au tinut lant. La fel ca pe vremea coalitiei Cdr-Usd-Udmr. Problema este ca acumularea scandalurilor duce la erodarea increderii populatiei nu numai in forta politica aflata la putere - ceea ce atrage pierderea alegerilor si a puterii -, ci mai ales in institutiile democratiei. Nivelul increderii populatiei in Parlament, Cabinet (Guvern), Presedintie, Justitie, partide politice, administratia publica, Politie, banci, presa, economie de piata etc. reflecta (partial) felul in care acestea functioneaza. Or, in Romania, de ani de zile cetatenii au incredere in Biserica si Armata, dar acestea nu sunt institutii politice ale democratiei. Important pentru un stat democratic liberal este felul in care functioneaza cele trei puteri in stat (legislativa, executiva si juridica), iar abia dupa aceea celelalte. Scandalul "Armagedon Ii" a scos la iveala tocmai modul defectuos in care functioneaza puterea juridica din Romania. Ca si Politia, Parchetul General a devenit un fel de unitate de prestari servicii pentru Guvern, deci pentru partidul aflat la putere (sau pentru coalitia majoritara). In loc sa fie independenta, puterea juridica este subordonata puterii executive, adica partidului care se intampla sa fi castigat la un moment dat alegerile. Asta nu este o democratie. Sau, mai bine zis, este o democratie intr-un picior, pentru ca si puterea legislativa este subordonata Guvernului.
Pentru cetatenii acestei tari nici nu este important care sunt grupurile de interese ce se confrunta in scandalul "Armagedon Ii", ci faptul ca democratia functioneaza defectuos. Este clar ca primul-ministru Adrian Nastase a gresit din mai multe puncte de vedere, iar felul sau patimas de a reactiona pune sub semnul intrebarii cariera sa politica. Punand Politia si Parchetul sa procedeze ca in anii de inceput ai comunismului, premierul s-a expus criticilor dure ale presei, venite chiar si din partea unora care au servit Psd-ul. Din acest moment, cursa pentru postul de presedinte al tarii, in care Nastase avea prima sansa, s-a relansat. Ca si pe vremea coalitiei si a lui Constantinescu, cei de la Putere lucreaza acum in favoarea Opozitiei. Este mult mai usor sa faci politica in tara noastra cand te afli in Opozitie. Cu toate ca au toata puterea in mana, cei care se afla la guvernare fac o multime de greseli, nu sunt profesionisti, nici eficienti, iar in doi ani ajung sa piarda terenul de sub picioare. Acuzandu-l fara dovezi clare pe Mugur Ciuvica, fostul sef de cabinet al lui Constantinescu, Adrian Nastase i-a creat fostului presedinte sansa de a reaparea spectaculos in viata politica. Este o reaparitie facuta de pe pozitiile apararii democratiei, a statului de drept, un rol care ii vine ca o manusa lui "Milica".
Premierul Adrian Nastase pare format la curtea lui Ludovic al Xiv-lea ("Regele Soare"), cel care afirma "Statul sunt Eu!". Asa se traduce interpretarea atacurilor din "Armagedon Ii", ca fiind de natura a deteriora imaginea externa a tarii si interesele nationale. Din fericire, un stat modern, chiar daca este in tranzitie, nu este perceput doar in functie de o persoana, indiferent ce pozitie ar ocupa ea. Chiar daca majoritatea acuzatiilor din raport sunt false, chiar daca multe sunt greu de dovedit, unele sunt adevarate. Si nu ma refer doar la situatia locativa a presedintelui Psd, asupra careia acesta a facut numeroase declaratii. Este vorba in primul rand de semnele unei opulente iesite din comun (20.000 de dolari platiti pe an pentru studiile copiilor la scoala americana din Bucuresti, o colectie de arta evaluata la 3.000.000 de dolari, masini luxoase, fundatii conduse de sotie si bine alimentate cu fonduri, cheltuieli facute in diferite ocazii etc.). Chiar daca toate acestea ar proveni din castiguri legale, din afaceri, consultanta, mosteniri etc., publicul trebuie lamurit. Altminteri va exista intotdeauna suspiciune. Pe de alta parte, unele dintre aceste bunuri sunt pur si simplu cadouri. Am auzit si eu de la unii care s-au perindat pe acolo (si care povesteau cu admiratie) ca, de ziua sa de nastere, Nastase a primit cadouri fabuloase ca valoare, in special tablouri, obiecte de arta. Raportul "Armagedon Ii" spune ca ar fi fost evaluate de "cunoscatori" la circa 300.000 de dolari. Desigur, cadourile primite de ziua de nastere nu pot fi refuzate. Problema este ca intr-o pozitie cum este aceea a lui Nastase, asemenea daruri sunt precum "calul troian", ele putand demola o reputatie si sugerand existenta unor cai "subtile" de coruptie, influenta etc. Abia acum intelegem de ce la ultimul Sfant Ion, presedintele Iliescu le-a cerut celor care au venit, sa nu ii aduca decat flori. Poate ca experimentatul politician a simtit ce avea sa urmeze.
Este neindoielnic ca autorii raportului au avut acces la informatii secrete, pe care le-au combinat cu dosarele de presa. Ei au urmarit sa ii faca rau lui Nastase, iar in mare parte au reusit, nu atat prin natura informatiilor de acolo, care, daca nu sunt dovedite, nu au mare valoare, ci mai ales prin punerea premierului in situatia de a reactiona irational. S-ar putea ca ei sa fie din randul celor care au pierdut puterea in 2000, dupa cum s-ar putea sa fie oameni din interiorul Psd, care vor sa-l inlature sau sa-i diminueze sansele lui Nastase. Este clar ca aici avem de-a face cu o lupta pentru putere. Or, daca ne aducem aminte, in perioada 1996-2000, principalele lovituri primite de coalitia aflata atunci la putere (mineriadele din ianuarie si februarie 1999, declansarea scandalului Fni, huiduirea presedintelui Constantinescu inainte ca el sa fi inceput a face greseli si multe altele) s-au facut cu mijloace de manipulare, specifice muncii operative din serviciile secrete. Indiferent ca lucreaza inca oficial in servicii sau in servicii paralele, cei care au pus la cale actualul raport se pricep la munca de diversiune. In mod cert, ei provin din structurile fostei Securitati. Abia acum vedem cat de grave sunt consecintele lipsei de vointa politica in efortul de a deconspira fosta Securitate ca politie politica. Fostii securisti (dintre care multi au de platit polite, inclusiv pentru inlaturarea lui Ceausescu si a lor insisi de la putere) nu s-au dus neaparat doar de partea lui Iliescu si a Fsn-ului, ci si catre Prm, dar si catre Cdr. Unii dintre ei si-au pastrat legaturile cu serviciile succesoare ale Kgb, cu Gru, si nu am vazut unul singur care sa fi fost tras la raspundere sau judecat pentru acest lucru. Oricat s-ar fi apropiat Putin de Sua, dupa atentatele din 11 septembrie 2001, Rusia nu va renunta niciodata sa fie o mare putere in zona. Nu m-as mira ca raportul "Armagedon Ii" sa fie opera unei asemenea diversiuni, care sa fi folosit oameni de aici, aflati "in adormire". Pentru a scoate anul acesta Romania din carti, este suficient ca Guvernul actual sa fie perceput ca unul de "supercorupti", dupa cum si-a dat seama Nastase insusi. De unde tragem concluzia ca lupta dintre bine si rau are si alte dimensiuni.Dan Pavel