Zodiac

Redactia
Varsatorul20 ianuarie - 18 februarieSemn: Aer - Planeta tutelara: UranusCaracteristici generale Ati cunoscut vreodata o persoana sociabila dar singuratica, prietenoasa dar impersonala, atenta si absenta totodata? Daca da, inseamna ca ati dat de un Varsator. Se poate ca nici azi sa nu va fi revenit d...

</b><b>Varsatorul</b><b>20 ianuarie - 18 februarie</b><b>Semn: Aer - Planeta tutelara: Uranus</b><b>Caracteristici generale</b> Ati cunoscut vreodata o persoana sociabila dar singuratica, prietenoasa dar impersonala, atenta si absenta totodata? Daca da, inseamna ca ati dat de un Varsator. Se poate ca nici azi sa nu va fi revenit dintr-o astfel de intalnire, pentru ca aceste personaje sunt - in bine sau in rau - socante. Copiii lui Uranus (planeta guvernatoare a semnului fix de aer, a Varsatorului) sunt adevarate paradoxuri umblatoare. Autoarea Linda Goodman spunea - mai in gluma, mai in serios - ca Varsatorii formeaza o buna parte a personajelor publice remarcabile si o buna parte a persoanelor cu probleme psihice. Este foarte adevarat ca intre geniu si nebunie, linia de separatie este foarte fina si uneori lucrurile sunt amestecate. De fapt, de cele mai multe ori, pentru ca majoritatea Varsatorilor nu sunt nici genii, nici cazuri patologice, dar au momente in care sunt geniali si momente cand sunt total trasniti. Una dintre explicatiile acestei stranii psihologii este: Varsatorul nu salasluieste decat aparent in mijlocul nostru - aici nu traieste decat corpul sau fizic. De fapt, el locuieste in viitor. Nu-i de mirare ca cei care sunt in avangarda, fie in tehnica, in telecomunicatii, in politica, ba chiar si in moda, sunt foarte adesea nativi ai acestei zodii. Multi dintre ei au fost ridiculizati pentru ideile lor, cum s-a intamplat in cazul lui Louis Pasteur, pe care colegii il credeau nebun cand el lucra la metoda care-i poarta numele - pasteurizarea -, fara de care industria alimentara, asa cum o cunoastem astazi, n-ar exista. Astrologii spun ca Varsatorul gandeste azi asa cum lumea va gandi peste 50 de ani.
Toti uranienii au probleme cu parul. Nu ca ar fi rar sau lipsit de luciu - cei mai multi au par frumos, bogat si stralucitor -, dar nu exista nici unul printre ei care sa nu fie in permanenta nemultumit de cum ii sta parul. Este o adevarata obsesie. Nici imbracamintea, nici incaltamintea, nici accesoriile nu au pentru Varsator importanta pe care o are frizura. Exista si un motiv pentru aceasta preocupare: Uranus stapaneste electricitatea, iar parul se electrizeaza foarte usor. Dar nu numai parul se electrizeaza usor la Varsatori - de multe ori ei se electrizeaza atingand o tejghea metalica, o clanta sau chiar oameni.
Acum, ca am stabilit ca uranienii sunt "electrici" si stim cu totii cat de repede se misca electricitatea (Thomas Edison, Varsator, desigur, a avut destul de mult de furca pana a reusit s-o captureze si s-o inchida intr-un bec), putem intelege de ce pentru Varsatori totul trebuie sa se intample, daca nu ieri, macar acum, pe loc, instantaneu. Asta, excluzand bineinteles, tabieturile lor (nu exista uranian fara tabieturi), care trebuie sa se desfasoare cu calm, intr-o ordine absolut riguroasa, asemenea unui ritual. Alt paradox! Si lista paradoxurilor continua: cei mai multi Varsatori sunt de o corectitudine exemplara, si in ceea ce priveste cuvantul dat, si in legatura cu obligatiile lor financiare. Daca cineva nu este la fel de corect cu ei, va avea parte de un dispret rece si nu-i vor recuceri probabil niciodata respectul si increderea. O parte (mica, e drept) a Varsatorilor isi folosesc mintea originala pentru a-si justifica incorectitudinile si egoismul material, care li se pare scuzabil in cazul lor (la altii il condamna feroce), pentru ca ei nu sunt conformisti. Pe acestia nu-i intereseaza mijloacele prin care se impun sau ajung la bunastare. De regula, acesti Varsatori nu au reusit sa-si depisteze adevarata latura neconventionala sau, mai grav, nu au curajul sa-si asume propria originalitate si lipsa de prejudecati.
Pe Varsatori ii intereseaza totul - de la curatenia din bloc pana la economia mondiala sau filosofia existentiala -, dar, cu cat e mai nou domeniul, cu atat fascinatia lor creste. Viata sociala ii intereseaza intotdeauna, de multe ori se implica in actiuni menite sa schimbe radical fata societatii in care traiesc. Le plac transformarile profunde, dar nu vor participa la ele pe metereze, in primele randuri ale demonstrantilor care urmeaza sa se izbeasca de cordonul de politisti, ci de preferinta din fata calculatorului sau de la tribuna, emitand idei sau metode de actiune.
Traficul de idei pe secunda din mintea Varsatorului este atat de rapid si de intens, incat, inevitabil, ei acumuleaza un stres mental considerabil. In contrast cu viteza ideilor este lentoarea cu care se deplaseaza. Varsatorul nu are decat doua viteze: mersul lent, parca in dorul lenii, cam greoi, sau sacadat, atunci cand sunt insufletiti de o idee care-i anima. Sportul nu-i incanta, li se pare neelegant. Singurii "muschi" pe care vor sa si-i intretina sunt cei de pe creier, la care fac de multe ori febra musculara.
Am lasat intentionat la urma principalul paradox al Varsatorului: fire agitata, nervoasa, tensionata, el insusi are un efect linistitor asupra celor aflati sub mare presiune psihica, pur si simplu prin felul in care stie sa li se adreseze.

<b>Barbatul Varsator


Aerul distant al acestui personaj masculin, in ciuda modului deosebit de amabil in care se poarta, are de multe ori darul de-a trezi interesul femeilor. Varsatorul are un mod de-a te asculta (si asculta cu adevarat, mai mult, chiar intelege), care te face sa te simti speciala, centrul universului (lui, macar). Ca este foarte atent la ceea ce spui iti este clar din intrebarile pertinente pe care ti le pune, nu spune doar "ihi" din cand in cand. E grozav, esti in al noualea cer: in sfarsit, cineva pe care-l intereseaza cu adevarat persoana ta, pana cand observi ca atentia lui este la fel de concentrata cand examineaza meniul, cand da comanda sau cand urmareste felul amuzant in care gesticuleaza tipul acela gras de la masa din colt. Dezamagirea ta e uriasa, dar, pe de alta parte, comentariile sale te-au pus pe ganduri si sfaturile lui - ei bine, iti pare rau ca nu te-ai gandit singura la lucrurile astea. Acum esti foarte curioasa sa vezi daca te va invita la o noua intalnire. Propozitia lui de la sfarsitul acesteia e foarte adesea: "Ne mai vedem noi!". Si e insotita de un pupic absent pe obrazul tau pe cale de-a se imbujora de stanjeneala. Sau de furie. Depinde de ce temperament ai.
Decizi ca tipul e un infumurat rece si e mai bine sa-l dai naibii, cand, tocmai in ziua in care te-ai certat la cutite cu seful, suna telefonul: "Am impresia ca ai avut o zi proasta", zice vocea, "infumurata si rece", pe un ton plin de compasiune. "M-am gandit sa te scot in oras." De unde putea sa stie ca ai avut o zi proasta? Ca tocmai te gandeai cu cine sa iesi? Baigui un: "Da, bine" zapacit si accepti intalnirea. In fond, poate ti-ai gasit un bun prieten, si astia nu-s pe toate drumurile. De data asta, te face sa te simti foarte bine, sa razi, sa intelegi ca cearta cu seful nu va avea nici un fel de urmari. Cu ocazia asta, ai reusit sa-i strecori si informatia ca maine e ziua ta de nastere. Si te simti foarte smechera. Vine ziua ta de nastere, dar Varsatorul nu vine. Dai ture telefonului, pe care l-ai programat sa sune in acordurile "Love story" la apelul lui, dar nimic. Asta-i prea de tot. Tipul nu e doar un ingamfat, e si mitocan. Schimbi melodia pentru apelul lui in "Vreau sa plang, de tine sa uit!", dar el tot nu suna.
Trec doua saptamani si tocmai ai observat cum se uita tanarul acela nou si dragut, de la contabilitate, la picioarele tale, cand suna. Nu telefonul, ci la usa. Cine? Cine altcineva decat "mitocanul". Esti prea surprinsa ca sa-i trantesti usa-n nas, asa ca are timp sa-ti spuna: "De doua saptamani alerg sa-ti fac rost de placa de modem compatibila cu nenorocitul tau de calculator, si de-abia azi mi-a adus-o un prieten".
Sa zicem ca din momentul acesta dramatic va vedeti cu o oarecare regularitate (imprevizibila, desigur, pentru ca el tot Varsator ramane), dar cand spune ca apare, nu numai ca apare, dar e si foarte punctual. O sa auzi o multime de lucruri despre prietenii lui. "Prietenul meu, Vlad, are nevoie de...", "Ma duc sa il ajut pe prietenul meu, George, cu muzicile pentru discoteca", ba chiar, "Prietena mea, Raluca, si-a rupt piciorul la schi si trebuie sa stau sambata si duminica cu ea, ca n-are cine sa-i faca de mancare". Mai rezisti?! Daca tipul acesta te intereseaza cu adevarat, nu marai la prietenii lui (ca nu-ti va fi bine), ci incearca sa-i cunosti. Cea mai buna idee e sa ii prezinti si tu prietenii, pentru ca, daca esti saraca la capitolul acesta, Varsatorul tau va deveni usor suspicios si ti-o va si spune. Pentru ca e adeptul fair-play-ului. Pentru el, prietenia e mult mai mult decat un tip de relatie sociala, e o vocatie. Si daca e sa se indragosteasca de tine, prefera sa aiba mai intai asigurata o baza de prietenie trainica. Si nici atunci nu-i sigur ca se va repezi sa-si declare sentimentele. Incerci sa-l faci gelos? Ghinion. E o boala de care nu sufera. Probabil te va ruga sa i-l prezinti si lui pe tipul cu care mergi sambata la film (e sambata aceea in care el ii face Ralucai de mancare), pentru ca, din felul in care i l-ai descris, pare un tip foarte interesant. Normal ca la film iti vei rontai, pe langa floricele, si unghiile. De ciuda! In timp ce Varsatorul ii gateste Ralucai.
Stii care sunt primele semne ca nu esti o simpla "prietena" pentru Varsator? Cand incepe sa faca mutre, sa fie ursuz si sa te repeada... Pai n-ai citit ca zodia asta este un ocean de paradoxuri?

Femeia Varsator

Daca iti imaginezi ca ar fi o experienta interesanta sa ai o aventura cu femeia asta, ai dreptate, dar te si inseli. Va fi categoric o experienta interesanta, dar mai degraba pentru ea, decat pentru tine. Nici un barbat (poate doar barbatul Varsator) nu este capabil de atata detasare emotionala ca aceasta femeie. Stai putin, asta nu inseamna raceala. Catusi de putin. Varsatoarea este la fel de capabila de caldura si devotament, ca orice alta femeie - cu conditia sa fie alegerea ei. Iar in ceea ce priveste angajamentele pe termen lung, nu se prea inghesuie. Nu te repezii sa cumperi un inel si sa-i faci o surpriza ca-n filmele romantice. In loc de clasicul "Vai, iubitule", te poti trezi cu un tipat de groaza.
Cu o Varsatoare, indiferent cat de dulce si feminina se poate arata, trebuie sa te temi - nu ca te va sufoca, ci sa n-o sufoci tu pe ea. De multe ori, iti vine sa crezi ca s-a intors lumea cu fundu-n sus, cand te va suna (foarte corect, nu-i place sa incurce timpul nimanui), spunandu-ti: "Dragul meu, te rog sa ma scuzi, dar tocmai am aflat ca maine se inchide expozitia de vestimentatie scenica si, cum tot sunt prin zona, ma reped s-o vad. Vorbim maine, da?". Nu tu "iubitule", nu tu "imi pare asa de rau", nu tu "pupici". Femeia asta te trateaza ca pe un adult rezonabil. Si incepi sa te gandesti daca esti intr-adevar un adult rezonabil...
Sa nu te arati niciodata socat de coafurile ei (ii place sa fie tunsa scurt si e una dintre femeile care n-are nici o jena cu privire la culoarea sau culorile de pe capul ei). Daca o critici in legatura cu felul in care-i sta parul, calci pe un teren minat. In rest, poti s-o critici. Te va asculta cu mare atentie (si ea vrea sa se cunoasca, si tu poti s-o ajuti), nu te va intrerupe si nu va sari in sus cand o vei lovi intr-un punct sensibil. Va examina cu atentie ce ai de spus, va recunoaste ca ai dreptate in punctele a, d, f si j, dar pe celelalte ti le va demola punct cu punct, printr-o argumentatie impecabila. Daca esti sincer si nu vrei deloc s-o complexezi (obiectiv, oricum, greu de atins), va aprecia discutia si, in urma, ei veti deveni si mai apropiati. Sa nu fiti surprinsi daca peste vreo doua zile va spune cu seninatate: "Stii ca m-am mai gandit si ai avut dreptate si la punctele b si i (de care tu intre timp ai si uitat), dar la i numai partial, pentru ca...". Nu incerca s-o constrangi sa faca ceva - nu suporta genul de macho si te va pune la punct scurt, probabil, definitiv.
O Varsatoare tipica nu apreciaza barbatul dupa grosimea portofelului si nici dupa functie, ci dupa masura in care acesta este el insusi si are o minte deschisa, receptiva la nou. Pentru ea, barbatul cu prejudecati este veriga lipsa dintre pitecantropus erectus si homo sapiens. Cel lipsit de complexe si cu o curiozitate vie este barbatul ei ideal si va face tot ce-i sta in putinta (adica foarte mult) sa-l sprijine activ in tot ceea ce intreprinde.
Daca felul ei de-a fi, imprevizibil, te socheaza si o ameninti ca rupi relatia, se va uita in ochii tai cu sinceritate, poate ranita, dar probabil nu te va intreba "De ce?", ci mai degraba: "Dar ramanem prieteni, nu-i asa?". Exasperant. Si asta este un text pe care-l credeai rezervat barbatilor. S-a dus si monopolul asta.
O data adjudecata, Varsatoarea nu te va chinui cu suspiciuni "muieresti", cum ii place sa spuna, iti va acorda incredere deplina - dar asta se intampla dupa un lung si atent proces de scrutare. In cele mai multe cazuri, poti sa-i acorzi aceeasi incredere. Varsatoarea poate fi (si adeseori chiar este) sotie de marinar, de pilot etc., pentru ca nu are probleme cu absenta barbatului. Stie sa-si ocupe timpul si nu se simte abandonata, daca are un barbat ocupat. Il intelege si nu simte nevoia sa se refugieze in aventuri extraconjugale. Insa, daca ai dezamagit-o sau ai tradat-o, nu va ezita sa inainteze divortul, pentru ca detesta o viata bazata pe compromis.

</b><b>Copilul Varsator

Una dintre intrebarile pe care parintii unui mic Varsator si le pun cu regularitate este: "Ce ne facem cu el?". Despre copii se spune ca sunt mici si dragalasi si depind de parintii lor. Nu si acest tip de odrasla, care de cand incepe sa mearga de-a busilea pare sa nu depinda de nimeni. E drept, accepta sa fie imbracat, imbaiat si hranit, dar in rest nu se comporta deloc cum te-ai astepta. Daca are trei ani si a apucat sa demonteze ceasul bunicului, nu zbiera la el si, mai cu seama, nu-i lua din fata ceea ce consideri a fi "resturile masacrului". Lasa-l in pace si nu te minuna daca, a doua zi dimineata, bunicul te va anunta incantat: "Nu stiu ce s-a intamplat, dar ceasul meu de buzunar a inceput sa mearga din nou!". Nu te speria nici de viteza cu care i se schimba interesele: azi deseneaza, maine incearca sa cante la chitara, poimaine se repede la calculator. Lasa-l sa-si exploreze curiozitatile, este oricum improbabil ca acest copil, cu o inteligenta si curiozitate atat de vii, sa imbratiseze o cariera conventionala. Alt lucru care nu trebuie sa te surprinda ca parinte al unui Varsator in miniatura este genul de intrebari cu care te poate aborda. Ceva de genul: "Daca soarele e un foc, de ce nu se stinge?". Sau: "Daca fatul sta in lichidul amniotic la nastere, cum stie sa respire?". Poftim de raspunde. Mai ales cand habar n-ai de unde a auzit chestia cu lichidul amniotic. Alt lucru de o importanta vitala, pentru a nu-l transforma pe micul Varsator iremediabil intr-un rebel fara cauza, este sa nu-i dai niciodata ordine. Explica-i de ce un lucru este necesar si il va face sigur. Mijloacele forte dau rezultate contrare asteptarilor. Si inca un sfat: invata-l sa respecte orele de somn, pentru ca multi scolari Varsatori prefera sa-si faca lectiile noaptea, pe motivul ca "e mai multa liniste". O data format un asemenea obicei, este greu de schimbat - Varsatorul, cu toata originalitatea sa, e totusi un semn fix -, iar noptile nedormite ii afecteaza serios delicatul sistem nervos.

Seful Varsator

Mintea Varsatorului este atat de liberala, incat nu le prea are pe astea cu sefia. Ideea i se pare stupida si prefera terminologia de "coordonator" sau "instructor", sau "consilier" celei de manager. Nu-i place sa ia decizii si sa fie condamnat la intalniri politicoase. In ciuda acestor predispozitii, Varsatorul-sef nu este o abstractie, dar, categoric, nu se inscrie in parametrii dupa care ne-am obisnui sa judecam un cadru executiv.
Secretara lui trebuie sa aiba un accelerator incorporat pentru a reusi sa execute instructiunile complicate care-i pica in brate in ultimul moment. Trebuie sa-si dubleze capacitatea de memorare, pentru ca seful Varsator este atat de distrat, incat de multe ori uita numele persoanelor importante cu care trebuie sa se intalneasca (desi retine cele mai fine nuante ale contractului care i-a fost supus spre examinare).
Cu toate ca stie sa fie exigent cu angajatii - nu-i plac lucrurile facute de mantuiala -, se considera prietenul si aliatul lor. Cei care lucreaza cu un sef Varsator se pot afla in situatia paradoxala in care, intrebati cine e cel mai bun prieten al lor, sa raspunda: "Sefu", pentru ca la el se duc cu problemele personale. Sefu Varsator nu va avea nevoie de un psiholog de intreprindere - de asemenea probleme se ocupa chiar el. Nu te va judeca pentru pacatele comise (atata timp cat la serviciu functionezi impecabil) si nu va fi socat de nici un aspect al vietii tale personale. Nu-l va surprinde faptul ca esti Prm-ist, buddhist sau ca dupa program faci striptease intr-un club de noapte. Te accepta asa cum esti, atat timp cat - repet - la serviciu nu ti se poate reprosa nimic.
Adesea iti va cere sfatul si vei crede ca o face de forma. Dar te vei convinge nu numai ca tine seama de parerea ta (ca si de aceea a portarului, daca de-acolo ii vine o idee buna), dar ca nici nu se sfieste sa spuna de unde provine ideea. Mai rar asa ceva.

Subordonatul Varsator

Daca te pricepi cat de cat la astrologie, iti vei da seama, inca de la stadiul de interviu, ca ai de-a face cu un Varsator. In primul rand, pentru ca nu va avea loc un gen de discutie formala, care incepe cu prezentarea Cv-ului. Te asteapta, mai degraba, un fel de caleidoscop cultural, care, daca nu porti ochelari de cal, te va interesa din ce in ce mai tare. S-ar putea sa scapi ceasca de cafea din mana cand pitorescul personaj din fata ta iti va pune, hodoronc-tronc, intrebarea: "Si cat spuneti ca este salariul de programator, dupa primele trei luni de proba?", pentru ca acela este momentul in care iti aduci aminte ca personajul din fata ta a venit de fapt sa se angajeze, nu sa te instruiasca.
Daca ai nevoie de oameni care gandesc - si nu oricum, ci indraznet - angajeaza-l repede. Cu toate ca nu se stie cat de mult sau cat de putin va sta la tine in firma. In orice caz, cat va sta pe-aici, poti fi sigur ca anumite lucruri se vor schimba, poate fundamental. Asta, daca stii sa-i asculti sfaturile si sa-i folosesti ideile. Acest lucru nu inseamna ca noul tau angajat Varsator face parte din categoria pisalogilor care au "idei", pentru a avea ocazia de-a se agita in prezenta sefilor, pentru a se simti importanti. Varsatorul isi vede de treaba linistit si constiincios, intr-un ritm mai alert decat majoritatea colegilor sai, dar nu este bagaret. Se imprieteneste repede cu colegii de serviciu. Dar, in timp ce ceilalti se invata rapid sa deserte Varsatorului tot sacul lor cu probleme, el este indeobste foarte discret cu privire la viata lui personala.
Daca intervine o problema ce pare imposibil de rezolvat, arunc-o in bratele Varsatorului. Il faci fericit. Va veni cu solutia la care nici nu te gandeai (la care nimeni nu se gandea), dar cat se poate de fezabila.
Alt motiv pentru care un Varsator este bun la firma omului este ca nu se lasa, decat in cazuri exceptionale, tentat de incurcaturi emotionale la serviciu.Tana Rosca