Strabunica stie tot

Redactia
Ce nu stiti despre cafea.... - Boabele de cafea prajite usor sunt ideale pentru prepararea cafelei cu lapte.. - Boabele de cafea prajite puternic (de culoare maro inchis) au aroma puternica si sunt ideale pentru prepararea cafelei tari, care se bea dupa masa de pranz.. - Boabele de cafea lucioase, d...

Ce nu stiti despre cafea...

- Boabele de cafea prajite usor sunt ideale pentru prepararea cafelei cu lapte.
- Boabele de cafea prajite puternic (de culoare maro inchis) au aroma puternica si sunt ideale pentru prepararea cafelei tari, care se bea dupa masa de pranz.
- Boabele de cafea lucioase, de culoare inchisa (continentale) sunt dublu prajite si au o usoara aroma de fum. Gustul lor e foarte amar, iar cafeaua preparata din ele e foarte tare.

Tipuri de cafea

- Espresso - e o cafea foarte tare, preparata din pulbere de cafea trecuta prin aburi fierbinti. Espresso se serveste in cani foarte mici, fiindca poate dinamita inima.
- Capuccino - e o cafea mult mai slaba, preparata din ness sau pulbere de cafea, amestecate cu frisca si presarate cu zahar si scortisoara (adevarata reteta italiana).
- Caffe Latte - e cafeaua de dimineata a italienilor. Se prepara din cantitati egale de espresso si lapte fierbinte, puse intr-un pahar de 250 ml, bagat intr-un suport de metal (ca sa poata fi apucat cu mana si sa nu crape).
- Cafea turceasca (Mokka) - se prepara intr-un ibric din arama, cu coada lunga. Pentru o cescuta de cafea Mokka se pun: 1 lingurita cu varf de cafea macinata (facuta din boabe de culoare inchisa), puse in 60 ml de apa, cu o lingurita de zahar. Se pune la fiert pe flacara mica. Imediat ce cafeaua face spuma, se ia de pe foc. Caimacul se pune intr-o ceasca, iar ibricul se pune din nou pe foc, pana incepe sa fiarba. Atunci, se pune o lingurita de apa de la gheata, apoi cafeaua se toarna peste caimacul din ceasca.
- Cafeaua irlandeza (Irish Coffee) - intr-un pahar cu suport de metal (sau cana mai groasa), se pun o lingurita de zahar, 45 ml de whiskey irlandez, iar deasupra se toarna cafea tare (fierbinte). E si mai bun, daca se adauga si o lingurita de frisca.
- Cafea la gheata - se prepara o cafea neagra, tare, indulcita dupa gust. O parte din ea se toarna in forma de cuburi de gheata si se baga la congelator. Restul cafelei se serveste in pahare subtiri, impreuna cu cuburile de cafea inghetata si frisca (cuburile de gheata pot fi inlocuite cu inghetata de ciocolata sau de cafea).