Sanatate

Redactia
Cititorii Intreaba.... "Sotul meu are ganglionii mariti". De peste 4 luni, sotului meu, in varsta de 91 de ani, i s-au marit (in termeni medicali: tumefiat) majoritatea ganglionilor din corp. La Clinica de Hematologie i s-a pus diagnosticul de limfom afect, banuit a fi provocat de catre un virus, ca...

Cititorii Intreaba...

"Sotul meu are ganglionii mariti"

De peste 4 luni, sotului meu, in varsta de 91 de ani, i s-au marit (in termeni medicali: tumefiat) majoritatea ganglionilor din corp. La Clinica de Hematologie i s-a pus diagnosticul de limfom afect, banuit a fi provocat de catre un virus, ca urmare a unei duble pneumonii virotice, de care a suferit acum doi ani. I s-a prescris Leukeran, din care a luat o singura luna, intrucat i-au scazut globulele albe sub 4000 si a fost oprit de medic. In loc sa scada in mod lent, asa precum i s-a spus, ganglionii din regiunea capului si cei ai toracelui se maresc si devin sensibili la palpare. Daca vreun cititor al revistei "Formula As" a suferit de o asemenea afectiune si a gasit leacul, rog cu insistenta sa ne ajute. Cu cele mai alese sentimente,
I.L. Pop - Bucuresti

</b><b>"Caut remediu naturist pentru un hemangiom hepatic gigant"

Ma numesc Enache Calin, am 54 de ani si medicii de la Spitalul Fundeni din Capitala m-au diagnosticat cu hemangiom hepatic gigant complicat cu tromboza. Ajuns acasa, in Constanta, am cautat sa gasesc un tratament naturist, mai ales ca medicii din Bucuresti au spus ca medicina traditionala nu are leac pentru afectiunea mea. Va rog sa ma indrumati catre un medic care sa poata oferi o solutie naturista problemei mele. Multumesc!
Calin Enache - Constanta

"Cum pot scapa de numerosii noduli cauzati de injectii?"

Anul trecut am facut o infectie streptococica pe care am tratat-o cu Penicilina si Efitard (seara). De la Efitard am facut niste noduli tari si durerosi in locurile unde a fost injectat. Infectia streptococica s-a complicat, ducand la reumatism articular acut, iar pentru acesta trebuie sa urmez tratament pe termen lung cu Moldamin. Problema este ca, avand atatia noduli (si mai mari si mai mici), cu greu se mai gaseste un loc pentru o noua injectie. Va rog din tot sufletul, daca cineva stie un tratament naturist, de orice fel, pentru resorbtia nodulilor, sa-mi intinda o mana de ajutor. Cu recunostinta si speranta,
Cristina D. - Suceava, tel. 030/53.05.75
(cu taxa inversa), e-mail: f.d@acasa.ro

Prietena mea sufera de un defect septal interventricular congenital. A consultat medici de la Spitalul Fundeni, care i-au propus o interventie chirurgicala, dar eu as vrea sa stiu daca mai exista vreun alt tratament pentru a evita operatia. Prietena mea are 22 de ani si spera, la fel ca si mine de altfel, sa existe si o alta cale de vindecare. Va rog sa-mi raspundeti cat mai repede. Va multumesc anticipat.
Mihai Ghimpu - e-mail: ghmihai@yahoo.com
"Sotul meu face repetate infectii in gat"

Sotul meu face repetate infectii in gat. Totul a inceput la varsta de 24 de ani, cand a facut prima infectie la amigdale (nu mai avusese amigdalita pana atunci). Infectiile la amigdale au inceput apoi sa se repete din ce in ce mai des, pana cand a ajuns ca, la varsta de 36 de ani, infectia sa nu mai cedeze la nici un antibiotic, ramanand practic permanenta. Multe luni de zile temperatura nu i-a coborat sub 37,2C. La recomandarea medicilor, s-a operat si situatia a fost buna pentru cativa ani. La varsta de 40-41 de ani calvarul a reinceput. Infectiile apar din ce in ce mai des si cedeaza tot mai greu la antibiotice. Analizele de laborator au aratat intotdeauna rezultate negative. Cine s-a confruntat cu o situatie asemanatoare sau cunoaste un remediu este rugat sa-mi raspunda prin intermediul revistei.
Elena Dumitru - Galati

"Cum ma pot vindeca de o inflamatie a unui nerv periferic?"

Ma numesc Raluca, sunt din Bucuresti, am 25 de ani. In urma cu un an, am suferit, din cauza unei expuneri indelungate la curent, o inflamatie a unui nerv periferic, care imi provoca dureri ingrozitoare de cap in zona cefei, pe partea dreapta. De aceasta inflamatie am aflat doar in urma unei analize Rmn. Singurul tratament in urma caruia am simtit o ameliorare a fost cel cu Diclofenac (3/zi). Bineinteles ca am simtit din plin si efectele secundare ale acestui medicament si vreau sa stiu daca pot sa-l inlocuiesc cu altceva. Pe timpul verii, m-am simtit mai bine, credeam ca m-am vindecat, dar o data cu venirea frigului am inceput sa resimt iar durerile pe traiectul nervului. Mentionez ca urmez si un tratament de acupunctura. As dori sa aflu daca aceasta boala poate fi vindecata total, daca exista riscul ca ea sa reapara si ce tratamente (in special naturiste) as putea urma pentru prevenirea si tratarea acestei boli. Va multumesc din tot sufletul.
Raluca - e-mail: ralucaghisoiu@yahoo.com

"Matusa mea sufera de sindromul Sharp"

Va scriu in numele matusii mele, care sufera de zece ani de sindromul Sharp (boala Lupus + sclerodermie). Urmeaza tratamentul prescris de medici. Sunt perioade cand matusa mea se simte foarte bine, dar si perioade cand starea de sanatate devine instabila. Vreau sa o ajut si de aceea apelez la dvs., la acei cititori ai revistei "Formula As" care pot sa ne indrume la un specialist in aceasta boala sau ne pot recomanda un tratament naturist. Multumesc mult si asteptam raspunsul dvs.
Liana Ionescu - Targu-Jiu

"Vreau sa-mi aud copila vorbind"

Sunt mama a doua fetite. Mezina, Catalina, are 5 ani si a fost diagnosticata cu hipoacuzie tip perceptie bilaterala si intarziere in dezvoltarea limbajului. Suferinta mea nu se poate descrie; lacrimile nu mi se usuca pe obraz. Va rog din suflet, ajutati-ma sa-mi aud copila vorbind. Astept cu nerabdare recomandarile dvs.
Baciu F. - com. Baiculesti, jud. Arges

"Am fost operata de varice epidurale, dar ma simt foarte rau"

In urma cu cinci luni am suferit o operatie la coloana, in urma careia mi s-a pus diagnosticul de varice epidurale operate, stenoza de canal rahidian. Nu mai pot sta pe scaun (parca mi-au iesit doua oase in sezut), iar la spate am impresia ca am o bara de metal. Am facut tratament la Fizioterapie, care a constat in impachetari cu parafina, masaj si gimnastica, insa acest tratament nu a dat nici un rezultat. Am luat Midocalm, am facut masaj cu Boicil si Fenilbutazona, dar tot fara rezultate. Daca cineva s-a confruntat cu o astfel de problema si i-a gasit leacul, il rog din tot sufletul sa-mi recomande si mie tratamentul cu care sa-mi recapat sanatatea, sa-mi pot creste copilasul.
Eleonora Pascu - Sibiu

"Sufar de pitiriazis uscat al scalpului"

Am 29 de ani si sunt cantareata. Am un par superb, negru, lung pana dupa talie si nu l-as taia pentru nimic in lume. Chinul cel mare este ca trebuie sa ma spal pe cap o data la 2/3 zile. De ce? Acum trei ani m-am trezit cu o gramada de coji pe pielea capului si cu o mancarime insuportabila. De atunci am incercat tot ce s-a putut, am fost si in strainatate, dar... degeaba. N-am scapat de chin. D-l dr. dermatolog Irinel Nedelcu mi-a pus diagnosticul pitiriazis uscat al scalpului. Urmez tratament cu Asorian, Nod? Ds, Ospamox. Doua saptamani a fost totul Ok, dupa care a reinceput calvarul: mancarimi, usturimi, coji. Va rog din suflet sa ma ajutati cu un tratament naturist. Va multumesc anticipat si va doresc sanatate.
Adriana-Dana - Targoviste

"Imi lacrimeaza ochii intruna"

De aproximativ patru ani de zile am probleme cu ochii. Imi lacrimeaza foarte tare in contact cu lumina, iar in ultima perioada au inceput sa imi lacrimeze si in casa. Am fost la mai multi medici, am folosit tot felul de tratamente alopate, dar a fost zadarnic. Mai mult, am inceput sa am probleme si cu vederea. In momentul de fata folosesc niste picaturi pe baza de aloe vera (Aloe activator) destul de scumpe, dar fara nici un rezultat. Va rog din suflet sa-mi recomandati un tratament naturist. Va multumesc si va doresc multa sanatate.
Maria - Resita

"De 5 ani sufar de impotenta"

Am 43 de ani si de 5 ani sufar de impotenta. Am facut mai multe tratamente, dar fara nici un rezultat. Va rog din inima sa ma ajutati si pe mine cu un tratament naturist. Sotia m-a parasit si nu stiu daca mai am vreo sansa sa-mi refac viata. Va multumesc!
Gheorghe - Brasov

"Cum pot scapa de vajaitul din urechi?"

Acum vreo douazeci de ani, am fost internat in spital pentru o durere la urechea dreapta. Doctorul mi-a descoperit o mica perforatie a timpanului. Dupa sapte zile, fisura s-a "astupat", nemaiavand probleme pana in aceasta vara cand, dupa ce m-am spalat, am simtit ca mi-a ramas apa in ureche. La dispensar mi-au zis ca am dop de ceara si, cand mi-au pompat apa in ureche, aceasta mi-a iesit pe nas. Medicul Orl-ist la care am fost mi-a confirmat perforarea timpanului. Avand si un "vajait" puternic in ureche, mi-a prescris Betaserc. In prezent, zgomotul s-a accentuat si s-a transmis si la urechea stanga (mai slab si nu permanent), iar continuu simt o "huruiala" in cap, de parca ar functiona un motor la mare distanta. Ziua nu ma deranjeaza, dar noaptea adorm greu. De la spital mi s-a spus ca la varsta mea (am 60 de ani) nu se mai poate face timpanoplastie. Exista vreun tratament naturist care sa ma scape de vajaitul din urechi si de huruitul pe care il aud permanent? Va multumesc!
C.T. - Pechea, jud. Galati

Am 62 de ani si acum doua luni am fost operat de hidrops vezicular. Mi s-a scos fierea, dar mi s-a gasit si o tumora. Rezultatul biopsiei a fost: metastaza hepatica. Daca mai am vreo speranta de viata, va rog sa-mi raspundeti cat mai urgent. Va multumesc si va doresc multa sanatate.
Vasile Ochian - str. Macin nr. 8, ap. 9, Timisoara, jud. Timis, cod 1900, tel. 056/28.69.44

Bursa medicamentelor

Oferte

- Ofer gratuit urmatoarele medicamente: 28 pastile Rispolept, 20 flacoane Mianferin - 10 mg, 100 pastile Mianferin - 30 mg, Romparkin, Convulex si 15 sticlute Haloperidol - toate recomandate in schizofrenie si depresie. Tel. 090/83.00.36 (Bucuresti), C.P. 28, O.P. 9
- Sunt o veche si fidela cititoare a minunatei reviste "Formula As", inca de la aparitia ei. Am chiar o mica colectie cu articole si sfaturi pe care am simtit nevoia sa le pastrez. Am si scris la rubrica "Cititorii raspund", referitor la un tratament pentru herpes, si chiar si acum, dupa trei ani, mai primesc telefoane de la cititori pentru a-i sfatui cum sa ia acest medicament. Am avut si un interviu referitor la "slabitul" cu Herbalife. Consider ca faceti un lucru minunat cu ajutorarea celor in mare nevoie. In acest sens as dori sa particip si eu la aceasta rubrica. Doresc sa ofer gratuit urmatoarele medicamente (unele dintre ele sunt destul de scumpe si sper sa fie de folos unor oameni care nu si le pot permite); bineinteles ca aceste medicamente trebuie prescrise de medic:
- Uni-Dur (teofilina retard - pentru astm, bronsita cronica si enfizem pulmonar) - de 400 mg/37 tablete. Produs Shering, Elvetia, valabil pana in 05.2002.
- Enalapril (antihipertensiv pentru Hta si insuficienta cardiaca) - de 20 mg/ 40 tablete, valabil pana in 11.2002.
- Captopril (antihipertensiv, pentru insuficienta cardiaca) de 50 mg/ 29 tablete, valabil pana in 2003.
- Nitroglicerina (pentru inima) - de 0,5 mh/ 40 tablete, valabil pana in 12.02.2002.
- Nitromint (nitroglicerina retard) - de 2,6 mg/ 45 tablete, produs Ungaria, valabil pana in 2004.
- Isosorbit Dinitrat (pentru crizele de angina pectorala si insuficienta cardiaca) de 10 mg/ 60 tablete, valabile pana in 10.2002.
- Spironolactona (pentru edeme) - de 25 mg/40 tablete, valabile pana in 02.2004.
- Digoxin (digitala pentru inima), de 0,25 mg/ 16 tablete, valabile pana in 10.2002.
- Iso-Mack (pentru angina pectorala, insuficienta cardiaca cronica, Ht-pulmonara) - de 20 mg/ 49 tablete, produs Germania, valabil pana in 05.2005.
Pot fi contactata la tel. 094/80.07.46 (orele 8.30 - 20.00).
Dr. chimist Ana Maria Popescu
- Vand avantajos (70% reducere) medicamentul Proscar - recomandat in tratamentul prostatei, fabricatie S.U.A., expira in iunie 2002. Iulia (tel. 644.41.36)
- Vand Cartilaj De Rechin - 750 mg/capsula, 100 capsule/flacon, folosit in tratarea osteoporozei, reumatismului. Pret: 250.000 lei, termen de valabilitate 2003. Saracut Elisabeta (tel. 420.41.25)
- Vand medicamentul Reductil, excelent pentru slabit, termen de valabilitate 2005. Fam. Constantinescu (tel. 054/21.87.29)
- Vand Interferon si Rebavirina, 48 fiole, la jumatate de pret, termen de valabilitate 2002. Ionescu Maria (tel. 095/48.15.37)
- Vand un aparat Salin, vechime decembrie 2000 (placutele trebuie schimbate). Pret: 250.000 lei. Valeria Popaz (tel. 675.65.31)
- Vand urgent scaun rulant nou (Taiwan), special pentru baie. Relatii non-stop la tel. 041/55.16.62, 092/71.19.72, e-mail: mirelaganea@seanet.ro
- Vand la jumatate de pret urmatoarele medicamente: Bloxan 100 (expira in 2004), Urovaxom (expira 2004), Euthyrox 100 (expira 2003), Spasmomen (expira 2004), Debridad (expira in 2003) si Dormicum - fiola (expira in 2004). Alec - Bucuresti (tel. 679.22.46, intre 8-10, 20-22)
- Ofer un carucior pentru handicapati, marca Romhandicap, in stare buna; vand la pret avantajos proteza auditiva Siemens noua si medicamentul Pulmicord. Lucica - Bucuresti (tel. 01/340.29.11)


Solicitari

- Solicit de urgenta (daca se poate la pret mai mic decat cel practicat de distribuitorii obisnuiti) picaturi Activator pentru ochi. Sunt pensionara, bolnava si, din pacate, nu am banii necesari pentru medicament. Va multumesc pentru intelegere si va urez sanatate!
Elena Bodocean - Calea Turzii nr. 64, 3400, Cluj-Napoca

...Cititorii Raspund

</b><b>"Sotului meu i-a aparut pe talpi un fel de ciuperca"
(Raspuns pentru Moldovan Adriana - Montreal, Canada, F. As nr. 491)

1. Pentru ca si eu m-am folosit de multe retete naturiste trimise de cititori, as dori sa-i ofer un sfat d-nei Adriana, mai precis un leac pentru talpile sotului dumneaei, tratament care pe mine m-a ajutat. Puneti la fiert intr-o oala 3 l de apa. Cand apa clocoteste, o luati de pe foc si adaugati trei pliculete de bicarbonat de sodiu. Lasati-o sa se raceasca, astfel incat sotul dvs. sa poata sta cu picioarele in acest amestec. Baia dureaza pana apa devine calduta. Apoi, se sterg talpile cu un prosop curat si se tamponeaza talpile, calcaiele, degetele si unghiile cu solutie de Betadine sau iod (tinctura de iod). A doua seara se repeta baia, dar talpile se ung cu alifie de galbenele. Tratamentul se face alternativ: o seara cu Betadine, o seara cu alifie de galbenele. Eu, dupa prima baie, m-am vindecat. Din cand in cand, mai repet acest tratament, pentru ca este foarte comod. Rezultatul: mancarimile au disparut complet, talpile mi-au devenit fine. Va doresc succes!
Marina Beleceni - Aleea Cetatuia nr. 2, Bl. M20, sc. 1, ap. 14, sector 6, Bucuresti
2. O astfel de ciuperca se trateaza cu solutie Saburand (Saburo), care este un amestec de iod cu aspirina. Tratamentul se aplica astfel: se spala picioarele, se sterg bine, apoi cu un tampon de vata se aplica solutia pe toata talpa piciorului, inclusiv intre degete si se lasa sa se usuce pielea. Tratamentul se face seara, pentru ca picioarele sa se odihneasca si sa se aeriseasca. Solutia se aplica pana la disparitia mancarimii (aceasta poate dura 7-10 zile). Este de preferat ca dupa tratament sa se foloseasca numai ciorapi din bumbac, iar incaltamintea sa fie din piele. Va doresc din tot sufletul multa sanatate!
Rodica Soichin - sat Barateaz, nr. 214, jud. Timis, cod 1961
3. Nu trebuie sa disperati. Va recomand urmatorul tratament, experimentat de mine cu mult succes. Sotul dvs. sa recolteze zilnic urina de dimineata (primul si ultimul jet se arunca; se recolteaza numai jetul de mijloc). Cu urina recoltata se tamponeaza talpile de mai multe ori pe zi. In cazul in care ziua lucreaza, ii recomand ca in fiecare seara, cu urina recoltata de dimineata, sa puna comprese pe locurile bolnave. Peste compresa se pune o folie de plastic, pentru a pastra tifonul umed toata noaptea si pentru a nu pata lenjeria. Compresa se tine obligatoriu toata noaptea (se scoate numai dimineata). O sa simta ca se incalzeste locul bolnav sau chiar arde. Nu trebuie sa se sperie, pentru ca asa reactioneaza organismul. Tratamentul dureaza cateva luni, pana cand ciuperca dispare. Singurul inconvenient este mirosul degajat de urina, dar va spun ca merita. Ii recomand sotului dvs. sa poarte numai incaltaminte din piele, obligatoriu sosete din bumbac, iar in sezonul rece - din lana pura. Acelasi tratament il recomand pentru micozele care apar la unghii, pentru nevii pigmentari sau vulgari, pentru negi, semne din nastere sau diferite cicatrice. Va doresc multa sanatate!
Doina Crivoi - str. M. Bravu nr. 16, bl. 118, sc. C, ap. 17, Ramnicu-Valcea, jud. Valcea,
cod 1000, tel. 050/74.27.60

</b>
<b>
"Urinez foarte des, dar medicii
nu-mi pot pune un diagnostic"
(Raspuns pentru Elena - Canada, F. As nr. 491)

1. M-am confruntat si eu cu aceasta afectiune suparatoare, timp de doua luni de zile, fara sa-mi dau seama ce se intampla. Ajunsesem sa scap urina pana ajungeam la Wc si urinam mult mai des decat dvs. (de 10-12 ori pe noapte); aproape ca nu mai dormeam. Derutata fiind de faptul ca ecografiile ieseau perfecte si analizele de urina la fel, dadeam vina pe solutia de Clorocalcin, pe care o folosesc mereu impotriva spasmofiliei. Daca am vazut ca nici un medic nu-mi gaseste nimic la rinichi, la vezica urinara ori la uretre, am trecut pe remedii naturiste. Nu ezitati sa folositi urmatorul tratament, care pe mine m-a scapat de chinul din fiecare noapte. Beti 1,5-2 l ceai de coada-calului (la o ceasca de apa se pune o lingurita de planta si se clocoteste la foc mic, timp de 15 minute) pe durata zilei. Sa nu va fie teama de ultima ceasca, pe care o veti lua seara, deoarece veti urina in cantitate mare si veti simti vezica descarcata. Senzatia de "neterminare" si disconfortul fizic local va disparea dupa prima ceasca de ceai! Puteti face si spalaturi vaginale (amestecand cu musetel), iar in ceai adaugati o lingura de bicarbonat de sodiu alimentar. In felul acesta, veti evita plimbarile si cheltuielile inutile. Coada-calului am recomandat-o unui barbat care, dupa o luna de tratament alopat, continua sa urineze sange. De-atunci, au trecut sapte ani de zile, iar el imi spune ca "apa lui de toate zilele" este ceaiul de coada-calului si nu se va desparti niciodata de acesta, de frica unei recidive. Va rog sa aveti incredere si sa perseverati, caci rau nu va va face. Va doresc multa sanatate!
Aglaia Balan - Botosani, tel. 031/51.67.14
2. Va recomand medicamentul frantuzesc Driptane, pe care eu il folosesc pentru o situatie asemanatoare si de care sunt foarte multumita. Efectul se va vedea de la prima pastila luata.
Elena - Arad
3. Consider ca boala dvs. este tratabila in urmatorul fel: - Timp de trei zile, din 15 in 15 minute, puneti comprese calde pe spate, inmuiate in ceai de coada-calului, la nivelul rinichilor, pe toata partea dorsala, si aplicati deasupra un prosop uscat. Ceaiul de coada-calului se prepara in felul urmator: in 1/2 l apa in clocot se pun 4 linguri de coada-calului si se lasa la infuzat (acoperit cu capac) timp de 15 minute. - Seara, faceti bai de sezut cu apa calda, in care puneti 1 lingura bicarbonat de sodiu si doua cristale de hipermanganat. - Evitati frigul! Picioarele si spatele sa va fie calde mereu! In 3-5 zile, o sa urinati normal, iar noaptea - numai la culcare si dimineata - la trezire. In cazul in care nu va ingrijiti, boala recidiveaza si tratamentul se reia. Nu umblati desculta prin camera, este foarte daunator. - Pentru orice eventualitate, luati de trei ori pe zi, pe zahar sau coaja de paine, cate 10 picaturi de propolis 30%, timp de 10 zile, trei luni consecutiv. In cazul in care boala nu cedeaza, va trebui sa faceti analizele necesare de laborator, sa vedeti daca nu cumva aveti colibaciloza (atunci, va trebui sa va tratati cu antibioticul la care colibacilul este sensibil, in paralel cu tratamentul naturist prescris mai sus). Multa sanatate!
prof. Maria Gotia - B-dul Horia nr. 12, Alba-Iulia, cod 2500, tel. 058/82.32.48

"Am fost diagnosticata cu gusa polinodulara cu chisturi multiple"
(Raspuns pentru L.V.M. - Braila, F. As nr. 492)

La varsta de 28 de ani, simtindu-ma foarte rau (stari de oboseala, tulburari de echilibru, sufocari, "nod" in gat), am fost diagnosticata la Spitalul "Parhon" cu nodul tiroidian dreapta. Mi s-a propus operatia, insa nu am acceptat. Am inceput un tratament cu un medicament pe care trebuia sa-l iau zilnic, toata viata. Nu l-am suportat, starea mea de sanatate era din ce in ce mai rea si ca urmare am renuntat la el. Dupa o scurta perioada, am avut marele noroc de a afla despre alimentatia naturista si alte proceduri de acest gen. Acum am 55 de ani si, multumesc lui Dumnezeu, ma simt bine, gratie unui regim alimentar "curat". Asadar, renuntati la cafea, tutun, alcool, zahar, paine alba pentru tot restul vietii; sarea se va inlocui cu sare iodata sau sare de mare, consumata in cantitati mici; zaharul se inlocuieste cu miere de albine; painea alba - cu paine neagra sau graham. Cel putin pentru o perioada de trei luni de zile, renuntati total la carne, apoi puteti consuma in cantitati foarte mici, dar numai carne de vita sau pasare. Faceti zilnic, timp de o luna, terapia cu ulei si malai. De asemenea, faceti zilnic cate o clisma, la ora 21 (ultima masa va fi la ora 18). Pentru clisma, puneti o lingura de rostopasca in 2 litri de apa fiarta. Puneti in jurul gatului frunze de varza zdrobita usor,. Consumati lapte si toate produsele derivate din el, mai putin iaurt. Consumati salate de legume si fructe crude, cartofi fierti in coaja, apoi dati la cuptor 20 de minute. Mancati ghiveci din legume, pilaf de orez (fara carne), dovleac la cuptor sau fiert. Folositi mult grau incoltit si ceai de coada-calului. Timp de o luna de zile, luati dimineata, pe nemancate, o lingura de polen si o lingura de miere de albine curata. Faceti plimbari zilnice, culcati-va devreme si evitati cat se poate televizorul. In zilele in care va simtiti foarte rau, luati la ora 8 dimineata (dupa masa) 2 tablete de calciu lactic, iar la ora 12 - o tableta de vitamina A+D2, pentru fixarea calciului. Nu uitati, in caz de sufocare, o lingura de miere de albine va va fi de cel mai mare ajutor. Dar primordiala pentru insanatosirea dvs. este credinta in Dumnezeu. Rugati-va curat la Dumnezeu, fiti buna si ajutati-i pe cei mai necajiti decat dvs., tineti post miercurea si vinerea. Va doresc sanatate!
Neculita Creznaru - str. Mihai Bravu nr. 1, bl. Almo2, sc. B, ap. 42. sector 2, Bucuresti

</b><b>"La doar 5 ani, nepotica mea se masturbeaza"
(Raspuns pentru D. F. - Bacau, F. As nr. 493)

1. Nepotica dvs. nu se masturbeaza, asa cum credeti. Aceeasi problema am avut-o si eu cu fetita mea cea mica, in urma cu mai multi ani. Am mers la medic si mi-a recomandat sa-i fac un examen coproparazitologic. Dupa multe analize, am depistat ca avea oxiuri. Am mers la medic cu rezultatul si mi-a dat un tratament adecvat varstei si greutatii copilului. Medicamentul se numeste Vermox si este unguresc. Acest medic mi-a explicat si fenomenul: oxiurile stau ghem in anus si pot evada de acolo, ajungand la organele genitale ale fetitei, provocand acele miscari ale picioruselor. De aceea, va sfatuiesc sa-i faceti nepoatei dvs. analiza coproparazitologica si astfel o sa scapati de cosmar. Daca la primul rezultat nu apare nimic, repetati analiza de mai multe ori. Uitati-va si in olita copilului, daca nu cumva apar in fecale viermisori. Va doresc sanatate multa si dvs., si nepoatei dvs.!
M. Zamfirescu - Pitesti
2. O cauza ar putea fi imperforatia himenala sau labiile lipite de o membrana, avand totusi o perforatie cat de mica, pe unde poate patrunde apa de baie (dezvoltand vaginite sau oxiuri). Consultati un ginecolog. Daca intr-adevar aceasta este problema, va fi nevoie de o interventie minora la serviciul de chirurgie infantila. Nu folositi sapun! Sunt bune infuziile cu galbenele. Eliminand factorul ce o determina, continuati sa o urmariti sever; cu timpul, se va dezobisnui. Ideea este sa nu inceapa sa mai preseze piciorusele. Rugati-va sa o ajute bunul Dumnezeu sa renunte. Ii doresc din suflet sa reuseasca!
Dorina - Constanta
3. M-am confruntat si eu cu aceeasi problema, acum 20 de ani. Fiica mea, in jurul varstei de 3 ani, avea aceleasi manifestari ca si nepotica dvs. (se masturba prin frecarea picioruselor, pana cand adormea). Eram si eu disperata. Ajunsesem sa recurg la batai, desi era contrar principiilor mele de educatie. Medicul psihiatru mi-a spus sa nu-mi fac probleme, ca "din asa ceva nu se moare", dar un alt medic pediatru (Bunul Dumnezeu sa-i dea sanatate), pe care l-am consultat cateva luni mai tarziu, mi-a spus ca nu poate fi decat o iritatie locala si ca recomanda o igiena perfecta, prin spalarea in fiecare zi cu ceai de musetel. Dupa o saptamana de spalaturi, nu s-a mai intamplat acest fenomen. Va doresc sanatate si sa va vedeti nepotica la 20 de ani!
D.N. - Iasi

</b><b>"Sotul meu sufera de arterita obliteranta la membrele inferioare"
(Raspuns pentru Irina - Bucuresti, F. As nr. 494)

1. Pentru arterita se poate face tratament naturist cu tinctura de spanz. Se introduce intr-o sticla de culoare inchisa radacina de spanz (pulbere), peste care se toarna alcool de 60. Se pune la macerat timp de 30 de zile. La o parte de spanz se adauga 6 parti de alcool. Se pun comprese si se fac masaje usoare. Dupa folosire, se spala bine mainile, iar sticla cu tinctura tineti-o inchisa bine in dulap. Este toxica! Eficient este si ceaiul de paducel (flori + frunze) - infuzie concentrata (3 lingurite cu varf la o cana cu apa). Se bea fractionat, de-a lungul zilei, cu lingura. Se bea o singura cana pe zi! Tinctura de tataneasa - se ung in fiecare seara picioarele si se pun comprese ziua si noaptea. Macerat de usturoi - 8 capatani de usturoi se dau prin masina de tocat si se pun intr-un borcan de 3 l. Se adauga un litru de apa rece si se amesteca bine. Se pot adauga si doua radacini de patrunjel, pentru atenuarea mirosului. Se lasa la macerat 2 ore. Se consuma zilnic 5-10 linguri de macerat. Maceratul se strecoara numai cat se bea o data. O alta reteta: Se face un amestec din 10 g aloe vera, 5 g rasina de brad, 2 g sofran, 10 g flori de salcam, 10 g foi de dafin, 10 g troscot, 10 g gentiana, 10 g frunze de frasin, 4 g fenicul, 5 g scaiete (radacina), 10 g angelica, 10 g ienupar (boabe pisate). Se pun toate intr-o sticla cu gura larga, de culoare inchisa, peste care se toarna 750 ml vodca de secara sau alcool de 38. Se lasa la macerat 14 zile, se agita zilnic de 3 ori pe zi. Se strecoara prin tifon dublu. Se trage in sticlute mici de culoare inchisa. Se ia cate o lingurita, cu 15-20 de minute inainte de mesele principale. Bai de picioare - doua maini de radacina si frunze de urzica proaspete se lasa peste noapte in 5 l de apa rece. A doua zi, se incalzeste pana da in clocot. Se introduc picioarele in baia cat mai fierbinte si se tin 10 minute. Urzicile raman in lighean pe timpul baii. Tinctura de muguri de plop negru - se consuma 30 de picaturi, de trei ori pe zi, diluate in ceai. Ginkgobiloba - se ia conform indicatiilor (are rol in cresterea lumenului vaselor). Dietoterapie - paine integrala, carne slaba, ulei de porumb si soia, legume, cereale, branza de vaci, iaurt, usturoi crud (2-3 catei pe zi), suc de ceapa (10-30 picaturi pe zi, timp de 30 zile), sucuri de legume (1-2 zile pe saptamana). Alimente interzise: paine alba, produse de patiserie, dulciuri, fasole, linte, mazare, cafea, alcool, sare in exces. Cu multa stima,
dr. ing. Georgel Birca - str. Sucevei nr. 31, Falticeni, jud. Suceava, tel. 095/40.04.00
2. Va sfatuiesc sa sunati la dr. Popescu Simona din Bucuresti. A recuperat o cunostinta de-a mea, care avea aceeasi problema, cu oscilometrie 0. Dupa sapte saptamani de tratament si dieta, oscilometria a aratat valoarea de 1,5. O puteti contacta la tel. 01/250.49.37, 093/54.51.03. Dumnezeu sa va ajute!
Ioana Vena - Bucuresti

</b><b>"Cum pot scapa de o acnee vulgara?"
(Raspuns pentru P. Stanciu - Aiud, F. As nr. 494)

Ma tratez de acnee de mult timp si in prezent am reusit sa o stopez cu Doxicilina, argila terapeutica si ceai de coada-soricelului. Masca de argila este salvatoare, dar nu neglijati tratamentul intern! Infectia poate fi mai profunda, in sange, de exemplu. Argila terapeutica o puteti procura de la d-l Mircea Bocan din Alba-Iulia (str. Avantului nr. 19, bl. J6, ap. 8, cod 2500, tel. 058/83.34.87). Evitati pe cat posibil bauturile alcoolice! Va doresc succes!
Coriolan Stoica - Aleea Trestiana nr. 1, bl. 16, sc. B, ap. 54, sector 4, Bucuresti, cod 75127