Cosul cu targuieli

Redactia
Praz (sau tulpini de telina) cu sos. Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 fire de praz sau 3 legaturi de tulpini de telina (se vand ca atare in comert), o lingura de unt, 2 cani de apa fiarta cu concentrat de pasare, 2 lingurite de coaja rasa de lamaie, 1/4 cana de suc de lamaie, 1/4 cana smantana, 2...

Praz (sau tulpini de telina) cu sos

Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 fire de praz sau 3 legaturi de tulpini de telina (se vand ca atare in comert), o lingura de unt, 2 cani de apa fiarta cu concentrat de pasare, 2 lingurite de coaja rasa de lamaie, 1/4 cana de suc de lamaie, 1/4 cana smantana, 2 galbenusuri, 1 lingura de amidon, 1/4 cana patrunjel verde tocat, piper, sare, un praf de nucsoara rasa.
Mod de preparare: 1. Se unge o forma rezistenta la foc (vas de Jena), cu o capacitate de un litru si jumatate, cu unt topit sau untdelemn. Se incinge cuptorul. Se curata prazul de mustati si de cozile verzi (telina se foloseste ca atare), se spala si se taie in bucati de circa 5 cm. Se incinge untul intr-o tigaie mare. Se pune prazul (telina), se lasa sa se prajeasca putin, intorcandu-l cu furculita, apoi se acopera cu capac si se lasa 2 minute sa se inmoaie. 2. Se amesteca apa fiarta cu concentrat de pui cu sucul de lamaie si coaja de lamaie rasa si se toarna in tigaie peste legume. Se lasa la foc mic sa fiarba 10 minute. Se scoate prazul (sau telina) afara cu o lingura de spumuit si se pune in vasul de Jena, pregatit dinainte. 1/4 de cana din lichidul in care au fiert legumele se pastreaza. 3. Se amesteca smantana cu galbenusurile de ou si zeamilul (amidon). Se adauga zeama pastrata in care a fiert prazul. Se pune pe foc si se lasa putin sa se ingroase. Se adauga patrunjelul tocat, piperul, sarea si praful de nucsoara. Se toarna sosul peste prazul din vas si se da la cuptor 15 minute.

Paine cu mac
(Se serveste langa felurile de mancare prezentate mai sus si langa orice salata)

Ingrediente (pentru o paine): 2 1/2 cesti de faina amestecata cu un plic de praf de copt, 1/4 ceasca zahar, 1/4 ceasca seminte de mac, 1 kg cartofi curatati si dati pe razatoare, 200 g unt topit si racit, 2 oua batute usor, inca 1 lingurita seminte de mac.
Mod de preparare: Se incinge cuptorul la 180¡C, se unge o forma de cozonac cu unt topit si se tapeteaza cu hartie pentru copt, care se unge si ea cu unt. Se cern faina si praful de copt intr-un castron, se adauga zaharul, macul si cartofii si se face la mijloc o gropita in care se pun ouale si untul. Se amesteca cu o lingura de lemn (nu exagerat de puternic), pana ce se obtine un aluat neted. Se toarna in tava, se niveleaza suprafata si se presara cu seminte de mac. Se coace 50 de minute (se incearca cu un ac sau cu un pai), se lasa trei minute sa se odihneasca, se scoate din tava si se lasa sa se raceasca. Painea cu mac se poate tine la frigider patru zile, iar in congelator pana la patru saptamani.

DulciuriCrema caramel cu portocale

Ingrediente (pentru 4-6 persoane): Pentru caramel - 1/2 cana de apa, 1 cana zahar tos (cat mai fin). Pentru crema - 1 cana de lapte, 1 cana de smantana dulce, 1 lingurita de coaja rasa de portocala, 3 oua, 3 galbenusuri de ou, 1/3 cana zahar tos (fin).
Mod de preparare: 1. Se incinge cuptorul. Se unge un vas de Jena adanc cu unt topit. 2. Pentru caramel: Se amesteca zaharul cu apa, pe foc mic, pana ce zaharul se topeste. Se lasa sa fiarba. Se reduce flacara si se lasa compozitia sa fiarba 3-4 minute, fara capac si fara sa se amestece in ea. Se toarna in vasul de Jena. 3. Pentru crema: Laptele, smantana si coaja de portocala se tin pe foc, pana ajung la punctul de fierbere. Apoi, se lasa sa se raceasca si se strecoara prin sita. Se bat separat ouale, galbenusurile si zaharul, pana se ingroasa si capata o culoare deschisa (eventual folositi mixerul). Din cand in cand, se pune cate putin lapte (ca la maioneza), amestecand constant. Se trece compozitia prin sita si se toarna peste caramel. Vasul de Jena se pune intr-un alt vas mai mare, umplut pe jumatate cu apa fierbinte. Se baga la cuptor 45 de minute, apoi se scoate vasul cu crema afara si se lasa sa se raceasca. Inainte de a se servi, se tine la rece 8 ore.