Frumusete

Redactia
Frumusete. Intrebati-ne, va raspundem. "La doar 30 de ani, am pielea batranicioasa si ofilita. Am dat bani pe creme si lotiuni de tot felul, fara nici un efect. Exista vitamine, care, administrate pe cale bucala, sa ma ajute? In ce alimente le pot gasi?" Medi Bartos Bacau. Intr-adevar, aparitia pieli...

Frumusete

Intrebati-ne, va raspundem

"La doar 30 de ani, am pielea batranicioasa si ofilita. Am dat bani pe creme si lotiuni de tot felul, fara nici un efect. Exista vitamine, care, administrate pe cale bucala, sa ma ajute? In ce alimente le pot gasi?" Medi Bartos Bacau
Intr-adevar, aparitia pielii batranicioase si uscate este un semn al lipsei de vitamine. Intre cate exista, cele care va pot fi efectiv de folos sunt vitaminele A, B, C si E. Vitamina E este o arma redutabila impotriva imbatranirii, avand proprietati antioxidante, care apara nu doar celulele plasate in interiorul organismului nostru, ci si pe cele din epiderma. O gasiti naturala, in untdelemnul din germeni de grau, in uleiul de soia si de porumb. Puteti apela cu incredere si la vitaminele comercializate in farmacii, pe piata existand atat vitamina E romaneasca, cat si cea din import. Un sfat: inainte de a folosi crema dvs. obisnuita de fata, spargeti o gelula de vitamina E si amestecati-o cu cantitatea de alifie pe care o folositi. In ce priveste vitaminele A si C, ambele stimuleaza productia de colagen care asigura elasticitatea pielii. Vitamina A se gaseste in ficat, unt, galbenus de ou crud, lapte de vaca si sardele. Vitamina C se gaseste in citrice, varza, rosii, ardei, ierburi aromate si patrunjel. In sfarsit, grupul de vitamine B raspunde de stralucirea tenului, de disparitia punctelor negre si a excesului de sebum. Se gaseste in oua, fructe uscate, ciuperci, lactate, spanac, mazare, banane si paine completa. Mai bine apelati insa la vitaminele farmaceutice, care au acelasi efect.

"De catava vreme, pe fata mi-au aparut pete rosii de care nu pot sa scap. Am mers la medic, dar nu e vorba de o boala dermatologica. Exista posibilitatea sa fiu alergica la produse cosmetice? Petele imi apar pe obraz dimineata, imediat dupa aplicarea cremei de zi, pe care o folosesc de vreo zece ani."
Martina Devesel Targu-Jiu
Roseata aparuta pe fata, mai ales in zona cu piele sensibila, poate fi, intr-adevar, un semn de alergie. Din pacate, singurul care poate stabili precis cauza este medicul alergolog. Cert este ca intre cosmeticele pe care le folosim, unele pot declansa alergii. De pilda: parfumurile amestecuri de uleiuri esentiale si arome naturale sau de sinteza sunt primele cauze ale alergiilor cosmetice. Substantele conservante, prezente in sampoane si creme, pot fi si ele o cauza (contin chimicale care se pot invechi). In fine, lanolina, fabricata din grasime de oaie, prezenta in creme si rujuri de buze, sapunuri si sampoane de par, poate provoca si ea alergii. Ca un sfat general, faceti un test, schimbandu-va crema de fata si evitati produsele prea parfumate, care contin potentiali alergeni (bila de metal bagata in unele sticlute cu oja este, si ea, alergena, la fel ca si partea metalica, nichelata, a clipsurilor care se prind de lobii urechilor).

"Am fata rotunda ca o luna. Ma intereseaza o pieptanatura care sa atenueze acest defect."
Anemone Plesita Ploiesti
Iata cateva solutii utile: - Purtati un breton ceva mai lung (exclus bretonul scurt si voluminos, care atrage privirea asupra obrajilor). - Tapati-va parul, de la jumatatea crestetului spre spate. - Preferati parul pana la gat, coborat de-a lungul pometilor si care atenueaza rotunjimea obrazului (in stilul actritei Cameron Diaz). - Parul buclat si tras peste obraz il alungeste.

"Am parul cumplit de gras. Singura solutie este sa ma spal zilnic pe cap, dar ma tem sa nu-mi cada parul, din cauza abuzului de sampon."
Veronica P. Bucuresti
Raportul este exact pe dos: cand pielea capului nu este spalata suficient de des, ea este prost oxigenata, prost irigata si ramane grasa. Bulbii firelor de par se atrofiaza si cad. Singura conditie pentru a nu avea neplaceri este sa folo-siti un sampon special, pentru uzanta frecventa. Si nu uitati: in ultima apa, adaugati 1-2 linguri de otet de mere.

Clubul dietelor de slabitSchimbarea metabolismului reduce din kilograme

Majoritatea fetelor de astazi (si cred ca dintotdeauna) sunt prea ocupate de silueta, de felul cum arata in general. Nici eu nu fac exceptie de la aceasta regula (sunt studenta la Universitatea din Cluj). Pentru ca aveam cateva kilograme in plus fata de greutatea ideala, am incercat mai multe diete de slabit, dar ce dadeam jos in timpul dietei puneam la loc in saptamanile urmatoare. Afland de la colegele mele despre o noua dieta de slabit si vazand ca cele care o tineau aveau rezultate, m-am gandit sa o incerc si eu. Dieta e foarte simpla si nu impune un regim alimentar special. Ea se bazeaza pe schimbarea metabolismului. Mentionez ca pentru pregatirea produsului pe care se bazeaza, nu trebuie folosite tacamuri din metal.
Reteta: Se iau 8 catei de usturoi, se curata, se zdrobesc in piulita de lemn sau pe un tocator de lemn (cu ciocanul de snitele tot din lemn), apoi se amesteca cu 250 mg miere de albine si 500 ml otet de mere si se baga intr-un borcan de 800 g, inchis cu capac. Compozitia se lasa trei zile la rece, in camara, amestecandu-se de doua-trei ori pe zi, cu o lingura de lemn. Dupa cele trei zile, se ia cate o lingura dimineata si alta seara. Un borcan va ajunge o luna. Cand se termina, preparati o cantitate noua si continuati dieta. Veti avea doua scaune pe zi. Efectul usturoiului nu dauneaza stomacului, fiind compensat de cel al mierii. Primele rezultate vizibile apar dupa o luna de dieta. Succes!Crisan Adina loc. Spini, nr. 17, jud. Hunedora, cod 2608