Cosul cu targuieli

Redactia
Retete cu ceapa (garnituri)Ceapa picanta cu rosii. Curatati doua cepe de apa rosii si taiati-le in inele subtiri. Puneti sa se incinga intr-o tigaie o lingura de unt si doua linguri de untdelemn si caliti in grasime 1/2 lingurita de chimen rasnit, aceeasi cantitate de coriandru sau de nucsoara si ce...

Retete cu ceapa (garnituri)Ceapa picanta cu rosii

Curatati doua cepe de apa rosii si taiati-le in inele subtiri. Puneti sa se incinga intr-o tigaie o lingura de unt si doua linguri de untdelemn si caliti in grasime 1/2 lingurita de chimen rasnit, aceeasi cantitate de coriandru sau de nucsoara si ceapa taiata. Lasati sa se prajeasca doua-trei minute. Adaugati doua-trei rosii mijlocii, curatate de pielita si taiate marunt, si lasati-le trei minute sa fiarba la foc mic. Ceapa se serveste fierbinte, alaturi de orez, macaroane sau orice fel de friptura din carne.

Ceapa cu usturoi

Luati doua cepe mari, curatati-le si taiati-le pe fiecare in opt. Zdrobiti doi catei de usturoi in mojar. Puneti sa se incinga intr-o tigaie o lingura de unt si doua linguri de untdelemn, apoi puneti sa se caleasca ceapa si usturoiul. Lasati sa mijoteasca vreme de sase minute pe foc mic. Cand sunt gata, presarati deasupra un praf de boia dulce. Serviti-le fierbinti, langa orice fel de friptura, snitel sau chiftelute.

Ceapa cu cimbru

Curatati doua cepe si taiati-le pe fiecare in opt. Incingeti intr-o tigaie doua linguri de unt si doua linguri de untdelemn si puneti ceapa sa se caleasca. Lasati-o 5 minute sa se inmoaie la foc mijlociu. Cand e gata, adaugati o lingurita de cimbru proaspat tocat sau cimbru bine uscat, faramitat intre degete + o lingurita de rozmarin. Stropiti-le cu otet si serviti ceapa fierbinte, langa fripturi.

Supe de iarnaSupa de porumb cu smantana si branza

Ingrediente (pentru 8 persoane): 100 g unt, 2 cepe mari tocate marunt, 1 catel de usturoi pisat, 2 lingurite chimen, 1 litru de apa fiarta cu concentrat de pasare, 2 cartofi mijlocii curatati de coaja si taiati bucati potrivite, 1 cana de boabe de porumb din conserva, scurse, zdrobite cu furculita si amestecate cu putin unt inmuiat, 2 cani de boabe de porumb din conserva pastrate intregi, 1/4 cana patrunjel verde tocat, 1 cana de cascaval mai uscat, dat pe razatoare, sare, piper macinat, 4 linguri smantana, 2 linguri de codite de ceapa verde tocate (facultativ), ca garnitura.
Mod de preparare: - Incingeti untul intr-o oala cu fundul gros. Puneti ceapa sa se caleasca, vreme de 5 minute. Adaugati usturoiul si chimenul si lasati-le sa se caleasca, vreme de un minut. Amestecati. Turnati deasupra apa fiarta cu concentrat si puneti-o iarasi la fiert. Puneti cartofii. Reduceti focul si lasati sa fiarba zece minute, fara capac. - Adaugati porumbul intreg, porumbul zdrobit si amestecat cu unt, patrunjelul tocat si mai lasati supa sa fiarba zece minute. - Amestecati in supa smantana si branza rasa, gustati de sare si de piper. Serviti supa fierbinte, cu ceapa verde tocata deasupra.

Supa Vichy (reteta frantuzeasca)

Ingrediente (pentru 6 persoane): 2 tulpini mari de praz, curatate si taiate inele, 2 cartofi mijlocii curatati de coaja si taiati in bucati potrivite, 2 linguri de praz proaspat tocat, 3 cani de apa fiarta cu concentrat de pui, 1 cana de lapte, 1/2 cana de smantana, nucsoara rasa.
Mod de preparare: - Se pun intr-o oala mare, la fiert, prazul, cartofii si apa fiarta cu concentrat. Se reduce focul si se lasa supa sa fiarba 30 de minute, fara capac. Se adauga laptele. - Pasati supa, adaugati-i smantana si serviti-o fierbinte, cu un praf de nucsoara presarat pe deasupra si cu prazul crud si tocat.

FoietajeStrudel cu ciuperci

Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 15 g unt, 1 catel de usturoi pisat, 2 lingurite suc de lamaie, 500 g ciuperci (albe, de balegar) de marime mijlocie, 2 lingurite coaja rasa de lamaie, piper macinat, 8 foi de placinta, 90 g unt topit, 1/2 cana de cascaval ras, 5 fire de ceapa verde taiata ineluse subtiri (se gaseste la piata si iarna), 2 lingurite de mac (sau chimen pisat).
Mod de preparare: - Se topeste untul intr-o cratita. Se adauga usturoiul si zeama de lamaie si se lasa sa fiarba la foc mic, doua minute. Se adauga ciupercile (doar palariile, intregi, bine spalate si zvantate), coaja rasa de lamaie si piperul. Ciupercile se fierb pana se inmoaie, apoi se lasa sa se raceasca. - Se acopera foile de placinta cu o carpa umeda. Se ia cate o foaie si se unge cu unt. Peste ea, se aseaza o alta foaie care se unge deasupra cu unt, si tot asa pana se termina foile. - Fiertura racita de ciuperci se pune pe mijlocul aluatului. Se presara cu cascaval ras si coditele de ceapa verde tocate. Se rasucesc foile si capetele se indoaie inauntru, ca la sarmale. Se asaza rulada pe tava unsa, se unge cu lapte si se presara cu mac sau cu chimen. Se da la cuptor, la foc maxim, 8 minute. Apoi, focul se reduce si strudelul se mai lasa 15 minute in cuptor.

DulciuriUnt de lamaie

Ingrediente (pentru 4 persoane): 3 oua amestecate, 1 cana de zahar, 1 lingura de coaja rasa de lamaie, 1/2 cana suc de lamaie, 60 g unt taiat bucatele.
Mod de preparare: - Se pun toate ingredientele intr-un vas rezistent la foc (Jena), care se aseaza peste aburii unui alt vas in care fierbe apa. Se amesteca intruna, pana ce compozitia devine groasa si ramane pe dosul unei linguri de metal. - Se toarna in pahare curate si se lasa sa se raceasca. Se tine la frigider, pana cand se serveste la masa, eventual cu frisca.