Zodiac

Redactia
Capricornul21 decembrie - 19 ianuarieSemn: Pamant - Planeta tutelara: SaturnCaracteristici generale. Fiecare dintre zodii are o imagine-simbol. Capricornului ii corespunde imaginea de Senex (venerabilul Patriarh intelept), care a strans experienta, foarte adesea dureroasa, si a extras invatamintele...

Capricornul21 decembrie - 19 ianuarieSemn: Pamant - Planeta tutelara: SaturnCaracteristici generale

Fiecare dintre zodii are o imagine-simbol. Capricornului ii corespunde imaginea de Senex (venerabilul Patriarh intelept), care a strans experienta, foarte adesea dureroasa, si a extras invatamintele ce corespund lectiilor de viata. Atitudinea sa o putem recunoaste si in cea a lui Moise, care respecta cu sfintenie litera legii transmisa prin cuvantul lui Dumnezeu si a carui asprime necrutatoare se indrepta asupra oricarui israelit, care indraznea sa calce alaturi de aceasta lege.
Mijlocul cel mai la indemana de a-si manifesta trasaturile saturniene este, pentru Capricorni, sa inceapa urcarea asidua pe treptele ierarhiei profesionale. Va incepe, de cele mai multe ori, de jos. La propriu. Pentru ca nativilor din Capricorn prea rar le cade in poala ceva nemuncit sau nemeritat. Ambitia Capricornului nu se manifesta pe fata. Ea este tainuita si el dedica enorm de mult timp autoperfectionarii secrete. Cei care critica severitatea Capricornului ar trebui sa stie ca exigentele sale se indreapta in primul rand asupra propriei sale persoane. Spre lauda lui fie spus, n-ar cere niciodata nimanui sa faca un lucru pe care el insusi nu l-ar face. De aici i se trage Capricornului reputatia de a fi rigid. Rigiditatea in cauza se mai explica si prin faptul ca Saturn guverneaza intreg scheletul osos, cea mai rigida parte a corpului omenesc. Pentru Capricorni, indiferent de sex, tatal joaca un rol esential in formarea caracterului si a viziunii asupra devenirii. Multi dintre ei isi pierd tatal la o varsta frageda, au un tata absenteist sau autoritar, rece (absenteism psihologic). De aceea, ei invata de foarte tineri sa preia responsabilitati carora le-ar sta mai bine pe umarul unui adult si multi dintre ei ajung sa sufere de asa-numitul "complex al lui Atlas" (senzatia ca trebuie sa poarte pe umar greutatile intregului Pamant). Dupa cum am vazut, ambitia Capricornului nu este una fatisa. Cum reuseste el atunci sa se impuna in rolul de conducator, fiind fortat sa-si exercite autoritatea si capacitatea de decizie? Calit in acest sens de experientele din copilarie si adolescenta, n-are nici o dificultate in a lua decizii si in a-si asuma responsabilitati. Are insa probleme cu iesitul in lumina reflectoarelor. Desi putini suspecteaza acest lucru, Capricornul este o fire pe cat de timida, pe atat de sentimentala. El se va simti bine in functii inalte, care nu-l expun prea mult publicului, cum ar fi cea de regizor, impresar sau in posturi politice discrete (de exemplu, Ministerul de Interne sau serviciul de contraspionaj). In mijlocul unei adunari de personalitati, care mai de care mai stralucitoare, prezenta sa este discreta, poate chiar stearsa imbracamintea conservatoare, trasaturile regulate, dar palide, vocea joasa, gestica si mimica foarte retinute. Este necesar deci un ochi de expert pentru a citi in el un invingator. Capricornul ajunge tarziu sa se bucure de recompensa succesului, dupa o munca indelungata si, in general, dupa varsta de 40 de ani. Chiar si atunci, sunt posibile ridicari si caderi repetate, dar personajul nu mai poate fi trecut cu vederea. Un exemplu tipic in acest sens il constituie cariera politicianului german Konrad Adenaur. Alt exemplu, poate mai la indemana, este Richard Nixon.
Personajul descris ar fi destul de insipid, daca nu ar fi indulcit de un simt cat se poate de sec al umorului, care se manifesta atat de spontan, incat poate debusola si incanta orice tip de audienta. Din nefericire, Capricornii apeleaza destul de rar la simtul umorului, cu exceptia cercului apropiatilor. Multa lume se minuneaza de simpatia de care se bucura Capricornii printre prieteni, fara sa stie ca alaturi de ei isi manifesta o alta latura a personalitatii lor. Capacitatea Capricornului de a fi transformat de experientele traite se regaseste in alt simbol ezoteric asociat acestei zodii - cel al Magului.

Barbatul Capricorn

La acest barbat, puterea interioara convietuieste intr-un mod foarte straniu cu timiditatea. Manierele sale placute, dar conservatoare, ascund o vointa de fier si o ambitie pe masura. El nu doreste s-o impartaseasca nimanui, motiv pentru care prefera sa duca un trai retras, uneori de-a dreptul izolat. Cand un barbat Capricorn se apuca de o treaba, se gandeste mai intai foarte bine la ceea ce are de facut, apoi isi pregateste o strategie generala, destul de elastica - pentru a se putea adapta realitatii isi stabileste un termen rezonabil si de-abia dupa aceea trece la fapte. Nu-i de mirare ca, in final, isi va atinge scopul, chiar daca drumul ii va fi presarat cu obstacole. De multe ori, va esua la prima incercare, ceea ce il va demoraliza, dar nu-l va demobiliza. Ceea ce il ajuta sa iasa, in final, la lumina este capacitatea de a utiliza fara prejudecati tot instrumentarul care ii sta la dispozitie pentru a-si atinge scopul. Nu va apela insa decat in situatii extreme la inlaturarea adversarilor prin mijloace indoielnice. Asta pentru ca unul dintre cuvintele-cheie pentru Capricorni este reputatia. Nu neaparat pentru ca s-ar teme de gura lumii - desi e timid, barfele il lasa indiferent. Este insa perfect constient ca el isi reprezinta in primul rand familia (pe care adesea o intretine de timpuriu si cu a carei onorabilitate se mandreste), apoi institutia la care lucreaza si, nu in ultimul rand, cercurile sociale pe care le reprezinta. Dezonoarea este un concept care il inspaimanta si, daca arareori comite o gafa, nu va putea dormi noptile, tot rumegandu-si pacatul.
Ceea ce se afla ascuns sub aceasta suprafata rece si conventionala putini oameni pot ghici. Barbatul Capricorn este un sentimental. Nu un romantic. Nu isi va coplesi partenera cu flori (pentru ca sunt perisabile, zice Capricornul cel realist), ci ii va face cadou, asa, intr-o zi, fara nici o ocazie speciala, un inel de platina, in care este montat un diamant pur. Manierele sale formale mai ascund o surpriza nebanuita: o senzualitate si o caldura care, de multe ori, le nauceste pe partenerele sale. Un lucru straniu la acest barbat este independenta emotionala. O data ce isi asuma responsabilitatea intr-o relatie, va face tot ce-i sta in putinta sa nu insele asteptarile partenerei. Dar isi permite, daca este nemultumit sau nefericit, sa se indragosteasca de alta persoana, fara sa-si insele, tehnic vorbind, partenera de cuplu. De regula, trasaturile mai degraba sterse ale Capricornului tanar castiga farmec si expresivitate pe masura ce inainteaza in varsta (vezi Humphrey Bogart, Kevin Costner, Nicolas Cage). Femeile care l-au cunoscut in prima tinerete au de ce sa regrete cand il intalnesc dupa 40 de ani, ele trecute, ei infloritori.
Cea de-a doua parte a vietii aduce cu sine o inversare dramatica a atitudinii, care din conservatoare si riguroasa devine relaxata si foarte tinereasca. De multe ori, pentru Capricorn, viata incepe la 40 de ani si adeseori si iubirea. Capricornul care, in tinerete, nu prea putea fi deosebit de costumul sau, poate fi gasit pe la 70 de ani fredonand vesel la barul unei discoteci, fara sa distoneze cu nimic de tanara generatie si fara sa fie catusi de putin ridicol. Asta nu-l impiedica sa fie un adevarat Patriarh in familie si la firma pe care o conduce, cu un simt al responsabilitatii mult mai relaxat si mai plin de umor decat in tinerete.

Femeia Capricorn

Ceea ce poate sa para paradoxal la femeile din Capricorn este ca, indiferent daca s-au nascut intr-o familie de academicieni sau intr-o halta, au maniere cu care pot sa apara si la o receptie pretentioasa. Acest lucru se explica prin conservatorismul zodiei, dar si prin imaginea de "femeie clasica", pe care nativele stiu s-o proiecteze. Categoric, ele nu sunt sclavele modei. Desi urmaresc liniile care se poarta, stiu sa isi accentueze intotdeauna feminitatea specifica si mizeaza pe arme subtile, cum ar fi o voce bine modulata, mai mereu calma si calda, un parfum fin si o deosebita atentie pentru detaliul semnificativ. Parul tricolor si rochiile tipatoare nu fac parte niciodata din arsenalul lor de seductie.
Cum se potriveste femeia Capricorn cu simbolul zodiei, care este Patriarhul sau managerul? Sub o aparitie adeseori fragila, uneori chiar cu un aer de vulnerabilitate, si intr-un corp de Capricoarna se ascunde o minte de strateg. Exemplu: Ioana d"Arc, Helena Rubinstein. Femeile nerealizate in cariera pot deveni manageri necrutatori ai iubitilor sau sotilor lor, regizand, de multe ori cu mare succes, cariera acestora. Cele care nu-si gasesc insa nici macar acest ventil indirect de manifestare al calitatilor de mai sus pot deveni frustrate, inchise si agresive. Din fericire, acest lucru se intampla arareori, pentru ca aceste femei, chiar daca nu-si descopera adevarata vocatie in tinerete, cand se apuca de o meserie oarecare (uneori pur si simplu pentru a supravietui financiar), ajung sa exceleze in domeniul abordat.
Pentru ca este mult mai dificil pentru o femeie sa-si manifeste cardinalitatea decat un barbat, Capricoarnele trebuie sa devina foarte abile in a obtine ceea ce isi doresc, fara a face uz de metode forte. Tactul lor este proverbial, iar sfaturile lor (foarte bine gandite) sunt transmise intr-o maniera care combina diplomatia cu persuasiunea. De multe ori, partenerul unei Capricoarne se trezeste facand opusul a ceea ce si-ar fi dorit, fara sa-si dea seama, dar realizand, in final, ca a iesit bine. Capricoarnele sunt uneori acuzate de a fi manipulative. Ei bine, daca asta inseamna a analiza o situatie in profunzime si a folosi mijloace indirecte pentru a o rezolva optim, chiar sunt. De multe ori, femeile din Capricorn se casatoresc foarte tinere. Asta se intampla atunci cand ele cauta in partener un substitut al tatalui, care sa le protejeze si sa le ocroteasca. Asta, in cazul in care relatia cu tatal a fost una iesita din comun, din punct de vedere al complexitatii si al apropierii sufletesti. In cazul in care relatia cu tatal a fost distanta sau conflictuala, Capricoarnele se pot repezi intr-o casatorie prematura, pentru a indeplini ele responsabilitatile capului de familie. In ambele cazuri, relatia poate fi longeviva, cu conditia ca femeia Capricorn sa fie implinita si in cariera.
Cel mai adesea insa, aceste femei prefera sa integreze figura tatalui, sa stea pe propriile lor picioarele - profesional si financiar si nu se gandesc la o relatie serioasa, decat dupa ce si-au atins acest obiectiv. In acest caz, isi vor alege cu grija partenerul, pentru ca, spre deosebire de mai toate celelalte zodii, femeia Capricorn nu se indragosteste pur si simplu, ci se indragosteste pentru ca ea va fi capabila in orice moment sa spuna cu exactitate de ce isi iubeste partenerul. Ideea ca dragostea este oarba le face sa zambeasca sardonic pe Capricoarne. Ele stiu foarte bine ca, daca nu exista respect fata de partener, relatia, cel putin din partea lor, nu poate fi viabila. Asta explica si faptul ca mariajele femeilor din Capricorn sunt longevive.
Atentie, barbati! Aceasta femeie puternica, dezirabila pare mult mai echilibrata emotional decat este in realitate. Are nevoie de multa caldura pentru a incepe sa se relaxeze si pentru a putea sa-i arate barbatului iubit intrega ei fire sensibila si surprinzator de senzuala.

Copilul Capricorn

Zodia Capricornului sufera de un foarte ciudat sindrom, numit de astrologi "inversarea lui Saturn". Dupa cum stim, Saturn este, in mitologia greaca, Cronos - stapan asupra timpului. Potrivit acestui principiu al inversiunii, copiii din Capricorn au adeseori un aer si chiar maniere batranicioase, iar in timp par sa intinereasca. Ei isi ating maxima tinerete psihologica la varsta la care altii nu mai stiu decat sa joace table si sa se uite la televizor.
Inversarea Saturniana reiese si din modul in care acesti copii invata. Sunt seriosi si timizi, de multe ori singuratici si, in primii ani de scoala, nu exceleaza prin rezultate. Insa, dupa cativa ani - timp in care copilul din Capricorn munceste poate dublu fata de un alt semen -, se impune si din punct de vedere scolar. Parintii trebuie sa stie sa le stimuleze ambitia printr-o atitudine incurajatoare si sa le trezeasca increderea in fortele lor, altfel pot frustra profund latura sensibila a Capricornului.
E ciudat cata autoritate exercita un copil din Capricorn, chiar si la varsta de cativa anisori. Multe mame de Capricorn declara ca se simt intimidate de propriul lor copil, fara sa stie exact de ce. Factorul intimidant consta tocmai in aceasta autoritate innascuta, asociata cu capacitatea de a lua decizii fara ezitare. Acest lucru este de natura sa sperie un adult care are probleme in luarea propriilor sale decizii. Avantajul in a naste un copil in zodia Capricornului este ca acesta nu le va prezenta parintilor decat probleme minore de disciplina si formare. Trebuie, in schimb, supravegheata cu mare atentie sanatatea sa, pentru ca si aici inversiunea lui Saturn isi spune cuvantul: copiii Saturnieni sunt bolnaviciosi, iar sanatatea lor se intareste pe masura ce cresc.Tana Rosca