Forma maxima

Redactia
Descoperiti-va forta emotionala!Sarbatorile sunt un prilej sa v-o etalati. Aprecierea suprema a unui om e legata intotdeauna de inteligenta. Nimic nu se compara cu ea! Despre sentimente si intuitie nu se vorbeste mai niciodata, cu toate ca ponderea lor, in succesul sau insuccesul vietii noastre, e d...

Descoperiti-va forta emotionala!Sarbatorile sunt un prilej sa v-o etalati

Aprecierea suprema a unui om e legata intotdeauna de inteligenta. Nimic nu se compara cu ea! Despre sentimente si intuitie nu se vorbeste mai niciodata, cu toate ca ponderea lor, in succesul sau insuccesul vietii noastre, e decisiva. Si lucrul acesta il spune de-a dreptul stiinta! In prezent, cercetatorii admit ca influenta gradului de inteligenta (celebrul Iq) asupra reusitei nu depaseste 20%. Principalul ingredient al succesului este - va vine sa credeti? - "sufletul": o certitudine esentiala, care explica de ce copiii cei mai straluciti si mai precoce nu sunt neaparat cei care reusesc cel mai bine in viata. Sau de ce anumite persoane dotate cu o inteligenta medie au parte de succese si de ascensiune profesionala, in timp ce altele, mult mai inteligente, bat pasul pe loc.

Mizati pe inteligenta sufletului

Vreme indelungata, latura afectiva a fost complet neglijata, dar astazi "isi ia partea leului". Pentru a desemna capacitatea emotionala, americanii au mers pana acolo, incat au creat un "apendice" al Iq-ului, si anume Eq (coeficient emotional).
Ce inseamna insa un Eq "bun"? Pentru psihosociologul Gilles d"Ambra, acesta se rezuma la trei calitati esentiale: intelegerea sentimentelor si emotiilor proprii; priceperea de a percepe sentimentele si emotiile altora (asa-numita empatie) si, in fine, priceperea de a-ti controla sentimentele, adaptandu-le la situatiile traite si reusind sa le exprimi.
Trei atuuri majore, din care decurg o multime de calitati: optimism, intuitie, tact, compasiune, capacitatea de a asculta, emotivitate, sensibilitate, darul de a convinge, perseverenta, suplete in adaptare - care insa nu se invata pe bancile scolii! Este normal sa ai incredere in "cel de-al saselea simt", in "feeling" si in "vibratiile" lui, dar adesea educatia ne "pune frau", impiedicandu-ne sa ne exprimam emotiile: n-ai voie sa plangi, n-ai voie sa te infurii, n-ai voie, n-ai voie...

Intariti-va autocontrolul

Daca pentru cei cu Eq-ul redus nu exista cursuri de recuperare, exista - in schimb - posibilitatea de a face progrese. Inainte de toate, trebuie sa ne exersam autocontrolul.
Dupa cum spunea Aristotel, sa te infurii este usor. Mult mai greu este sa te stapanesti. Si anume, sa nu-ti reprimi emotiile, ci sa le canalizezi pentru a le transforma in atuuri majore. Esential este sa-ti analizezi propriile sentimente, sa fii constient de "tine", de dorintele, de visele, de spaimele si slabiciunile tale.

Invatati sa va ascultati

Solutia, dar si dificultatea, este ca trebuie sa invatam sa ne lasam emotiile sa vorbeasca, fara sa le permitem insa sa ne invadeze si sa ne copleseasca... "Vedem bine doar cu inima", spunea Vulpea, prietena Micului Print (Saint-Exup?ry). Lasati-va, asadar, inimile sa se exprime!

Evaluarea Coeficientului Emotional

Din cele trei alternative existente la fiecare intrebare, incercuiti-o pe cea care vi se potriveste:
1 Craciunul este pur si simplu...
o A Un prilej de a ne face cadouri
o B Un moment de mare fericire, mai ales pentru copii
o C O sarbatoare magica
2 Soacra dvs. se invita - din nou - la masa festiva. O refuzati...
o A Reprosandu-i ca si-a facut un obicei din asta
o B Pretextand ca aveti deja un program
o C Spunandu-i ca o asteptati duminica urmatoare
3 Cea mai frumoasa scrisoare de dragoste este...
o A Cea pe care n-ati expediat-o niciodata
o B Prima pe care ati primit-o
o C Cea pe care v-ar placea s-o primiti acum
4 Noptile cu luna plina va afecteaza?
o A Nu simtiti nici o diferenta
o B Nu sunteti chiar in apele dvs.
o C Va simtiti foarte agitata
5 Cea mai buna metoda de a va mentine sanatatea este...
o A Sa fiti tot timpul atente
o B Sa ganditi pozitiv
o C Sa va oferiti prilejuri de bucurie
6 Intr-un cuplu vi se pare normal...
o A Sa cinati cu "fosta", fara sa faceti din asta o drama
o B Sa-si aiba fiecare hobby-urile sale
o C Sa se faca totul impreuna
7 Cand prietenii dvs. vorbesc despre serviciul lor, ii invidiati, uneori, pentru ca...
o A N-au de ce sa-si faca griji
o B Au totusi o viata de familie
o C Intalnesc oameni interesanti
8 Va doriti o schimbare...
o A Un birou mai incapator
o B O slujba mai pasionanta
o C Un patron mai sensibil
9 Aspiratorul dvs. "scoate" niste sunete ingrozitoare...
o A Ii dati un picior zdravan
o B Il chemati pe sotul dvs. sa-l repare
o C Vi se pare normal, face mereu la fel
10 Detestati strangerile de mana...
o A Cu varfurile degetelor
o B Prea moi
o C Prea rigide
11 Va opreste un politist si va spune ca ati trecut pe rosu. Ii raspundeti...
o A Ca nu-i adevarat, erati pe galben
o B Ca sunteti dezolata, n-ati facut-o intentionat
o C Ca sunteti grabita, trebuie sa va luati copilul de la scoala
12 Medicul dvs. v-a pus diagnosticul de angina...
o A Consultati inca un medic, ca sa va confirme diagnosticul
o B Urmati tratamentul zilnic
o C Daca aveti timp, o sa treceti pe la farmacie in zilele urmatoare
13 Cand aveti vreo problema de rezolvat...
o A Va treziti in miezul noptii
o B Adormiti greu
o C Nu dormiti toata noaptea
14 Va tineti medicamentele...
o A Intr-un dulapior special inchis cu cheia
o B Intr-un sertar
o C In toata casa
15 Seful dvs. va reproseaza ceva...
o A Ii spuneti in fata ceea ce ganditi
o B Iesiti din birou, asteptand sa se calmeze
o C Izbucniti in plans
16 Aveti o zi linistita, nu vedeti pe nimeni...
o A Profitati si faceti toate socotelile
o B Puteti sa va ocupati putin de dvs.
o C Va simtiti oarecum pierduta
17 Dupa un succes, va simtiti...
o A Vag vinovata
o B Putin deprimata
o C In plina euforie
18 Marea dragoste...
o A Este adeseori doar o iluzie
o B Se construieste zi cu zi
o C Nu poate fi decat reciproca
19 Pe inelul dvs. pentru chei exista...
o A Numai chei
o B Cel putin un talisman
o C Mai multe talismane decat chei
20 Copilul dvs. ezita intre trei sporturi. Ii recomandati...
o A Bicicleta
o B Tenisul
o C Fotbalul

Rezultatul Testului

Numarati cati de A, de B si de C aveti si "creionati-va" portretul, in functie de litera majoritara.
Mai multi A: sunteti rationala
- Atuurile dvs.: Sunteti cu capul pe umeri - incapatanata, logica, rezistenta, se poate conta pe dvs., pentru ca vreti sa reusiti. Stiti sa va orientati in orice problema si sunteti dispusa sa munciti fara intrerupere. Fidela in prietenie si in dragoste, va place ca totul sa fie perfect si incercati sa intuiti imprevizibilul.
- Punctele dvs. slabe: Sunteti intransigenta, principiala, dar rigida: nu suportati slabiciunile celor apropiati sau pe cele ale colegilor. Greutatile de comunicare va joaca feste si cei din jur va considera adeseori rece, distanta si lipsita de caldura omeneasca. Nu faceti niciodata concesii.
- Cum puteti progresa? Incercati sa fiti mai atenta cu cei din jurul dvs., sa intelegeti ceea ce simt. Nu toti functioneaza asa de "implacabil" ca dvs.! Fiti mai deschisa, mai calda, nu va blocati atunci cand discutati si incercati sa acceptati si alte puncte de vedere. Mai multi B: sunteti echilibrata
- Atuurile dvs.: Sunteti sociabila, atenta si apropiata de ceilalti, ramanand totusi rationala... Bravo! Toti va apreciaza, atat pentru competenta profesionala - va integrati perfect intr-o echipa, cat si pentru calitatile dvs. sufletesti.
- Punctele dvs. slabe: Ezitati adeseori, cand trebuie sa alegeti intre ratiune si sentimente. Echilibrul dvs. este si el ambivalent, ceea ce va face uneori sa va indoiti de justetea alegerii facute.
- Cum puteti progresa? Sa stiti ca nu puteti impaca mereu si capra, si varza si ca uneori trebuie sa fiti transanta. Acceptati faptul ca nu poate fi totul perfect, in orice domeniu, asa cum ati dori dvs., pentru ca... asa e viata! Mai multi C: sunteti emotiva
- Atuurile dvs.: Sunteti hiperentuziasta, calda si devotata familiei si celor apropiati, carora vreti sa le aduceti bucurie. Hipersensibila, aveti spirit creator si suflet de artist.
- Punctele dvs. slabe: N-aveti deloc incredere in dvs., va lasati usor impresionata, ba chiar destabilizata si influentata. Nu puteti spune "nu" sau sa exprimati o parere diferita de cea a interlocutorului dvs. Doriti atat de mult sa faceti bine, incat la cea mai mica nemultumire sau la cel mai mic repros izbucniti in plans si va pierdeti moralul...
- Cum puteti progresa: Invatati sa va controlati, sa va stapaniti emotiile si sa nu lasati sa se vada tot ce simtiti. Nu va lasati calcata in picioare si nu acceptati sa vi se impuna ceva ce nu va convine, doar pentru ca nu vreti sa deranjati pe ceilalti. Spuneti-va o data pentru totdeauna ca nu puteti sa le faceti tuturor pe plac.Rodica Demian