Sub lupa

Redactia
Peisaj de iarna, cu o haina in plus. La concurenta cu marile si micile case de moda, asociatiile de bloc au lansat si in acest an moda iarna-primavara. Anul trecut a avut mare priza la public debransarea. Zeci de mii de familii din toata tara au preferat sa ceara sigilarea caloriferelor, ingrozite d...

Peisaj de iarna, cu o haina in plus

La concurenta cu marile si micile case de moda, asociatiile de bloc au lansat si in acest an moda iarna-primavara. Anul trecut a avut mare priza la public debransarea. Zeci de mii de familii din toata tara au preferat sa ceara sigilarea caloriferelor, ingrozite de sumele exorbitante pe care le cer marii furnizori. Anul acesta, este moda centralelor de apartament, cele atat de detestate de premierul Nastase, si a proceselor intentate rau-platnicilor. In lipsa caldurii si a apei calde, procesele par o gluma proasta. Si nu a trecut nici o luna de cand ministrul Industriilor ne dadea asigurari ca romanii nu vor mai face frigul. El spunea ca a robotit toata vara pentru linistea noastra. Nu stim, dar banuim la cine s-a gandit ministrul cand a spus ca romanilor le va fi bine in aceasta iarna.
La Dragasani, in Valcea, in peste 3000 de apartamente este ceva mai cald ca afara. Cu trei-patru grade peste zero. In judetul Bihor, la Salonta, locuitorii celor 500 de apartamente, care depind de serviciile firmei de gospodarie comunala, infrunta frigul pichetand sediul Primariei. Oricum, frig e si-n case, si afara. Societatea de gospodarie comunala din Oradea lucreaza si acum, printre troiene de zapada, la repararea conductelor de alimentare cu apa calda. Acestea sunt vechi de peste 30 de ani si se sparg de 5-6 ori pe zi. Tot acolo unde au fost reparate. Reparatiile sunt, dupa cum se vede, inutile, dar muncitorii se mai incalzesc asa, dand la tarnacop. In Slobozia, familiile care locuiesc in cele 7500 de apartamente se incalzesc la caldura sufleteasca si se spala in lacrimi. La Medgidia, sute de locatari au ramas si fara caldura, si fara apa. Nu pentru ca in restul anului ar avea apa, insa vara mai pot face macar o baie in Dunare. In nordul Moldovei, presiunea gazului metan a scazut la zero. Medicii opereaza urgentele la cel mult 10¡C, cu un calorifer electric, care functioneaza non-stop. In Bucuresti, spitalele functioneaza la cote de avarie. In Iasi, au murit de frig deja patru persoane. Lista poate continua. Cam asa arata binele promis deunazi de ministrul Industriilor celor care sunt cuminti si-si platesc datoriile fata de Regiile de Stat. Ministrului Industriilor i-a cam crescut nasul. Si nu de la frig!
Chiar si-asa, timpul merge, iar leafa angajatilor de la caldura si electricitate creste. Si ce leafa! Nu e de mirare ca locatarii platesc si ce nu consuma! Cand platesc. Daca pot plati. Caci, ca si marii consumatori de bani de la buget, micii falimentati au inceput sa bata recoduri, pana mai ieri considerate de neatins. Blocurile sunt debransate si, laolalta, fac frigul si bunii, si rau platnicii.
Sefii asociatiilor de locatari spun ca singura sansa de recuperare a banilor pentru astuparea gurilor hamesite ale diversilor furnizori de stat este sa-i dea in judecata pe rau platnici. Nu e vorba, fireste, despre marile intreprinderi consumatoare de energie, ci despre cei carora nu le mai ajung veniturile decente, constitutional asigurate, pentru a-si plati facturile. Adica despre someri, pensionari, zilieri sau handicapati. Sefii asociatiilor spera sa-i convinga sa-si vanda apartamentele pentru a se achita de datorii. In Bucuresti, se judeca zilnic 100 de dosare si, spun judecatorii, nu trece o zi sa nu se mai inregistreze alte 20-30 de procese, prin care asociatiile de locatari le cer rau platnicilor restitutio in integrum. Nu se stie care este situatia in tara, dar, pastrand proportia de unul la zece, ar trebui ca zilnic sa se judece aproape o mie de cazuri. Un record european. Cine i-a pus sa ne dea vize iarna pentru Europa? Asa ca, dupa cum decurg lucrurile, s-ar parea ca moda, in iarna asta, este concesionarea locurilor pentru igluuri sau concursul Polul Frigului pe orase.N.C. Munteanu