Strabunica stie tot

Redactia
Bunele maniere, de sarbatoriCum sa mananci.... - O persoana bine crescuta nu va sta niciodata prea aproape, nici prea departe de masa, pentru a evita accidentele: pete pe fata de masa sau pe haine, pahare rasturnate, tacamuri cazute pe jos.. - Nu te rezema prea mult de speteaza scaunului, rasturnand...

Bunele maniere, de sarbatoriCum sa mananci...

- O persoana bine crescuta nu va sta niciodata prea aproape, nici prea departe de masa, pentru a evita accidentele: pete pe fata de masa sau pe haine, pahare rasturnate, tacamuri cazute pe jos.
- Nu te rezema prea mult de speteaza scaunului, rasturnandu-te pe spate. Nici nu te intinde cu coatele pe masa. Nu vorbi decat cu voce scazuta si nu provoca la discutii un musafir asezat la celalalt capat al mesei.
- Servetul, pe jumatate desfacut, il etalezi pe genunchi, nu il intinzi pe piept.
- Sa nu mananci nici prea repede, nici prea incet, si fara plescaituri.
- Nu bea si nu vorbi cu gura plina.
- Nu lua oasele de pasare in mana si nici nu intinge cu painea in sos.
- Painea o rupi cu mana, n-o musti si nici n-o tai cu cutitul.
- Cand mananci supa, nu apleca farfuria cu cealalta mana, ca sa o golesti pana la fund. Nu sorbi zgomotos. La urma, pune lingura in farfurie cu partea bombata in jos.
- Furculita se tine in mana dreapta cand mananci feluri care nu trebuie taiate cu cutitul: legume, oua, salate etc.
- Furculita se tine in mana stanga cand carnea din farfurie (carnatii, piftia etc.) trebuie taiate cu cutitul. Pe masura ce tai cate o bucata, o duci la gura si o mananci. Nu-ti face provizii in farfurie.
- Nu va uitati cutitul in mana, gesticuland cu el, in timp ce vorbiti.
- Cand ati terminat de mancat felul doi, puneti cutitul si furculita alaturi, pe marginea din dreapta a farfuriei.
- Inainte de a bea, stergeti-va totdeauna la gura, ca sa nu ramana pete de grasime pe suprafata sticlei. Nu dati paharul pe gat, ci beti cate putin, inghititura cu inghititura.(Recomandari facute de M. Sevastos)