Asii adolescentilor

Redactia
Asii Muzicii Populare. E vremea colindelor, ne vin uratori!Din Ardeal -Ioan BocsaLa inima cu colindul transilvanean. Sarbatorile de Craciun au o taina si-o frumusete care le fac sa fie intotdeauna asteptate cu bucurie. Nasterea Domnului este cea mai mare minune a lumii, o sarbatoare bogata, pe care m...

Asii Muzicii Populare
</b><b>E vremea colindelor, ne vin uratori!Din Ardeal -Ioan Bocsa</b><b>La inima cu colindul transilvanean

Sarbatorile de Craciun au o taina si-o frumusete care le fac sa fie intotdeauna asteptate cu bucurie. Nasterea Domnului este cea mai mare minune a lumii, o sarbatoare bogata, pe care multi romani o celebreaza, din pacate, in saracie. Dar, indiferent de cat de saraca e gazda, in colinde este numita "boieri mari", deci, in ziua de Craciun, toata lumea este boier. Iar in vremea copilariei mele, chiar traiam cu adevarat miracolul acesta. De atunci, am prins drag de colind, si am acum un adevarat cult pentru el, pe care am incercat sa-l inspir si studentilor mei, de la Academia de Muzica din Cluj. Colindul este unul dintre cele mai importante elemente ale identitatii noastre nationale si, de aceea, o buna parte din viata mi-am dedicat-o culegerii si salvarii colindelor. In aceasta idee vine si cel de-al treilea album cu colinde transilvanene, pe care-l lansez cu Casa de Discuri "Roton", chiar in pragul aniversarii mele (14 decembrie). Vom umbla cu colindul la Craiova, Bucuresti, Fagaras, la Cluj, la Alba si la Zalau. Deja, placutul fior al sarbatorii ni s-a strecurat in suflete. Indraznesc sa sper ca mai tarziu, peste ani, inregistrarea noastra va fi un document despre negraita frumusete si bogatie a tot mai ascunselor si uitatelor colinde stramosesti. In sensul acesta, ultimul album de colinde pe care-l lansam acum este cel mai adevarat, pentru ca selectia materialului s-a facut, fara abatere, pe principiile autenticului si ale valorii artistice. De aceea, piesele au un parfum arhaic aparte, parfum de sat frumos si vechi, romanesc.
Acesta este, cred, cel mai mare castig al activitatii mele pedagogice: faptul ca am reusit sa le insuflu studentilor dorinta de a se intoarce la acel "acasa", care este satul romanesc, convinsi fiind ca acolo gasim ceea ce nici la oras si nici macar la scoala nu mai reusim sa reconstituim. Adica, alta civilizatie, alt spirit, alte legi, alte principii de viata, vechi si verificate de zeci de generatii. Motilor mei din Alba le doresc sa-si pastreze acelasi echilibru, aceeasi caldura si deschidere sufleteasca, care ii face atat de deosebiti. Este aproape absurd ca am ajuns sa ne bucuram, cand intalnim ceva firesc si natural in viata noastra.
Din pacate, nu mai intram in Noul An cu aceeasi seninatate cu care am intrat in 2001. Cred ca norii negri, care s-au abatut asupra lumii intregi anul acesta, au schimbat ceva in fiecare dintre noi. Sau, cel putin, ne-au pus pe ganduri: cat de fragil s-a dovedit a fi un echilibru care parea de nezdruncinat - echilibrul mondial. Cum a putut o piatra rea sa tulbure apele lumii! Foarte putine lucruri ne mai ofera echilibru si seninatate in ziua de astazi. Unul dintre ele este si revista dvs., "Formula As". Ma rog sa ne dea Dumnezeu, tuturor, mai mult bine decat in anul care a trecut!
De Craciun, voi fi acasa, in Alba-Iulia, unde se va reuni tot "clanul Bocsa" si vom merge la colindat cu totii in noaptea de Mos Ajun, pana dimineata, conform traditiei de familie. Sunt convins ca Mos Craciun poate impacheta si lucruri abstracte, cum sunt dorintele mele. Imi doresc sa fiu sanatos in continuare, ca sa pot sa realizez toate proiectele pe care le-am pus pe hartie. Si as mai dori sa gasesc sub brad si o sampanie de Jidvei! La multi ani, romani!

</b><b>Din Bucovina -Sofia Vicoveanca</b><b>"Bucurie sfanta in casele tuturor celor care va citesc!"

Stiu ca bucovinenii mei asteapta cu sufletul plin de bucurie si de credinta Sarbatoarea Nasterii Domnului, impodobindu-si brazii de Craciun, pregatindu-si bucatele traditionale, tinand obiceiurile stramosesti. Asta inseamna ca noi nu vom pieri ca natie, pentru ca - oricate ritmuri noi ar aparea - constat ca oamenii tin de radacinile lor. Iar radacinile sunt in cantecul popular, in traditiile noastre, in limba noastra romaneasca. Iar aceasta o stiu cel mai bine romanii plecati sa traiasca peste hotare. E foarte trist ca numai indepartandu-ne de casa descoperim adevarul. Avem nevoie de distanta, ca sa vedem lucrurile asa cum sunt, nu cum par a fi. M-am intors de curand dintr-un turneu de peste Ocean. Ziua Nationala m-a gasit cantand romanilor din Canada - la Edmonton, Calgary, Vancouver si Boian. Ei bine, localitatea aceasta din urma poarta nume romanesc si este intemeiata de primii bucovineni emigrati acolo, cu patru generatii in urma (au luat numele comunei Boian, de langa Cernauti). Nu stiu romaneste, dar canta perfect cantece romanesti si se vor romani adevarati. Au acolo o mica expozitie de arta populara romaneasca, in care am vazut cusaturi de o frumusete uluitoare, pe costumele de mire si de mireasa, aduse de stramosii lor din Bucovina si pastrate ca niste odoare de pret. M-am simtit mandra cand am vazut ca, in coltul acela indepartat de lume, inimile bat romaneste.
In ceea ce priveste muzica populara, de mai multa vreme adun cu migala, neliniste, pasiune si sinceritate, piese pentru un material, pe care l-am intitulat sugestiv "Lume, lume trecatoare" si pe care tocmai l-am lansat, la Casa de Discuri "Roton". Inregistrarile si munca la acest album mi-au redat increderea si optimismul pierdute, pentru ca suntem la capatul unui an care a fost deosebit de greu pentru mine - am fost intunecata de niste necazuri in familie. Dar prin munca imi regasesc linistea, forta si echilibrul. Am fost foarte fericita cand vicovenii mei m-au sarbatorit in mijlocul lor si mi-au oferit diploma si titlul de "Cetatean de onoare". Pana la sfarsitul anului, voi mai merge cu spectacole in Iasi, Covasna, Bacau. Sarbatorile le voi petrece cu copiii si cu nepotica mea, care a inceput sa lege vorbele si pentru care eu sunt "muma buna".
Pentru Noul An, le doresc tuturor romanilor sa nu-si piarda speranta, sarbatorile sa vina in casele lor cu liniste sufleteasca, cu paine calda si dulce pe masa. Sa fim mai buni, mai omenosi, mai generosi, mai iertatori! Asa este si spiritul pe care-l promoveaza si minunata dvs. revista, in paginile careia eu gasesc multa liniste si echilibru. Chiar am aplicat cu succes si retete de sanatate gasite in "Formula As". Pacat ca la Suceava, unde locuiesc eu, vin atat de putine exemplare si mereu se epuizeaza foarte repede. Le doresc si cititorilor dvs. un An Nou bun, mai bun decat cel care a trecut, mai bogat si mai imbelsugat. La multi ani, cu bine!

Corina Pavel