Autosugestia
ca metoda de vindecare
William Zenowski era un copil american normal. La cei sapte ani ai sai, ii placea sa alerge, sa sara si sa se joace la fel ca prietenii lui. Poate doar neobisnuita sa pasiune pentru jocuri pe calculator era un pic peste medie, spre nemultumirea parintilor, care ar fi vrut sa-l vada mai degraba in compania celor de varsta sa. In viata lui Willie a aparut insa ceva care a rasturnat totul. Intr-o zi, a lesinat la scoala, fiind internat de urgenta in spital. La tomografie, a iesit in evidenta o tumora pe creier, mult prea dezvoltata pentru a fi operata. Concluzia: copilul mai avea doar cateva luni de trait.
Vestea a venit ca un trasnet pentru parinti. Era nedrept ca un copil atat de mic si lipsit de aparare sa fie pedepsit in acest fel. Medicii au ridicat neputinciosi din umeri - era pacat sa-l mai fi chinuit cu citostatice. Un psiholog a cerut insa parintilor sa aiba cateva intrevederi cu micutul William. Nimeni nu intelegea cum l-ar fi putut ajuta pe baiat, dar au incercat si aceasta. Psihologul l-a intrebat pe William ce-i place sa faca si, afland ca-i plac jocurile pe calculator, i-a sugerat sa inventeze un joc impreuna. Specialistul a desenat mai intai o harta a cutiei craniene, cu locul exact unde era plasata tumora, spunandu-i copilului ca acolo, ascunsi in ea, se aflau inamicii. Ceea ce avea de facut era sa-i bombardeze cat mai des cu jeturi de lumina alba, care sa dezintegreze gradat fortareata lor. William a fost apoi sfatuit sa inlocuiasca ecranul calculatorului cu propria sa imaginatie: dusmanii se mutasera in creierul sau si trebuia sa-i invinga neaparat. Mai greu le-a fost doctorilor sa inteleaga, cand, la analizele repetate peste o luna, au constatat uluiti ca tumora se redusese la jumatate, iar dupa trei luni, disparuse fara urma. O eroare de diagnostic? In nici un caz. Analizele erau facute de cei mai mari specialisti in domeniu, pe aparatura supersofisticata. Concluzia: se descoperise un nou medicament contra cancerului: autosugestia, bazata pe imaginatia creatoare.
In punctul acesta se cuvine o precizare. Desi metoda americana porneste tot de la principiul autosugestiei lui Cou? (prezentata in numarul trecut al revistei), ea are un element in plus: vizualizarea. In vreme ce psihologul francez recomanda autosugestia depersonalizata (fara localizarea imaginativa a organului bolnav), americanii isi bazeaza metoda tocmai pe vizualizarea perfecta a bolii, directionand subconstientul sa participe la un atac pus la cale in cele mai mici amanunte. Succesele nu au intarziat sa apara si ele au fost, adeseori, de proportii, statisticile inregistrand nu doar vindecari ale unor boli curente, ci si vindecari de cancer, colagenoze, paralizii. Dar sa vedem care este, concret, metoda de imbunatatire a starii de sanatate, asa cum este ea practicata in clinicile universitare din Arkansas si Colorado.
</b>
<b>Vizualizarea ca panaceu universal
Incepeti exercitiul intr-o pozitie confortabila, cu ochii inchisi si cu un ritm respirator moderat. Pentru a obtine o relaxare desavarsita, executati zece respiratii complete, pornind cu numaratoarea de la zece la unu, ca in practica lansarilor de rachete (psihologii sustin ca relaxarea se induce mai repede folosind numaratoarea inversa). Odata ce ati atins starea de relaxare profunda, vizualizati partea corpului unde se afla sursa bolii (inima, ficatul, stomacul etc.). Pentru a vizualiza cat mai viu cu putinta organul bolnav, consultati in prealabil un atlas anatomic, pentru a va familiariza cu forma si pozitia lui. Cu cat vizualizarea dvs. este mai vie si mai detaliata, cu atat exercitiul va fi mai eficient. Dupa ce percepeti exteriorul (forma organului), incercati sa va imaginati cum sangele circula prin el, aducand cu sine oxigenul si nutrientii care imbogatesc si vindeca, energizeaza si revigoreaza, indepartand deseurile toxice si celulele afectate. Percepeti organul stralucind rosu de sanatate si de vitalitate, mentineti aceasta imagine timp de 20 de minute, deschideti ochii si imaginati-va, apoi, perfect sanatosi, fara nici o urma de boala.
Vizualizarea si tratamentul cancerului
Pe la inceputul anilor 70 a fost elaborata o metoda unica de tratament al cancerului, o metoda de vizualizare care-i ajuta enorm pe cei supusi suferintelor tratamentului clasic. Exercitiile de vizualizare sunt in prezent folosite in Cancer Hospital, o clinica din Houston, S.U.A., condusa de dr. Anderson, considerata printre cele mai bune din lume. Dar in ce consta, concret, aceasta metoda?
Cand imaginatia invinge cancerul
Desi poate parea incredibil, bolnavii de cancer, care aveau rate scazute de ameliorare, cand erau tratati doar cu radiatii si chimioterapie, au fost vindecati spectaculos prin combinarea tratamentului alopat cu relaxarea si cu exercitii de vizualizare. Dupa ce a vazut rezultatele acestei metode, un reputat specialist in psiho-somatica, dr. Andrew Goliszek, a facut o afirmatie revolutionara pentru medicina alopata: "Nu subestimati niciodata puterea cu care creierul nostru are sub control intregul corp. Intr-adevar, tehnicile de vizualizare iau ceva timp si efort pentru a fi invatate, dar odata practicate, ele pot deveni un raspuns conditionat, care sa ne ajute sa ne imbunatatim imunitatea la orice atac si sa luptam cu adevarat eficient cu boala".</b>
<b>
</b><b>Cele trei etape ale vizualizarii
In procesul vizualizarii vindecatoare sunt trei etape importante ce trebuie parcurse de catre pacientii care se trateaza de cancer:
1. Atingerea starii de relaxare profunda;
2. Vizualizarea cancerului in partea corpului unde s-a declansat;
3. Vizualizarea succesului tratamentului folosit.
1. Este foarte importanta focalizarea atentiei asupra respiratiei calme si a relaxarii profunde, la inceputul fiecarei sedinte de vindecare. Imaginatia nu trebuie solicitata de nimic altceva. O data ce starea de relaxare a fost atinsa, 2. puteti incepe vizualizarea cancerului in orice mod doriti - ca o celula cu degete, ca o celula cu dinti, dar in mod obligatoriu, ca un grup vulnerabil de celule, care pot fi distruse. La urma urmelor, toti oamenii poarta celulele cancerigene in ei, dar boala este anihilata inainte de a se dezvolta. 3. Apoi, vizualizati mental tratamentul care va ataca si va distruge acele celule vulnerabile. Daca este folosit tratamentul cu radiatii, imaginati-va fascicule sau explozii de energie care lovesc cancerul si-l distrug. Apoi, celulele moarte sunt atacate de o armata puternica de celule albe ale sangelui, foarte agresive, care le inghit pe cele moarte si le iau din tesutul sanatos. Celulele normale repara apoi tesutul si continua sa "infloreasca". Daca tratamentul este chimic, imaginati-va cum substanta chimica se imprastie printre celulele canceroase, otravindu-le pe masura ce vin in contact cu acestea. Pentru ca celulele canceroase sunt slabe si lipsite de ajutor, sunt distruse, in timp ce cele sanatoase continua sa iradieze de sanatate. Vizualizarea se practica si in cazul tratamentelor naturiste, urmand, concret, cu ajutorul imaginatiei, felul in care ceaiurile de plante, tincturile, vitaminele naturale, postul, dieta etc. neutralizeaza si disloca celulele canceroase.
Cele mai bune rezultate s-au obtinut atunci cand pacientii au facut aceste exercitii de trei ori pe zi, timp de minimum 15 minute.
</b><b>Creati imagini puternice
Cand s-a facut un studiu despre pacientii cu cancer care practicau vizualizarea, s-a descoperit faptul ca bolnavii care foloseau imagini sterse, inexpresive, au avut mult mai putin succes, decat cei care au folosit imagini puternice, clare, vii. Aceasta descoperire arata ca imaginea insasi este un factor in procesul de vindecare si ca puterea imaginatiei joaca un rol decisiv. Sa vedem care sunt cele mai importante caracteristici necesare pentru a crea o imagine eficienta in procesul de vindecare:
1. Un tratament puternic
Cei mai multi dintre noi ne gandim la cancer ca fiind o boala puternica, care ne cucereste trupul, din ce in ce mai inapt pentru a se apara. De aceea, este important sa gandim ca tratamentul este destul de puternic (nemaipomenit de puternic) pentru a invinge orice cancer. Forta imaginii poate sa creasca, daca facem o distinctie clara intre tratament si cancer. Folosirea unei culori pale, neutre - pentru cancer (galben pal sau maro deschis) si a unei culori vii (rosu sau verde) - pentru tratament, face vizualizarea mai usoara, investind tratamentul cu sugestia de forta dominanta, care poate distruge celulele canceroase.
2. Slabele si lipsitele de aparare celule canceroase
Nu va ganditi niciodata la celulele canceroase ca fiind in stare sa creasca si sa se inmulteasca. Este important sa le vizualizati slabe si lipsite de aparare. Imaginati-vi-le fragile, moi, speriate, fara putinta de a rezista unui tratament. Niciodata sa nu le asociati cu culorile negru, rosu sau portocaliu.
3. Celulele normale, sanatoase
Natura tratamentului chimoterapeutic al cancerului face ca si celulele sanatoase sa fie afectate adesea foarte grav. De aceea, daca ati optat pentru unul dintre aceste tratamente, este necesar sa vizualizati toate celulele organismului ca fiind puternice si sanatoase, o imensitate de sfere rosii, stralucitoare, imposibil de atacat.
4. Puternicele si agresivele celule albe
Soldatii sistemului nostru imunitar sunt celulele albe. Ele cauta si distrug corpurile straine care trec de liniile de aparare ale organismului. Pentru ca joaca un rol esential in batalia contra cancerului, celulele albe trebuie vizualizate ca fiind puternice si agresive. Ele trebuie sa le copleseasca pe cele canceroase cu numarul lor si sa le distruga complet. Nu va fi nici un fel de exagerare sa vi le imaginati ca pe un veritabil comando, pregatit sa "curete" tot. Dupa ce celulele albe si-au terminat treaba, celulele canceroase trebuie vizualizate ca fiind complet aruncate in afara corpului. Acest act de a le da afara este necesar, deoarece, la nivel subconstient, exista aceasta teama ca celulele canceroase, chiar daca sunt moarte, pot redeveni o amenintare.
5. Un corp sanatos, fara cancer
Vizualizarea este un scenariu cu un final pozitiv. La capatul ei trebuie sa va vedeti sanatosi, fericiti, energici si fara cancer. Incercati sa va imaginati facand toate lucrurile pe care le-ati face in mod normal, daca nu ati fi fost bolnavi. Cu alte cuvinte, imaginati-va fericiti.