Cosul cu targuieli

Redactia
Sugestii pentru masa de CraciunAntreuri Cu PesteSomon afumat (sau orice peste afumat fara oase) cu paine de secara. Ingrediente (pentru 4 persoane): 200 g somon afumat (batog), 150 g branza de vaci, 8 felii subtiri de paine de secara, 40 g unt, 4 linguri ierburi aromate taiate marunt (cimbru, busuio...

Sugestii pentru masa de CraciunAntreuri Cu PesteSomon afumat (sau orice peste afumat fara oase) cu paine de secara

Ingrediente (pentru 4 persoane): 200 g somon afumat (batog), 150 g branza de vaci, 8 felii subtiri de paine de secara, 40 g unt, 4 linguri ierburi aromate taiate marunt (cimbru, busuioc, marar), 1/2 lamaie, sare, piper macinat.
Mod de preparare: Incingeti untul intr-o tigaie si rumeniti feliile de paine pe ambele parti, apoi scoateti-le si lasati-le sa se raceasca pe un gratar. Intr-un castron, amestecati cu furculita branza, cateva picaturi de zeama de lamaie, ierburile aromate, sarea si piperul. Taiati pestele fasii, asezati-le pe 4 felii de paine, puneti peste ele cate un sfert din amestecul de branza, din nou fasii de somon, stropiti-le cu putina zeama de lamaie si acoperiti-le cu celelalte felii de paine. Serviti-le cu o salata mixta.

</b><b>Chiftele cu peste

Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g cartofi, 200 g peste alb fiert si racit, 2 linguri maioneza, 4 cepe verzi tocate marunt, faina, 1 ou, 3/4 ceasca pesmet, 1/4 ceasca ulei, sare, piper, felii de lamaie pentru servit.
Mod de preparare: Se curata cartofii de coaja, se taie bucati, se fierb, se scurg si se fac piure. Se adauga pestele fiert, maioneza, ceapa tocata, sarea si piperul si se amesteca bine cu o lingura de lemn, pana ce se obtine o masa omogena, din care se fac chiftele rotunde, care se apasa usor intre palme. Se dau prin faina, prin oul batut si prin pesmet si se prajesc cate 3 minute pe fiecare parte, la foc potrivit. Cand s-au rumenit frumos, se scot din tigaie, se scurg pe hartie absorbanta si se servesc garnisite cu felii de lamaie.

Ton Mornay

Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 45 g unt, 2 cepe verzi taiate marunt, 2 linguri faina, o ceasca si jumatate de lapte, 3/4 de ceasca cascaval ras, 850 g ton (din conserva), 1/4 de ceasca pesmet, inca 1/4 de ceasca cascaval ras, 2 linguri patrunjel verde tocat.
Mod de preparare: Se-ncinge cuptorul. Se pune untul pe foc - intr-o cratita potrivit de mare - si se caleste in el ceapa, la foc mic, pana ce se ingalbeneste. Se adauga faina, se prajeste si ea si se stinge cu laptele - turnat putin cate putin. Se amesteca bine si se lasa sa fiarba amestecand in continuare, pana se ingroasa. Dupa un minut, se ia de pe foc, se lasa sa se raceasca, dupa care se-ncorporeaza cascavalul ras si, la sfarsit, pestele scurs si rupt bucatele. Se toarna compozitia astfel preparata intr-o forma de budinca si se presara peste ea pesmetul amestecat cu cascavalul ras (1/4 de ceasca) si cu patrunjelul tocat. Se da la cuptor si se coace circa 20 de minute, pana se rumeneste frumos.

</b><b>Heringi cu cartofi

Ingrediente (pentru 4 persoane): 250 g heringi (fil?, nesarati), 800 g cartofi rosii mici, 2 legaturi ridichi, 4 cepe verzi, 1 mar mare acru, 1 legatura marar, 200 g smantana dulce (sau frisca nebatuta), 1/2 l lapte, 50 g maioneza, 1 lingurita zeama de lamaie, 1/2 lingurita chimen, 1 varf de cutit zahar, sare, piper alb macinat.
Mod de preparare: Se zvanta fil?-urile de peste intr-un servet si se tin in lapte circa doua ore. Se spala cartofii si se fierb 20 de minute - cu capac - in apa cu sare si chimen. Cepele curatate se taie rondele, la fel si ridichile, iar mararul se toaca marunt. Se curata cartofii de coaja si se taie rondele; heringii se sterg cu hartie absorbanta si se taie fasii late de 2 cm. Se prepara sosul, amestecand maioneza cu smantana si cu zeama de lamaie, se sareaza si se pipereaza bine. Se curata si marul, se taie cubulete si se amesteca cu toate celelalte ingrediente si cu sosul de maioneza si smantana.

Dulciuri Pentru Craciun</b><b>Sufle glasat cu pere

Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 pere tari dar coapte, 125 g zahar pudra, 5 oua, 70 g zahar tos, 200 ml smantana dulce groasa (sau frisca), 2 linguri zeama de lamaie, 2 prize scortisoara pisata.
Mod de preparare: Incingeti cuptorul. Curatati de coaja trei pere, taiati-le in doua si pe urma fiecare jumatate in lamele, fara sa le detasati. Puneti-le pe o tava, stropiti-le cu zeama de lamaie, pudrati-le cu 30 g de zahar farin si lasati-le sa se rumeneasca la cuptor circa 20 de minute. Apoi scoateti-le, lasati-le sa se raceasca si puneti-le de-o parte. - Curatati si celelalte pere, taiati-le bucati si puneti-le intr-o cratita impreuna cu 50 g de zahar pudra si scortisoara pisata. Lasati-le sa fiarba 10 minute la foc iute, amestecand cat de des, zdrobiti-le cu o furculita (sau treceti-le prin sita) si lasati piureul astfel obtinut sa se raceasca. - Separati galbenusurile de albusuri. Bateti albusurile spuma cu restul de zahar, apoi tineti-le pe baie de apa, continuand sa le bateti si lasati-le sa se raceasca. Frecati bine galbenusurile cu zaharul tos, adaugati smantana (frisca) si piureul de pere, amestecati-le bine si incorporati-le in spuma de albusuri. Turnati compozitia in sase boluri mici si tineti-le mai intai o ora la frigider si pe urma cel putin trei ore la congelator. Cand serviti sufle-ul, asezati in fiecare bol cate-o jumatate de para taiata lamele si rumenita la cuptor.