Iarna nu-i ca vara
Toate abecedarele ar trebui sa inceapa cu o lectie despre anotimpurile in Romania. De ce primavara sunt inundatii, vara e cald, toamna ploua, iar iarna e frig? De ce, indiferent cine sta in capul mesei, suntem luati mereu prin surprindere de succesiunea anotimpurilor? In fine, de ce iarna nu-i ca vara? Tine cu mult mai mult, cam jumatate de an si, in vreme ce vara este previzibila si toti o infrunta la umbra, cu berici si ventilatoare, iarna incepe pe neasteptate. Iese cumva de undeva din sufletele oamenilor sau de sub pamant?
Efectul este nimicitor. Circulatia paralizeaza, spitalele se umplu de bolnavi, metroul se aglomereaza si scolile intra cu forta in vacanta. Acuma dezastrul care insoteste primii fulgi nu mai este o surpriza nici pentru copiii care invata zilnic una dintre primele lectii ale tranzitiei: iarna nu-i ca vara.
La Targu-Frumos, de pilda, peste o mie de copii au fost trimisi acasa din cauza frigului. Centrala termica a Scolii "Garabet Ibraileanu" a plesnit si salile de clasa s-au transformat in patinoare. Instalatia a fost cumparata si montata acum cateva saptamani si nu a putut plesni decat de buna ce era. Consiliul local a cumparat-o dintr-un stoc fabricat in Romania. Din lipsa de cumparatori, marfa avea pret redus. La Primarie, s-a decis ca vinovata este conducerea scolii, ca nu a instalat centrala mai din timp.
Copiii de la scoala din comuna Prislop (Sibiu) vin insa in continuare la cursuri. Aici invata vreo 30 de elevi in clasele I - Viii. Scoala are doua camere. Intr-una este sala de clasa, in cealalta - gradinita. Toti, copii si profesorii, impart aceeasi soba. Copii ai reformei, cei 30 de elevi invata repede intre orele 9 si 11 dimineata, cand da soarele si vin profesorii si educatoarele din Rasinari. Copiii se strang in jurul sobei pentru a studia azbuchea si socotelile. Insa nu au lemne. Desi padurea e in buza satului, Romsilva o pazeste cu strasnicie.
Profesorii de la Scoala nr. 1 din Targu-Mures s-au pus si ei rau cu Primaria. Si cu Prefectura. Tot de la centrala termica li s-a tras. Masinaria nu era chiar noua, insa scoala plateste bani buni societatii care furnizeaza caldura. Cu toate acestea, iarna, ca un facut, tevile centralei innebunesc: nu mai suporta caldura si plesnesc in toate partile. Copiii au ajuns sa-si faca lectiile pentru a doua zi la spital. Profesorii, alaturi de elevi, au iesit in curtea scolii, cerand sa fie tratati cu ceva mai multa caldura de directori si oficialitati. Prefectul Ioan Toganel, politician caruia i s-a transmis ca lucrurile nu merg prea bine in Transilvania si ca frigul a fost pus in scoli de forte ostile, a cerut concedierea directorului si pedepsirea profesorilor care ar fi organizat protestul. Angajatii Primariei, in loc sa aduca lemne, fac ancheta pentru a se stabili cine i-a scos pe copii in strada. Ar trebui sa afle si cine i-a bagat in spital. Pentru frigul care le-a intrat in oase, profesorii vor fi penalizati. Cele cateva ore de protest vor fi scazute din salariu.
Educatoarele gradinitei iesene "Lunca Cetatuii" au gasit insa solutia. Dar nu toata lumea e multumita. Gradinita are sediul la parterul unui bloc. Datoriile locatarilor la intretinere trec de suta de milioane de lei si tot blocul a fost debransat. Cei 150 de copii nu stau in frig. Deocamdata, se incalzesc la resourile si aerotermele aduse de acasa. Solutia e provizorie. Inspectoratul scolar a albit vazand chitantele de la electricitate si a avertizat ca orice cheltuiala peste nivelul consumului din vara va fi platita din buzunarul parintilor. Care, ce sa faca, vor plati, pentru ca, spre deosebire de functionarii Palatului Victoria, parintii stiu ca, indiferent de unde si cum privesti lumea, in Romania iarna nu-i ca vara, nici noaptea nu-i ca ziua si nici caldura din vilele de protocol nu-i ca frigul de la bloc.
N.C. Munteanu