Frumusete

Redactia
Frumusete. Pazea! Vine iarna!. Nerabdatoare sa-si intre in drepturi, iarna a pus stapanire pe jumatate din tara, si nu oricum: munti de zapada, viscole si inghet. Sudul a scapat deocamdata, dar mirosul omatului se simte deja si la Bucuresti. Ultima fila din calendar respecta traditia si inaugureaza s...

Frumusete

Pazea! Vine iarna!

Nerabdatoare sa-si intre in drepturi, iarna a pus stapanire pe jumatate din tara, si nu oricum: munti de zapada, viscole si inghet. Sudul a scapat deocamdata, dar mirosul omatului se simte deja si la Bucuresti. Ultima fila din calendar respecta traditia si inaugureaza sezonul hibernal. Il vom inaugura si noi, dand piept vrand-nevrand cu frigul, cu lapovita sau cu ninsoarea, dar si cu soarele plin de dinti si de nebanuite pericole. Din ce ne invata specialistii, se pare ca gaurile de ozon sunt mult mai periculoase la timp de zapada. Concluzia? Bucurati-va de anotimpul minunatelor sarbatori de iarna, dar atentie maxima la zilele cu cer senin.

</b><b>Feriti-va de soarele inaltimilor

Razele ultraviolete sunt mai periculoase iarna ca vara. De ce? In primul rand din cauza frigului, care ne da senzatia ca soarele nu mai arde ca vara. Total gresit: efectul razelor este independent de temperatura, mai ales sus la munte, unde soarele arde puternic. Nu uitati nici o zi sa va dati cu crema pe obraz! Gaurile din stratul de ozon sporesc cu 70% puterea de iradiere solara, iar luciul zapezii reflecta razele soarelui ca o oglinda. Daca aveti de gand sa petreceti weekend-urile si sarbatorile iernii la munte, aprovizionati-va cu creme care contin factori de protectie impotriva luminii (sunblocker, intre 20-30). Cremele se aplica cu o jumatate de ora inainte de a iesi afara din casa si aplicarea lor se repeta la 2-3 ore. Sfatul e valabil si pentru zilele innorate, cu cerul "jos".

Purtati ochelari de soare

Un studiu efectuat in America arata ca orice iesire in aer liber, intr-o zi de iarna cu lumina puternica, prezinta riscul aparitiei glaucomului, care duce incet la orbire. Cel mai simplu mijloc de prevenire sunt ochelarii de soare. Preferati-i pe cei mari si alungiti (aerodinamici), cu rame late, care sunt, de altfel, la moda. Cel mai bine se vede prin lentilele galbene, verzi sau maro. Evitati-le pe cele rosii si albastre, care in combinatie cu lumina voaleaza imaginile si vatameaza vederea.

</b><b>O pavaza contra frigului: crema grasa</b> La temperaturi scazute si vant inghetat, toate tipurile de ten au nevoie de un plus de grasimi, iar tenul uscat, in mod special. Cele mai bune sunt tipul numit "cold-cream" (se gasesc si la noi, la preturi normale), gen crema Nivea, care contine emulsii grase. Ce-i drept, obrazul luceste putin, dar pelicula de grasime il protejeaza de frig. Puteti folosi si crema dvs. obisnuita, adaugand in ea o picatura de ulei de fata. Se amesteca in mana si se aplica pe obraz. Cand afara e soare, evitati machiajul puternic si, mai ales, pudra compacta, care usuca ingrozitor. O mare greseala o reprezinta la vreme de iarna folosirea cremelor hidratante. Apa continuta in ele poate ingheta in obraz. Cand va intoarceti acasa - din oras, de pe munte sau de la plimbare -, stergeti excesul de crema care va aparea la caldura cu un servetel.

<b>
Nici un pas fara ruj protector

Soarele iernii slabeste sistemul imunitar! Nu e nici o exagerare, descoperirea le apartine medicilor americani, care le sfatuiesc pe femei sa se protejeze de herpes (semnul cedarii imunitare), energizandu-se toata iarna cu fructe si cu legume si folosind la orice iesire din casa un ruj protector (cel mai bine sa-l cumparati de la farmacie), peste care se aplica rujul obisnuit.

Atentie la alcool

O tuica fiarta sau o cana de vin, dupa o plimbare la frig, cine si le refuza? Dar nu mai mult de atat! Alcoolul dilata capilarele fine de sange de pe obraz si se poate instala cuperoza sau inrosirea atat de neplacuta a varfului nasului si-a urechilor. Cel mai bine este sa beti suc de rosii. Contine din belsug licopina, o substanta anticancerigena, care in plus intareste si pielea impotriva agresiunilor iernii.

Cosmetica naturista

Creme grase, pentru sezonul rece</b><b>Crema de unt

Ingrediente: 1 lingurita de unt proaspat, 1 lingurita crema de zi, 1-2 picaturi suc de lamaie.
Mod de preparare: - Lasati untul sa ajunga la temperatura camerei, apoi amestecati-l bine de tot cu crema de zi si sucul de lamaie, pana obtineti un amestec omogen.
Mod de intrebuintare: Crema de unt se aplica pe fata si gatul bine curatate in prealabil. Untul este in sine o crema ideala, care contine in compozitia lui o emulsie de apa si ulei. El este un sponsor ideal de umiditate, de vitamina A, de stearina si oleina. Lamaia ii accentueaza efectul asupra tenurilor uscate sau care trebuie protejate de frig. Ungeti-va si mainile cu crema de unt, iar daca sunt aspre, repetati tratamentul.

Clubul dietelor de slabit

O reteta pentru femeile ocupate

Draga redactie,
M-am bucurat mult cand mi-am citit numele in revista dvs. la rubrica "Bunica stie tot". Astazi am sa va trimit una din retetele de slabit practicate de mine, care este eficienta si duce la pierderea rapida a 3-4 kg pe saptamana. Aceasta dieta se adreseaza femeilor care sunt foarte ocupate in timpul zilei si care au o vointa de fier. Regimul propus de mine este complet si perfect echilibrat, aducand organismului sarurile, apa si alimentele de baza. Sunt interzise complet sarea, zaharul si painea.
Regimul va consta intr-o singura masa, masa de seara, si anume: 250 g orez fiert in apa cu 50 g ulei, 250 g carne de vita (degresata) la gratar, 450 g fructe sau castraveti cruzi (cine suporta). In timpul zilei, veti consuma 6 cesti de ceai verde (sau de cozi de cirese), 350 g suc de lamaie si 200 g suc portocale.
Va doresc multa vointa si succes!Vera Lipcan - B-dul Republicii 130, bl. 207, ap. 10, et. 3, Ploiesti, jud. Prahova, cod 2000