Cosul cu targuieli

Redactia
Bucate de post grecestiAm intrat in Postul Craciunului. Sariti peste carne, macar doua zile pe saptamana!Supa de linte cu rosii. Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 ceapa mare, 200 g linte (se gaseste peste tot in comert), 60 ml untdelemn, 1 catel de usturoi pisat, 50 g pulpa de rosii (din conserva),...

Bucate de post grecestiAm intrat in Postul Craciunului. Sariti peste carne, macar doua zile pe saptamana!Supa de linte cu rosii

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 ceapa mare, 200 g linte (se gaseste peste tot in comert), 60 ml untdelemn, 1 catel de usturoi pisat, 50 g pulpa de rosii (din conserva), 2 ardei iuti uscati, 1 foaie de dafin, 1 l apa, sare, piper macinat.
Mod de preparare: 1. Se toaca ceapa marunt. Se spala lintea in apa rece si se pune sa se scurga intr-o sita. 2. Se incinge untdelemnul. Se calesc ceapa si usturoiul zece minute, la foc foarte mic. 3. Pulpa de rosii tocata (sau pasta de tomate) se amesteca cu sarea, ardeii, foaia de dafin, lintea, se pun peste ceapa si usturoiul din oala, apoi se toarna si apa. Se pune la foc, pe flacara mica, vreme de 30 de minute, pana ce lintea se inmoaie. 4. Se scot din supa ardeii si foaia de dafin. Se gusta de sare si de piper. Se serveste cu paine proaspata si ardei iuti, verzi sau murati.

Dolmade (sarmalute in foi de vita)

Ingrediente (pentru 4 persoane): 250 g foi de vita conservate la borcan, 180 ml untdelemn, 2 cepe mari tocate marunt, 165 g orez cu bob rotund, 6 fire de ceapa verde tocata marunt, 1 legatura de marar verde tocat, 1 lingura de menta verde tocata, sare, piper negru proaspat macinat, 375 ml apa, 1 lingura suc de lamaie.
Mod de preparare: 1. Se scot frunzele de vita din saramura, se spala si se lasa o ora in apa calda, la inmuiat. Se scot si se scurg. Se incing 125 ml untdelemn intr-o tigaie. Se adauga ceapa tocata si se lasa 5 minute sa se caleasca, la foc mic. Se ia tigaia de pe foc si se lasa 5 minute sa stea deoparte, acoperita cu un capac. 2. Orezul, ceapa si verdeturile tocate se pun peste ceapa calita. Se amesteca bine, se gusta de sare si de piper. 3. Se umplu pe rand frunzele, pe partea interioara, asezand pe mijloc cate 2 lingurite de orez. Se impaturesc ca sarmalele. 4. Pe fundul unei cratite groase (de fonta sau de ceramica) se astern 5 foi de vita de vie. Deasupra se asaza sarmalutele, in doua straturi. Se stropesc cu untdelemn (de masline, de preferat). Se asaza peste ele o farfurie intinsa, apoi se toarna apa. Se fierb 45 de minute, pe flacara mica. Se ia farfuria, se servesc sarmalutele stropite cu suc de lamaie.

</b><b>Vinete umplute

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 vinete mici si groase, 1 lingurita de sare, 125 ml untdelemn, 2 catei de usturoi zdrobiti, 3 cepe mijlocii taiate inele subtiri, 4 rosii taiate foarte marunt, sare si piper negru, proaspat macinat, 2 linguri patrunjel verde tocat, 2-3 linguri suc de lamaie, un varf de cutit de zahar, 85 ml apa.
Mod de preparare: 1. Se taie vinetele in doua pe lung si li se scot capacul si codita. Fiecare jumatate se despica in adancime (pe partea bombata) cu un cutit ascutit. Se sareaza, se pun intr-un vas acoperite cu apa de la frigider si se lasa sa stea o jumatate de ora. Se scot din apa si se sterg cu un stergar de bucatarie. 2. Jumatate din ulei se incinge intr-o tigaie. Se calesc in el ceapa tocata si usturoiul pisat, vreme de 5 minute, pe foc mic. Se scot intr-un castron si se amesteca cu rosiile tocate, piperul si patrunjelul tocat. 3. Se incinge cuptorul. Se pune untdelemn in tigaie si se infierbanta. Se prajesc vinetele pe ambele parti, la foc potrivit, pana se rumenesc usor. Se pun intr-o forma de budinca, cu partea fara coaja in jos si se umplu fiecare (folosindu-se o lingurita), in zona unde au fost incizate, cu amestecul de rosii. Sucul lasat se amesteca cu apa si zaharul si se toarna peste vinete. Se dau la cuptor 45 de minute, cu capac, turnandu-se din cand in cand peste ele din zeama lasata. Se servesc presarate cu frunze de patrunjel, stropite cu sucul din vas.

Orez cu spanac

Ingrediente (pentru 4 persoane): 100 g margarina, 200 g orez cu bobul lung, 500 ml apa fiarta cu Vegeta sau Delikat, sare, piper macinat, 2 linguri untdelemn, 2 cepe mari tocate marunt, 250 g spanac proaspat sau congelat.
Mod de preparare: 1. Se incinge margarina intr-o cratita. Se pune orezul si se lasa sa se caleasca 10 minute, amestecand mereu, pana devine auriu. 2. Se toarna deasupra apa fiarta cu Vegeta sau Delikat, se gusta de sare si de piper. Se pune la fiert, circa 20 de minute, pe flacara mica, amestecand mereu. Cand e gata, se trage vasul deoparte. 3. Se incinge untdelemnul, se caleste ceapa 5 minute pe foc mic. Se adauga spanacul (daca e inghetat, se pune direct, daca e proaspat, se spala, se alege si se taie fasii subtiri) si se lasa sa fiarba pe flacara mica, 10-15 minute, cu capac. 4. Cat sunt inca fierbinti, se amesteca spanacul cu orezul.

Dulciuri De CraciunClafutis cu pere

Ingrediente: 125 g faina, 125 g zahar pudra, 1/2 pachet praf de copt, 2 oua mari, 25 ml lapte integral, 50 g unt + 20 g unt pentru uns forma, 600 g pere, 2 lingurite de rom, 1 pachetel de zahar vanilat.
Mod de preparare: 1. Intr-un castron mai mare, amestecati faina cu praful de copt si zaharul. Faceti o gaura la mijloc. Varsati o jumatate de pahar de lapte rece si doua galbenusuri de ou. Amestecati usurel cu o spatula de lemn. Adaugati pe rand restul de lapte, apoi untul topit. Amestecati, pentru a obtine un aluat moale, neted si omogen. Incorporati romul, apoi albusurile batute spuma. 2. Incalziti cuptorul. Ungeti cu unt o forma de ceramica sau de Jena. Taiati perele in patru. Curatati-le de coaja si de seminte. Taiati-le in lamele groase. 3. Turnati cateva linguri de aluat pe fundul formei, ca sa formeze un strat cam de 1/2 grosime. Bagati forma la cuptor 3-4 minute, cat sa se solidifice aluatul. Scoateti-o afara, dispuneti deasupra feliile de para, apoi turnati peste ele restul de aluat. 4. Bagati la cuptor prajitura vreme de 40 de minute. Scoateti-o cand e bine aurita si pudrati-o cu zahar vanilat.