Bere GratisMihai Georgescu</b><b>"Inainte de a fi artist, trebuie sa inveti sa fii om"</b> - Cand a pus bazele formatiei Bere Gratis, Mihai Georgescu tocmai terminase liceul. Desi n-au trecut decat trei ani de la infiintare, trupa se bucura de un mare succes de public, trecandu-si in palmares cel de-al doilea album -
<b>Rock in garaj
- Aventura ta muzicala a inceput la o varsta la care copiii mai depind inca de parinti: 19 ani. Nu ti-a fost teama ca risti, apucand pe acest drum?
- Cand am inceput sa cant, prin 1998, era o iarna ingrozitor de friguroasa, iar eu repetam impreuna cu un coleg intr-un loc aflat peste drum de liceu, un fel de depozit gol in care muream de frig. Cu timpul, am mai adunat cativa insi, iar marea noastra dorinta era sa cantam la Balul Bobocilor. De-abia acolo, pe scena, am simtit acea senzatie extraordinara pe care o ai cand daruiesti ceva publicului si am stiut ca asta imi doresc si trebuie neaparat sa fac, indiferent de cate greutati ar fi urmat sa apara. Parintilor mei nu le-a suras prea tare ideea unei formatii de rock, mai ales ca eu tocmai terminasem liceul, iar ei m-ar fi vazut avocat. Drept pentru care am dat examen la Drept. Pana la urma, vazandu-mi determinarea, m-au lasat sa fac ce vreau eu. Mi-a placut intotdeauna sa fac ce consider eu ca e bine, ascultand, desigur, si de sfatul celor care ma cunosc si ma iubesc. Ma consider norocos ca m-am lansat relativ usor. Sunt formatii care asteapta ani de zile pana ies la rampa. Am trecut si noi prin greutati, dar asta ne-a calit si ne-a ajutat sa nu uitam de unde am plecat.
- Stralucitoare pe dinafara, lumea spectacolului e destul de dura pe dinauntru. Ai reusit usor sa te adaptezi?
- Este o atmosfera care mi se potriveste. E foarte greu sa treci prin viata ca gasca prin apa. Lumea in care ma invart nu e nici pe departe asa fericita cum pare. Important e sa-ti vezi cu seriozitate de treaba si sa lasi loc de buna ziua in urma ta. Incet-incet, vei fi luat in considerare si respectat. Formatia noastra a aparut ca o lovitura, pentru ca nici unul dintre membrii trupei nu era cunoscut pe plan muzical. Dar am convins si ne-am bucurat de prietenia pe care ne-au acordat-o Holograf, Compact - trupe mature, cu standard profesional recunoscut. Dar am stiut si noi sa stam la locul nostru. Fara sa criticam si sa ne intereseze ce fac altii, ne-am vazut pur si simplu de lungul nasului.
Reteta pentru o sotie-minune
- Pari un tip sensibil si introvertit. Nu te-a schimbat mediul asta de show-biz in care banii si relatiile fac legea?
- Eu intotdeauna am fost un boem, am facut numai ce mi-a placut si am dorit sa fac, respectandu-i pe ceilalti, si niciodata n-am regretat. Banii nu m-au schimbat. Cu cat am mai multi, cu atat ma respect mai tare, pe mine si pe cei care m-au ajutat atunci cand n-am avut. Ii multumesc lui Dumnezeu pentru ce castig, daca as vrea mai mult, poate l-as mania. Dar uneori e nevoie sa vrei mai mult, pentru a nu te plafona si pentru a-ti pastra un tel. Imi place modul meu de viata, ma bucura ca mi-l permit si-mi doresc sa continue tot asa, pana cand imi voi intemeia o familie.
- Nu ti se pare cam devreme sa vorbesti de casatorie la varsta ta? Majoritatea artistilor se feresc de responsabilitati...
- Tinand cont ca vreau sa-mi continuu cariera de artist, sotia mea poate sa aiba cata libertate pofteste, cu conditia sa aiba simtul umorului, fiindca eu sunt din fire mistocar... In al doilea rand, trebuie sa fie o buna gospodina, pentru ca eu sunt un tip gurmand. In al treilea rand, sa fie o iubita sincera. Sotia mea trebuie sa ma lase pe mine in fata, dar ea sa fie sprijinul cel mai important, sa stie sa ma faca sa aleg calea cea buna, atunci cand pendulez, sa ma mangaie, sa ma traga de maneca atunci cand gresesc si sa ma iubeasca. De fapt, ea trebuie sa aiba si rolul de mediator intre mine si copil. Eu n-am sa fac un copil decat atunci cand voi avea suficienti bani, ca sa-i pot oferi ce mi s-a oferit si mie: ore de sport, ore de muzica, de limbi straine, sa-l imbrac si sa-l hranesc bine. Nu mi-e teama ca am sa-l rasfat, am sa-l educ asa cum am fost si eu educat, chiar daca va trebui sa-i mai trag din cand in cand o palma la fund.
Prietenie si umor
- Recent, Bere Gratis a aparut pe piata cu un nou album: "Vino mai aproape". Care sunt persoanele care te-au ajutat cel mai mult sa te afirmi profesional si sa inchegi aceasta formatie?
- Sunt multe persoane care m-au sprijinit prin informatiile pe care mi le-au dat. Dar pentru ca o formatie sa mearga bine, e nevoie, in primul rand, de incredere si prietenie. Se poate intampla ca la un moment dat un membru al trupei sa nu te mai multumeasca profesional sau el sa fie nemultumit de evolutia trupei, iar atunci e nevoie sa plece. Important nu e ca trupa sa ramana in intregime neschimbata, ci ca ea sa dureze foarte mult, numele ei sa fie cunoscut si peste 20 de ani. Noi am cautat mereu sa legam trupa prin prietenie, sa gasim oameni cu care sa comunicam foarte usor, si acum am reusit. Petrecem foarte mult timp impreuna, ne simtim foarte bine alaturi, poate si din cauza ca avem cu totii umor. Robert Anghelescu (claparul) compune majoritatea pieselor. Apoi vine fiecare si contribuie cu idei, cu orchestratie: Matei Ulmu cu armoniile de chitara, Oliver Sterian si Vlad Vedes cu partea ritmica, iar eu - cu linia de voce.
- Aveti modele in muzica? Exista solisti care sa va fi influentat maniera de a canta?
- Fiecare din noi are o formatie de suflet, pe care o iubeste de cand s-a apucat de cantat. Chitaristul nostru e innebunit dupa Joe Satriani si Steve Vai. Eu sunt un mare fan Freddie Mercury, Frank Sinatra, Joe Cocker. Intotdeauna facem schimb de discuri cu muzica, vrem sa fim mereu la curent. De la fiecare cantaret ai cate ceva de invatat.
- Ce sentimente traiti atunci cand sunteti pe scena? Ati depasit emotiile debutului? Va simtiti, in sfarsit, in largul vostru?
- Pentru noi, scena e cea care ne da cu adevarat valoare. Oamenii sunt dependenti de muzica si asa vor ramane mereu. De aceea vin la concerte. Vor fi mereu fericiti sa se regaseasca in versurile sensibile ale unei balade rock, iar eu voi fi mereu fericit sa stiu asta. Tocmai de aceea prefer sa las la o parte denumirea de vedeta si sa ma numesc artist.
Dia Radu
Foto: Nova Music
Carte de vizita
S-a nascut pe 2 februarie 1980, in Bucuresti. Singur la parinti, a luat lectii de vioara, a facut inot si fotbal de performanta. Este absolvent al Colegiului National "Mihai Eminescu" si, in prezent, student in ultimul an la Facultatea de Drept.
Discografie
- "De vanzare"
- "Vino mai aproape" - Noul album Bere Gratis contine 10 piese din care doua au fost deja promovate - "1 Mai" si "Senor, senor", iar cea de-a treia, care da titlul albumului, a fost lansata cu videoclip de curand.