Zodiac

Redactia
Sagetatorul Caracteristici generale. Ati vazut vreodata, la televizor sau intr-o carte, planetele sistemului nostru solar? Daca da, nu se poate sa nu fi observat cat de mare este Jupiter, guvernatorul Sagetatorilor, in comparatie cu celelalte. Si cat de portocaliu! Culoare asociata zodiei. Ei bine,...

Sagetatorul Caracteristici generale
Ati vazut vreodata, la televizor sau intr-o carte, planetele sistemului nostru solar? Daca da, nu se poate sa nu fi observat cat de mare este Jupiter, guvernatorul Sagetatorilor, in comparatie cu celelalte. Si cat de portocaliu! Culoare asociata zodiei. Ei bine, asa cum Jupiter nu se poate sa nu-ti sara-n ochi, asa si Sagetatorii au obiceiul sa atraga atentia, indiferent daca sunt in format mini sau maxi. Tipologic, sunt fie foarte inalti, fie scunzi si compacti, dar fetele lor deschise si umorul inteligent care le sclipeste sagalnic in priviri fac sa fie remarcati de oricine are ochi sa-i vada.
Obsesia primara a oricarui Sagetator tipic este adevarul. Pur si simplu nu pot sa il tina in ei. Uneori, te lovesc cu el in cap, ca si cu o leuca, in momentele cele mai nepotrivite. Categoric, zodia "nu sufera" de tact. Mai grav e insa cand isi da seama ca te-a ranit si incearca s-o dreaga. E la fel de hilar, cu conditia sa nu fii tu obiectul sinceritatii sale. E ca atunci cand asisti la eforturile pe care le face un om care incearca sa explice un banc.
Acelasi lucru se intampla cu felul in care ei se misca: cand danseaza, dau dovada de simtul ritmului si de o gratie innascuta. Dar cand vorbesc si gesticuleaza, vai si amar de obiectele care se intampla sa le fie prin preajma.
Orice Sagetator este, macar in strafundul sufletului, un Don Quijote. Alearga toata viata dupa un ideal, indiferent daca acest ideal este legat de sfera relatiilor, de cea a carierei sau de cautarea adevarurilor esentiale. Donquijotismul lor are si o puternica latura justitiara. Nici un Sagetator nu poate privi cu mainile in solduri cum i se face o nedreptate cuiva mai mic si mai neajutorat. Indiferent de dimensiunile si forta sa fizica, fara sa tina macar cont de instinctul de conservare, el va sari direct la beregata agresorului, cu o violenta care s-ar putea sa-i sperie pe cei care il cunosc si care il stiu drept un om calm si prietenos. Alta situatie tipica in care Sagetatorul demonstreaza lumii intregi ca este un semn de foc si, ca atare, arunca flacari pe nari, este atunci cand cineva il acuza de nesinceritate sau inselaciune. Izbucnirea Sagetatorului "ranit" este insufletita de un sentiment de profunda jignire. Insa, daca pe un ton rezonabil i se aduc critici intemeiate, constructive, Sagetatorul poate avea o mica izbucnire, ca dupa aceea sa se replieze si sa aduca schimbarile de rigoare.
Cu exceptia situatiilor in care Soarele in Sagetator este denaturat de aspecte negative, Sagetatorii iubesc animalele cu un devotament iesit din comun. Favoritii sai sunt calul si cainele, dar in general dragostea sa fata de animale imbratiseaza intreg taramul necuvantatoarelor.
Tuturor Sagetatorilor le place riscul: fie riscul fizic (le plac cursele nebunesti cu masina), fie cel emotional (nu este zodia cea mai fidela, si de multe ori jongleaza cu relatiile sale sentimentale), fie riscul in fata publicului (o multime de Sagetatori bantuie pe scenele si ecranele show-business-ului). De riscul la jocurile de noroc, ce sa mai vorbim: le place la nebunie, iar marele benefic Jupiter se ocupa intotdeauna, macar sa le minimalizeze pierderile.
Sagetatorul guverneaza casa a Ix-a, a religiei, cunoasterii superioare si a justitiei. De aceea, ei privesc viata ca pe un proces continuu de invatare. In tinerete, sunt foarte deschisi invatamintelor religioase dar, pe masura ce acumuleaza experienta, mintea lor versatila nu se mai multumeste cu un singur set de raspunsuri pentru intrebarile lor si ajung, de regula, sa aiba o filosofie proprie asupra vietii, la varsta senectutii.
Calatoriile in plan fizic sau in domeniul ideilor fac suportabila existenta Sagetatorilor, care se simt intemnitati in corpul de lut in care li se zbate spiritul activ si nelinistit. Cand calatoresc la propriu, sunt atrasi catre tari indepartate, cu cat mai exotice, cu atat mai bine.

</b><b>Barbatul Sagetator

"Barbatul Sagetator" este o expresie antitetica. Asta daca ne imaginam barbatul ca o fiinta plina de responsabilitate si gata sa se supuna exigentelor societatii fata de el. Pentru ca Sagetatorul, mai mult ca oricare nativ din alta zodie, este un puer eternus, adica un vesnic copil. Pentru el, intreaga viata este un joc al descoperirii, la care el participa din toata inima, cu curiozitatea si pasiunea intensa de care este capabil doar un copil. Atunci, am putea intreba de ce oare sunt atat de pasionati de cunoastere? Pai, pentru ei, cunoasterea face parte din idealurile pe care trebuie sa le atinga. El gandeste idealist, nu realist si cunostintele pe care le dobandeste ii formeaza perceptia lumii, mai putin decat ii modeleaza in sensul unei atitudini practice si responsabile in fata vietii.
Ca sa intelegem mai bine aceasta trasatura de caracter, trebuie sa pornim de la expresia-cheie "privire de ansamblu". Sagetatorul priveste lucrurile in mare, manat de viziunea din mintea si din sufletul lui. De multe ori, pleaca fericit cu un proiect minunat catre masina, in cap isi pregateste un splendid discurs de prezentare si, cand ajunge la masina, isi da seama ca a uitat cheile pe masa. Apoi, cand intra plin de entuziasm in sala de conferinta, stralucind de incredere, poc: i se deschide geanta diplomat si toate hartiile i se imprastie prin camera. In schimb, privirea de ansamblu este superba. Pentru a fi fericit intr-o relatie, Sagetatorului ii trebuie neaparat doua lucruri: o lesa lunga cat o zi de post si multa, multa incredere din partea partenerei. Incearca sa-i faci un program riguros prietenului tau Sagetator sau mutre pentru ca isi face programul independent de tine si va pleca in galop, pentru ca - sa nu uitam! - partea lui posterioara este cea de cal. Simbolul Sagetatorului este Centaurul. Cand iti va spune ca s-a vazut cu prietenii, au stat la un pahar de vin, pe urma s-a incins un joc de bridge si ca din cauza asta a ajuns acasa la trei dimineata, nu e bine nici macar sa ridici din spranceana. Orice suspiciune il va jigni mortal.
Daca esti mimoza, nu-l intreba dimineata cum arati, pentru ca vei auzi adevarul si numai adevarul. Si atunci, care sunt foloasele unei asemenea legaturi?
In primul rand, puteti discuta despre subiecte infinit de variate si, daca are posibilitatea sa te ajute sau sa se implice chiar in unele dintre lucrurile pe care le faci tu, o va face cu mare placere si multa inteligenta. Gandirea lui creativa este o placere.
Nu-ti plac barbatii inchisi si morocanosi, jupiterianul tau straluceste mai tot timpul de viata si umorul lui nastrusnic si copilaros, dar foarte ascutit, te poate ajuta sa te remontezi, chiar daca esti in ghearele depresiei.
Nu-ti plac barbatii care-si plang de mila si care blameaza soarta, seful sau sistemul pentru esecurile sale? Sagetatorul este remediul ideal. Chiar si atunci cand se afla in cea mai neagra pasa, pandeste cu o incredere de nestramutat sa apara luminita de la capatul tunelului. Din cauza asta, Sagetatorii atrag norocul. Natura vesela si increzatoare isi gaseste rasplata in evenimentele care se intampla in jurul lor.
Pentru ca sunt atat de deschisi si comunicativi si pentru ca le place si sa flirteze, de multe ori Sagetatorii creeaza impresia ca ar fi mult mai implicati intr-o relatie decat sunt de fapt. Multe femei sunt inselate de atitudinea Sagetatorului, confundand gradul de deschidere si de comunicare al acestuia cu gradul de implicare emotionala. N-au decat sa intrebe. Sagetatorul va spune deschis ce doreste de la respectiva relatie si de multe ori va zice: "Mi s-a parut interesant sa am o aventura cu tine". Pentru a-l lega de vatra, e nevoie de o fire toleranta, care sa aiba propriile preocupari, cu ajutorul carora sa-si umple timpul liber. O solutie este crearea unui cerc comun de prieteni, care au ceva de spus, iar copiii pot ajuta relatia, cand se fac mai marisori si taticul Sagetator se va apuca sa le impartaseasca cu mandrie din vastele si diversele lui cunostinte.

</b><b>Femeia Sagetator

La prima vedere, femeia Sagetator prefera relatiile de prietenie celor de dragoste. Nu e un inceput rau, mai ales daca tovarasul ei este pregatit sa urmeze la orice ora din zi si din noapte nastrusnicele sale porniri. Daca iti place de ea si te suna in toiul noptii sa mergeti sa mancati o inghetata cu alune la Hilton, sa nu cumva s-o certi, ci trage-ti rapid blugii si geaca (Doamne fereste sa nu apari in costum!) si du-te val-vartej la locul intalnirii. Daca femeia asta iti place cu adevarat, nu vei avea ce regreta, caci prin spiritul ei incisiv si spumos iti va putea deschide ferestrele catre o noua lume: cea a spontaneitatii, a trairii de moment, fara griji legate de consecinte si fara asteptari anticipate cu grija.
Sa nu te astepti vreodata sa te flateze. Iti va spune intotdeauna, hodoronc-tronc, unde ai gresit, dar te va ajuta cu aceeasi consecventa sa-ti repari greselile. Nu te mira daca ocheadele si textele de vrajeala trec pe langa ea fara s-o impresioneze. S-ar putea sa-ti spuna clar: "Nu stiu de ce ai asa o privire bleaga azi", cand tu incercai sa-i trimiti priviri languroase. Aici lucrurile sunt destul de dificile, pentru ca Sagetatoarea are de multe ori dubii serioase in a face distinctia dintre prietenie si dragoste. In general, inclina catre prietenie, pentru ca o parte din ea, una foarte independenta, se teme ca o relatie emotionala ar cere prea multe sacrificii din partea ei. Suna egoist, dar daca ii privesti vioiciunea, neastamparul si nevoia de miscare, iti dai seama ca ar fi pacat sa fie ingustata de o relatie conventionala.
Un lucru de care nu ai sa te temi alaturi de o Sagetatoare este familia acesteia. Pentru ea, parintii sunt niste ilustri necunoscuti carora le-a picat in ograda, fara s-o intrebe nimeni daca vrea asta sau nu, si de aceea relatiile sunt de cele mai multe ori superficiale. Categoric, nu vei fi asaltat de socri si nu vor avea nici o sansa sa-si bage nasul in relatia voastra. Daca Sagetatoarea este un specimen autentic al semnului, probabil ca primul lucru pe care l-a facut cand si-a putut permite a fost sa plece de acasa. Sagetatoarele prefera sa dea doua treimi din salariu pe chirie, decat sa aiba totul de-a gata intr-un camin plictisitor, in care i se cere sa dea socoteala pentru actiunile ei.
Nu poate fi momita cu bani si avantaje materiale. Daca nu ai o personalitate puternica si interesanta, mai bine ia-ti gandul. Nu te va accepta, in acest caz, decat la periferia vastului ei cerc de prieteni. Daca n-ai o cultura cat de cat, las-o iarasi balta, pentru ca nu vei avea ce sa-i oferi din punct de vedere intelectual. Iar daca vrei o gospodina la cratita, e categoric cazul sa te uiti in alta parte, pentru ca Sagetatoarele detesta muncile gospodaresti. Te intrebi atunci de ce este atat de curata garsoniera ei? Pai, pentru ca detesta mizeria. Nu pentru ca i-ar face placere sa faca curat. Cum de face salate atat de gustoase? Pentru ca astfel isi verifica creativitatea, nu pentru ca o amuza taiatul cepei rondele. Daca ajungi s-o priponesti intr-un camin, inseamna ca esti un barbat emancipat, care are alaturi o femeie sigura pe ea, cu independenta intacta, tonica si plina de buna dispozitie. Daca faceti copii, nu-i nevoie sa-i dati la facultate. Mama Sagetator le va deschide o asemenea pofta pentru cunoastere si cultura, incat isi vor putea da masteratul inca de pe bancile liceului. Iar intre voi doi plictisul nu are nici o sansa sa se instaleze vreodata.

Copilul Sagetator

Inca din frageda pruncie, micul Sagetator stie sa-si atraga simpatia celor din jur. Zambeste necunoscutilor si gangureste cand i se da atentie. Detesta totusi sa fie lasat singur. Un copil nascut in acest semn zodiacal va plange daca va fi lasat singur in camera, dar va dormi bustean daca parintii ii vor aduce caruciorul in sufrageria in care e in toi o petrecere galagioasa. Copiii sunt in general mai curajosi decat adultii, dar copiii Sagetator - mai mult decat altii. Se aventureaza in cei mai inalti copaci, sar toate gardurile, fac tot soiul de nazbatii, dar nici macar cei mai antipatici vecini nu pot sa se supere timp indelungat pe ei, chiar daca le-au sterpelit trandafirii imperiali crescuti cu atata truda.
Ii trateaza pe adulti cu mare seninatate, de la egal la egal, spunandu-le in fata ce cred despre ei, chiar daca asta ii face pe parintii lor sa roseasca pana in varful urechilor. Disciplina poate fi impusa numai daca ii explici acestui copil inteligent si vivace, in amanunt, de ce un lucru trebuie facut si altul nu, de preferinta cu povestiri ilustrative nostime.
Micutii Sagetatori sunt manati de o curiozitate fara limite, sa investigheze tot ce se afla in jurul lor, cu rezultate previzibile: vanatai, julituri, zgarieturi etc. De multe vanatai ei nici nu-si aduc aminte cum s-au produs, pentru ca pe moment e prea puternica senzatia de curiozitate. Daca doriti sa va pastrati copilul Sagetator apropiat sufleteste si la maturitate, incercati sa-i deveniti in primul rand prieteni, pentru ca, daca incercati modelele de autoritate traditionala, ei se vor indeparta emotional, psihic si, in final, chiar fizic, de familie. Oricare ar fi relatiile, va puteti baza pe rezultatele sale remarcabile la scoala.Tana Rosca