Cosul cu targuieli

Redactia
Feluri de postSalata de masline. Ingrediente (pentru 6 portii): 200 g masline mari fara samburi, putina apa, 1/2 lamaie, 1 salata verde, 150 g franzela, 120 ml untdelemn, o ceapa mica.. Mod de preparare: Se dau maslinele impreuna cu miezul de paine, inmuiat in apa si stors bine, prin masina de tocat...

Feluri de postSalata de masline

Ingrediente (pentru 6 portii): 200 g masline mari fara samburi, putina apa, 1/2 lamaie, 1 salata verde, 150 g franzela, 120 ml untdelemn, o ceapa mica.
Mod de preparare: Se dau maslinele impreuna cu miezul de paine, inmuiat in apa si stors bine, prin masina de tocat. Pasta obtinuta se freaca bine cu untdelemn, adaugandu-l picatura de picatura. La sfarsit, se adauga ceapa rasa sau tocata fin si putina zeama de lamaie. Se pune pe farfurie si se decoreaza cu frunze de salata verde.

Ceapa umpluta

Ingrediente (pentru 6 portii): 600 g ceapa de apa (sa nu piste), 100 g masline, 100 g nuci, 150 ml untdelemn, 100 g paine, 1 lingura de faina, un praf de zahar, 1 lingura bulion de rosii, 1/2 legatura marar si patrunjel verde, sare, piper.
Mod de preparare: Se curata ceapa de coaja, se fierbe intreaga in apa cu sare, se da la rece si i se scoate miezul. In locul lui se pune urmatoarea umplutura: nucile pisate bine sau rase se amesteca bine cu painea inmuiata, maslinele curatate de samburi si taiate in doua, sarea, piperul, miezul cepelor si verdeata - toate tocate fin. - Faina se rumeneste in untdelemnul bine incins, pana capata culoarea aurie, si se stinge cu bulionul de rosii. Se presara zaharul si se dau cateva clocote. Sosul se toarna peste cepele umplute.

</b><b>Supa-crema de fasole uscata

Ingrediente (pentru 6 persoane): 300 g fasole alba uscata, 2 cartofi, 1 fir de praz, 1 ceapa alba, 1 radacina de telina, 1 radacina mare de morcov, 1 radacina de pastarnac si 1 de patrunjel, 100 ml untdelemn, sare, piper, patrunjel verde.
Mod de preparare: Se alege fasolea, se spala si se lasa la inmuiat in apa rece 8-10 ore, dupa care se pune la foc. Dupa cateva clocote, se schimba apa cu alta fierbinte (2 litri), adaugandu-se zarzavatul curatat si spalat (intreg). Cand fasolea e fiarta, se trece impreuna cu legumele prin sita. In alt vas, se incinge untdelemnul, se toarna piureul, se da in cateva clocote si se adauga zeama in care au fiert fasolea si zarzavatul. Se potriveste de sare si de piper si se adauga verdeata tocata fin. Se serveste cu crutoane de paine prajita sau cu salata de ceapa de apa (taiata fin si amestecata cu untdelemn, otet si putina boia).

Macaroane cu sos de rosii si ciuperci

Ingrediente (pentru 6 persoane): 1-2 cutii de spaghete sau macaroane scurte, 6 rosii mari sau 8 mici, 4 catei de usturoi, 100 ml untdelemn, ierburi provensale (se gasesc in plicuri, sub forma de condimente) sau orice planta aromata va place: foi de dafin, tarhon etc., 1 conserva mica de ciuperci sau 200 g ciuperci proaspete.
Mod de preparare: - Se oparesc rosiile in apa clocotita si se curata de coaja, apoi se taie marunt. Se incinge untdelemnul intr-o craticioara, se calesc in el cateii de usturoi curatati si taiati, apoi ciupercile bine scurse (daca sunt din conserva; daca sunt proaspete, se calesc in untdelemn, impreuna cu usturoiul). Cand sunt gata, se adauga rosiile si se lasa sa dea cateva clocote. La urma, se presara condimentele sau verdeata tocata marunt. Se pot servi deopotriva calde sau reci, alaturi de macaroanele fierte "al dente".

</b>
<b>
Baclava
(reteta greceasca)

Ingrediente: 375 g miez de nuca zdrobit in piulita (nu macinat!) sau taiat marunt, 160 g migdale pisate sau taiate marunt (pot fi inlocuite cu aceeasi cantitate de nuca), 1/2 lingurita de praf de scortisoara, 1 lingura zahar praf, 3 linguri untdelemn, 16 foi de placinta (din comert, cam 2-3 pachete). Pentru sirop: 250 g zahar, 170 ml apa, 3 cuisoare intregi, 3 lingurite suc de lamaie.
Mod de preparare: - Se porneste cuptorul. Se ung fundul si partile laterale ale unui vas de Jena dreptunghiular (sau o tava dreptunghiulara) cu untdelemn. - Se amesteca intr-un castron nucile, migdalele, scortisoara si zaharul pudra si se impart in trei portii egale. - Se iau patru foi de placinta si se asaza alaturi pe tabla de prajituri. Jumatate din fiecare se unge cu untdelemn, se impatureste in doua si se pune in forma pe lung (aluatul care trece de margini se taie). - O portie din amestecul de nuci se intinde pe aluat. Se acopera cu alte patru foi de placinta, unse cu untdelemn si impaturite in doua. Se intinde un alt strat de nuca, apoi din nou aluat, pana se termina umplutura. Suprafata se unge cu untdelemn si se taie cu cutitul pe lung, de patru ori. Se baga la cuptor 30 de minute, pana prinde o culoare aurie. - Se fierbe siropul de zahar si cuisoare zece minute, pe foc mic, amestecand. Se lasa sa se raceasca si se toarna peste baclavaua fierbinte. La servit, prajitura se taie pe lung, pe liniile incizate in aluat, apoi in bucati patrate.

Dulciuri De Craciun</b><b>Prajitura cu nuci

Ingrediente (pentru 6-8 persoane): 200 g miez de nuca, 75 g unt, 100 g zahar pudra, 50 g faina, 5 oua, 1 lingurita de pudra de scortisoara, 2 linguri pesmet alb, 1 lingurita de praf de copt, 1 lamaie, 20 g unt pentru uns forma. Pentru sirop: 100 g miere lichida, 50 ml apa.
Mod de preparare: - Spalati lamaia sub jet de apa fierbinte. Radeti-i coaja. Separati albusurile de galbenusuri. Topiti untul, fara sa-l infierbantati. Dati nuca prin masina de tocat nuci sau pe razatoarea mica. - Amestecati galbenusurile cu zaharul pana ce compozitia se albeste. Adaugati untul topit, pesmetul, scortisoara, faina amestecata cu praful de copt, nucile, coaja de lamaie rasa. Amestecati compozitia cu o lingura de lemn, pana devine omogena. - Incalziti cuptorul. Ungeti cu unt o forma rotunda, detasabila (cu diametrul de 20 cm). Bateti albusurile spuma si incorporati-le delicat in aluat. Bagati prajitura la cuptor 45 de minute. - Diluati mierea cu apa. Cand prajitura e gata, scoateti-o din forma si puneti-o pe un platou. Stropiti-o cu siropul de miere cat este calda. Decorati-o cu miez de nuca.