Medicina naturista

Redactia
Remedii romanesti de exceptieProdusele din plante ale laboratoarelor "Medica". De mai bine de un deceniu, farmaciile romanesti sunt efectiv sufocate de medicamente straine. Frumos ambalate, cu o reclama puternica si un pret pe masura, ele au substituit produsele romanesti, care au devenit un fel de...

Remedii romanesti de exceptieProdusele din plante ale laboratoarelor "Medica"

De mai bine de un deceniu, farmaciile romanesti sunt efectiv sufocate de medicamente straine. Frumos ambalate, cu o reclama puternica si un pret pe masura, ele au substituit produsele romanesti, care au devenit un fel de Cenusareasa in lumea medicala. Si totusi, acum cativa ani a aparut ceva neasteptat: o gama de remedii naturiste romanesti, care a recastigat cu rapiditate pietele pierdute, impunandu-se in tara si chiar in strainatate.
In paginile revistei noastre, ati citit nu o data despre produsele "Plantavorel", "Hofigal", "PlantExtrackt", "Naturalia"... Iata insa ca o noua firma bucuresteana intra puternic in competitie cu produsele ei, solicitate masiv chiar si peste hotare: Laboratoarele "Medica". Cu o prezentare si un design occidentale, pastrand nealterate gustul si parfumul plantelor din care sunt fabricate, produsele "Medica" par mai degraba un import din Germania, mascat cu abilitate, decat un produs autohton, atat ca poarta o semnatura cat se poate de romaneasca: dr. Ionut Moraru. Numarul acestor remedii a crescut de la an la an, in prezent in farmaciile romanesti gasindu-se nici mai mult, nici mai putin de... 120 de produse purtand marca Laboratoarele "Medica". Pacientii le cer tot mai des, doctorii incep sa le prescrie frecvent - cu alte cuvinte, asistam la un miracol romanesc in acest domeniu. Ne-am propus sa cunoastem acest miracol la el acasa, la Laboratoarele "Medica", unde am avut o discutie extrem de interesanta cu d-l Ionut Moraru, omul care este in spatele acestei desfasurari de forte.

</b><b>O scurta biografie

- Sa incepem cu intrebarea clasica: cine sunteti dvs. d-le Ionut Moraru?
- Sunt medic, am 45 de ani, sunt casatorit si am doi copii, iar in prezent sunt patronul si directorul Laboratoarelor "Medica", fondate in anul 1996.
- Din cate stiu, ati terminat facultatea de medicina ca sef de promotie...
- Nu chiar, dar intr-adevar am terminat facultatea cu o medie foarte mare - 9,83 -, care la medicina inseamna ceva. Am terminat facultatea in 1982, apoi am facut stagiatura pana in 1985 la Spitalul "Brancovenesc", devenind dupa aceea medic la Snagov.
- Cum a aparut inclinatia aceasta spre medicina naturista, mai rara printre colegii dvs. de breasla?
- Sa va spun un lucru: orice medic care isi iubeste meseria isi pune intrebarea - "Cat bine si cat rau fac?". Si cu medicina clasica, iti pui extrem de des aceasta intrebare. Extrem de des, din cauza reactiilor adverse ale mijloacelor terapeutice alopate. Si sunt statistici care arata un procent extrem de mare de decese prin medicatie. Cu toate ca adevarul e foarte bine pazit, exista si lucruri care mai rabufnesc. Acum, de curand, a fost scandalul cu produsul pentru dislipidemii. Va dati seama ca si concernul care-l produce a incercat prin toate modalitatile sa-l mai aplaneze, si tot s-a vorbit de numeroase decese. Si au mai fost scandaluri mai mici sau mai mari de acest gen. Toate acestea te fac sa cauti si mijloace de vindecare alternative, mai putin daunatoare.
Prima mea incercare in domeniul medicinii alternative am facut-o cu acupunctura - o incercare reusita. In 1982-1983, am inceput sa practic acupunctura si primele reactii, cam vreun an de zile, au fost: "Mai, ce-o fi si cu ciudatul asta?". Dar, dupa ce colegii mei au vazut ca lumea vine, ma cauta, ca sunt rezultate clare, au apelat si ei pentru neamurile lor, sa le rezolv diferite probleme medicale. Dupa aceea, au acceptat aceasta "ciudatenie" si chiar multi dintre ei au repetat ceea ce am facut eu, ideea de a merge si pe mijloace alternative, de-a combina medicina clasica cu cea alternativa. Apoi, prin 1987-1988, am fost chemati, tin minte, la Spitalul "Brancovenesc", unde exista o ordonanta scrisa, prin care eram obligati sa incetam practica acupuncturii, cu toate ca pe vremea aceea relatiile cu China erau extraordinar de bune. Probabil ca ideile legate de circuitele energetice ale organismului, de altceva decat materialismul dialectic, nu erau agreate. Apoi, a venit momentul din 1989 si totul s-a schimbat.
- In tarile dezvoltate, jumatate din terapiile aplicate de medici sunt alternative. Este un lucru care da de gandit. Cand v-ati lasat sedus de naturism?
- Din prima lectie de acupunctura mi s-a spus foarte clar: rezultatele extraordinare pe care le au chinezii in aceasta medicina traditionala orientala sunt rodul impletirii dintre acupunctura si fitoterapia chineza. Asa ca mi-a venit ideea sa produc remedii api si fitoterapeutice. Am inceput cu Royal Tonic, un remediu pe baza de laptisor de matca, pe care l-am conceput si ca formula, si ca design, apoi i-am facut studiile fizice, clinice, iar dupa ce am avut dosarul acestui produs, am inceput sa bat pe la portile diversilor producatori. Peste tot mi s-a spus ca e o idee buna, dar au trecut luni de zile fara a primi un raspuns ferm. Si atunci, am apelat la bunavointa domnului Pavel Chirila, fondatorul Laboratoarelor "Naturalia", care a fost extraordinar de amabil, si asa am reusit sa scot primul produs pe piata. A fost un succes. Al doilea produs, Vitagins-ul, a fost un succes si mai mare, al treilea produs, la fel. Si atunci, mi-am dat seama ca, fiind produse acceptate de piata, pot sa ma incumet sa fac propriile mele laboratoare si sa dezvolt o productie proprie.
- Sunteti unul dintre putinii medici din Romania post-decembrista care au avut ideea si mai ales curajul sa valorifice produsele naturale, acum cand toata medicina este dominata de marile trusturi farmaceutice. Cum sunteti privit in lumea medicala?
- Prima oara, cand am vrut sa studiez clinic aceste produse, medicii au spus foarte plastic: "Ia, mai carati-va cu ierburile voastre!". Prietenul meu, doctorul Ionica Badea de la Spitalul Municipal, a avut ca prima reactie la Royal Tonic, ceva in genul: "Termina cu prostiile, cu ierburile tale", ca dupa un an-doi, sa-mi spuna: "Mai, ai avut dreptate, am avut niste pacienti la care a dat rezultate".
Aceasta repulsie a multor medici fata de remediile naturale provine dintr-o greseala care eu cred ca este impusa. In mod normal, ar trebui sa existe macar cursuri facultative, in cadrul Facultatii de Medicina, despre medicina alternativa. Or, acum, viitorul medic inca de la 18 ani este "prins" in facultate, unde nu i se spune decat ca exista artera, vena, medicament si substanta care se metabolizeaza atat. Nu este lasat sa simta si alte lucruri. Cu paducel s-au tratat si stramosii, si stramosii stramosilor nostri - este proba timpului, pe care nu ai cum s-o negi. Cei care neaga terapiile alternative le neaga in necunostinta de cauza, pentru ca este vorba de cu totul si cu totul alta limba, decat mijloacele alopate pe care ei le cunosc. Nu s-a pomenit la facultate vreodata de cromoterapie, de meloterapie. S-a enuntat doar la un curs, la igiena parca, ceva de genul: "Ar exista si alte moduri terapeutice", dar asa, vorbindu-se despre ele ca si cand ar fi ceva jalnic, si nu e deloc asa. Totusi, lucrurile se vor schimba, pentru ca medicii nostri incep sa realizeze niste fapte pe care nu le stiau pana acum: americanii, cei mai mari producatori de medicamente din lume, au jumatate din terapiile pe care le folosesc, terapii alternative. Este un lucru care da de gandit.
- Ati reusit sa faceti pana acum vreun studiu medical cu produsele dvs., la noi in tara?
- Am avut nu unul, ci mai multe studii, cu rezultate care i-au uimit chiar si pe medicii cei mai sceptici. Sa va arat dosarele catorva produse: la Prostatin - indicat in adenomul de prostata, chiar avansat, am avut studii la Spitalul "Cfr 2" si la Clinica Universitara. Sunt facute de niste medici care, atunci cand le-am dus produsele, au zis ca nu vor sa auda de asa ceva si care acum sunt uimiti de rapiditatea si mai ales de stabilitatea in timp a rezultatelor. Apoi, Osteocalcinul, care a facut minuni dupa cateva luni de administrare la femeile cu osteoporoza, fiind studiat la Spitalul Municipal. La Institutul de Nutritie din cadrul Spitalului "Cantacuzino", am facut studii cu Diabetin, un remediu care da rezultate foarte bune in diabetul de tip Ii non-insulinodependent. Impreuna cu Institutul de Medicina Sportiva, am testat Atleticul - un sustinator natural de efort - pe loturi de fotbalisti, cu analize, cu date pe care nu le poate nega nimeni. Apoi, la Institutul de Cercetari Chimico-Farmaceutice avem foarte multe studii, in primul rand cele legate de toxicitati, pe care le-am considerat noi obligatorii. Avem zeci de analize - nu vindem gogosi, ci facem medicina adevarata. Sa vedeti cum creste lumenul vaselor de sange la administrarea Ginkgobilului - remediu pentru ischemia cardiaca, tulburarile de circulatie si accidentul vascular -, avem termografii care pun in evidenta acest lucru.
- In final, o intrebare obligatorie pentru contextul in care traim: cine v-a finantat pentru toate aceste realizari?
- Lucrurile au pornit de la sine, dupa ce brevetele si marcile noastre au inceput sa atraga atentia. Prin intermediul Ministerului Cercetarii am ajuns la targurile internationale de la Geneva, Bruxelles si Budapesta, unde am castigat medalii pentru ideea de inovatie, incepand de la materii prime, pana la compozitii ori modalitati de administrare. Aducand acele medalii in tara, presa ne-a cautat si, uite asa, in trei ani de zile, am reusit sa ne lansam. Apoi, am reinvestit in permanenta in cercetare si in studii, iar din acest punct de vedere, putem spune ca suntem doar la inceput. Plantele medicinale mai au inca foarte multe de aratat si de demonstrat in domeniul vindecarii.Ilie Tudor

Pacientii Au Cuvantul

- Voicu Traian, pensionar, 69 ani. Diagnostic: adenom de prostata. "Acum aproape doi ani, in decembrie 2000, am fost diagnosticat cu adenom de prostata. Cei care nu au trecut prin asa ceva nu-si pot inchipui ce chin se poate ascunde in spatele acestui diagnostic. Starea mea era extrem de proasta si se inrautatea pe zi ce trecea, astfel incat datorita simptomelor neplacute ale bolii am incetat sa ies din casa. Medicamentele prescrise fie nu-si faceau efectul, fie erau prea scumpe pentru mine, fiind aduse din import. Mi-am pus nadejdea in medicul care imi pusese diagnosticul, caruia i-am cerut schimbarea tratamentului. El mi-a spus ca cea mai ieftina varianta de tratament sunt ceaiurile si m-a indrumat spre un magazin Plafar. Nu mai intrasem de mai bine de zece ani intr-un asemenea magazin, asa ca am fost surprins sa constat bogatia de medicamente si remedii de acolo. Am plecat pentru cinci minute, sa cumpar un ceai de ghimpe, si am ramas o ora intreaga, sa citesc etichetele de pe produse. Asa mi-am gasit si medicamentul, a carui denumire mi-a atras atentia - Prostatin. Am cumparat primul flacon cu strangere de inima, renuntand la ceai. Dar s-a dovedit ca alegerea mea a fost corecta, starea mea ameliorandu-se de la zi la zi. Astazi, dupa sase luni de tratament continuu, boala este total depasita. Ii multumesc d-lui Ionut Moraru si colectivului care produce Prostatin, remediul care mi-a redat sanatatea si bucuria de a trai."
- Marcel Iures, actor. "Nu este neaparat nevoie sa fii bolnav ca sa ai nevoie de medicamente, cel putin atunci cand este vorba de medicamente din plante. Si stresul este o boala, chiar mai periculoasa decat s-ar putea crede. Anul acesta, filmand incontinuu (in doua productii internationale, <<Papa Pius al Xii-lea>>, in regia lui Kostas Gavras si intr-un film cu Bruce Willis), am putut vedea ce ajutor imens constituie un remediu natural de buna calitate. Ajutoarele mele de capatai au fost: Passiflora - pentru combaterea stresului si adaptarea in regim de supraefort (am filmat si 15 ore incontinuu), Spirulina - pentru minerale si Epigastralgin - pentru a tine sub control o gastrita mai veche, care din fericire a raspuns foarte bine la acest tratament. Este o datorie de onoare pentru mine sa recomand tuturor celor care sunt supusi la efort si stres (si sunt destui la noi in tara) aceste remedii si sa-i multumesc prietenului meu, Ionut Moraru, pentru aceste ajutoare de-a dreptul miraculoase."
- Branzan Ioan, contabil, 65 ani. Diagnostic: diabet zaharat. "Boala mea este una dintre cele mai periculoase, iar de ea sufera mii de romani: diabet zaharat tip Ii. De zece ani luam medicatia clasica pentru aceasta boala, starea mea inrautatindu-se progresiv. Norocul meu a fost ca la farmacia din cartierul meu nu am gasit unul dintre cele doua medicamente pe care le luam de obicei si mi-a fost recomandata varianta naturista Diabetin, farmacistul explicandu-mi ca produsul nu are efecte secundare si ca da rezultate foarte bune. Si, intr-adevar, asa a fost: glicemia a scazut progresiv, apropiindu-se de valorile normale, ba mai mult, am scapat si de starea de somnolenta care imi aparea, chiar la mijlocul zilei. Acum pot spune ca ma bucur de o noua tinerete, iar medicii sunt uimiti de evolutia bolii, care de obicei este implacabila, ajungandu-se pana la dependenta de insulina si la periculoasele tulburari cardio-vasculare. Recomand Diabetinul cu toata increderea, tuturor celor aflati in situatia mea, deoarece este un remediu miraculos in diabet."
- David Ion, profesor, 52 ani. Diagnostic: accident vascular cu hemipareza dreapta. "Boala mea a debutat brusc, in urma cu aproape un an si jumatate. Am suferit un accident cerebro-vascular cu hemipareza dreapta, fiind internat de urgenta in spital, unde am ramas timp de doua luni. In ciuda medicamentelor si a eforturilor medicilor, in perioada aceasta starea mea s-a agravat si mai mult, suferind un al doilea accident vascular. Situatia mea era cu atat mai grea, cu cat tabletele administrate pentru aceasta afectiune deranjau o gastrita mai veche, care s-a reactivat. La un moment dat, in timpul unei sedinte de recuperare motorie, fizioterapeutul mi-a explicat ca sechelele se pot recupera prin tratamente alternative: acupunctura, homeopatie, fitoterapie. Asa ca, dupa externare, m-am gandit sa incerc si alta varianta de recuperare, pentru ca ramasesem cu o dificultate majora in folosirea mainii drepte. Mi-a fost recomandat un produs simplu si ieftin, Ginkgobil, iar dupa cateva luni de tratament deja starea mea se ameliorase mult. Acum, la un an de tratament, pot sa spun ca numai un observator fin ar putea sa-si dea seama ca am suferit candva un accident cerebro-vascular."
- Poenaru Costin, agent comercial, 38 ani. Diagnostic: hepatita virala acuta tip A. "In primavara anului 2001, am inceput sa am o stare de oboseala continua, cu scadere in greutate, somnolenta si am remarcat ca urina avea o culoare mai inchisa decat era normal. Munca ma solicita foarte mult si simteam ca nu mai fac fata, asa ca am ajuns la consult la medicul de familie si apoi la medicul specialist. Diagnosticul a fost de hepatita acuta virala tip A anicterica. Mi s-a recomandat, in afara repausului si a regimului alimentar, un tratament pe care nu mi l-am putut permite din motive financiare. Din fericire, la un magazin naturist am intalnit un medic care mi-a recomandat un supliment nutritional - produsul Hepabil, cu care am urmat un tratament de o luna de zile. Trebuie sa va spun ca in cateva saptamani starea mea s-a imbunatatit rapid, lucru confirmat si de rezultatul analizelor hepatice, care au fost normale."