Cosul cu targuieli

Redactia
PrazulO leguma fierbinte pentru zile reciPraz in sos de verdeturi. Ingrediente (pentru 4 persoane): 12 fire subtiri de praz, 6 linguri untdelemn fin, 1-2 linguri otet alb de vin, 1 ceapa verde taiata fin, 2 lingurite de capere tocate fin, 1 lingurita patrunjel verde tocat, 1/2 lingurita tarhon verde...

PrazulO leguma fierbinte pentru zile reciPraz in sos de verdeturi

Ingrediente (pentru 4 persoane): 12 fire subtiri de praz, 6 linguri untdelemn fin, 1-2 linguri otet alb de vin, 1 ceapa verde taiata fin, 2 lingurite de capere tocate fin, 1 lingurita patrunjel verde tocat, 1/2 lingurita tarhon verde tocat, 1/2 lingurita praz verde tocat, 125 ml smantana.
Mod de preparare: Se curata prazul de mustati si de frunzele verzi! Se taie fiecare bucata in doua si se fierb toate in apa cu sare, pana se inmoaie. Se scurg de apa si se pun pe un platou. Se face un sos din toate ingredientele indicate si se toarna peste praz. Se pune la rece cateva minute, apoi se serveste ca felul intai, la temperatura camerei.

Supa de praz cu arpacas

Ingrediente (pentru 4 persoane): 120 g arpacas, 3 fire de praz, 1 lingura de untdelemn, 1 litru de apa fiarta cu Vegeta sau Delikat, 1 catel de usturoi, o mana de fasole verde proaspata sau din conserva, sare, piper, 4 fire de busuioc.
Mod de preparare: - Spalati arpacasul sub un jet de apa curenta. Curatati si spalati firele de praz si taiati-l cat mai marunt. - Caliti 10 minute prazul in untdelemn. Adaugati arpacasul si lasati-l sa se caleasca trei minute, amestecand. Adaugati si usturoiul curatat si taiat marunt. Lasati sa se inmoaie putin, apoi turnati apa fiarta cu Vegeta sau Delikat si lasati supa sa fiarba o ora, la foc mic. - Cu 15 minute inainte de timpul de fierbere, adaugati fasolea verde. Gustati de sare si de piper. Presarati deasupra busuioc tocat si serviti supa fierbinte.

Placinta cu praz

Ingrediente - pentru aluat: 2 1/2 cani de faina, 150 g unt taiat bucatele, 2-3 linguri suc de lamaie, 1-2 linguri de apa. Umplutura: 30 g unt, 2 felii de sunca, 4 fire de praz taiate in ineluse subtiri, 1-2 linguri de otet alb de vin, 1/4 cana faina, 1 cana lapte, 2 oua, 1 cana de cascaval ras, 1 lingurita piper macinat, galbenus pentru glasat, verdeturi (patrunjel, marar).
Mod de preparare: - Se porneste cuptorul. Se unge o forma rotunda de budinca cu unt topit. Aluatul - Se amesteca faina cu untul taiat, se framanta bine cu mana (circa 1 minut), pana se obtine o compozitie sfaramicioasa. Se adauga sucul de lamaie si apa, se continua framantatul pana se obtine un aluat neted. Daca e necesar, se mai adauga apa. Se formeaza un cocolos, se inveleste cu o folie de plastic si se baga 30 de minute la frigider. Umplutura - Se incinge untul si se prajeste sunca taiata felii, pana devine crocanta. Se adauga prazul si se lasa 5 minute sa se inmoaie. Se adauga faina si otetul si se amesteca. Se ia cratita de pe foc. Se toarna putin cate putin laptele, amestecandu-se mereu. Se pune din nou pe foc si se amesteca pana ce sosul da in clocot si se ingroasa. Se lasa sa se raceasca putin, apoi se adauga ouale, cascavalul si piperul. - Se ia 2/3 din aluat, se intinde pe o planseta si foaia obtinuta se pune pe fundul formei, ridicandu-se si pe margini. Se intinde uniform umplutura. Se intinde cu sucitorul si restul de aluat ramas si se acopera umplutura de praz. Se lipesc marginile de aluat, apoi se unge deasupra cu galbenus de ou. Se fac trei incizii in capacul de aluat, pentru ca vaporii sa poata iesi. Se da la cuptor 30-40 de minute, pana ce tarta capata o culoare auriu-maronie. Cand se serveste, se presara (la alegere) cu verdeturi tocate. Se taie felii, ca un tort.

Dulciuri Pentru Sarbatori

Ne mai desparte de Craciun doar o luna. Toamna lunga si calda nu ne prea indeamna gandul spre el, dar cele patru saptamani (si ceva) se vor scurge ca apa prin sita si iar ne vom trezi ca nu stim ce sa punem pe masa de sarbatori. Daca de-a lungul anilor ati castigat incredere in retetele noastre, incercati-le si anul acesta. Va propunem prajituri si torturi deosebite, gustoase si usor de facut.

Galosi cu gutui si cu miere

Ingrediente (pentru 6 persoane): 1,5 kg gutui coapte, 500 g zahar, 350 g faina cernuta, 200 g unt inmuiat, 2 oua, sucul unei lamai, 2 cuisoare aromate, 1 punguta de zahar vanilat, 4 linguri de miere lichida, un praf de sare.
Mod de preparare: Varsati faina pe planseta de prajituri, amestecata cu sarea si zaharul vanilat. Faceti o groapa in mijloc, puneti un ou si jumatate din untul taiat in bucati. Lucrati cu varful degetelor, adaugand si putina apa, pentru a obtine un aluat. Formati un cocolos. - Intindeti aluatul pe planseta de prajturi data cu putina faina, puneti deasupra untul ramas si rulati aluatul pentru a forma un sul cat mai strans. Impaturiti-l in doua, infasurati-l intr-un stergar si bagati-l la rece 30 de minute. - Curatati gutuile, taiati-le in sferturi, scoateti-le casuta si semintele. Puneti-le intr-o craticioara si acoperiti-le cu apa, puneti sucul de lamaie si cuisoarele, lasati sa fiarba incet 30 de minute. Aruncati jumatate din apa de fiert, adaugati zaharul si mai lasati sa fiarba 30 de minute. Preparatul trebuie sa scada. Lasati-l sa se raceasca. - Porniti cuptorul. Intindeti din nou aluatul pe o planseta de prajituri infainata si taiati discuri cu un pahar cu gura mai mare (cupa de sampanie). Puneti pe fiecare disc o lingura de marmelada de gutui, indoiti-l si lipiti-i marginile bine. - Puneti galosii de aluat pe o tava tapetata cu faina. Ungeti-i cu putin galbenus de ou batut. Lasati-i sa se coaca 20-30 de minute. Dupa ce ii scoateti afara, cat sunt inca fierbinti, ungeti-i cu miere incalzita.