Sub lupa

Redactia
In al saptelea cer. Se insala cine spune ca pe politicieni nu-i intereseaza viitorul nostru, ca bat campii prin Parlament marindu-si salariile si primele de Craciun, ca sunt mai preocupati sa bage in buzunarele lor decat in ale noastre, pe principiul mai bine putin de la multi, decat mult de la puti...

In al saptelea cer

Se insala cine spune ca pe politicieni nu-i intereseaza viitorul nostru, ca bat campii prin Parlament marindu-si salariile si primele de Craciun, ca sunt mai preocupati sa bage in buzunarele lor decat in ale noastre, pe principiul mai bine putin de la multi, decat mult de la putini.
Indiferent de culoarea politica, spaga, interese de grup, politicienii nu ne uita. Din cand in cand, alesii, la Putere sau in Opozitie, iau liftul si coboara din cerurile politicii in mijlocul maselor largi, populare. Insa, daca se intampla sa-i intalniti pe strada, ar fi bine sa-i ocoliti. Exista o mare probabilitate ca el sa n-o faca si dvs. sa regretati. De regula, dupa alegeri, alesul nu mai circula decat cu masina. Daca e intalnit pe trotuar, inseamna ca n-are frane.
Parlamentul isi inzestreaza locatarii cu imunitate, birouri, case, legitimatii si masini. Ca daca masina nu e, nimic nu e! Anual, parlamentarii isi dedica parte din timp consultarii revistelor auto. Periodic, isi voteaza masina preferata, cumparata apoi din banii de cosnita ai Parlamentului. In cei 11 ani postdecembristi, parlamentarii au schimbat vreo 10 randuri de masini, mai mult si mai bine decat orice companie de taximetre, risipind o suma echivalenta cu bugetul invatamantului intr-un an in care se respecta legile.
Parlamentarii nu sunt numai colectionari, ci si centauri impatimiti. Masina a devenit a doua lor natura. O data iesiti pe soselele patriei, vor sa stearga impresia mamaligoasa lasata la tribuna parlamentului. Siguri pe imunitate si cu piciorul pe acceleratie, ei se razbuna pe incetineala reformelor, devastand soselele si ce le mai iese prin cale, masini, copaci, vite, pasari, oameni. Politicienii au inceput sa-si scrijeleasca pe bordul masinii numarul alesilor inghititi, o data cu kilometrii, de rotile din fata. In stransa competitie cu numarul victimelor facute de politistii plecati cu masina in misiune. Caci si din acest punct de vedere s-ar parea ca politica este sora buna cu politia. Amandoua ocupa locuri codase in clasamentul credibilitatii, iar alegatorul nu mai stie de ce masina sa se fereasca, de cea a parlamentarului sau de cea a politistului. Amandoi par la fel de priceputi la tras volanul pe stanga.
Daca tinem cont de performantele din ultimele saptamani, politicienii, mai priceputi in a semnaliza la dreapta si a o face la stanga, conduc detasat. Ultimul inscris pe lista este un patriot Prm-ist. Acesta a imbracat camasa mortii acum vreo saptamana si a lovit un batran care a avut proasta inspiratie sa treaca soseaua din Onesti. Parlamentarul era pe-acolo cu masina si, din viteza, i-a grabit marea trecere. Un parlamentar liberal se intorcea in Bucuresti dintr-o calatorie in tara, cand a simtit un mic impact. Atat de mic, incat alesul nici nu a bagat de seama ca turneul din tara a lasat urme adanci in randul electoratului. Cand a descoperit oglinda sparta si bara de protectie indoita, a inceput sa aiba dubii. Intors pe propriile urme, a descoperit ca pe drumul Buzaului rupsese piciorul unei batrane. Nici Udmr-istii nu au noroc la femei. Unul dintre ei a accidentat o batrana care traversa o strada din Predeal. O traversa, e drept, la cativa metri de zebra, cu o incetineala care l-a derutat pe parlamentar. Acesta a confundat acceleratia cu frana si batrana a ajuns de pe strada la reanimare. Lista ar putea continua cu zeci de alte cazuri.
Obositi de plictiseala din Parlament, adormiti de atatea responsabilitati, turand motoarele, cu instinct de pasare de prada, parlamentarii se intorc la fiecare sfarsit de saptamana in mijlocul electoratului. Daca nu ne-au adus prosperitatea votand niste legi mai de Doamne-ajuta, macar asa, cu masina primita de la Parlament, sa mai fericeasca niste alegatori, trimitandu-i direct in al saptelea cer. Pe vecie. Si vesnica pomenire!N.C. Munteanu