Cosul cu targuieli

Redactia
Delicii cu cascavalColtunasi cu doua feluri de branza. Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 pachet cu aluat de foitaj, 150 g cascaval, 100 g branza Roquefort (sau de burduf), 100 g sunca, 1 lingura smantana groasa (frisca lichida batuta), 1 lingura patrunjel taiat marunt, 1 galbenus, sare, piper.. Mod...

Delicii cu cascavalColtunasi cu doua feluri de branza

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 pachet cu aluat de foitaj, 150 g cascaval, 100 g branza Roquefort (sau de burduf), 100 g sunca, 1 lingura smantana groasa (frisca lichida batuta), 1 lingura patrunjel taiat marunt, 1 galbenus, sare, piper.
Mod de preparare: Taiati sunca cubulete, radeti cascavalul (pe razatoarea mare) si faramitati branza. Puneti intr-un bol cele doua feluri de branza, sunca, patrunjelul taiat, sare si piper si amestecati-le bine. Intindeti aluatul, decupati din el cercuri cu diametrul de 8 cm si puneti la mijlocul fiecaruia cate-o lingurita din umplutura cu branza. Umeziti cu o pensula inmuiata in apa marginile fiecarui disc de aluat, pliati-l in doua, in asa fel incat sa acopere umplutura, si uniti marginile, apasandu-le cu o furculita. Incingeti cuptorul la 210¡C. Bateti galbenusul si ungeti cu el coltunasii, bagati-i la cuptor si lasati-i sa se coaca, pana ce se umfla si se rumenesc frumos. Coltunasii preparati astfel se servesc fierbinti sau calduti, ca aperitiv sau ca antreu, impreuna cu salata verde.

Soufle cu cascaval

Ingrediente (pentru 4 persoane): 150 g cascaval, 4 oua, 300 ml lapte, 50 g faina, 40 g unt + inca 20 g pentru uns formele, 2 varfuri de cutit de nucsoara rasa, sare, piper.
Mod de preparare: Radeti cascavalul pe razatoarea mica. Puneti pe foc intr-o craticioara 40 g de unt si, cand s-a topit, adaugati faina si lasati-o sa se prajeasca, amestecand intruna. Turnati apoi laptele - putin cate putin -, dati focul mai mic, continuati sa amestecati, pana ce compozitia incepe sa se ingroase si devine neteda. Adaugati sare, piper si nucsoara si incorporati cascavalul ras. Luati craticioara de pe foc si lasati sa se raceasca. - Spargeti ouale si puneti galbenusurile intr-un bol, iar albusurile intr-un castron. Incingeti cuptorul la 240¡C si ungeti cu unt patru forme mici de budinca. Incorporati galbenusurile in compozitia preparata anterior si amestecati cateva minute. Bateti albusurile spuma si incorporati-le si pe ele, ridicand usor compozitia, fara sa amestecati. Umpleti formele (nu chiar pana sus), bagati-le la cuptor si lasati-le 20 de minute (fara sa mai deschideti cuptorul). Soufl?-ul crescut si rumenit frumos se serveste imediat.

</b>
<b>
Gogosele cu cascaval (reteta din Burgundia)

Ingrediente (pentru 20 bucati): 200 g cascaval, 5 oua, 150 g faina, 80 g unt, 250 ml lapte, sare, piper.
Mod de preparare: Taiati cubulete 100 g de cascaval si radeti restul pe razatoarea fina. Puneti intr-o cratita laptele si untul, gustati de sare si lasati pe foc pana ce clocoteste. Luati cratita de pe foc, introduceti faina (dintr-o data) si amestecati cu putere ca sa se incorporeze bine. Puneti cratita din nou pe foc si lasati sa fiarba 2-3 minute, amestecand intruna, pana ce aluatul incepe sa se desprinda de pe margini. Luati din nou cratita de pe foc si introduceti pe rand ouale, amestecand bine de fiecare data. Sarati, piperati si adaugati cuburile de cascaval. Spargeti ultimul ou intr-un bol si bateti-l bine cu furculita. Luati cu ajutorul a doua linguri cate putin din aluat, asezati gogoselele pe o tava unsa cu unt (lasand spatii libere intre ele), ungeti-le cu oul batut si bagati-le in cuptorul incins la 150¡C. Lasati-le 20 de minute, scoateti-le, presarati peste ele cascavalul ras si bagati-le din nou in cuptor, circa 3-4 minute, pentru ca acesta sa se topeasca. Gogosile cu cascaval se servesc caldute sau reci, ca aperitiv sau ca antreu, impreuna cu salata verde.

</b><b>Macaroane gratinate (reteta lyoneza)

Ingrediente (pentru 6 persoane): 500 g macaroane, 200 g cascaval ras, 300 ml lapte, 250 ml frisca nebatuta (smantana subtire), 20 g unt, 1 varf de cutit nucsoara rasa, sare, piper.
Mod de preparare: Puneti la fiert apa (multa) cu sare si, cand da in clocot, introduceti macaroanele. Fierbeti intr-o cratita laptele cu frisca (smantana) dupa care varsati amestecul intr-un castron mai mare. Condimentati cu sare, piper si nucsoara. Cand macaroanele sunt fierte al dente, scurgeti-le si rasturnati-le in castron, incorporati jumatate din cascavalul ras si amestecati bine de tot. Incingeti cuptorul, ungeti cu unt o forma de budinca, puneti in ea macaroanele cu sos, acoperiti-le cu restul de cascaval ras si bagati-le la cuptor. Lasati-le 20 de minute sa se rumeneasca frumos si serviti-le fierbinti.

DulciuriTarta gascona cu mere

Ingrediente (pentru 6-8 persoane): Pentru aluat - 220 g faina, 60 g zahar tos, 125 g unt + unt cat o nuca pentru uns forma, 50 g migdale pisate fin, 1 ou. Pentru garnitura: 2 oua, 3 mere, 30 g unt, 150 g prune uscate (fara samburi), 4 linguri coniac, 40 g smantana groasa (frisca nebatuta), 50 g zahar tos.
Mod de preparare: Aluatul - - Puneti intr-un castron faina, zaharul, untul taiat bucatele si pudra de migdale si framantati-le cu varful degetelor. Adaugati apoi oul, faceti un bulgare din aluat si bagati-l o ora la frigider (sau 15 minute la congelator). Puteti sa pregatiti aluatul si cu o zi inainte si sa-l lasati la rece toata noaptea. Incingeti cuptorul la 180¡C si preparati garnitura. - Bateti smantana (frisca) cu 30 g zahar si 1 ou si puneti-o de-o parte. Curatati merele, taiati-le in patru, indepartati partea lemnoasa si mai taiati o data sferturile felii. Caliti-le 10 minute in unt (la foc mic), amestecand din timp in timp. Adaugati prunele taiate in doua si amestecati din nou. Scoateti fructele din tigaie, turnati coniacul, lasati-l sa dea in clocot la foc iute, introduceti iarasi fructele, adaugati smantana (frisca), amestecati si puneti-le deoparte. - Tapetati cu aluat o forma de tarta unsa cu unt - de preferinta dreptunghiulara, intepati-l din loc in loc cu o furculita si turnati peste el fructele cu crema. Din resturile de aluat taiati "gratii" subtiri, asezati-le in crucis peste umplutura, ungeti-le cu oul (ramas) batut si presarati peste ele restul de zahar. Bagati tarta la cuptor, lasati-o 40 de minute, apoi scoateti-o, rasturnati-o si serviti-o calduta.