Sub lupa

Redactia
Fii destept si fa pe prostul!. Acum cateva zile, un poet din Iasi si-a pus trofeele la vanzare. El a castigat un premiu international de poezie in Japonia. Intre altele, a primit o cupa, un kimono si o spada. Spera sa primeasca pe toate suficienti bani ca sa iasa din iarna. Nu mai renteaza sa fii de...

Fii destept si fa pe prostul!

Acum cateva zile, un poet din Iasi si-a pus trofeele la vanzare. El a castigat un premiu international de poezie in Japonia. Intre altele, a primit o cupa, un kimono si o spada. Spera sa primeasca pe toate suficienti bani ca sa iasa din iarna. Nu mai renteaza sa fii destept. Profesorii trebuie sa ia de-acasa banii de creta si de rechizite, medicii cumpara la avans manusi chirurgicale si la lichidare antibiotice, anestezice si, mai ales, calmante. S-ar putea ca iarna asta desteptii sa isi puna diplomele pe foc. Sa aiba caldura in casa.
Adevarata desteptaciune este neimplinita daca nu contine si un dram de prostie ipocrita. Daca nu este si putin vicleana sau oleaca ticaloasa. Sau macar indolenta. Intr-o tara in care viclenia este regina, prostia pare timida si inofesiva, iar prostul - handicapat pe viata. Greselile, care desteptului nu i se iarta, in cazul prostului se premiaza. Daca vrei sa supravietuiesti, trebuie sa fii destept, dar sa faci pe prostul.
Desi nu are alte scoli in afara celei de corectie, un tanar maramuresean se descurca mai bine decat un doctor in filosofie care face foamea. Istetul maramuresean a fost prins de 104 ori, intr-un singur an, calatorind cu trenul fara bilet. Nu oricum: numai la clasa intai. Amenzile primite insumeaza vreo doua sute de milioane de lei. Politia nu are ce-i face. Omul are certificat medical. Sufera de encefalopatie posttraumatica! A cazut in cap cand era mic. In spital si in scoala de corectie si-a perfectionat viziunea asupra lumii. Lumea se imparte in destepti si prosti! Iar speranta de viata a prostilor este mai mare decat a desteptilor. La iesirea din spital a mai primit o povata in versuri pe care o aplica cu sfintenie: "Sa fii destept e-o nebunie./ Sa fii istet e-o meserie!/ Daca-ti merge bine rostul,/ Fii destept si fa pe prostul". Exact ce trebuie pentru o viata de vis in Romania de tranzitie. Omul bate tara mergand ca boierul, dar facand pe prostul. In restaurantele garilor unde e dat jos, dupa ce mananca pe saturate, face pe prostul. Chelnerii ii mai trag una peste ceafa si raman cu buza umflata. Maramureseanul se urca in urmatorul rapid si pleaca mai departe. A si ajuns departe. E cineva! A fost dat si la televizor! Un erou al timpului nostru!
Un om din Targu-Jiu a experimentat alta metoda de a face bani. Ca sa-si recupereze ce-a pierdut la Caritas, a luat bani de la banca si i-a depus la Fni. In sapte ani, a pierdut 200 de milioane de lei. Spera sa recupereze zece. Si-a vandut casa si a inapoiat un prim imprumut de la banca. Mai are de platit vreo 100 de milioane. Nu-i are. Si-ar vinde copiii! Nu poate. I-a vandut unui italian, in 1994, pentru 3000 de dolari. Pe care, fireste, i-a depus la Caritas. Nimic nu-l sperie pe afaceristul din Targu-Jiu. Ca sa-si duca zilele, incearca sa-i mai smulga italianului cativa dolari. Daca nu se poate, mai are un as in maneca. Are plamanii slabi, de la fumat, si spera sa primeasca o condamnare cu suspendare.
In rest, nu-i pasa! De ce i-ar pasa? Tara e plina de datornici care o duc bine mersi. Pentru ca sunt destepti, dar fac pe prostii. Furi cat trebuie, imparti cu cine trebuie si apoi, daca esti prins, faci pe prostul. La tribunal te duci doar cu politia, desi e mai bine sa te dai bolnav. Nu e greu, daca esti destept, sa gasesti un pat de spital unde sa te vindeci de prostie. Si apoi ce suflet sa aiba un judecator sa condamne la ani buni de puscarie un om suferind? Ca prostia e suferinta mare. Astfel muncesti la negru fara a renunta la ajutorul de somaj, treci granita in Ungaria din greseala, imprumuti bani de la banca ipotecand casele prietenilor, semnezi acte in locul sefului, semeni canepa si culegi hasis. Dar ce nu poti face in tara asta, daca esti destept si faci pe prostul! Nu vedeti ce se inghesuie lumea la politica? Mai ceva ca la pomana!N.C. Munteanu