Bucatarie rapidaMacaroane cu spanac
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 pachet de spanac congelat sau spanac proaspat (500 g), 400 g pene (macaroane scurte), sare, 2 catei de usturoi, 100 g sunculita afumata, 5 linguri de untdelemn de masline (sau altul fin), piper, 50 g cascaval ras, 1-2 linguri suc de lamaie.
Mod de preparare: 1. Se dezgheata spanacul conform indicatiilor inscrise pe ambalaj (daca e proaspat, se spala si se aleg frunzele), se lasa sa se scurga (frunzele proaspete se dau in 2-3 clocote, in apa sarata) si se taie ca taiteii. Se pun la fiert macaroanele in apa sarata, fara sa se inmoaie prea tare ("al dente"). 2. Se curata usturoiul si se taie in feliute subtiri. Se taie sunculita afumata in fasii, care se calesc in untdelemnul incins. Se scot afara si se pune sa se caleasca mai intai usturoiul, apoi spanacul. Se sareaza, se pipereaza, se lasa spanacul sa dea cateva clocote in sucul sau. 3. Se strecoara macaroanele si se amesteca cu spanacul si jumatate din cascavalul ras. Se gusta de sare, piper, se pune zeama de lamaie. Se presara deasupra restul de cascaval si sunculita prajita. (La alegere, o data cu sunca se poate praji si un pumn de alune usor zdrobite.)
Timp de preparare: 30 de minute.
Supa de peste cu varza acra
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 ceapa, 2 ardei capia rosii, 400 g cartofi, 3 linguri untdelemn, o jumatate de varza acra taiata fideluta + o cana de zeama de varza acra, sare, piper, 1/2 lingurita chimen, 3/4 l apa fiarta cu Vegeta sau Delikat, 400 g cod sau alt peste alb dezosat, 1 lingura marar verde tocat, 150 g smantana.
Mod de preparare: 1. Se curata ceapa si se toaca marunt. Se curata ardeii, se spala si se taie rotocoale subtiri. Se curata cartofii, se spala si se taie bucati potrivite, ca pentru supa. 2. Se calesc ceapa si ardeii in untdelemn fierbinte. Se adauga cartofii si varza taiata fideluta. Se gusta de sare si de piper. Se amesteca apa fiarta cu Delikat sau Vegeta cu zeama de varza data in clocot si se toarna zeama fierbinte peste legume. Se lasa sa fiarba 15 minute, la foc mic, in vasul acoperit cu capac. 3. Se spala fileurile de peste, se zvanta intr-un stergar, apoi se taie in bucati cam de 1 cm grosime. Se sareaza, se pipereaza si se pun in supa sa fiarba, tot sub capac, vreme de 10 minute. Se trage oala de-o parte, se pune mararul tocat si se acopera din nou cu capacul. Inainte de a se servi, se amesteca supa de peste cu smantana.
Timp de preparare: 30 de minute.
</b><b>Piept de pui cu susan si garnitura de conopida sau broccoli
Ingrediente (pentru 4 persoane): 300 g conopida sau broccoli, 4 bucati piept de pui dezosat, sare, piper, 3 linguri de amidon sau zeamil, 5 linguri untdelemn, 1 pachetel seminte de susan (se gasesc in comert), 1/4 apa fiarta cu Vegeta sau Delikat, 5 linguri de maioneaza amestecata cu 1 lingura de mustar.
Mod de preparare: 1. Se curata conopida sau broccoli, se spala si se desface in buchetele. Se spala pieptii de pui, se zvanta, se sareaza, se pipereaza, se ung cu o parte din amidon. Se prajesc 8 minute in 3 linguri de untdelemn incins. In ultimul minut, se presara pe pieptii de pui semintele de susan. 2. Se incinge restul de untdelemn si se caleste in el conopida sau broccoli. Se toarna apa fiarta cu Delikat sau Vegeta, sosul de maioneza amestecat cu cealalta parte de amidon si se lasa la fiert, pana ce legumele se inmoaie. Se condimenteaza, se servesc langa pieptii de pui prajit.
Timp de preparare: 30 de minute.
</b><b>Placintele cu ceapa si branza de vaci
Ingrediente (pentru 8 persoane): 600 g faina, 30 g drojdie, 2 varfuri de cutit de zahar praf, 300 ml apa calduta, 2 prize de sare, 1 lingura unt inmuiat, faina pentru intins aluatul, grasime pentru uns tava. Pentru umplutura - 2 cepe, 1 lingura unt, 2 linguri untdelemn, 125 g sunculita afumata, 200 g branza de vaci, 125 g smantana, 2 oua, sare, piper proaspat macinat, un praf de nucsoara.
Mod de preparare: - 1. Se pune faina intr-un castron, se face la mijloc o gropita in care se pune drojdia maruntita, zaharul, o parte din apa calduta si putina faina adusa dinspre margine spre mijloc. Se acopera cu un servet si se lasa sa creasca 20 de minute. 2. Restul de apa, sarea si untul inmuiat, taiat bucatele mici, se adauga in faina si se amesteca totul pana se obtine un aluat. Se framanta si se bate cu mana, pana se desprinde de marginile castronului. Atunci se acopera iarasi si se mai lasa sa creasca 30 de minute. 3. Se porneste cuptorul. Pentru umplutura se curata cepele, se taie in doua, apoi in rotocoale subtiri si se prajesc intr-un amestec de untdelemn cu unt. Se taie sunculita in feliute subtiri. Se amesteca branza cu smantana, ouale, sarea, piperul si nucsoara. 4. Se ia aluatul, se mai framanta putin, apoi se imparte in 8 bucati, care se intind, fiecare in parte, pe tabla infainata, in fasii subtiri de forma ovala sau dreptunghiulara. Se unge o forma, se asaza cele opt felii de aluat, unse fiecare in parte cu un strat de branza, peste care se pune ceapa si sunca taiata. Se baga la cuptor, pe raftul al doilea, si se coc 15 minute. Se mananca fierbinti, la bere.
DulciuriChecul indragostitilor
Ingrediente (pentru 4 persoane): 250 g faina, 4 oua, 150 ml lapte, 125 g unt inmuiat, 25 g unt pentru uns forma, 100 g zahar tos, 1/2 lingurita praf de copt, 1 lingurita de miere, putina sare.
Mod de preparare: Puneti faina intr-un castron, faceti la mijloc o adancitura, puneti ouale, laptele si zaharul. Amestecati si adaugati untul, praful de copt, mierea si sarea. Framantati aluatul si lasati-l sa se odihneasca 30 de minute. Porniti cuptorul. Ungeti o forma de chec cu unt, puneti in ea aluatul si bagati-l o ora la cuptor.