Sanatatea vine... mancand
La acest minunat inceput de toamna, primul ajutor impotriva afectiunilor si a durerilor, care va supara din cand in cand, trebuie cautat nu in dulapiorul cu medicamente, ci pe tarabele sau in cosurile gemand de legume si fructe - care mai de care mai coapte, mai zemoase, mai viu colorate si mai datatoare de energie si sanatate.
Cercetatorii avizati au descoperit ca in domeniul alimentatiei functioneaza "principiul semaforului", adica o combinatie bine echilibrata de verde, galben si rosu (este vorba de legumele si fructele consumate) care va ofera cantitatea ideala de vitamine, substante minerale si alti energizanti, va fereste de bolile de inima, de circulatie si de cancer.
Culorile rosu si galben semnalizeaza ca vitaminele existente in legume si fructe sunt rezistente la temperaturile ridicate, deci pot fi fierte. Culoarea verde inseamna "sensibil" la caldura, adica: legumele si fructele verzi - cu exceptia fasolei - se consuma, de preferinta, crude.
In cele ce urmeaza, va prezentam cateva afectiuni (mai frecvente) si remediile alimentare aflate la indemana dvs.
Durerile De Cap
De ele se plang in special femeile si anume in numar extrem de mare (3/4 din femeile de pe toata suprafata globului). Din pacate, tabletele calmante sunt cele la care se apeleaza in majoritatea cazurilor. Din pacate - pentru ca exista si o alternativa mai putin "agresiva": camara cu alimente.
Senzatia de apasare si tensiune
Va simtiti capul de parc-ar fi strans intr-o menghina? Mancati ceva condimentat. Ardeiul iute impulsioneaza producerea substantelor calmante proprii organismului nostru.
Preferati ceva dulce? Specialistii americani recomanda ciresele: 20 de boabe pe zi si durerile dispar!
Migrene
Un remediu putin cunoscut, dar care nu da gres niciodata: cafeaua. Cat mai tare si amestecata cu zeama de lamaie (1/2 lamaie stoarsa la o ceasca de cafea). Efectul: acelasi cu al unei tablete calmante.
Dureri Ale Membrelor Si Ale Articulatiilor
Substantele active din bucataria dvs. au efecte neasteptate: vindeca intinderile musculare si alina durerile de coloana, de genunchi etc.
Dureri ale articulatiilor
Consumati cat mai mult peste! Acizii grasi Omega-3 au un efect calmant, antiinflamator. Langa peste - multe legume. In caz de entorsa, se recomanda frunzele de varza aplicate direct pe incheietura.
Contracturi
Daca dupa o zi obositoare de munca sau dupa ce ati sapat gradina va doare ceafa sau va "tine" spatele, compresa cu miere este ideala. Inmuiati o carpa in apa fierbinte, stoarceti-o, ungeti-o cu un strat de miere, puneti-o pe locul dureros si legati peste ea un fular sau un prosop. Lasati compresa sa actioneze cel putin 30 de minute. Mierea stimuleaza irigarea sangvina si contine acid salicilic, care calmeaza durerile.
Febra musculara si crampe
Daca vreti sa evitati febra musculara sau aveti crampe sau carcei la muschii gambelor, optati pentru alimentele bogate in magneziu. Sportivii profesionisti stiu cat sunt de eficiente. Continut ridicat de magneziu au: bananele (1-2 pe zi acopera lipsa de magneziu), produsele integrale, spanacul, sfecla rosie, varza si soia.
Afectiunile Digestive
Apar ca o reactie a organismului la stres sau suparare. Foarte raspandite sunt arsurile, durerile de stomac, balonarile etc., care pot fi combatute pe cale naturala.
</b><b>Dureri de stomac
Durerile de stomac si chiar ulcerul pot fi vindecate cu varza si cartofi. Mancati salata de varza cruda si beti suc de varza sau de cartofi. Sunt alcaline si contracareaza excedentul de acid gastric.
Constipatie
Digestia se reglementeaza lesne cu prune uscate, curmale sau smochine, insotite de lichide multe. O purgatie usoara produc, de asemenea, zmeura si taratele de ovaz.
</b><b>Diaree
Mancati mere rase (fara coaja) sau afine - eventual cu iaurt. Bananele au si ele un efect antidiareic, restabilind echilibrul substantelor minerale.
Foarte important: beti multe ceaiuri! Cel de salvie este excelent!
Balonari
Chimenul face adevarate minuni, deci presarati chimen peste mancarurile care, de obicei, baloneaza (fasole uscata, linte, varza etc.). Daca nu va place gustul, incercati cu ceai de anason.
Iritatiile Pielii
Pielea este organul nostru cel mai intins ca dimensiune si din pacate foarte "predispusa" la tot felul de afectiuni. Din fericire, acestea pot fi vindecate usor si repede cu ajutorul alimentelor.
Ten gras
Cuvantul magic este "biotina", existenta in drojdia de bere, soia, nuci si produsele integrale. O adevarata bomba cu biotina: galbenusul de ou. Dar folositi-l cu masura, deoarece contine colesterol.
</b><b>Ten uscat
Hraniti-va pielea uscata cu alimente care contin albumina: soia, peste, kiwi (bogat si in vitamina C) sau suc de paducel.
Riduri
Conform unor cercetari recente, capsunele netezesc ridurile si dau prospetime tenului. Asadar: vreti sa fiti frumoase, mancati capsune.
Piele descuamata
O cura de o saptamana cu bere, si rezultatele incep sa se vada: in fiecare seara, 500 ml de bere - jumatate o beti, cu cealalta jumatate va tamponati usor fata.
Arsuri produse de soare
Varza acra aplicata direct pe piele este racoritoare si reface stratul acid protector al acesteia. Cu cat mai rece, cu-atat mai eficienta!
Cistitele Si Afectiunile Genitale
Sunt boli specifice femeiesti, ce pot fi tratate foarte simplu: cu suc de fructe si legume.
Cistita
Savantii americani au descoperit un remediu extrem de eficient impotriva acestei boli: merisorul. Contine mult tanin care actioneaza asupra colibacililor. Cu 1/3 l de suc de merisor pe zi, acestia sunt pur si simplu eliminati. Sparanghelul este si el diuretic si stimuleaza functionarea rinichilor.
Infectii cu candida
Daca va confruntati adesea cu ele, iaurtul nu trebuie sa lipseasca din frigiderul dvs.! Mancati in fiecare zi iaurt si, de asemenea, multa ceapa si praz.
Dureri menstruale
Acidul linoleic gamma vindeca si calmeaza durerile, de aceea se recomanda nucile si coacazele impreuna cu iaurt (cu continut ridicat de calciu) si lapte acru.
Problemele De Circulatie
In special femeile tinere se plang de oboseala si ameteli. Cauza este, deseori, hipotensiunea. Mai grava este insa hipertensiunea care mareste riscul unor afectiuni cardiace.
Hipotensiune
Incercati cu vin de rozmarin: turnati 3/4 l de vin alb peste 20 g frunze proaspete de rozmarin, lasati-l sa stea 5 zile si beti apoi, zilnic, la masa de pranz si la cina, cate un paharel.
Foarte bun pentru irigarea cu sange este porumbul.
Hipertensiune
Important: nu consumati sare de bucatarie! Tensiunea dvs. va scadea cu ajutorul acizilor grasi Omega-3, adica: somon, macrouri, sardele si heringi proaspeti. Plus mult usturoi: 1 catel pe zi (scade tensiunea si curata vasele de sange).Rodica Demian