Cosul cu targuieli

Redactia
Tarte sarate si dulci. - Aurii, aromate, tartele reprezinta un veritabil regal de toamnaTarta cu peste si dovlecei. Ingrediente (pentru 6 persoane): 200 g faina, 50 g amidon, 2 pafuri de zahar, 180 g unt + unt cat o nuca pentru uns forma, 1 lingura de otet aromat (balsamic). Pentru garnitura - 500 g...

Tarte sarate si dulci
- Aurii, aromate, tartele reprezinta un veritabil regal de toamnaTarta cu peste si dovlecei

Ingrediente (pentru 6 persoane): 200 g faina, 50 g amidon, 2 pafuri de zahar, 180 g unt + unt cat o nuca pentru uns forma, 1 lingura de otet aromat (balsamic). Pentru garnitura - 500 g peste alb fara oase si pielita, 4 dovlecei mici, 3 oua, 100 g smantana, 1 praf de curry, cimbru, sare, piper macinat.
Mod de preparare: - Incalziti cuptorul. Intr-un castron, puneti faina, amidonul, sarea, zaharul si untul. Amestecati-le bine cu varful degetelor, pana ce obtineti un aluat nisipos. Adaugati galbenusul de ou, 40 ml apa, otetul aromat, apoi adunati aluatul, formand o sfera. - Ungeti o forma de tarta, intindeti in ea aluatul, intepati-l cu furculita din loc in loc, bagati-l zece minute in frigider, apoi puneti-l la copt alte zece minute. - In timpul acesta, spalati dovleceii si curatati-i de coaja, taiati-i in lamele subtiri, pe toata lungimea lor (intai ii taiati in doua, apoi fiecare jumatate, pusa pe un fund de lemn, se taie pe lat, in felii), puneti-le trei minute in apa clocotita sarata, strecurati-le si puneti-le sa se scurga pe hartie absorbanta. Decupati pestele in felii subtiri, la fel de lungi ca cele de dovlecei, sarati-le, piperati-le. - Bateti ouale cu smantana si curry, gustati de sare si de piper. Varsati compozitia pe fundul tartei, asezati frumos lamelele de dovlecel si cele de peste, intercalandu-le alternativ. - Presarati deasupra cimbrul faramitat si mai bagati tarta la cuptor vreme de 30 de minute. Serviti imediat.

Tarta cu ciuperci

Ingrediente (pentru 6 persoane): 200 g aluat de foietaj (vezi reteta de sus), 800 g ciuperci proaspete, 12 fire de patrunjel, 100 g unt, 1 lingura faina, 200 ml lapte, 4 linguri (rase) de malai, 30 g parmezan (cascaval) ras, sare, piper alb macinat.
Mod de preparare: Se curata ciupercile si se taie bucati mai mari. Se-ntinde aluatul, se-mbraca cu el o forma de tarta (diametrul 24 cm), se-nteapa din loc in loc cu furculita si se coace circa 20 de minute in cuptorul incins la 200¡C. - Intr-o cratita, se topeste 80 g unt si se prajesc in el ciupercile, pana ce se rumenesc. Se sareaza, se pipereaza, se presara peste ele patrunjelul taiat (cu foarfeca) si se pun de-o parte. - Intr-o alta craticioara mai mica se topeste restul de unt, se pune faina sa se rumeneasca, se stinge cu laptele turnat putin cate putin, amestecandu-se intruna. Se adauga malaiul fiert - separat - 5 minute si se lasa sa fiarba impreuna alte 5 minute. Se sareaza, se pipereaza si se incorporeaza parmezanul (cascavalul) ras. Crema astfel obtinuta se intinde peste aluat, se acopera cu ciupercile rumenite si se baga tarta din nou la cuptor. Se lasa 5-10 minute si se serveste fierbinte.

</b><b>Tarta cu carne, mere si stafide

Ingrediente (pentru 6 persoane): 400 g aluat de foietaj, 600 g carne de porc, 4 cepe, 4 linguri ulei de masline, 4 mere, 100 g stafide, 1 galbenus, 2 fire de salvie, sare, piper macinat.
Mod de preparare: Se curata ceapa si se toaca marunt. Se spala carnea, se sterge si se taie bucati. Intr-o cratita, se-ncinge uleiul si se caleste putin ceapa, dupa care se adauga si carnea. Se amesteca, se lasa sa prinda culoare, se stinge cu 1/2 pahar de apa, se introduce si salvia, se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba incet, aproximativ o ora. - Intre timp, se taie merele curatate de coaja in patru, se indeparteaza partea lemnoasa si semintele si se fierb in putina apa, impreuna cu stafidele, circa 10 minute (cu capac). - Se-ncinge cuptorul la 180¡C, se-ntinde aluatul in forma de dreptunghi (15 X 30 cm) si se asaza in tava de la aragaz. Se acopera cu carnea, merele cu stafide, se sareaza, se pipereaza. - Se pliaza marginile foii, una peste alta, ca sa acopere bine umplutura, se unge tarta cu galbenus, se apasa bine la cele doua capete si se baga la cuptor. Se lasa 30-40 de minute si se serveste fierbinte.

Tarta cu portocale

Ingrediente (pentru 6 persoane): Pentru aluat - 200 g faina, 110 g unt + unt cat o nuca pentru uns forma, 5 g migdale macinate, 80 g zahar, 1 ou, 1 portocala. Pentru garnitura - 4 oua, 200 g zahar, 3 portocale, 180 g unt topit, 75 g migdale macinate.
Mod de preparare: Se spala portocala, se sterge, se rade jumatate din coaja, apoi se taie in doua si se stoarce. - Intr-un castron se pun faina, zaharul, pudra de migdale, untul taiat bucatele si coaja rasa de portocala si se framanta cu varfurile degetelor pana ce se obtine un aluat nisipos. Se adauga oul batut si jumatate din sucul de portocala (cealalta jumatate se pune de-o parte) si se amesteca cu aluatul care se aduna in forma de sfera, se inveleste intr-o folie de plastic si se baga 15 minute la congelator. - Se-ncinge cuptorul la 180¡C si se unge cu unt forma de tarta. Se prepara apoi garnitura: se spala portocalele, se rade coaja, se storc si la sucul obtinut se adauga si cel ramas de la prima portocala. - Intr-o cratita, se bat ouale cu zaharul, se adauga sucul de portocale si crema astfel obtinuta se fierbe incet, la foc mic, circa 10 minute, amestecand intruna. Se trece printr-o sita si se adauga untul topit, batand incontinuu, si apoi migdalele macinate. Se-ntinde aluatul, se tapeteaza cu el forma si se inteapa din loc in loc cu furculita. Se toarna apoi crema, se baga la cuptor si se coace 30-40 de minute. Cand este gata, tarta se rastoarna si se serveste dupa ce s-a racit.