Plantele toamneiRadacinile vietii
Cand lumina soarelui scade si roiurile de frunze incep sa paraseasca padurile, lumea crede ca infatisarea monahala a naturii inseamna moarte. Nu este adevarat! Dedesubt, in adancul pamantului, acolo unde ochiul nostru nu poate sa patrunda, firea isi continua implinirea si datul ceresc. A trecut vremea florilor, acum e timpul cand se "coc" radacinile. Rotunde si butucanoase, piezise si ascutite sau formate din fire subtiri, pline de arome si de miresme, radacinile formeaza un veritabil imperiu de sanatate, cu hotarele intinse pe sub pamant. Ati auzit vreodata de fierea pamantului, un ajutor de nadejde contra gripelor iernii? Dar de bulbul otravitor al brandusei de toamna, care vindeca leucemia si cancerul? Dar de radacinile de paianjen ale urzicii sau de cele infipte ca niste veritabili tarusi, ale brusturilor gigantici? Fiecare radacina are rostul ei, leacul ei, locul in care creste. Asemenea noua, plantele au si ele toanele lor, preferintele lor, dragoste pentru dealuri, paduri sau munti. Ciurul zanelor, de pilda, creste in plina lumina si se gaseste pe fanetele insorite din Ciucas. Fierea pamantului iubeste umbra mai rara a marginilor de padure de la poalele Bucegilor, Fagarasului si Ceahlaului. Captalanul si spanzul se ascund in vaile ceva mai adanci si mai umede de pe marginile paraielor, formand culturi uriase in Postavarul, in Muntii Ciucas, Harghita, dar si in Ceahlau si in Muntii Rodnei ori ai Banatului.
Dar geografia lor nu e totul. Culegerea radacinilor impune un adevarat ritual. Mai intai, trebuie sa vezi daca e vremea potrivita - sa nu fie prea aproape de perioada cu luna plina ori prea aproape de vara. Apoi, trebuie sa apreciezi cata putere are planta in locul unde o gasesti: daca-i abia de un an acolo, radacinile n-au apucat sa traga suficienta putere si-i pacat s-o scoti din pamant. Culesul trebuie, si el, sa fie bland si cu bagare de seama. Dac-ai infipt cazmaua si ai rupt radacina, pe acolo se scurge seva vindecatoare, iar dac-ai luat prea mult dintr-un loc, cele cateva fire pe care le-ai mai lasat se vor usca de dorul celorlalte culese. De aceea, trebuie sa te uiti mai intai cu bagare de seama la ceea ce ai sa culegi, sa-ti ceri iertare plantei si sa nu te lacomesti la prea multe, ca numai atunci va fi spornica. Odata morala tinuta, sa trecem la catalogul cu radacini.
Fierea Pamantului
(Gentiana asclepiadea)
Este o planta mult pretuita in popor, atat pentru frumusetea florilor sale, ca niste lampioane albastre-violet, cat si pentru puterea sa tamaduitoare deosebita. In Muntii Apuseni, radacina de fierea pamantului era macerata in rachiu pentru naduseala (astm) si oftica (Tbc), dar si pentru a feri de gripa si de guturai. In Maramures, Pintea Viteazul avea o bautura fermecata pe baza de radacini de fierea pamantului si de angelica. O inghititura din aceasta bautura alunga oboseala, supararea si boala, ferea de raceli si de holera, deschidea pofta de mancare, dar si de viata. In Moldova, radacinile acestei plante erau presarate pe bube si rani, iar fiertura din ele era data pentru a scapa de durerile de cap si de ficat. Odinioara, aceasta planta era un tovaras nedespartit pe perioada sezonului rece, deoarece se spunea ca reuseste ca nici o alta surata de-a ei sa "curete stomacul si maruntaiele".
Unde gasim radacina de fierea pamantului
Este o planta ceva mai retrasa, care prefera lumina filtrata de catre ramurile copacilor si creste la margine de padure sau chiar in arboretele mai rare. Are frunze oval-alungite, florile ca niste cupe albastre, iar radacinile sunt subtiri si lunguiete, de un galben-poortocaliu foarte viu. Apare de la 500 m altitudine in sus, pe malul paraielor de munte si in alte zone umede.
Culegerea si uscarea
De la aceasta planta se culege radacina. De obicei, fierea pamantului creste in asociatii, o planta avand mai multe fascicule sub pamant. Pentru a creste si la anul, nu se vor culege mai mult de jumatate din fasciculele unui exemplar, care vor fi dezgropate pe toata lungimea lor si vor fi retezate la 2-3 cm de axul central al radacinii. Apoi, radacinile vor fi spalate in curent rapid de apa, vor fi zvantate si pe urma uscate in locuri foarte bine aerisite (pentru ca altfel mucegaiesc).
Remedii simple cu radacina
de fierea pamantului
Ceaiul
- Se macina planta cu o rasnita de cafea sau se piseaza bine in piua sau mojar.
- Se iau 2 lingurite de planta si se pun intr-un sfert de litru de apa (o cana de ceai) la inmuiat de seara pana dimineata.
- Dimineata se filtreaza maceratul rezultat, care se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe cinci minute intr-o cana de apa clocotita.
- Se lasa sa se raceasca acest decoct, vreme de jumatate de ora la temperatura camerei, dupa care se filtreaza.
- La sfarsit, se combina cele doua tipuri de extracte, iar preparatul obtinut se bea pe parcursul unei zile.
Acest remediu este unul din cele mai puternice dezintoxicante cunoscute in fitoterapia noastra, mobilizand toxinele si accelerand eliminarea lor prin urina si fecale. In bolile mai usoare, se beau 2 cani pe zi din acest remediu, pe stomacul gol, dimineata. In bolile mai grele, unde se fac cure de dezintoxicare drastice, se beau pana la 4 cani pe zi. O cura dureaza de obicei 14 zile.
Pulberea
Este mult mai des folosita decat ceaiul, care este extrem de amar (nu degeaba aceasta planta se numeste fierea pamantului) si, in consecinta, este mai greu de suportat. Se obtine din radacinile maruntite prin macinare in rasnita electrica de cafea sau prin zdrobire in piua. Se pastreaza in borcanele cu filet bine inchis, nu mai mult de doua saptamani, pentru ca dupa aceea radacina se oxideaza si isi pierde puterea de vindecare. Se ia o lingurita de 3-4 ori pe zi, de obicei inainte de masa. Planta se tine cateva minute sub limba, dupa care se inghite cu apa.
Tinctura si plamadeala in rachiu
- Se macina radacinile plantei cu o rasnita de cafea sau se piseaza bine in piua sau mojar.
- Se pun 20 de linguri de planta intr-un borcan, dupa care se adauga alcool alimentar de 96¡, indoit cu apa sau rachiu tare de cereale.
- Pe masura ce se adauga alcoolul se amesteca, asa incat planta sa fie cat mai bine patrunsa. In general, trebuie ca nivelul alcoolului sa fie cu 5 degete mai sus decat nivelul pulberii de planta umezita.
- Dupa adaugarea alcoolului, se inchide borcanul si planta se lasa la macerat vreme de 14 zile, dupa care se filtreaza extractul rezultat prin tifon des si se trage in sticlute mici.
Se administreaza o lingurita de tinctura (sau de plamadeala) diluata in jumatate de pahar de apa, de 3 ori pe zi.
Boli care se vindeca cu radacini de fierea pamantului
Giardia, Viermi Intestinali (Ascarizi) - aceasta planta are o dubla actiune: pe de o parte, paralizeaza organismele parazite de pe tubul digestiv, iar pe de alta parte, accelereaza mult procesul lor de eliminare. O reteta care a dat rezultate extraordinare pentru eliminarea acestor paraziti este compusa din cinci plante in parti egale: fierea pamantului, ciurul zanelor (despre care vom vorbi mai jos), vetrice (Tanacetum vulgare), pelin (Artemisia absinthum), floarea raiului (Chrysantemum cinerarifolium). Din aceste plante se fac tincturi dupa metoda data mai sus, tincturi care apoi se combina in proportii egale. Se iau 2-3 linguri pe zi din acest preparat, pe stomacul gol, cu apa. O cura dureaza 12 zile, dupa care se face o pauza de doua saptamani. Un efect interesant ce apare la copii, care sunt cei mai afectati de giardia, este imbunatatirea asimilatiei, normalizarea digestiei si a proceselor de crestere, dupa tratamentul cu acest preparat.
Gripa, Guturai, Febra - in toate aceste afectiuni, pulberea cu fierea pamantului este un adevarat elixir. Se ia jumatate de lingurita pe stomacul gol, nu mai mult de 3-4 ori pe zi. Are efecte tonice deosebite, risipind starea de apatie, dinamizand usor apetitul, normalizand temperatura corpului. Se foloseste in cure de doua saptamani, chiar dupa vindecarea bolii, deoarece ajuta pacientul sa-si redobandeasca forma fizica si tonusul psihic.
Gastrita Hipoacida, Indigestie - o lingurita de tinctura de fierea pamantului diluata in jumatate de pahar de apa si luata inainte de fiecare masa este un adevarat panaceu in aceste afectiuni. Pentru a spori efectul acestei tincturi, se poate pune si radacina de angelica (in parti egale) in borcanul in care faceti maceratia.
Diskinezie Biliara (Fiere Lenesa), Balonare, Balonare Asociata Cu Dispepsia - cine nu s-a confruntat niciodata cu aceste afectiuni nu stie cat de neplacute sunt aceste deranjamente digestive aparent minore, dar care intretin o stare fizica si psihica proasta, putand da complicatii mai mult decat neplacute. Se foloseste combinatia de tinctura de radacina de fierea pamantului si de radacina de angelica indicata mai sus, din care se iau 1-2 lingurite diluate cu jumatate de pahar de apa, inainte de fiecare masa. Sub actiunea acestui elixir, ritmul de mistuire a hranei este accelerat, procesele de digestie sunt normalizate, penibilele balonari si senzatia de greutate in abdomen dispar. Acest leac este valabil si pentru tot ceea ce inseamna atonie digestiva ori constipatie atona.
Hepatita, Insuficienta Hepatica, Icter, Sechele Post-Hepatice - in toate aceste afectiuni. tratamentul consecvent cu pulbere de fierea pamantului - 1 lingurita de trei ori pe zi, pe stomacul gol - duce la o normalizare a activitatii ficatului.
</b>
<b>Ciurul Zanelor
(Carlina acaulis)
Este o planta de o frumusete stranie, ireala - un manunchi de spini din care iese o floare imensa, alb-argintie, intr-adevar ca scapata din mana unei zane. Infloreste la sfarsitul lui august si va ramane asa, neschimbata, pana la primele brume. In ciuda frumusetii sale extraordinare, nu floarea este cea folosita, ci radacina. Aceasta are un gust dulce-picant puternic, iar in satele de munte era considerata odinioara o adevarata radacina a vietii, care le reda vigoarea celor slabi, tamaduieste ca prin farmec plagile si bubele, invie oasele moarte (tuberculoza osoasa), opreste tusea, intareste viscerele si alunga durerile de stomac.
Unde gasim radacina de ciurul zanelor
Este o planta inconfundabila, mai ales prin marimea, forma si stralucirea florii sale. O intalnim pe pajistile si fanetele de munte, chiar si dupa ce a fost cosit fanul, deoarece se piteste efectiv in iarba, asa incat fierul coasei nu o ajunge. Radacina se scoate din pamant cu cazmaua, dupa ce floarea capata un aspect uscativ. Uscarea radacinii si pastrarea peste iarna se fac intocmai ca si la radacina de fierea pamantului.
Preparate cu radacina de ciurul zanelor
In principal, se folosesc ceaiul, pulberea si tinctura de ciurul zanelor, care se prepara intocmai ca si cele de fierea pamantului, despre care am vorbit anterior.
Boli care se vindeca cu radacina
de ciurul zanelor
Bronsita, Racelile Si Complicatiile Lor - se bea ceaiul de ciurul zanelor de trei ori pe zi, indulcit cu miere, iar in paralel se ia pulbere de fierea pamantului. De altfel, cele doua plante, care intra si in celebrul bitter suedez, actioneaza foarte intens in orice fel de infectie, acuta sau cronica. Ambele invioreaza pacientul si-i mobilizeaza resursele interne de aparare. In plus, ciurul zanelor protejeaza rinichii, previne complicatiile bacteriene (prin efectul sau antibiotic) si normalizeaza asimilatia, ceea ce va ajuta pacientul sa se recupereze foarte rapid.
Infectii Cu Stafilococ Auriu, rezistente la alte forme de tratament - carlinina, o substanta secretata de radacini, impreuna cu uleiul volatil al acestei plante, are efecte foarte intense de combatere a stafilococilor. Este folosita atat intern (sub forma de ceai, 3 cani pe zi), cat si extern (vom arata mai jos in ce forma).
Asimilatie Deficitara, Sindrom De Malabsorbtie - unul din motivele pentru care ciurul zanelor a fost introdus in bitterul suedez este tocmai acela ca este printre putinele plante din lume care favorizeaza asimilatia, ajutand atunci cand este cazul la cresterea in greutate, normalizand greutatea corporala. Se foloseste in perioadele de convalescenta, post-graviditate, in tulburarile endocrine care duc la scaderea in greutate, precum si in boli grave care antreneaza scaderi drastice in greutate: cancer, leuconevraxita, leucemie etc. Se ia jumatate de lingurita de pulbere de trei ori pe zi. Planta se tine sub limba un sfert de ora, dupa care se inghite cu apa. Efectele cresc, daca fiecare doza de ciurul zanelor se combina cu un sfert de lingurita de fierea pamantului.
Hipocalcemie, Hipomagnezie Si Anemie Feripriva - se face acelasi tratament de mai sus - pulbere de ciurul zanelor, luata eventual cu fierea pamantului - care va duce la normalizarea asimilatiei. Pentru aport sporit de minerale, se va consuma lapte (pentru calciu), apa minerala magneziana, cum ar fi cea de Valcele (pentru fier si magneziu), urzica pe post de hrana sau ca si condiment (pentru fier), evitandu-se tabletele cu minerale sintetice.
Tulburari De Crestere La Copii - se ia pulbere de ciurul zanelor cu miere sau simpla, 1 varf de cutit de trei ori pe zi. Aceasta planta are un gust picant-dulce, foarte agreabil, motiv pentru care este mult mai usor acceptata de cei mai mici decat alte plante.
Impotenta, Lipsa De Vigoare La Barbati, Sterilitate Asociata Cu Slabiciune Corporala (At?T La Barbati, C?T Si La Femei) - se recomanda o combinatie de doua radacini: ciurul zanelor si branca ursului (despre care am vorbit pe larg intr-un numar anterior). Se ia cate o lingurita de pulbere din fiecare planta de trei ori pe zi, pe stomacul gol.
Hernie - se face o cura cu o combinatie de pulberi de ciurul zanelor, fierea pamantului, salvie si angelica, in parti egale. Se ia cate o lingura din aceasta combinatie de pulberi inainte de fiecare masa. Se va tine pe o perioada de minimum trei luni un regim vegetarian, fara aditivi sintetici, fara zahar si margarina, fara alcool si prajeli. Daca hernia este inghinala, se vor face zilnic 100 de contractii ale muschilor din planseul pelvian (dintre anus si sex). Tot acest tratament va duce la o intarire a tesuturilor, la o micsorare progresiva a punctului hernial, evitandu-se astfel o interventie chirurgicala, precum si complicatiile ce apar in aceasta afectiune.
Utilizari externe:
Tuberculoza Osoasa - se pun radacinile in apa fierbinte, apoi se scot, se lasa sa se raceasca putin si se aplica fara tifon, direct pe locul afectat, cat mai calde posibil.Ilie Tudor
Pentru a procura plantele din acest articol, puteti contacta doi culegatori de plante: Avram Ioan (tel. 093/92.84.23) si Staneasa Ioan (tel. 068/14.07.11)