Cosul cu targuieli

Redactia
Bucatarie de toamnaGhiveci picant. Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 cepe, 2 ardei verzi, 2 ardei rosii, 1 vanata mica, 1 lingurita de sare, 3 linguri de untdelemn, 2 catei de usturoi, 1 dovlecel, 100 g ciuperci, 500 g rosii, 1 lingurita de busuioc uscat, cateva picaturi de otet balsamic, piper mac...

Bucatarie de toamnaGhiveci picant

Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 cepe, 2 ardei verzi, 2 ardei rosii, 1 vanata mica, 1 lingurita de sare, 3 linguri de untdelemn, 2 catei de usturoi, 1 dovlecel, 100 g ciuperci, 500 g rosii, 1 lingurita de busuioc uscat, cateva picaturi de otet balsamic, piper macinat.
Mod de preparare: - Se curata cepele si se toaca mai maricel. - Se curata ardeii de codite si de seminte si se taie in patrate mai mari. - Se curata vanata de coaja, se spala, se taie in cubulete, care se pun intr-un vas, pudrate cu sare. Se lasa zece minute sa-si lase apa, apoi se clatesc. - Se incinge untdelemnul intr-o cratita. Se calesc cateii de usturoi, curatati si zdrobiti, dati cu un praf de sare. Se adauga si restul legumelor, se lasa sa fiarba pe foc mijlociu, amestecand constant. - Se curata dovlecelul de coaja si se taie in cubulete. Se pune si el in mancare, impreuna cu ciupercile si se lasa sa clocoteasca 4-5 minute. - Rosiile, curatite de coaja si de seminte se taie in sferturi, se zdrobesc cu furculita si se pun in cratita. Se adauga busuiocul uscat, otetul balsamic, piperul. Se ia de pe foc si se serveste rece, ca aperitiv.

Supa frantuzeasca de ceapa

Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 linguri de untdelemn de floarea-soarelui, 4 cepe mari, 1/4 l vin alb sec, 1/2 apa fiarta cu Delikat, 1/2 lingurita chimen pisat, sare, piper, un praf de nucsoara, 50 g seminte decojite de floarea-soarelui, 8 felii de bagheta (paine lunga), 100 g cascaval ras.
Mod de preparare: - Se incinge untdelemnul in oala si se caleste ceapa taiata in rotocoale subtiri. - Se stinge cu vinul alb, se adauga apa cu Delikat. Se adauga piperul si sarea, chimenul, praful de nucsoara si se pune la fiert, pe flacara mare, vreme de 10-15 minute. - Se prajesc semintele de floarea-soarelui intr-o tigaie, fara grasime. - Se pun feliile de bagheta pe fundul farfuriilor adanci, se toarna supa si se presara cu semintele de floarea-soarelui si cascavalul ras (in comert se gasesc seminte de floarea-soarelui gata decorticate).

Peste alb, in camasa de branza

Ingrediente: 4 fileuri de cod (salau, merluciu) a 200 g fiecare, cateva picaturi de lamaie, cateva picaturi de sos picant (Worchester - se gaseste in comert), cateva picaturi de otet, sare, piper negru. In plus: 4 oua, 2 linguri de faina, 125 g cascaval ras, 1 praf de nucsoara, 1 priza de piper alb macinat, 1 ceasca de verdeturi tocate bine (marar, patrunjel), 3-4 linguri unt.
Mod de preparare: - Se spala fileurile de peste, se usuca, se stropesc cu sucul de lamaie, sosul picant si otetul, se presara cu sare, piper si se baga 15 minute la frigider. - Se bat bine ouale intr-o farfurie adanca. Se adauga faina si cascavalul ras. Se pune sare, piper, nucsoara si piperul alb, macinat. Se pun si verdeturile tocate. - Se unge o forma de budinca cu unt si se pun fileurile de peste inauntru. Se toarna deasupra compozitia de oua, verdeturi si branza si se baga la cuptor vreme de 20 de minute.

Pui italienesc (cacciatore)

Ingrediente (pentru 6 persoane): 125 g ciuperci mici, 12 copane de pui (circa 1,2 kg), 1-2 linguri de untdelemn, 1 ceapa mijlocie, 1 catel de usturoi, 400 g piure de rosii (conserva), 1/2 ceasca de vin alb, 1/2 cana apa fiarta cu concentrat de pui, 1 lingurita oregano (la plic), 1 lingurita cimbru uscat, sare si piper dupa gust.
Mod de preparare: - Se porneste cuptorul. - Se incinge untdelemnul intr-o tigie cu fundul gros si se prajesc pe rand copanele de pui, la flacara mijlocie, pana se rumenesc. Se pun intr-o cratita rezistenta la foc. - Se arunca untdelemnul folosit din tigaie si se pune altul curat, se incinge si se caleste in el usturoiul curatat si zdrobit, ceapa curatata si tocata mai mare, pana se auresc. Se toarna peste copane. - Celelalte ingrediente se pun intr-o ulcica (ciupercile, rosiile, vinul si apa), se condimenteaza dupa gust si se pun la fiert pe foc mic, zece minute. Amestecul se toarna peste copane. Se lasa sa fiarba totul la cuptor, sub capac, 35 de minute, pana ce carnea se face frageda. Se serveste alaturi cu paste marunte, fierte in apa cu sare.

DulciuriCozonac de malai

Ingrediente: 1 1/2 cana de faina, 3 lingurite de praf de copt, 1 lingurita sare, 1 cana malai grisat, 2 linguri zahar praf, 2 oua batute, 1 1/2 cana lapte, 1/4 cana untdelemn, 50 g unt topit.
Mod de preparare: - Se porneste cuptorul la treapta doi. Se ia o forma dreptunghiulara (20-30 cm) si se incalzeste 5 minute in cuptor. - Se cern intr-un castron faina, praful de copt, sarea, malaiul si zaharul. Se face o gaura la mijloc, in care se pun ouale amestecate cu laptele si untdelemnul, apoi se amesteca bine. - Forma incalzita in cuptor se unge cu untul topit si se pune aluatul inauntru. Se netezeste suprafata, se baga la cuptor si se lasa la copt 25 de minute. Se unge uniform suprafata prajiturii cu untul topit (folositi o pana de gasca sau o pensula noua) si se mai lasa la copt 15 minute, pana cand cozonacul e consistent. Se taie in patrate si se mananca fierbinte.