Sub lupa

Redactia
Vremea impostorilor. Multi oameni nu sunt ce par a fi, dar vor sa fie si mai mult decat atat. Au buzunarul plin de legitimatii, scrisori de recomandare, invitatii si acreditari, patrund in culisele oricarei institutii si deschid toate usile cu dezinvoltura si seninatate. De regula, se descopera prea...

Vremea impostorilor

Multi oameni nu sunt ce par a fi, dar vor sa fie si mai mult decat atat. Au buzunarul plin de legitimatii, scrisori de recomandare, invitatii si acreditari, patrund in culisele oricarei institutii si deschid toate usile cu dezinvoltura si seninatate. De regula, se descopera prea tarziu cine sunt cu adevarat, cand omul nostru i-a salutat pe toti din mers si a dat coltul.
Un anume Ramurel P., si el un om intre oameni, a fost functionar pe undeva prin Moldova, in corpul de control al unui consiliu judetean. Acum doua luni, el a fost dat afara. Nu s-a putut obisnui cu ideea ca nu mai lucreaza. Acolo! Romanul e nascut sef, director sau macar controlor. Ramurel a decis ca restructurarea este doar o gluma proasta. Si-a vazut, in continuare, de vocatia lui. Pe traseele pe care le avusese si inainte, a batut la usile fabricilor, societatilor comerciale si institutiilor, pe unde trecea cand era angajatul consiliului judetean. Acum cateva zile, s-a dus la primaria dintr-un sat si a cerut, senin, actele la control. Si pentru ca avea mult de lucru, primaria l-a omenit cu o masa copioasa si un pat cald. Gospodareste, a cercetat totul de fir a par. Om bun, n-a dat amenzi, dar a revenit doua zile mai tarziu. Ii placuse mancarea. Nici fostii colegi, nici consilierii judeteni nu l-au reclamat la politie. S-au multumit sa dea sfoara in tara ca individul este un impostor. Si totusi, omul continua sa controleze, conform unui orar intern si secret, multumindu-se uneori, in catunele mai sarace, cu doua felii de paine si un bot de branza.
Cum si cine l-ar fi putut reclama cata vreme Ramurel este doar o ramurea din padurea de impostura care a invadat societatea romaneasca? Este unul dintre miile de impostori care ocupa o nisa, altminteri pustie, a unei lumi in care specialistii par a fi disparut. Pentru ca, pe seceta asta de profesionisti, nu e de mirare ca impostura este in floare.
Un fost brancardier pretinde ca este medic. El distribuie antinevralgice si face intreruperi de sarcina. Altii sunt Sri-isti. Sau politisti. Sau inspectori. Si-au lipit poza pe niste legitimatii false si fac controale prin piete si magazinele satesti. Vaneaza dusmanul de tara printre gramezi de gogonele si de castraveciori. Uneori cer mita ca sa nu spuna nimic despre carnea adusa cu sacosa din Ungaria. Altii au vopsit o masina in alb, si-au pus girofar si vegheaza la ordinea si disciplina circulatiei rutiere. Sunt politicosi, dar severi, au haine de politisti, cunosc regulile de circulatie mai bine decat politistii adevarati, dau amenzi fara mila si isi permit luxul de a fi incoruptibili. La sfarsitul de saptamana, "politistii" parasesc soselele si devin hoti de benzina.
Sa n-o mai lungim. Impostorii, cata frunza cata iarba, fosgaie ca gandacii de bucatarie printre politicieni, parlamentari, magistrati, manageri, procurori, avocati, politisti, medici, ziaristi, analisti, functionari mai mari sau mai mici, universitari, sindicalisti, staruri Tv, capitalisti de tip nou. Si, culmea neobrazarii, unii iau mita de la gura celor pe care ii imita si-i uzurpa.
Confuzia e atat de mare, ca pana si cei cu acte in regula se comporta ca niste impostori. Au de partea lor protectori, pile si biografii profesionale care i-au pregatit intens pentru mediocritate. Au studii la seral, la fara frecventa sau la o universitate particulara, au stiut sa dea din coate, s-au afirmat in filiala locala de partid, au ajuns departe. Sefi. Directori. Inspectori. Controlori. Mahari. Si chiar mai mult decat atat.
Cum sa nu aiba diplome, legitimatii, masina, birou de stejar, secretara priceputa la cafele, cata vreme omului nostru i se cere doar sa stea linistit in padurea de impostori, alaturi de alte ramurele, sa nu fosneasca dolarii prea tare si sa respecte crengile aflate mai sus de el, mai mari si mai tari!?N.C. Munteanu