Cosul cu targuieli

Redactia
Anotimpul cartofilor- Luna octombrie e luna cartofilor. In toata tara, taranii scot "barabulele" aurii sau "picioicile" rozalinde, la suprafata pamantului. Ca sunt din Arges, din Bucovina sau din Ardeal, gustul lor e la fel de proaspat si aromat (daca nu au fost stropiti cu ingrasaminte). Cercetati-...

Anotimpul cartofilor- Luna octombrie e luna cartofilor. In toata tara, taranii scot "barabulele" aurii sau "picioicile" rozalinde, la suprafata pamantului. Ca sunt din Arges, din Bucovina sau din Ardeal, gustul lor e la fel de proaspat si aromat (daca nu au fost stropiti cu ingrasaminte). Cercetati-i inainte sa-i cumparati, iar dupa aceea gatiti-i dupa retetele noastre (fara carne!) -Antreuri din cartofiDeliciul contesei

Ingrediente (pentru 2 persoane): 4 cartofi mijlocii, 3 galbenusuri, 3 linguri de smantana, 2 linguri de cascaval ras.
Mod de preparare: - Se curata cartofii de coaja, se taie in cubulete ca pentru piure si se pun la fiert in apa cu putina sare. Cand sunt bine patrunsi, se scurg de apa, se trec prin sita si se amesteca cu galbenusurile de ou, smantana si cascavalul ras. - Se formeaza cu o lingura cocoloase sau se fac cu cornetul de rozete care se asaza pe tava din aragaz, unsa cu grasime. Se baga in cuptor si se coc 20 de minute, pana se auresc. Se presara, la alegere, cu boia sau cu chimen pisat si se servesc calde. (Merg de minune la bere.)

Cartofi cu ceapa

Ingrediente (pentru 2 persoane): 4 cartofi mijlocii, 1 ceapa de apa, 6 linguri de telemea rasa, 1/2 ceasca de smantana, 3/4 cana lapte, 1 lingurita de mustar.
Mod de preparare: - Se curata cartofii de coaja si se taie felii subtiri. Se curata ceapa si se taie in ineluse. Se unge un vas de Jena cu unt si se asaza in straturi - cartofii cruzi, apoi ceapa, pana se termina. Fiecare strat se presara cu branza rasa. - Se amesteca smantana cu laptele si mustarul si se toarna peste cartofi. Se baga la cuptor, vreme de 40 de minute. Deasupra, se presara branza rasa.

Salata svabeasca din Banat

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1,2 kg cartofi rezistenti la fiert (roz), sare, piper, 1 ceapa, 200 ml apa fiarta cu Delikat, 3 linguri otet, 1 lingurita mustar, 1 lingurita zahar, 5 linguri de untdelemn.
Mod de preparare: - Se spala cartofii si se pun la fiert in apa putin sarata, vreme de 20 de minute. Se scurg si se lasa sa se raceasca. - Se cojesc cat sunt calzi, apoi se lasa sa se raceasca total, pentru ca, daca se taie felii, se sfarama. - Se taie cartofii in felii de circa 5 mm, se sareaza si se pipareaza dupa gust.- Marinata: se curata ceapa si se taie in doua. Se pune cu taietura pe tocator, se cresteaza de-a lungul de 2-3 ori, apoi se taie pe lat, in cubulete mici. - Se pune apa cu Delikat la fiert si se baga in ea ceapa taiata, mustarul, otetul, sarea, piperul (atentie la dozaj!) si zaharul. Se lasa sa dea doua-trei clocote, apoi se toarna fierbinte peste cartofi. Se lasa sa se patrunda o ora. Se toarna untdelemnul peste cartofi, amestecandu-se usor, sa nu se sfarame. In salata se pot pune, dupa gust: rosii, castraveti sau felii de ridichi.

Mancaruri de cartofiBudinca vieneza cu morcovi si ceapa verde

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg cartofi, 1 legatura de ceapa verde, 2-3 morcovi mici, 100 g iaurt, 400 g smantana, 2 galbenusuri, sare, piper macinat, 1 praf de nucsoara, un varf de cutit de chimen pisat, 2 linguri de unt, 1 fir de praz, 100 g cascaval ras.
Mod de preparare: - Se curata cartofii de coaja si se taie felii subtiri. Se procedeaza la fel si cu ceapa verde. - Se curata morcovii si se dau pe razatoarea mare. - Se amesteca iaurtul cu smantana si galbenusurile de ou, frecandu-se bine. - Se condimenteaza cu sare, piper, nucsoara si chimen, se adauga prazul curatat si taiat ineluse foarte subtiri. - Se unge o forma rezistenta la foc si se baga in ea mai intai cartofii si ceapa verde, apoi se toarna sosul de oua cu praz. Se presara cu cascaval si se da la cuptor 40 de minute.

Placintele cu cartofi si cu telina

Ingrediente (pentru 4 persoane): 650 g cartofi fainosi, 350 g radacina de telina, 1 mar copt, 3 galbenusuri, 50 g cascaval ras, 1 ceapa, 1 lingura de unt, 1 praf de sare, piper macinat, unt topit pentru prajit, 1/2 legatura de ceapa verde.
Mod de preparare: - Se spala cartofii, se curata de coaja si se dau pe razatoarea mare. - Se curata telina, se spala, se da si ea pe razatoarea mare, amestecandu-se cu cartofii. - Se curata marul si se da pe razatoarea mica, peste legume. - Galbenusurile amestecate cu cascavalul ras se toarna peste cartofi, telina si marul ras. - Separat se curata ceapa si se toaca marunt, se caleste intr-o lingurita de unt, apoi se adauga peste celelalte legume. - Se pune sare si piper dupa gust. - Se pune untul sa se incinga intr-o tigaie, se iau cu lingura portii egale de legume si se prajesc. - Cand sunt gata, se scot pe o farfurie fierbinte si se decoreaza cu ceapa verde tocata.

DulciuriFlanuri cu pere

Ingrediente: 4 pere mari, 1 lingura de suc de lamaie, 50 g faina alba, 3 oua, 50 g zahar tos, 450 ml lapte, 40 g unt, 1 lingura de zahar praf, 1/2 praf de scortisoara, 1 praf de sare.
Mod de preparare: Curatati perele de coaja, taiati-le in doua, scoateti-le casuta cu samburi, puneti-le cu fata in jos si taiati-le in felii. Luati o forma rotunda (cu diametrul de 23 cm), ungeti-o cu jumatate din unt si aranjati feliile de para, in forma de cerc. Stropiti-le cu suc de lamaie. · Bateti ouale cu zaharul tos, pana ce amestecul se inalbeste. Adaugati faina, scortisoara, sarea si amestecati bine. ¸ Adaugati laptele fierbinte si varsati compozitia peste pere. Puneti deasupra restul de unt, taiat bucatele. ¹ Varati prajitura in cuptorul incalzit dinainte si lasati-o la copt 35 de minute. Suprafata trebuie sa fie aurie. Presarati deasupra zaharul pudra.