Accente

Redactia
Atentatele teroriste din America, o decizie politica?. 1 septembrie 1939. Incepe al doilea razboi mondial. Incidentul de la granita germano-polona a fost premeditat si decizia a fost politica. 7 decembrie 1940, dimineata. Este atacata flota americana de la Pearl Harbor si S.U.A. intra in razboi. Pre...

Atentatele teroriste din America, o decizie politica?

1 septembrie 1939. Incepe al doilea razboi mondial. Incidentul de la granita germano-polona a fost premeditat si decizia a fost politica. 7 decembrie 1940, dimineata. Este atacata flota americana de la Pearl Harbor si S.U.A. intra in razboi. Presedintele american de atunci, F. D. Roosvelt, a spus: "In politica, nimic nu este lasat la voia intamplarii". Un supravietuitor de la Pearl Harbor declara recent: "De vina au fost oamenii politici". Deci, decizia a fost tot politica.
Dar anii trec, generatiile se nasc si dispar in pamantul din care suntem facuti, si deciziile majore ale umanitatii sunt tot politice. Si acum, iata-ne in ianuarie 1991. Are loc razboiul din Golf. Dupa cativa ani, se publica stenograma discutiei avute de Saddam Hussein cu ambasadoarea americana la Bagdad, care a avut loc cu cateva zile inainte ca Irakul sa invadeze Kuweitul. Concluzia este ca Saddam a fost incurajat, a muscat momeala si Occidentul a castigat. Restul este istorie. Decizia a fost tot politica.
Eu zic sa ne apropiem mai mult de Romania, mai precis de spatiul fostei Iugoslavii. Acum cativa ani, sarbii bosniaci ai lui Radovan Karadzici impresurau puternic Sarajevo si musulmanii din Bosnia Hertegovina bateau in retragere. Natiunile Unite voiau sa trimita trupe internationale ca sa-i desparta, dar motivul major nu venea. Si intr-o zi de targ, cade un obuz de artilerie intr-o piata din Sarajevo, omorand cel putin 200 de civili nevinovati. Imediat se arata cu degetul catre sarbii bosniaci si Natiunile Unite disloca trupe in zona, despartind combatantii. Cu trecerea timpului, testele balistice au aratat ca, probabil, obuzul a venit dinspre liniile de front musulmane. Si aici avem de-a face tot cu o decizie politica.
Primavara anului 2000. Ultimul an de presedintie al lui Clinton. Nato ataca Federatia Iugoslava (Serbia si Muntenegru), dupa lungi negocieri interoccidentale. Rusia inchide ochii din motive financiare si bombardamentele dureaza 72 de zile. Dar presa americana a criticat dur, la sfarsitul anului trecut, pozitia pe care a avut-o secretara de stat a S.U.A., d-na M. Albright, la acele negocieri. Se trage concluzia ca bombardarea Serbiei a fost tot o decizie politica.
Dar sa ne uitam si catre Est, la prietena noastra Federatia Rusa. Din 1994 si pana in prezent, Rusia a tot avut (si are) probleme cu Cecenia. Dupa schimbarea mai multor persoane, ajunge prim-ministru Putin, actualul presedinte. El este ferm decis sa inchida problema cecena, dar nu avea un motiv serios pentru a sensibiliza poporul rus. Si astfel, au inceput atentatele teroriste cu bombe la Moscova si in alte orase ale federatiei Ruse, au murit cateva sute de oameni nevinovati si opinia publica s-a sensibilizat. Armata rusa a intrat in forta si a pacificat Cecenia, asa cum este ea astazi. Si aici avem de-a face tot cu o decizie politica. Exemplele pot continua, dar nu vreau sa abuzez de rabdarea dvs.
Ne aflam la 11 septembrie a acestui an si stim cu totii ce s-a intamplat la New York, cu World Trade Center, si la Washington, cu Pentagonul.
Inca din vara, ziarele avertizau despre iminenta izbucnire a unui razboi in Orientul Apropiat in toamna acestui an, adica intre Israel si lumea araba. Se pare ca Mossadul i-a avertizat pe americani, cu cinci zile inainte de a se intampla aceste atacuri teroriste. Ca urmare a acestor evenimente, in care au murit peste 5000 de persoane nevinovate si cu pagube materiale de cateva zeci de miliarde de dolari, americanii riposteaza militar si este posibil ca razboiul din Orientul Apropiat sa nu mai aiba loc. Avem de-a face tot cu o decizie politica? Dumneavoastra ce parere aveti? Acestea sunt razboaiele de azi, adica razboaiele in numele globalizarii.
In aprilie 2000, am scris un articol despre mondializare, in care am aratat ca, in prezent, principalul obstacol in calea globalizarii Pamantului este fundamentalismul islamic si o parte a tarilor arabe. Sa nu uitam ca ei detin aproape un sfert din populatia globului si sunt o forta de temut, asa cum demonstreaza recentele atentate teroriste din S.U.A. si permanentele atentate sinucigase din Israel. Daca nu se trece de fundamentalismul religios islamic, nu se poate globaliza Pamantul. Aici este cheia largirii Uniunii Europene, a unirii de facto cu S.U.A. si Rusia, pe fondul unui permanent razboi (declarat sau nu) al Israelului cu fundamentalismul religios islamic.
Dar sa ne uitam si in ograda noastra. Cu trei-patru ani in urma, a aparut in presa noastra un plan al fostului Kgb sovietic, privind inlaturarea de la putere a lui Ceausescu, adica a ceea ce au fost evenimentele din decembrie 1989 (Revolutia Romana). In plan se estimau cam 40.000 de victime si documentul se incheia sec cu "Dar merita". A meritat sau nu, asta este treaba fiecaruia dintre dvs. Cert este ca nici noi nu am fost scutiti de decizia politica. Dar aceasta decizie nu a fost luata pentru a trai singuri, in continuare, ci pentru a ne integra in Uniunea Europeana, participand, si noi, la efortul globalizarii planetei. Pentru omenire, nu exista un alt model de viitor.ec. Turcu Vasile,
membru al Academiei de Stiinte din New York