Cosul cu targuieli

Redactia
Retete de toamnaBudinca de paine cu sunca sau cu salam. Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 felii de paine de casa (integrala sau neagra), 8 felii subtiri de sunca sau 16 rondele de salam fara coaja, 4 rosii, 2 fire de busuioc, 3 oua, 125 g cascaval, 300 ml smantana, 2 linguri de untdelemn, sare, pip...

Retete de toamnaBudinca de paine cu sunca sau cu salam

Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 felii de paine de casa (integrala sau neagra), 8 felii subtiri de sunca sau 16 rondele de salam fara coaja, 4 rosii, 2 fire de busuioc, 3 oua, 125 g cascaval, 300 ml smantana, 2 linguri de untdelemn, sare, piper.
Mod de preparare: - Porniti cuptorul. - Asterneti o forma rotunda de tarta, cu o hartie cerata (pergament). Ungeti-o bine cu untdelemn, ajutandu-va de o pensula sau o pana. - Spalati, uscati si taiati frunzulitele de busuioc. - Spalati rosiile, taiati-le in felii subtiri. - Taiati cascavalul in lamele subtiri. - Pe fiecare felie de paine, puneti o felie de sunca sau 4 rondele de salam. Acoperiti-le cu feliile de rosii si cascaval. - Introduceti feliile de paine in forma, facandu-le sa li se incalece putin marginile. - Spargeti ouale intr-un castron, adaugati smantana si frunzele de busuioc. Sarati si piperati. Bateti-le bine cu furculita si turnati omleta peste feliile de paine. Bagati forma la cuptor si lasati budinca sa se rumeneasca frumos, vreme de 20-25 de minute. - Serviti mancarea fierbinte, insotita de salata verde.
Un sfat: pentru ca se sfarma cand se imbina, feliile de paine trebuie sa fie mai groase si putin mai uscate. Lasati-le la aer cu doua ore inainte de a le folosi.

Tocanita taraneasca de legume

Ingrediente (pentru 4 persoane): 750 g rosii, 500 g vinete, 500 g dovlecei, 1 ardei galben, 1 ardei verde, 500 g ceapa, 4 catei de usturoi, 1 foaie de dafin, 1 fir de cimbru, 1 fir de rozmarin, 1 fir de patrunjel, 5 linguri de untdelemn, sare, piper.
Mod de preparare: - Opariti rosiile in apa clocotita. Scoateti-le pielita, taiati-le in sferturi si scoateti-le semintele (prin apasare usoara). - Curatati vinetele si dovleceii de coaja si taiati-i in felii de 1/2 cm. - Spalati ardeii, scoateti-le capacelele si semintele si taiati-i in lamele subtiri. - Curatati ceapa si tocati-o marunt. - Incingeti 3 linguri de untdelemn intr-o cratita si prajiti feliile de vinete pe ambele parti, pana se auresc. Scoateti-le si lasati-le sa se scurga. Procedati la fel si cu dovleceii si ardeii. - Aruncati untdelemnul folosit si puneti toate legumele inapoi, in cratita. - Adaugati rosiile taiate, busuiocul, cateii de usturoi curatati, foaia de dafin, rozmarinul si cimbrul. Sarati si piperati. Lasati sa fiarba la foc mic, vreme de o ora, fara a adauga apa. - La final, adaugati 2 linguri de untdelemn. - Serviti fierbinte sau rece, ca o zacusca.

</b><b>Peste cu mancarica de castraveti

Ingrediente (pentru 4 persoane): 600 g file de cod sau alt peste alb, 1 ceapa, 2 linguri de unt, sare, piper, 1/8 apa fiarta cu Delikat, 5 linguri de smantana, 800 g castraveti verzi, 2 linguri faina, 2-3 fire de marar verde, capere (la alegere).
Mod de preparare: - Se curata castravetii, se taie in doua pe lung si li se scot semintele cu o lingurita, apoi se taie felii. Se curata ceapa si se toaca marunt. - Se caleste ceapa in jumatate din cantitatea de unt, se adauga castravetii, se sareaza, se pipereaza. Se lasa sa se inabuse putin, apoi se toarna peste ei smantana amestecata cu apa fiarta cu Delikat. Se lasa sa fiarba zece minute, cu capac. - Se spala fileurile de peste, se usuca. Se condimenteaza si se tavalesc prin faina. Se infierbanta restul de unt si se prajesc fileurile de peste pe ambele parti, circa 7-8 minute. Se serveste pestele cu mancarica de castraveti, presarata cu marar tocat si, eventual, cu capere.

DulciuriRetete celebre
Tarta Tatin
(Franta)<b></b> Ingrediente (pentru 8 portii): Pentru aluat 125 g unt moale, 50 g zahar praf, 1 galbenus de ou, 1/2 pachetel de zahar vanilat, 200 g faina, 1 praf de sare, 1 lingura de apa de la gheata. Umplutura: 4-5 mere (circa 750 g), 1 lingurita suc de lamaie, 60 g zahar, 90 g unt.
Mod de preparare: Se amesteca bine toate componentele pentru aluat si se framanta cu mana pana se obtine o compozitie uniforma. Se formeaza un cocolos, se apasa usor cu palma, se inveleste in celofan si se baga 20 de minute la rece. Se curata merele, se taie in opt si se curata de seminte. Se stropesc cu suc de lamaie. · Se porneste cuptorul. Se pune zaharul intr-o tigaie mare, rotunda, ceva mai adanca si smaltuita (cu toarte), se asaza pe flacara mica si se lasa sa se topeasca si sa se caramelizeze usor. Se adauga untul si se lasa sa se topeasca si el. ¸ Se intinde aluatul pe fundul de lemn, cat marimea tigaii. Se asaza merele cu partea bombata in jos, felie langa felie, pe zaharul caramelizat. ¹ Cu ajutorul unui fund de lemn, se "trage" aluatul peste mere, ca un capac. Se inteapa cu furculita din loc in loc. º Se baga tarta in cuptor pe gratarul din mijloc si se lasa la copt 30 de minute pana ce se rumeneste usor. Se scoate si se lasa sa se racesca pe un servet umed, vreme de 5 minute. " Se desprinde marginea tartei cu un cutit, apoi se rastoarna pe un platou de tort. Se serveste calduta, eventual cu putina frisca alaturi.