Sub lupa

Redactia
Cap de peste. Un politist a bagat la racoare doi smecheri. Pentru dare de mita! Profitand de vraistea legislativa, doi patroni au reusit o inselatorie de un miliard de lei. Cercetarea era in curs, funia se apropia de par. Escrocii au hotarat ca e timpul sa unga sinele dosarului. Dupa obiceiul pamant...

Cap de peste

Un politist a bagat la racoare doi smecheri. Pentru dare de mita! Profitand de vraistea legislativa, doi patroni au reusit o inselatorie de un miliard de lei. Cercetarea era in curs, funia se apropia de par. Escrocii au hotarat ca e timpul sa unga sinele dosarului. Dupa obiceiul pamantului. Smecherul, mai cu scoala vietii, l-a convocat intr-o parcare pe ofiterul care lucra la caz. Ca sa-i dea niste acte ce lipseau la dosar si "un colet special". Putindu-i locul si "coletul", ofiterul si-a anuntat superiorii. La intalnire, actele s-au dovedit apa de ploaie. "Coletul" era foarte special. Un peste mare, sase kile si jumatate. Si de soi - pastruga, din care mananca domnii. Si gradele superioare. Pentru incurajare, smecherul i-a marturisit ofiterului ca in restaurantul alaturat mai era un peste ales, o cega, pentru "o persoana oficiala". Probabil, mai mare in grad. Ofiterul n-a muscat si i-a pus catuse omului cu mana lunga si cu dare de mana. Si de mita.
Numele ofiterului care n-a poftit la peste nu a fost facut public. Nu stim de ce. Poate pentru a nu-si complexa colegii cu probleme in justificarea averilor. La urma urmei, cine nu stie, cinstea e tacuta si anonima. E o floare prea rara ca sa nu fie pusa la pastrare. Iar un politist cinstit trebuie sa fie mai necunoscut chiar si decat soldatul necunoscut.
Sunt totusi si in politie oameni cinstiti, care isi fac datoria de aparatori ai legii, ai sigurantei si linistii cetateanului. Acestia nu fac mai niciodata cariera. Nici avere. Ei lipsesc la capitolul "vile cu epoleti" din albumul "Eterna si fascinanta Romanie". N-au loc de sefi si de gradele mari. In schimb, au probleme. Traiesc stramtorat, locuiesc prost, sunt imbracati ca vai de lume, inghit gaze de esapament in intersectie, sunt injurati de mitocanii cu Mercedes, infrunta infractori periculosi, isi risca sanatatea, uneori si viata.
Marea problema a politistilor cinstiti este cum sa ramana cinstiti intr-o institutie despre care se zice ca e corupta de la etajele superioare pana la subsol. Si nu fara motive. Cum sa ramai cinstit, cand colegii tai, din aceeasi leafa amarata ca a ta, nu mai vorbim de gradele superioare, agonisesc apartamente si masini de barosani, fac concedii de vis, inoata in bani si in piscinele de pe langa vile si case de vacanta ca in filme? Ca om cinstit, in apele tulburi ale politiei, ramai plevusca neinsemnata pe langa atatia crapi imblaniti si rechini prosperi. Poti sa mori cinstit si curat fara sa inveti nimic din bogata experienta a colegilor si superiorilor? Poti, dar e greu. Si te mai faci de rasul lumii. Ca sa-ti fie bine, musai sa inchizi un ochi, uneori pe amandoi, iar daca iese un ban bun, te faci frate chiar si cu infractorul.
Acelasi ziar care a publicat curiozitatea cu ofiterul care a refuzat pestele-spaga a inserat si povestea politistilor vranceni trimisi sa dea socoteala, pentru acumulare de averi nejustificate, in fata Curtii de Apel Galati. Sase ofiteri si subofiteri, unii cu functii de conducere, n-au reusit sa justifice multele apartamente, vile, case de vacanta, masini. Comisia de control s-a minunat insa de cazul politistului care, dupa 23 de ani ca agent de circulatie, agonisise doar un apartament, un Cielo si un Renault. Dupa sapaturi sumare, s-a aflat ca pe numele fiului mai erau trecute inca un apartament si o vila in constructie. Fiul politistului nu putea justifica sumele necesare pentru bunurile trecute pe numele sau. Era student! La Academia de Politie! Un exemplu luminos de viitor politist care, inainte de a invata salutul regulamentar si cum se taie chitanta de amenzi, era scolit in incalcarea legii. Chiar de parintele si, intr-un fel, superiorul lui.
Altfel, desigur, politia noastra are si oameni care refuza pestele-spaga. Insa si in incaputa cherhana a politiei pestele cel mare tot de la cap se impute.N.C. Munteanu