Spectator

Redactia
Dezastrul de dupa Dezastru- Aflati inca sub stare de soc, americanii trec de la groaza la suferinta. Cautarea unor supravietuitori si listele nesfarsite de morti instaureaza peste tot doliul. Va izbuti oare poporul american. sa-si regaseasca siguranta de sine si optimismul proverbial? Le-o dorim si n...

Dezastrul de dupa Dezastru- Aflati inca sub stare de soc, americanii trec de la groaza la suferinta. Cautarea unor supravietuitori si listele nesfarsite de morti instaureaza peste tot doliul. Va izbuti oare poporul american
sa-si regaseasca siguranta de sine si optimismul proverbial? Le-o dorim si ne-o dorim din tot sufletul, fiindca de zambetul lor depinde destinul nostru -</b><b>In capcanele mortii

In cautarea supravietuitorilor din daramaturile turnurilor World Trade Center din New York, echipele de salvare evolueaza intr-un univers ostil, inspaimantator, toxic.
Miercuri, cei care se ocupau cu salvarea ingropatilor sub daramaturi sapau cu sutele, explorand milioanele de metri cubi de moloz, tot ce a mai ramas din "gemene", turnurile care cu 24 de ore inainte erau mandria new-yorkezilor, inainte de a fi lovite de cele doua avioane.
In urma prabusirii, au murit mii de persoane si, la mai mult de 24 de ore dupa accident, nu au fost dezgropate decat cateva.
"Este extrem de periculos. Este un amestec de structuri daramate, foarte instabil. Progresam incet", spune Russ Keat, specialist in catastrofe in mediul urban.
"Trebuie sa exploram cavitatile in care se pot gasi supravietuitori. Intram in ele cat putem de repede si stam cat mai putin, pentru a reduce riscurile. In dimineata aceasta, am stat doua ore intr-o camera de la subsol. Exista locuri unde nu ai curajul sa intri, dar de unde s-a auzit zgomot. Atunci te duci. Uiti ca-ti risti viata."
Daramaturile, materialele de toate felurile mai ard pe alocuri. "Totul este fierbinte inauntru. Betonul este cald, iar bucatile de metal sunt incandescente. Nu ai cum sa-ti scoti manusile", spune Scott Riccio, un muncitor care lucreaza in constructii, venit dintr-un oras vecin, New Jersey, pentru a ajuta. El este un "steelworker", o aristocratie a muncitorilor americani, specializata in constructia carcaselor de metal ale zgarie-norilor. Au venit in numar de 400, pentru a ajuta la dezgroparea victimelor.
"Uneori", spune Scott, "cand ridici o bucata de tabla, focul pe care ea il acoperea se inteteste. Flacarile se maresc din nou si in cateva secunde nu mai vezi nimic."
La inceputul dupa-amiezii, sirenele au sunat de trei ori, dand ordinul de evacuare al monstruosului santier, cu cinci minute inainte ca o parte dintr-un turn care ramasese in picioare sa se darame.
"Toata lumea a fugit: pompieri, doctori, infirmieri", isi aminteste Parrish Keley, un pompier voluntar in varsta de 35 de ani, venit din Massachusetts. "A fost groaznic, am avut senzatia ca am pierdut tot ceea ce facusem de dimineata."
In munca lor supraomeneasca, impactul cel mai dur il are descoperirea unor victime omenesti si, din pacate, descoperirile macabre se inmultesc: "Prima data, am descoperit fata unei femei... mai bine zis - pielea fetei si parul", spune Parrish Keley cu amaraciune. "Am mai gasit partea de sus a unui corp, fara picioare, tinand un telefon celular in mana. Asa a fost identificat."
In timpul diminetii, echipele de cercetare au fost cuprinse de o speranta nebuna: s-au auzit niste detunaturi si s-a crezut ca este vorba despre politisti ingropati, care isi foloseau armele pentru a fi gasiti.
"Cum se aude ceva, ne oprim toti din sapat pentru a face liniste", adauga Parrish Kelley. "Apoi trimitem o echipa de 2-3 oameni. Dar de data aceasta, a fost vorba despre niste munitii care au explodat din cauza caldurii. Dupa aceea, am fost cu moralul la pamant."
Echipele au ramas inmarmurite pentru cateva minute. Vazand printre ruine un drapel american, un "steelworker" a luat o scara, a sprijinit-o de antena care se aflase inca din 1972 in varful unuia dintre turnuri, si l-a agatat de varful ei. Scott Riccio zambeste: "Am strigat cu totii. Asta este America".

</b><b>Disperarea naste patriotism

Ancheta asupra atentatelor care au distrus World Trade Center din New York si au lovit Pentagonul la Washington pare sa progreseze si sa se internationalizeze. Nici un bilant global nu a fost publicat de catre autoritatile americane, in schimb, politia federala (Fbi) estimeaza ca multi dintre piratii aerului, de la 3 la 6 in fiecare avion (bestiali kamikadze, care au semanat moarte, in numele Islamului), au fost identificati dupa ce au transformat cele patru Boeing-uri in bombe zburatoare.
Conform expertilor americani, pista cea mai serioasa gasita in urma atentatelor duce la teroristul de origine saudita Ussama ben Laden, care se ascunde in Afganistan.
In Pakistan, una dintre singurele tari care recunosc regimul Taliban instalat la Kabul, presedintele Pervez Musharraf i-a promis presedintelui american George W. Bush, cooperarea totala a tarii sale, in lupta impotriva terorismului.
Ministrul justitiei americane, John Ashcroft, a recunoscut ca "pentru moment, este imposibil sa afirmam cine este vinovatul sigur. Sunt cercetate mai mult de 2000 de piste", a mai afirmat el.
In Canada, autoritatile au anuntat miercuri ca au inceput o ancheta asupra posibilitatii ca suspectii care au organizat atentatul sa fi poposit pe teritoriul canadian.
Multi americani si-au consacrat seara slujbelor religioase, in timp ce vanzarile steagului national in magazine au crescut, marcand o accentuare a patriotismului.
La Washington, aproximativ 400 de persoane s-au adunat miercuri seara in fata Casei Albe, pentru a arata lumii ca americanii vor ramane uniti. "Poporul unit nu va fi niciodata invins", scandau ei, dupa ce au cantat imnul national. La doi kilometri distanta, in fata Pentagonului, membrii familiilor victimelor organizau o "veghe a suferintei". Zeci de senatori au participat si ei la o veghe organizata la Congres, intr-un elan de solidaritate cu familiile victimelor.
Miercuri seara, canalul de televiziune Cnn desfasura pe ecran lista unora dintre cei 266 de pasageri morti in urma prabusirii celor patru avioane deturnate.
Ziua de joi s-a desfasurat la ralanti in New York: foarte putina circulatie, scolile inchise, toate intersectiile importante supravegheate de catre garda civila.
Echipele de salvare au gasit in daramaturi, pana joi, cinci supravietuitori. Bilantul mortilor se ridica, conform primarului Rudolph Giuliani, la 82 de morti. O cifra mica, in comparatie cu miile de persoane care au fost ingropate sub daramaturi. Primarul a recunoscut ca a comandat nu mai putin de 6000 de sicrie. In plus, 2000 de persoane sunt tratate in spitalele orasului.
Intregul cartier Manhattan a ramas domeniul echipelor de salvare, impiedicate in munca lor de riscul prabusirii cladirilor vecine, cu cele doua turnuri care s-au daramat. Miercuri dupa-amiaza, a mai cazut o cladire din complexul World Trade Center.
Atat la New York, cat si la Washington, activitatea a fost foarte scazuta. Bursa a fost inchisa toata ziua, iar metrourile nu au circulat decat dupa-amiaza.
Aviatia civila americana se hotarase sa redeschida partial traficul aerian miercuri seara, pentru a permite zborurilor intrerupte marti sa ajunga la destinatia finala. Dar reluarea traficului aerian a fost amanata pentru o perioada nedeterminata, din cauza temerilor in privinta securitatii.
Nato a afirmat ca este "pregatita" sa reactioneze alaturi de Washington, daca se confirma ca atacurile de marti au fost organizate din afara Americii. Raspunsul Statelor Unite ar putea sa fie de natura militara; "sper ca-i vom gasi pe vinovati si ca vom putea actiona direct asupra lor", a afirmat secretarul de stat, generalul Collin Powell, eroul Razboiului din Golf.Grupaj realizat de
Andrei Cheran

Romanii americani in doliuDe la Atlantic la Pacific, cei peste un milion de romani americani traiesc in aceste zile cea mai mare tragedie a patriei, de care si-au legat, mai de mult sau mai de curand, destinele. Zabranicul de doliu a cuprins, de fapt, intreaga lume civilizata. Mesajele primite la redactie vorbesc emotionant, dramatic, despre o America asa cum n-a mai fost.</b><b>Georgeta B. Washington
Presedinta Uniunii si Ligii Societatilor Romane din America

Noul secol a adus tarii mele cea mai teribila suferinta din ultimii 50 de ani. Inca nu-mi vine sa cred ca ceea ce s-a intamplat e adevarat. Cadopodere de arhitectura moderna, cele doua turnuri gemene din New York faceau parte din peisajul urbanistic al umanitatii, erau printre cele mai frumoase creatii ale omului in istorie. Ca sa nu mai vorbesc de miile de vieti tinere, curmate atat de brutal, atat de inspaimantator! Imi gasesc cu greu cuvintele pentru a-mi exprima durerea in fata acestei tragedii.
Romanii din America, aproape un milion la numar, deplang, impreuna cu intreaga America, pierderea absurda a miilor de compatrioti. "Gemenii", da, s-au prabusit. Dar nu si democratia. Nu si America, de dragul careia parintii multora dintre noi au trecut Oceanul inca de acum peste 100 de ani. Suntem multi, suntem puternici, suntem bogati. Ii iubim pe toti oamenii, indiferent de rasa si religie. Ii ajutam pe cei saraci si suferinzi. Sufletul american, la fel ca sufletul romanesc, este dintre cele mai generoase, mai deschise, mai pline de umanitate. Dar sa nu se ia aceasta ca o slabiciune. America, desi nu cu bucurie, stie sa raspunda urii si salbaticiei feroce. 11 septembrie va schimba lumea. Fiindca va schimba America. Iar cei vinovati de inimaginabila tragedie vor fi pedepsiti.

George Dobrea
Consulul Onorific al Romaniei la Cleveland

Cand au venit in America, la inceputul secolului trecut, parintii mei au dorit sa-si gaseasca fericirea. Noi toti, dupa aceea, ne-am gasit-o in aceasta mirifica tara. In aceasta buna, ocrotitoare, generoasa tara. Alte si alte generatii ni s-au alaturat de-a lungul vremii. A fi roman american este o mare mandrie. De aceea, diabolica tragedie din 11 septembrie ne-a lovit profund pe fiecare. Atatia morti, atatea pagube! Pentru ce? Ce fiinta umana poate avea in suflet atata ura? Cat de rece trebuie sa fi fost sangele acelor fanatici? Scenele sunt apocaliptice. Cei care au comandat infernala actiune isi imagineaza ca au ingenuncheat America. Nimic mai fals. America se afla doar in miezul unei cumplite suferinte, provocata de forte oarbe, incontrolabile. Dar va iesi intarita din acest infern si va pune bazele unei lumi noi, mai sigure. Stiu ca Romania, tara pe care o reprezint in mod onorific, este atat de aproape de tragedia noastra. Stiu ca poporul roman impartaseste cu noi durerea prezenta si este hotarat sa ne insoteasca pentru a schimba cursul istoriei. Fiindca nimic, de azi inainte, nu va mai fi ca pana acum.

</b><b>Florian Peretz
om de afaceri, Troy, Michigan

In fata unei lovituri atat de cumplite, lumea civilizata e consternata. Tara computerelor si a tehnologiilor sofisticate, emblema a lumii moderne, patria tolerantei absolute, a generozitatii si a drepturilor celor mai largi, se vede atacata apocaliptic de insusi Satana. Acei dementi care au aruncat in flacari mii de vieti nevinovate nu erau altceva decat Raul Absolut, sub ranjetul caruia a venit "in vizita" la noi Mileniul Trei.
Fiindca dispretul vietii, incalcarea brutala a poruncilor dumnezeiesti (in numele - culmea! - tocmai al unor idei "sfinte"), dezechilibrarea mintala ucigasa - sunt rataciri evident satanice. De aceea, uniti in credinta in Dumnezeu, romanii din America traiesc suferinta tarii lor ca pe suferinta familiilor lor. Pentru toti, America e un reper de echilibru si speranta, este casa tolerantei si a libertatii. In fata cumplitului atentat, care loveste, de fapt, in intreaga lume civilizata, se impune sa fim si mai solidari ca pana acum, indiferent de religie si rasa, fiindca ne aflam la un capat teribil de istorie. De la Atlantic la Pacific, un ocean de lacrimi, dar si de credinta si iubire. Doamne, da-Ti cuvantul Tau bun pentru America!A consemnat Ion Longin Popescu