Cosul cu targuieli

Redactia
Anotimpul conservelor- Miroase a toamna. Brumele lui octombrie sunt pe-aproape. E momentul sa randuim borcanele dolofane pe rafturi si sa asteptam fara frica incercuirea zapezilor -Salata de vinete la borcan. Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 vinete mari, 200 ml untdelemn, sare, 1/2 lamaie.. Mod de...

Anotimpul conservelor- Miroase a toamna. Brumele lui octombrie sunt pe-aproape. E momentul sa randuim borcanele dolofane pe rafturi si sa asteptam fara frica incercuirea zapezilor -</b><b>Salata de vinete la borcan

Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 vinete mari, 200 ml untdelemn, sare, 1/2 lamaie.
Mod de preparare: Se coc vinetele pe foc deschis (flacara sau jar), se curata cu un cutit de lemn, se lasa sa se scurga de apa, asezate pe o sita sau pe un fund de lemn inclinat. Se toaca bine cu tocatorul de lemn, se adauga untdelemnul, sarea, zeama de lamaie, se amesteca bine. Pe fundul borcanului, se pune o bucatica de panza curata, inmuiata in untdelemn, apoi vinetele tocate, deasupra, alta bucatica de panza inmuiata in untdelemn. Se lasa un loc gol de 1 cm, care se completeaza cu untdelemn. Se fierbe in bain-marie o ora si jumatate. Dupa ce se raceste, se pune in camara, pe raft. Inainte de a fi consumate, se amesteca cu ceapa tocata.

Ardei copti la borcan

Ingrediente: ardei grasi verzi (cantitatea e la alegere), 2 radacini de hrean, apa cu otet compusa din 1 l otet si 1 l apa, 1 lingura sare, un varf cutit de salicilat.
Mod de preparare: Se coc ardeii pe plita sau pe un fund de metal, se sareaza, se pun acoperiti intr-un vas, se curata. Se asaza straturi-straturi in borcane, punandu-se printre ei fasii de hrean curatat. Se toarna deasupra otetul clocotit. Se leaga borcanele cu celofan si se pun in carpe groase, lasandu-se sa se raceasca. Marimea borcanelor sa fie astfel aleasa, incat sa ajunga pentru o singura masa. Borcanele, o data deschise, legumele nu mai tin.

</b><b>Ardei umpluti cu varza alba sau rosie

Ingrediente: ardei grasi, varza alba sau rosie, boabe de piper, hrean, felii de morcov, 1 l de otet, 3 l de apa, 10 dg sare, 1 lingurita de salicilat.
Mod de preparare: Se curata ardeii de codite si seminte si se oparesc scurt, in apa data in clocot. Varza se toaca marunt, se sareaza si se framanta putin. Se opareste cu apa amestecata cu otet. Se lasa sa stea asa trei ore. Se stoarce bine in palme, apoi se amesteca cu boabe de piper. Se umplu ardeii cu varza oparita si stoarsa. Se pun in borcane mari, asezati in randuri bine indesate. Se toarna deasupra otetul clocotit. Se leaga la gura cu celofan si se fierbe 20 de minute in aburi.

Zacusca I

Ingrediente: 10 vinete mari, 30 de gogosari, 10 ardei grasi carnosi, 1kg ceapa curatata, 1 l untdelemn de buna calitate, 1 l pulpa de rosii, sare, piper, 2 lingurite de salicilat.
Mod de preparare: Intr-un litru de ulei incins, se prajeste ceapa tocata. Se spala gogosarii, se curata de codite si seminte, se dau prin masina de tocat carne si se pun peste ceapa prajita. Se lasa sa mijoteasca pe marginea sobei sau pe aragaz, la flacara mica. Ardeii grasi mai intai se coc si se curata de pielite, de seminte si de codite, apoi se dau prin masina de tocat carne. Se toarna si acestia peste ceapa prajita. Vinetele se coc, se curata de coaja, se toaca, se adauga in restul compozitiei. Se adauga rosiile curatite de pielita si date prin masina de tocat carne. Se amesteca totul, se sareaza, se pipereaza, se pune salicilatul, se amesteca bine. Se fierbe, amestecand continuu cu o lingura de lemn. Nu e voie ca zacusta sa se prinda de fundul cratitei. Produsul e gata cand uleiul incepe sa iasa la suprafata. Se pune fierbinte in sticle gata incalzite, se leaga si se lasa in servete groase, pana a doua zi.

Zacusca Ii

Ingrediente: 1 kg de ceapa, 400 g morcovi, 400 g patrunjel, 3 kg vinete, 35 bucati gogosari, 25 ardei grasi carnosi, 1 l pulpa de rosii, 1 1/4 l ulei, sare, piper, foi de dafin, 3-4 catei de usturoi, 2 lingurite de salicilat.
Mod de preparare: Se spala morcovii si patrunjelul, se curata de coaja, se dau pe razatoarea cea mica si se calesc in ulei impreuna cu ceapa tocata si usturoiul tocat. In rest, preparatul se pregateste ca reteta precedenta.

Ghiveci pentru iarna

Ingrediente: 1,5 kg ceapa, 0,750 l ulei, 2 kg morcovi curatati si taiati rondele, 2 kg ardei taiati marunt, 2 kg fasole verde rupta bucatele, 5 kg vinete curatate de coaja si taiate cubulete.
Mod de preparare: Se caleste ceapa tocata in untdelemn, se adauga pe rand morcovii, ardeii, fasolea si vinetele. Se amesteca toate si se fierb cam 3/4 ore, apoi se adauga 3,5 kg rosii curatate de coaja si taiate. Se fierbe totul 1-2 ore. Ghiveciul se pune fierbinte in borcane, care se fierb 1 ora in aburi.

Dulciuri</b><b>Tortul bunicii

Ingrediente (pentru 12 bucati): 4 oua, 3 linguri de lapte, 150 g zahar, 2 linguri coniac, sucul si coaja de la o jumatate de lamaie, 200 g cartofi, 150 g alune macinate (sau nuci), 30 g gris de buna calitate, 1 lingura praf de copt, 500 g prune, 2 linguri de zahar pudra, 200 ml frisca.
Mod de preparare: Se despart ouale. Se bat galbenusurile cu laptele, coniacul si zaharul. Se adauga sucul si coaja de lamaie, cartofii curatati si rasi, nucile, grisul si praful de copt. Se bat albusurile spuma si se incorporeaza. Se unge forma de tort cu unt si se umple cu un sfert din compozitie. Se coace la cuptor (treapta a doua) vreme de 15 minute. Se lasa sa se raceasca. - Se spala prunele, li se scot samburii, se taie in patru. Se amesteca cu restul de aluat ramas necopt. Se intinde compozitia peste blatul copt. Se baga din nou la cuptor, vreme de 40 de minute. Inainte de a se servi, se garniseste cu frisca. Se decoreaza cu cateva prune taiate felii.