Accente

Redactia
"Daca nu vor avea posibilitatea sa studieze in Romania, copiii nostri se vor dizolva in spatiul rasaritului apropiat". Presedintelui Romaniei,. Guvernului Romaniei,. Parlamentului Romaniei,. Noi, reprezentanti ai romanilor din regiunea Cernauti, ne adresam Presedintelui Romaniei, Parlamentului Roman...

"Daca nu vor avea posibilitatea sa studieze in Romania, copiii nostri se vor dizolva in spatiul rasaritului apropiat"

Presedintelui Romaniei,
Guvernului Romaniei,
Parlamentului Romaniei,
Noi, reprezentanti ai romanilor din regiunea Cernauti, ne adresam Presedintelui Romaniei, Parlamentului Romaniei, Guvernului Romaniei, cu rugamintea de a oferi pentru tinerii romani absolventi ai scolilor romanesti din Nordul Bucovinei posibilitatea de a studia in invatamantul preuniversitar si universitar romanesc si in anul 2001-2002.
Copiii nostri au primit si in anii anteriori burse de studiu prin protocoalele bilaterale intre Romania si Ucraina si prin alte specificatii din legislatia romaneasca.
In satele bucovinene, umbla vorba cum ca numarul de locuri pentru venirea la studii in Romania, la licee, in anul pregatitor la Centrul Eudoxiu Hurmuzachi, la universitati si pentru studii postuniversitare, ar fi scazut foarte mult pentru anul universitar 2001-2002. Tot mai mult se speculeaza ideea ca prea multi tineri de origine romana parasesc Bucovina, ca nu raman copii pentru Universitatea de la Cernauti, ca vindem Romaniei creierele Bucovinei. In acelasi timp, la Universitatea Nationala Ucraineana din Cernauti, pentru copiii nostri exista posibilitatea de a asigura doar 10-12 locuri pentru scolile romanesti din regiunea Cernauti (sub directia catedrei de filologie romana si clasica).
Copiii nostri sunt dornici de carte si, daca nu vor avea posibilitatea sa studieze in spatiul romanesc, se vor dizolva in spatiul rasaritului apropiat. Acest fapt ne ingrijoreaza mult.
Elevii care sunt acum in an terminal asteapta cu emotie sa depuna dosarele pentru ca sa vina sa studieze la prestigioasele scoli si universitati romanesti, in limba materna, asa cum nu au posibilitatea la Cernauti. Scoala romaneasca trece prin vremuri foarte grele acum: lipsa de manuale, micsorarea numarului de ore si excluderea examenelor obligatorii la limba si literatura romana. De ani de zile, se promite deschiderea Universitatii Multiculturale de la Cernauti si nici in ziua de azi nu s-a realizat; daca Statul roman nu va interveni pentru imbunatatirea legaturilor istorice cu comunitatea noastra, riscam sa pierdem complet dreptul de a mai studia in limba romana, limba stramosilor nostri.
Suntem incredintati ca pasurile noastre si dorinta copiilor nostri de a studia in Romania nu vor fi lasate deoparte. Va rugam sa ne ajutati in continuare, fiindca Patria a fost un mare sprijin pentru noi; dupa dezmembrarea Imperiului Sovietic, mai greu sau mai usor, nu ne-a uitat, iar oamenii au inteles importanta scolii, astazi.
Va rugam sa luati in considerare ca sunt o multime de tineri care doresc sa studieze in Romania si sa aveti in vedere, daca nu cresterea numarului de burse - cum ar fi cererea, caci din ce in ce mai multi parinti vor sa-si dea copiii la invatatura in Romania, dupa cum au vazut la cei din anii de dinainte -, macar sa ramana la fel, deci sa nu scada. In regiunea Cernauti, sunt aproape 100 de scoli romanesti si dorinta si nevoia noastra este ca macar 3-4 copii din fiecare scoala sa-si continue studiile pentru a reface intelectualitatea romaneasca din Nordul Bucovinei, distrusa de Imperiul Sovietic.
Va transmitem salutul nostru, de aici, din Cernauti, cu speranta si incredere!Ion Popescu, deputat in Parlamentul Ucrainei